Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Opavský expres

Opavský expres

  • Zpravodajství z Opavy od reportérky K. Gerykové a kameramana M. Lyska
  • Participativní rozpočet v Opavě
  • Studenti soutěžili v čepování piva
  • Arboretum Nový Dvůr zahájilo sezonu

Participativní rozpočet v Opavě

Celkem 18 návrhů, jak zvelebit veřejný prostor, předložili Opavané v rámci participativního rozpočtu Nápady pro Opavu. O tom, jak bude 1,5 mil. korun využito, rozhodnou občané hlasováním, které bude v červnu.

Letos vyhlásilo město Opava participativní rozpočet už po sedmé. V rámci něj mohli občané starší 15 let navrhnout, jak vylepšit veřejný prostor. Stačilo projekt popsat a doložit odhadovanou výši investice. V letošním roce celková částka jednoho projektu mohla dosáhnout max. 750 000 korun.

Adéla Kozelková, referentka, odbor rozvoje města a strategického plánování, Magistrát Opava: „Máme tam asi tři čtyři projekty, které se té vrchní částky, 750 000 Kč, dotknout. Ale jsou tam také projekty za nižší ceny.“

Nejčastějšími náměty byla výstavba nových hřišť či úprava těch stávajících. Objevil se také návrh na rekonstrukci golfového areálu, výsadbu zeleně nebo ochranné polepy prosklených zastávek. O získání peněz z participativního rozpočtu v celkové výši 1,5 milionu usiluje 18 projektů.

Roman Konečný, mluvčí, Magistrát Opava: „Jsme příjemně překvapeni, protože to číslo je zhruba stejné, jako v minulých letech. Prošli jsme si ty nápady, které byly přihlášeny. A vypadá to, že budou velmi zajímavé.“

Podané projekty teď projdou kontrolou, která prověří, zda obsahují všechny potřebné náležitosti. Především, zda místo jejich realizace spadá do majetku města či městské části nebo příspěvkové organizace.

Adéla Kozelková, referentka, odbor rozvoje města a strategického plánování, Magistrát Opava: „Dále musím zkontrolovat, zda je k nápadu přiložený rozpočet, abychom věděli, kolik orientačně bude stát. A také zda má ten nápad své podporovatele, kterých musí být 15 a musí být starší 15 let."

Pokud cokoliv z uvedených údajů chybí, budou autoři námětu vyzváni k doplnění. O peníze z participativního rozpočtu se mohou ucházet jen kompletní návrhy realizací.

Projekty budou zveřejněné na webových stránkách města. A od 1. do 14. června budou moci Opavané dát svůj hlas nápadu, který se jim líbí. Ty, které získají nejvíce hlasů pak budou realizovány.





---

Studenti soutěžili v čepování piva

Studenti soutěžili v čepování piva. V Opavě se sešlo 24 nejlepších z celého kraje, aby poměřili nejen svou šikovnost, ale také teoretické znalosti. Soutěž opanovali studenti z pořádající opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ, kteří zvítězili nejen v týmech, ale obsadili také 1. a 3. místo.

Ačkoliv jim ještě mnohdy ani není osmnáct a tudíž alkohol pít nemohou, soutěžili v čepování piva. 24 studentů ze středních škol z Moravskoslezského kraje, kteří se připravují na povolání v pohostinství, se zúčastnilo 16. ročníku soutěže Zlatovar cup.

Pivo mohli načepovat na hladinku, tedy najednou a nebo maximálně na třikrát. Soutěžící bedlivým okem sledovala tříčlenná porota.

Adam Odnoha, předseda poroty a výčepní: „Pokud donese krásně orosenou sklenici vychlazeného piva s výškou pěny na tři prsty, tak je to vždycky v pořádku.“

Porota ale hodnotila také celkový projev a body za čepování piva sčítala s výslednky teoretického testu. Soutěžící museli vědět třeba co je to spilka, museli znát správnou teplotu vychlazeného piva nebo co je to křemelina. Často šlo o znalosti nad rámec běžného učiva, takže se budoucí výčepní museli poctivě na soutěž připravovat.

