Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Jesenický expres

Jesenický expres

  • Adaptační kurz SPŠ – OA Bruntál v Karlově pod Pradědem
  • Krnovský festival kávy provoněl náměstí
  • Úspěšnému Večernímu běhu Bruntálem přálo i počasí

Adaptační kurz SPŠ – OA Bruntál v Karlově pod Pradědem

Nástup do prvních ročníků škol nebývá jednoduchý. Je to velká změna přístupu učitelů, prostředí i systému výuky. A neplatí to jen pro prvňáčky z mateřských škol. Adaptovat na nové prostředí se vyplatí i budoucím studentům. Příkladem jdou Střední průmyslové škole a obchodní akademii v Bruntále.

Adaptační kurzy jsou stále důležitější a stávají se součástí výuky. Studenty bruntálské průmyslovky a obchodní akademie jsou žáci z celé Moravy. Ty často čeká také nové bydlení.

Jan Meca, ředitel SPŠ – OA Bruntál: „Ta změna pro ty středoškoláky, ten přechod z té základní na střední školu je vždycky pro ty žáky náročný, takže já to považuju za takovou nezbytnou součást školy, kdy chceme adaptovat žáky na nový kolektiv, na nové učitele a taky na změnu přístupu, kdy na té střednmí škole se už díváme na ty žáky jako na dospělé lidi.“

Na adaptačním kurzu v Karlově pod Pradědem jsme zastihli budoucí studenty strojírenství, informační technologie a obchodní akademie.

Lukáš Vařecha„ student: "Jsem z Ostravy až, jsem tu na intru a dělám informační technologie. Ano, celkem se tu všichni mezi sebou, je tu hodně her."

Adéla Bakalářová, studentka: „Jsem z Bruntálu a je to tu fajn.“

Marian Minich, student: „Jsem z Břidličné, dělám obor strojírenství a velmi se mi tady líbí. Lepší než ve škole.“

Beo Blažek, student: „Mě se tady líbí, dělám na oboru strojírenství a hodnotím ten adaptační pobyt jako úspěšný.“

Edita Bikárová, studentka: „Nejvíc se mi líbí, že jsme se tady vlastně seznámili s kamarádama a máme lepší vztahy, než jsme měli předtím a nejsme takoví sami a bude to lepší.“

Lucie Pelcová, vedoucí kurzu: „Žáci se mezi sebou vzájemně seznámí, seznámí se s třídním učitelem, v odpoledním včerejším bloku probíhaly vlastně aktivity, kde se seznámili s chodem školy tak, aby byli připraveni na ten začátek školního roku a také probíhaly aktivity, zaměřené na styly učení, na ten přechod na stření školu ze základní školy, takže poznali vlastně jaký jsou studijní typ, takové ty podmínky učení jsme spolu probírali a dneska jsou to aktivity takové pohybové, zaměřené na spolupráci jednotlivých žáků a spolupráci s třídním učitelem.“

Adaptační kurz je dvoudenní s prvním seznamovacím dnem a druhým dnem, plným her v přírodě.

Elisabet Biskupová, studentka: „Tak včera jsme dělali různé styly učení a jak se efektivně učit, zkoušeli jsme si sluchové a takové vnímání.“

Adéla Adámková: „Poznávali jsme si co kdo má jako rád, jaký má zájmy, jaký má koníčky a tak.“

Kurz však není změnou jen pro studenty, je důležitý i pro nové třídní učitele.

David Pavelka, třídní učitel: „Jsem první rok třídní, takže si to užívám, tak že poznávám vůbec tu funkci toho třídního a ten kolektiv. Co se týká toho kolektivu, je to pro mě velké překvapení jsou tam žáci, kteří se nezajímají jenom o ty informační technologie ale taky o sport, máme tady výbornou klavíristku třeba, to jsem nečekal. Takže jsem překvapený, co všechno ti žáci umí a to se dá všechno odhalit právě na tom adapťáku.“

Lucie Pelcová, vedoucí kurzu: „Myslím si, že stále lepší studenti tady jezdí, hrozně přátelští, hrozně si to užívají a jsme rádi, že máme takové fajn žáky tady.“

V plánu jsou také další kurzy a výlety, jeden dokonce až do Chorvatska. Jeho letošní uskutečnění však bude záviset až na aktuální epidemiologické situaci.

---

Krnovský festival kávy provoněl náměstí

Krnovem se nesla vůně kávy. Uskutečnil se tady už tradiční festival kávy s pestrým doprovodným programem a ochutnávkami. Díky krásnému slunečnému počasí si ho nenechaly ujít tisíce lidí.

