Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Je extravagantní, má za sebou michelinské kuchyně a dnes ho často potkáte i ve školní jídelně. David Valíček vaří tak, že to baví děti, rodiče i profesionály. Šéfkuchař, který mění školní obědy na zážitek. Dnes je mým hostem ve studiu. Ahoj Davide, vítej u nás.
David Valíček, šéfkuchař: Děkuji za pozvání.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Z vaření sis udělal show i misi a mě zajímá, co tě momentálně v kuchyni nejvíc baví a žene dopředu?
David Valíček, šéfkuchař: Tím, že jsem si ten gastronomický svět udělal trošku víc podle sebe, tak baví mě na něm ta různorodost a ta pestrost, kterou si každý den nakládám víc a víc. Protože díky tomu, že nemám teď typickou restauraci, ale jsem kuchařem na volné noze, ale zároveň ve své rezidenci a mezi různými klienty a tak dále. Tak každý den můj gastro svět je úplně jinačí a to je to, co mě asi žene dopředu. Taková ta krásná úspěšnost, upřímnost vůči jídlu, gastronomii a samotnému chování kolem toho.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Tak to je hezké vyznání a lidé tě znají jako extravagantního. Tak jsem tě představila i já jako extravagantního kuchaře. Co ta extravagance pro tebe znamená?
David Valíček, šéfkuchař: Já myslím, že za tuto extravaganci schovávám trému a nervozitu, což asi sám za sebe jsem teda moc rád, že to tak možná mám, protože když jsem v největším presu, tak asi odvádím i to nejlepší, co může být. Jak to říkali kuchaři, u kterých jsem byl vychován, hlavně ve světě, tak sami viděli, že čím víc se mi naloží, čím víc tlaku je, tak tím víc dokážu zvládnout. Takže určitě nesmí být žádná nuda.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: No já tě jenom doplním. Já tady mám ve svých poznámkách, že jsi vařil v Dubaji nebo v Londýně. Tam byli ti tví učitelé. Co sis teda přinesl tady do té české kuchyně?
David Valíček, šéfkuchař: Já si myslím, že dneska tím, že už nepracuju jen jako kuchař, ale i jako manažer – což je velmi důležité i s ohledem na můj věk – je důležité mít znalost zboží, znát pokrmy, znát pestrost. U nás hraje roli i sezónnost, ale teď je pro mě klíčový právě management: umět vést, umět organizovat věci. A to je přesně to, čemu se teď momentálně hodně věnuju.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Já jsem také v úvodu řekla, že tě často lidé, děti, pedagogové, rodiče mohou vidět ve školních jídelnách nebo kuchyních. To je projekt společně s Ostravou, co jsi rozjel, nemýlím li se, už je to pár let. A ty do kuchyní a školních jídelen přináší trošku jiné jídlo, tak aby to těm dětem více chutnalo a zároveň moc zatížilo ten kuchyňský personál. Tak jak se ti to daří?
David Valíček, šéfkuchař: Já myslím, že jsme udělali obrovský pokrok. Stalo se spousta věcí, samozřejmě i ve školách. Mám pocit, že už jsem dneska byl snad v desítkách škol. Ale za mě to bylo vždycky o tom přijít a hlavně si získat samotnou kuchyni, protože to byl první krok. Vejít do kuchyně a ukázat těm holkám – většinou tam vaří ženy, že se nemají čeho bát, že tam nejdu nikoho hlídat, kontrolovat nebo cepovat, ale že jsem jejich spojenec, spřátelená forma té práce, kdy mohu případně nabídnout zkušenosti, které jsem získal v zahraničí. A to je právě ten management, to je vedení, organizace práce a tak dále. Myslím, že to šlo hezky dopředu. Později už nebyli tak nervózní. A za mě bylo úžasné, že jsem mohl být ten přísnější spíš vůči rodičům – i když tam nebyli – protože důležité je edukovat děti a učit je zvykat si na různé suroviny. Pro nás je to dneska už tradiční kuchyně, dejme tomu i česká. Je tam spousta prvků, které známe a máme rádi – ale jako děti jsme je možná rádi neměli.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Které to jsou například?
David Valíček, šéfkuchař: Můžou to být občas nějaké luštěniny. Samozřejmě ryby a potom takové ty nějaké omáčky, které ne úplně každé dítě nebo hlavně polévky má rádo. Tam jsem vždycky začínal, takže tam si myslím byl ten velký progres. I v té edukaci nejenom kuchařek, ale spíš jako posílání přes ty kuchařky, přes ty provozovny, tak posílání takových těch zpráv až skoro domů. Na co je třeba se zaměřit u dětí a že nesmíme to prostě flákat a musíme ty děti prostě přinutit jíst zdravěji, lépe výživnější hlavně. A tomu dát nějakou barvu a položit to i hezky na ten talíř.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Všimla jsem si, že jsi připravoval hamburgery, což mě teda překvapilo. A v takovém množství, třeba ve školní jídelně, se to snad ani nedá stihnout, aby to všechny děti měly ve stejný čas a teplé.