Miroslava Kozelská, učitelka, Střední škola prof. Zd. Matějčka, Ostrava - Poruba: „Neustále opakování, tak snad ten test dopadlo dobře.“

Na přípravu dvou nápojů měl každý 3 minuty. Ten povedenější pak posuzovala porota. Většina soutěžících celý časový limit ani nevyužila a servírovala pivo mnohem dříve. A tak se leckdy nevyhnuli kritice.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Příprava skla. Nemyslím si, že by bylo špinavé, ale někdy tam zapomenou po opláchnutí vodu, někdy mají příliš bublinkovou pěnu.“

Porota ocenila nejen správně načepované pivo, ale také přirozenost soutěžících a nadšení pro profesi.

David Mikolášík, Hotelová škola a obchodní akademie Havířov: „Já myslím, že to bylo v pořádku. A myslím, že jsem tady i pár lidí pobavil svým vtipem, zajímavostí.“

Adéla Mikolášová, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Chyby tam určitě byly. Nejdříve jsem si měla uklidit. Ale jinak jsem spokojená.“

Soutěžící se vzájemně povzbuzovali a zvlášť vyvedené pivo odměnili potleskem.

Vítězem regionálního kola Zlatovar cup se nakonec stal s nejvyšším součtem bodů za teorii i praxi Adam Žyla z pořádající opavské hotelové školy.

Adam Žyla, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Důležité čepovat po skle. Nejdříve pěnu a pak pivo. Já chodím na brigády, tak už mám něco odčepováno.“

Druhé místo patřilo Denisu Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. A třetí příčku obsadil opět domácí soutěžící Adam Černoch.


---

Arboretum Nový Dvůr zahájilo sezonu

Přestože podle kalendáře venku stále vládne zima, Arboretum Nový Dvůr, které je součástí Slezského zemského muzea už zahájilo sezónu. A přestože je do jara ještě daleko, už nyní nabízí přehlídku krásně barevných květů.

Zbytky sněhu v některých částech arboreta ještě připomínají zimu. Rozkvetlé keře, nebo i sněženky zase upozorňují na blížící se jaro. S probouzením si ale příroda dává ještě na čas.

Markéta Urbanová, kurátorka parku, Arboretum Nový Dvůr: „Stojíme u keře, který se jmenuje hamamelis neboli vilín. Je to vlastně první pozdrav květů. Začínají kvést už v lednu. A radost dělají přibližně do března.“

Park rozzářily také jemně růžové, nádherně vonící kvítky kaliny bodnanské. Teď v březnu se přidají syté květy cibulovin – sněženky a tulipány Pak přijde na řadu třeba magnolie či zlatice, lidově nazývaná zlatý déšť. Kromě toho se můžete kochat mnoha dalšími dřevinami, které pocházejí z pěti kontinentů. Najdete zde na 7 000 rostlinných druhů.

Ve zdejším parku je také rozsáhlá sbírka rostlin rodu Rhododendron, která patří k nejbohatším sbírkám v ČR.

Markéta Urbanová, kurátorka parku, Arboretum Nový Dvůr: „Největší sezona je během května. Pak ještě na začátku června jsou k vidění velké rododendrony v zadní části parku.“

V létě se mohou návštěvníci botanické zahrady těšit na levandulový lán, který představí hned několik druhů těchto rostlin, jejichž květy mají různé zbarvení. Od bílé přes růžovou až ke klasické fialové.

Markéta Urbanová, kurátorka parku, Arboretum Nový Dvůr: „Levandule plánujeme vysadit t na terasách, které kdysi sloužily k letnění rostlin ze skleníku."

Během sezóny bude dokončená nová expozice ve skleníku. Stávající výstavní plocha se rozšíří a vznikne tady jezírko s malým vodopádem. Toto místo bude doménou orchidejí a kapradin. Iluzi tropického lesa podtrhnou liány.

Arboretum Nový Dvůr patří k nejnavštěvovanějším areálům Slezského zemského muzea. Ročně sem zavítá přes 20 000 návštěvníků.