Více než 40 stánků, z toho 17 pražíren se představily na největším festivalu kávy pod širým nebem v Česku, který se uskutečnil v centru Krnova. Návštěvníci mohli ochutnat nejen kávu, ale také víno, burčák, nebo pivo a také spoustu dobrého jídla.

Jan „Ajfel“ Svrčina, spoluorganizátor: „Letos jsme připravili pro festival kávy i tombolu a v tombole se můžete dostat do Dubaje, popřípadě do Londýna. Takže si můžete malovat jakékoli obrázky, koupíte si tričko, namalujete si cokoli. Aktuálně se chystá cupping, ochutnávka kávy Je to vlastně příprava kávy, kde je vlastně použitý stejný proces, stejné množství kávy, stejná hrubost a stejná teplota vody. To znamená, že tímto způsobem se dá jedinečně porovnat vlastně chuťová hodnota té kávy.“

Zatímco dospělí si mohli v klidu vychutnat různé druhy kávy, děti se mohly vyřádit v dětském ráji

Anketa, zúčastněné pražírny: „Zrovna tady máme jeden druh kávy na mlýnku. Je to výběrová káva, je to Etiopie a jinak v nabídce máme klasicky buď kapučíno, presso, to jsou typické mléčné kávy, nebo potom máme speciální kávu, což je irská káva.“

„Momentálně nabízíme Etiopii filtrovanou. Je to 100 procentní arabica, Je poměrně ovocná, velice svěží a taky nabízíme kávy, které jsou naopak sladší, jdou více do čokolády.“

"Děláme na espressu Honduras a děláme Etiopii naturálně zpracovanou. Etiopie je taková velmi svěží, ovocitá, velmi příjemná, taková na tom koldru až dusíková. Honduras na espressu je spíše tmavší s jemnou kyselinkou.“

„Máme úplně veškeré příslušenství pro kávu ať už to je přes nějaké mlýnky, kávovary k nějakému domácímu použití, tak jakože profesionální použití.“

Anketa, návštěvníci akce: „Kafíčko je výborné, moc mi chutná..“

„Já už mám druhou kávu, kapučíno z první skupiny bylo výborné, teď mám teda alžírskou kávu a určitě bude skvělá. Úžasné, atmosféra, skvělí lidé, počasí vyšlo, takže za mě jedna hvězda.“

„Mám makedonské kořeny, takže piju tureckou kávu, turka, prostě to je jediné kafe, které mě postaví na nohy.“

„Káva je každodenní zážitek pro mě a vychutnala jsem už dvě a obě dvě byly senzační, takže se chystám na třetí. Atmosféra je úplně úžasná, je tady spousta lidí, všichni jsou kolektivní, usměvaví, takže super.“

„Zatím mám kapučíno a dobré, zatím dobré.“

Festival kávy měl tentokrát i charitativní podtext. Proběhla tady aukce obrazů známých malířů, která bude pokračovat i na facebooku.

Zuzana Matelová, organizátorka aukcí Umění pod rouškou: „V podstatě ty aukce budou 14 dní teďka vystavené na facebookových stránkách umění pod rouškou. Vybereme během těch 14 dní ty finance a na základě těch financí potom budeme vidět, který projekt nebo komu budeme moci pomoci.“

Výtěžek poté pomůže buď Armádě spásy, Benjaminu Slezské diakonie v Krnově, nebo tamní Charitě.

---

Úspěšnému Večernímu běhu Bruntálem přálo i počasí

Mezinárodní večerní běh, který se každoročně koná v centru Bruntálu, oslaví za dva roky půlstoletí své existence. Konání letošního 48. ročníku bylo sice původně ohroženo pandemickou situací, nakonec vše dobře dopadlo.

Na start letošního Večerního běhu Bruntálem se postavilo celkem 17 kategorií běžců, od nejmenších benjamínků až po borce nad 60 let. A účast byla opravdu reprezentativní.

Jan Urban, autor a ředitel závodu: „My jsme chtěli letošní běh udělat pouze pro naše české závodníky ale přihlásili se nám i běžci, kteří budou ve středu startovat na Zlaté tretře, takže i letošní ročník bude mezinárodní, protože už všichni víme v tuto chvíli, že tady máme běloruskou mistryni v běhu na 10 km, ukrajinského mistra v běhu na 10 km, takže i letošní večerní běh Bruntálem bude mezinárodní."