David Valíček, šéfkuchař: Právě že naopak. Díky tomu, že v těch školních jídelnách je poměrně ještě pořád dost lidí a je tam spousta prostoru, tak tam se nám právě zrovna naskytla ta možnost to trošku přeorganizovat a připravit to tak, abychom opravdu uměli poslat velké množství právě i těch hamburgerů, když to řeknu, tak je poslat jako ven v co nejkratším čase a tak, aby byli samozřejmě stále kvalitní jak na začátku, tak na konci.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Tak to děti určitě měly radost ten den, protože dnešní děti jsou na hamburgery zvyklé. No a jakou máš zpětnou vazbu od kuchařek?
David Valíček, šéfkuchař: Musím podotknout, že to vzniklo z iniciativy dětí – nepřišel jsem s tím já. Dnešní děti jsou zvyklé mít hamburger, jsou tu různé festivaly, street food, nové pokrmy – takže si to rádi vyhledávají. A protože jsem v té škole měl k dětem blízko, řekly si o to. A zpětná vazba byla taková, že i kuchařky byly rády – samy nevěřily, že to zvládneme. Připravili jsme nejen hranolky, ale i poctivě poskládaný burger. Měli jsme opravdu kvalitní maso i housky, žádné náhodné nákupy bokem – housky jsme nechali řemeslně vyrobit a maso jsme si připravovali sami. Bylo to asi 900 porcí. A reakce? Děti byly nadšené a kuchařky si po tom všem řekly, že to nakonec nebylo tak zlé. Ale musel jsem kompletně překopat jak kuchyni, tak celý výdej.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Davide, ty často vaříš s lidmi nebo lidé se od tebe chtějí naučit vařit. Umí dnešní generace vařit?
David Valíček, šéfkuchař: Tím, že mám školu vaření a už ji přes sedm let takto vedu, musím říct, že mi často chodí hlavně pánové – většinou na základě poukazu, který dostanou od svých drahých poloviček. Naštěstí to neberou jako urážku typu „a teď si budeš vařit sám“, ale spíš jako příležitost. Ženy u svých mužů, kteří už mají v určitém věku vybudovaný byznys a více klidu, vnímají, že je vaření začne bavit. Občas si chtějí něco uvařit, udělat radost sobě i ostatním. A musím říct, že tito muži jsou velmi dobře edukovaní – najednou je z toho i koníček. Internet je dnes plný receptů, videí a všeho možného. Je to takové „cool“. A ti chlapi jsou vážně perfektní. Přitom jsem si vždycky myslel, že ženy toho už mají navařeno dost a nebudou chtít. Ale vrací se zpět do kuchyně – ten čas, kdy dámy milují vaření, je zpátky. Často už chodí rovnou v párech, protože chtějí vařit společně, učit se nové věci, získávat zkušenosti se mnou jako s kuchařem. A tím, že vedu i kurzy pro děti, musím říct, že rodiče je do toho netlačí – děti si samy chtějí vyžádat kurz, baví je to, berou to jako dílničku. Společnost je dnes velmi dobře informovaná – lidé vědí, co si koupit, co objednat, co očekávat. A pokud to tak není, pak máme my kuchaři problém.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Davide, co by každý den nemělo na talíři chybět?
David Valíček, šéfkuchař: Určitě by nemělo chybět jak nějaké maso. Nemusí to být jenom maso. Samozřejmě dneska spousta vegetariánů. Dneska jsou nádherné i produkty i vege. Můžeme se zaměřit hlavně na zeleninu, hlavně na čerstvost. A u těch příloh, tam bych byl možná opatrnější, ale když máme vyváženou stravu zeleninovou a masovou, popřípadě ten, kdo nemá rád maso, tak prostě někde získá ty další jiné prvky v jiných věcech, jako může být tofu, sója a už tohle dneska jde taky dneska hezky udělat i chutně. Takže to jsou asi takové prvky, co by neměly na talíři chybět. No a tím, že jsem žil dlouho na ostrově a vůbec celkově v oceánech a mořích a tak dále. Námořník jsem nebyl. Tak musím říct, že samozřejmě perfektní jsou ryby, čerstvost ryb a to je pro mě asi možná i číslo jedna.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: David kdybych ti řekla, že máš tři minuty a jednu pánvičku. Jaký by byl výsledek?
David Valíček, šéfkuchař: Tři minuty. No dá se to, ale musel bych trošku to maso naklepat. Ale určitě za tři minuty se dá taky hodně stihnout.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: David já ti děkuji za příjemný rozhovor i informace pro naše diváky. Vám děkuji za pozornost a uvidíme se u dalšího tématu.
David Valíček, šéfkuchař: Děkuji.
Redakčně upraveno / zkráceno.