---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Opavský expres
04. března 2023, 16:34

Participativní rozpočet v Opavě

Celkem 18 návrhů, jak zvelebit veřejný prostor, předložili Opavané v rámci participativního rozpočtu Nápady pro Opavu. O tom, jak bude 1,5 mil. korun využito, rozhodnou občané hlasováním, které bude v červnu.

Letos vyhlásilo město Opava participativní rozpočet už po sedmé. V rámci něj mohli občané starší 15 let navrhnout, jak vylepšit veřejný prostor. Stačilo projekt popsat a doložit odhadovanou výši investice. V letošním roce celková částka jednoho projektu mohla dosáhnout max. 750 000 korun.

Adéla Kozelková, referentka, odbor rozvoje města a strategického plánování, Magistrát Opava: „Máme tam asi tři čtyři projekty, které se té vrchní částky, 750 000 Kč, dotknout. Ale jsou tam také projekty za nižší ceny.“

Nejčastějšími náměty byla výstavba nových hřišť či úprava těch stávajících. Objevil se také návrh na rekonstrukci golfového areálu, výsadbu zeleně nebo ochranné polepy prosklených zastávek. O získání peněz z participativního rozpočtu v celkové výši 1,5 milionu usiluje 18 projektů.

Roman Konečný, mluvčí, Magistrát Opava: „Jsme příjemně překvapeni, protože to číslo je zhruba stejné, jako v minulých letech. Prošli jsme si ty nápady, které byly přihlášeny. A vypadá to, že budou velmi zajímavé.“

Podané projekty teď projdou kontrolou, která prověří, zda obsahují všechny potřebné náležitosti. Především, zda místo jejich realizace spadá do majetku města či městské části nebo příspěvkové organizace.

Adéla Kozelková, referentka, odbor rozvoje města a strategického plánování, Magistrát Opava: „Dále musím zkontrolovat, zda je k nápadu přiložený rozpočet, abychom věděli, kolik orientačně bude stát. A také zda má ten nápad své podporovatele, kterých musí být 15 a musí být starší 15 let."

Pokud cokoliv z uvedených údajů chybí, budou autoři námětu vyzváni k doplnění. O peníze z participativního rozpočtu se mohou ucházet jen kompletní návrhy realizací.

Projekty budou zveřejněné na webových stránkách města. A od 1. do 14. června budou moci Opavané dát svůj hlas nápadu, který se jim líbí. Ty, které získají nejvíce hlasů pak budou realizovány.





---

Studenti soutěžili v čepování piva

Studenti soutěžili v čepování piva. V Opavě se sešlo 24 nejlepších z celého kraje, aby poměřili nejen svou šikovnost, ale také teoretické znalosti. Soutěž opanovali studenti z pořádající opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ, kteří zvítězili nejen v týmech, ale obsadili také 1. a 3. místo.

Ačkoliv jim ještě mnohdy ani není osmnáct a tudíž alkohol pít nemohou, soutěžili v čepování piva. 24 studentů ze středních škol z Moravskoslezského kraje, kteří se připravují na povolání v pohostinství, se zúčastnilo 16. ročníku soutěže Zlatovar cup.

Pivo mohli načepovat na hladinku, tedy najednou a nebo maximálně na třikrát. Soutěžící bedlivým okem sledovala tříčlenná porota.

Adam Odnoha, předseda poroty a výčepní: „Pokud donese krásně orosenou sklenici vychlazeného piva s výškou pěny na tři prsty, tak je to vždycky v pořádku.“

Porota ale hodnotila také celkový projev a body za čepování piva sčítala s výslednky teoretického testu. Soutěžící museli vědět třeba co je to spilka, museli znát správnou teplotu vychlazeného piva nebo co je to křemelina. Často šlo o znalosti nad rámec běžného učiva, takže se budoucí výčepní museli poctivě na soutěž připravovat.