Martin Henč (ANO), místostarosta Bruntálu: „No já jsem rád, že vlastně dneska je to taková malá premiéra, protože je to první akce v letošním roce v době pandemie a opravdu klobouk dolů, že se podařilo něco takového zorganizovat a jsem rád. Že se tady objevila spousta lidí a že máme tady alespoň malý kulturní stánek pro dnešní den.“

Nejpočetnější účast měli již tradičně ti nejmenší. Ti reprezentovali jak svoje školy, tak například sportovní kluby. Mezi nimi zazářili také mladí hokejisté HC Bruntál.

Tomáš Pluskal, předseda klubu HC Bruntál: „Tak máme tady ročníky 2013, 14 a 2011 a 12. V kategorii 2013 jsme měli první dvě místa a teďka doběhla kategorie 2012 a 11, tam máme myslím páté a šesté místo.“

Matyáš Škultéty: „Já jsem z HC Bruntál a běželo se plně skvěle.“

David Pavelka: „Já jsem z HC Bruntál a běželo se mi úplně skvěle.“

Jan Urban, autor a ředitel závodu: „My už jsme letos zařadili kategorie přípravek a novinkou je závod štafet, takže věřím, že i letos bude účast rekordní no a jak se kolem sebe můžete podívat, je tady opravdu plno té drobotiny, toho potěru a už ti nejmenší začínají sportovat, z čehož máme velkou radost.“

Jakub Potácel, vítěz kategorie: „Běželo se mi dobře.“

Víťa Kocián, vítěz kategorie: „Já jsem z Olympie Bruntál a běželo se mi úplně suprově.“

Nela Pavlicová, vítězka kategorie: „Bylo to dobré ale bylo to náročné.“

Viktorie Kociánová, vítězka kategorie: „Jsem z TJ Olympie Bruntál a běželo se mi dobře, jenom je to celkem dost.“

Dalibor Dořák, vítěz kategorie: „Jsem z Bruntálu, běhám za oddíl TJ Olympia Bruntál a dneska se mi to běželo pěkně, dobře.“

Celý závod byl navíc doplněn o hudební projekce Slávka Janouška nebo kapely Marathon. Vítězi elitních kategorií mužů a žen se nakonec podle očekávání stali mistři svých zemí, běloruska Katsiarina Ptashuk a mistr Ukrajiny Andrii Strazynskyi.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Jesenický expres
18. září 2020, 17:20

Adaptační kurz SPŠ – OA Bruntál v Karlově pod Pradědem

Nástup do prvních ročníků škol nebývá jednoduchý. Je to velká změna přístupu učitelů, prostředí i systému výuky. A neplatí to jen pro prvňáčky z mateřských škol. Adaptovat na nové prostředí se vyplatí i budoucím studentům. Příkladem jdou Střední průmyslové škole a obchodní akademii v Bruntále.

Adaptační kurzy jsou stále důležitější a stávají se součástí výuky. Studenty bruntálské průmyslovky a obchodní akademie jsou žáci z celé Moravy. Ty často čeká také nové bydlení.

Jan Meca, ředitel SPŠ – OA Bruntál: „Ta změna pro ty středoškoláky, ten přechod z té základní na střední školu je vždycky pro ty žáky náročný, takže já to považuju za takovou nezbytnou součást školy, kdy chceme adaptovat žáky na nový kolektiv, na nové učitele a taky na změnu přístupu, kdy na té střednmí škole se už díváme na ty žáky jako na dospělé lidi.“

Na adaptačním kurzu v Karlově pod Pradědem jsme zastihli budoucí studenty strojírenství, informační technologie a obchodní akademie.

Lukáš Vařecha„ student: "Jsem z Ostravy až, jsem tu na intru a dělám informační technologie. Ano, celkem se tu všichni mezi sebou, je tu hodně her."

Adéla Bakalářová, studentka: „Jsem z Bruntálu a je to tu fajn.“

Marian Minich, student: „Jsem z Břidličné, dělám obor strojírenství a velmi se mi tady líbí. Lepší než ve škole.“

Beo Blažek, student: „Mě se tady líbí, dělám na oboru strojírenství a hodnotím ten adaptační pobyt jako úspěšný.“

Edita Bikárová, studentka: „Nejvíc se mi líbí, že jsme se tady vlastně seznámili s kamarádama a máme lepší vztahy, než jsme měli předtím a nejsme takoví sami a bude to lepší.“

Lucie Pelcová, vedoucí kurzu: „Žáci se mezi sebou vzájemně seznámí, seznámí se s třídním učitelem, v odpoledním včerejším bloku probíhaly vlastně aktivity, kde se seznámili s chodem školy tak, aby byli připraveni na ten začátek školního roku a také probíhaly aktivity, zaměřené na styly učení, na ten přechod na stření školu ze základní školy, takže poznali vlastně jaký jsou studijní typ, takové ty podmínky učení jsme spolu probírali a dneska jsou to aktivity takové pohybové, zaměřené na spolupráci jednotlivých žáků a spolupráci s třídním učitelem.“

Adaptační kurz je dvoudenní s prvním seznamovacím dnem a druhým dnem, plným her v přírodě.