Miroslava Kozelská, učitelka, Střední škola prof. Zd. Matějčka, Ostrava - Poruba: „Neustále opakování, tak snad ten test dopadlo dobře.“

Na přípravu dvou nápojů měl každý 3 minuty. Ten povedenější pak posuzovala porota. Většina soutěžících celý časový limit ani nevyužila a servírovala pivo mnohem dříve. A tak se leckdy nevyhnuli kritice.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Příprava skla. Nemyslím si, že by bylo špinavé, ale někdy tam zapomenou po opláchnutí vodu, někdy mají příliš bublinkovou pěnu.“

Porota ocenila nejen správně načepované pivo, ale také přirozenost soutěžících a nadšení pro profesi.

David Mikolášík, Hotelová škola a obchodní akademie Havířov: „Já myslím, že to bylo v pořádku. A myslím, že jsem tady i pár lidí pobavil svým vtipem, zajímavostí.“

Adéla Mikolášová, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Chyby tam určitě byly. Nejdříve jsem si měla uklidit. Ale jinak jsem spokojená.“

Soutěžící se vzájemně povzbuzovali a zvlášť vyvedené pivo odměnili potleskem.

Vítězem regionálního kola Zlatovar cup se nakonec stal s nejvyšším součtem bodů za teorii i praxi Adam Žyla z pořádající opavské hotelové školy.

Adam Žyla, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Důležité čepovat po skle. Nejdříve pěnu a pak pivo. Já chodím na brigády, tak už mám něco odčepováno.“

Druhé místo patřilo Denisu Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. A třetí příčku obsadil opět domácí soutěžící Adam Černoch.


---

Arboretum Nový Dvůr zahájilo sezonu

Přestože podle kalendáře venku stále vládne zima, Arboretum Nový Dvůr, které je součástí Slezského zemského muzea už zahájilo sezónu. A přestože je do jara ještě daleko, už nyní nabízí přehlídku krásně barevných květů.

Zbytky sněhu v některých částech arboreta ještě připomínají zimu. Rozkvetlé keře, nebo i sněženky zase upozorňují na blížící se jaro. S probouzením si ale příroda dává ještě na čas.

Markéta Urbanová, kurátorka parku, Arboretum Nový Dvůr: „Stojíme u keře, který se jmenuje hamamelis neboli vilín. Je to vlastně první pozdrav květů. Začínají kvést už v lednu. A radost dělají přibližně do března.“

Park rozzářily také jemně růžové, nádherně vonící kvítky kaliny bodnanské. Teď v březnu se přidají syté květy cibulovin – sněženky a tulipány Pak přijde na řadu třeba magnolie či zlatice, lidově nazývaná zlatý déšť. Kromě toho se můžete kochat mnoha dalšími dřevinami, které pocházejí z pěti kontinentů. Najdete zde na 7 000 rostlinných druhů.

Ve zdejším parku je také rozsáhlá sbírka rostlin rodu Rhododendron, která patří k nejbohatším sbírkám v ČR.

Markéta Urbanová, kurátorka parku, Arboretum Nový Dvůr: „Největší sezona je během května. Pak ještě na začátku června jsou k vidění velké rododendrony v zadní části parku.“

V létě se mohou návštěvníci botanické zahrady těšit na levandulový lán, který představí hned několik druhů těchto rostlin, jejichž květy mají různé zbarvení. Od bílé přes růžovou až ke klasické fialové.

Markéta Urbanová, kurátorka parku, Arboretum Nový Dvůr: „Levandule plánujeme vysadit t na terasách, které kdysi sloužily k letnění rostlin ze skleníku."

Během sezóny bude dokončená nová expozice ve skleníku. Stávající výstavní plocha se rozšíří a vznikne tady jezírko s malým vodopádem. Toto místo bude doménou orchidejí a kapradin. Iluzi tropického lesa podtrhnou liány.

Arboretum Nový Dvůr patří k nejnavštěvovanějším areálům Slezského zemského muzea. Ročně sem zavítá přes 20 000 návštěvníků.





---

Zdroj: https://polar.cz/porady/opavsky-expres/opavsky-expres-04-03-2023-16-34