Elisabet Biskupová, studentka: „Tak včera jsme dělali různé styly učení a jak se efektivně učit, zkoušeli jsme si sluchové a takové vnímání.“

Adéla Adámková: „Poznávali jsme si co kdo má jako rád, jaký má zájmy, jaký má koníčky a tak.“

Kurz však není změnou jen pro studenty, je důležitý i pro nové třídní učitele.

David Pavelka, třídní učitel: „Jsem první rok třídní, takže si to užívám, tak že poznávám vůbec tu funkci toho třídního a ten kolektiv. Co se týká toho kolektivu, je to pro mě velké překvapení jsou tam žáci, kteří se nezajímají jenom o ty informační technologie ale taky o sport, máme tady výbornou klavíristku třeba, to jsem nečekal. Takže jsem překvapený, co všechno ti žáci umí a to se dá všechno odhalit právě na tom adapťáku.“

Lucie Pelcová, vedoucí kurzu: „Myslím si, že stále lepší studenti tady jezdí, hrozně přátelští, hrozně si to užívají a jsme rádi, že máme takové fajn žáky tady.“

V plánu jsou také další kurzy a výlety, jeden dokonce až do Chorvatska. Jeho letošní uskutečnění však bude záviset až na aktuální epidemiologické situaci.

---

Krnovský festival kávy provoněl náměstí

Krnovem se nesla vůně kávy. Uskutečnil se tady už tradiční festival kávy s pestrým doprovodným programem a ochutnávkami. Díky krásnému slunečnému počasí si ho nenechaly ujít tisíce lidí.

Více než 40 stánků, z toho 17 pražíren se představily na největším festivalu kávy pod širým nebem v Česku, který se uskutečnil v centru Krnova. Návštěvníci mohli ochutnat nejen kávu, ale také víno, burčák, nebo pivo a také spoustu dobrého jídla.

Jan „Ajfel“ Svrčina, spoluorganizátor: „Letos jsme připravili pro festival kávy i tombolu a v tombole se můžete dostat do Dubaje, popřípadě do Londýna. Takže si můžete malovat jakékoli obrázky, koupíte si tričko, namalujete si cokoli. Aktuálně se chystá cupping, ochutnávka kávy Je to vlastně příprava kávy, kde je vlastně použitý stejný proces, stejné množství kávy, stejná hrubost a stejná teplota vody. To znamená, že tímto způsobem se dá jedinečně porovnat vlastně chuťová hodnota té kávy.“

Zatímco dospělí si mohli v klidu vychutnat různé druhy kávy, děti se mohly vyřádit v dětském ráji

Anketa, zúčastněné pražírny: „Zrovna tady máme jeden druh kávy na mlýnku. Je to výběrová káva, je to Etiopie a jinak v nabídce máme klasicky buď kapučíno, presso, to jsou typické mléčné kávy, nebo potom máme speciální kávu, což je irská káva.“

„Momentálně nabízíme Etiopii filtrovanou. Je to 100 procentní arabica, Je poměrně ovocná, velice svěží a taky nabízíme kávy, které jsou naopak sladší, jdou více do čokolády.“

"Děláme na espressu Honduras a děláme Etiopii naturálně zpracovanou. Etiopie je taková velmi svěží, ovocitá, velmi příjemná, taková na tom koldru až dusíková. Honduras na espressu je spíše tmavší s jemnou kyselinkou.“

„Máme úplně veškeré příslušenství pro kávu ať už to je přes nějaké mlýnky, kávovary k nějakému domácímu použití, tak jakože profesionální použití.“

Anketa, návštěvníci akce: „Kafíčko je výborné, moc mi chutná..“

„Já už mám druhou kávu, kapučíno z první skupiny bylo výborné, teď mám teda alžírskou kávu a určitě bude skvělá. Úžasné, atmosféra, skvělí lidé, počasí vyšlo, takže za mě jedna hvězda.“

„Mám makedonské kořeny, takže piju tureckou kávu, turka, prostě to je jediné kafe, které mě postaví na nohy.“

„Káva je každodenní zážitek pro mě a vychutnala jsem už dvě a obě dvě byly senzační, takže se chystám na třetí. Atmosféra je úplně úžasná, je tady spousta lidí, všichni jsou kolektivní, usměvaví, takže super.“

„Zatím mám kapučíno a dobré, zatím dobré.“

Festival kávy měl tentokrát i charitativní podtext. Proběhla tady aukce obrazů známých malířů, která bude pokračovat i na facebooku.

Zuzana Matelová, organizátorka aukcí Umění pod rouškou: „V podstatě ty aukce budou 14 dní teďka vystavené na facebookových stránkách umění pod rouškou. Vybereme během těch 14 dní ty finance a na základě těch financí potom budeme vidět, který projekt nebo komu budeme moci pomoci.“

Výtěžek poté pomůže buď Armádě spásy, Benjaminu Slezské diakonie v Krnově, nebo tamní Charitě.

---

Úspěšnému Večernímu běhu Bruntálem přálo i počasí

Mezinárodní večerní běh, který se každoročně koná v centru Bruntálu, oslaví za dva roky půlstoletí své existence. Konání letošního 48. ročníku bylo sice původně ohroženo pandemickou situací, nakonec vše dobře dopadlo.

Na start letošního Večerního běhu Bruntálem se postavilo celkem 17 kategorií běžců, od nejmenších benjamínků až po borce nad 60 let. A účast byla opravdu reprezentativní.

Jan Urban, autor a ředitel závodu: „My jsme chtěli letošní běh udělat pouze pro naše české závodníky ale přihlásili se nám i běžci, kteří budou ve středu startovat na Zlaté tretře, takže i letošní ročník bude mezinárodní, protože už všichni víme v tuto chvíli, že tady máme běloruskou mistryni v běhu na 10 km, ukrajinského mistra v běhu na 10 km, takže i letošní večerní běh Bruntálem bude mezinárodní."

Martin Henč (ANO), místostarosta Bruntálu: „No já jsem rád, že vlastně dneska je to taková malá premiéra, protože je to první akce v letošním roce v době pandemie a opravdu klobouk dolů, že se podařilo něco takového zorganizovat a jsem rád. Že se tady objevila spousta lidí a že máme tady alespoň malý kulturní stánek pro dnešní den.“

Nejpočetnější účast měli již tradičně ti nejmenší. Ti reprezentovali jak svoje školy, tak například sportovní kluby. Mezi nimi zazářili také mladí hokejisté HC Bruntál.

Tomáš Pluskal, předseda klubu HC Bruntál: „Tak máme tady ročníky 2013, 14 a 2011 a 12. V kategorii 2013 jsme měli první dvě místa a teďka doběhla kategorie 2012 a 11, tam máme myslím páté a šesté místo.“

Matyáš Škultéty: „Já jsem z HC Bruntál a běželo se plně skvěle.“

David Pavelka: „Já jsem z HC Bruntál a běželo se mi úplně skvěle.“

Jan Urban, autor a ředitel závodu: „My už jsme letos zařadili kategorie přípravek a novinkou je závod štafet, takže věřím, že i letos bude účast rekordní no a jak se kolem sebe můžete podívat, je tady opravdu plno té drobotiny, toho potěru a už ti nejmenší začínají sportovat, z čehož máme velkou radost.“

Jakub Potácel, vítěz kategorie: „Běželo se mi dobře.“

Víťa Kocián, vítěz kategorie: „Já jsem z Olympie Bruntál a běželo se mi úplně suprově.“

Nela Pavlicová, vítězka kategorie: „Bylo to dobré ale bylo to náročné.“

Viktorie Kociánová, vítězka kategorie: „Jsem z TJ Olympie Bruntál a běželo se mi dobře, jenom je to celkem dost.“

Dalibor Dořák, vítěz kategorie: „Jsem z Bruntálu, běhám za oddíl TJ Olympia Bruntál a dneska se mi to běželo pěkně, dobře.“

Celý závod byl navíc doplněn o hudební projekce Slávka Janouška nebo kapely Marathon. Vítězi elitních kategorií mužů a žen se nakonec podle očekávání stali mistři svých zemí, běloruska Katsiarina Ptashuk a mistr Ukrajiny Andrii Strazynskyi.

---

Zdroj: https://polar.cz/porady/jesenicky-expres/jesenicky-expres-18-09-2020-17-24