Vedení Slezské chce nechat zvýšit hráz v Antošovicích
Vedení slezskoostravské radnice chce zvýšit hráz v Antošovicích. Zastupitelé se na tom shodli při schvalování informativní zprávy rok po povodních, při kterých byla právě tato část města zaplavena vodou z řeky Odry. Státní podnik Povodí Odry prý už na projektu pracuje.
Slezská Ostrava patřila při povodních v roce 2024 k nejhůře zasaženým částem města. Zatopila ji hladina Odry za soutokem z Ostravicí. Jen v Koblově bylo postiženo asi 120 rodinných domků. Do budoucna by podobné situaci měla zabránit vyšší hráz, protože ta současná selhala. Shodli se na tom zastupitelé.
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "My se snažíme ve spolupráci s městem opravdu zvýšit protipovodňovou ochranu tak aby by pokud možno nedošlo událostem, které se udály v loňském roce. Navrhuje se proto, jak navýšení hráze v lokalitě Koblova, tak také instalace stacionární čerpací stanice."
Radní městského obvodu Slezská Ostrava tak dostali od zastupitelů mandát pokračovat v jednáních s Povodím Odry i Magistrátem města Ostravy, který by mohl pomoci s financováním.
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Ukázalo se, že v jiných místech ty hráze byly dostatečně vysoké a nepřetekly, takže toto navýšení je základním opatřením. Následně tedy dochází k odvodnění toho území právě drobným vodním tokem Antošovický potok."
Petr Birklen, ředitel Povodí Odry: "Máme zpracovaný investiční záměr, který chceme zařadit do plánu oprav na příští rok. To znamená, že v příštím roce bychom měli zrealizovat opravu toho místa. Primárně se bude jednat o navýšení té ochranné zídky asi zhruba o 30 cm."
Druhým opatřením, které Slezská požaduje, je instalace stacionárního čerpadla, které by pracovalo automaticky i bez přítomnosti hasičů. Podobně, jako to funguje na Žabníku. Opatření by měla stát řádově desítky miliónů korun.
---
Lávku nad Bazaly nominovali na Cenu cestovního ruchu
Ani ne rok po získání titulu Stavba Moravskoslezského kraje aspiruje slezskoostravská Lávka nad Bazaly na další významné ocenění. Tentokrát byla nominována na Cenu cestovního ruchu a o jejím vítězství rozhodne veřejnost.
Soutěž Ceny cestovního ruchu už po šesté ocení výjimečné projekty, atraktivity a osobnosti Moravskoslezského kraje. Vítěze dvou kategorií vyberou odborníci v cestovním ruchu, výsledek tří zbývajících rozhodne veřejnost.
Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism: „Ta nominace probíhá napříč krajem v koordinaci s oblastmi, s lidmi, kteří dělají v tom destinačním managementu, s lidmi z infocenter, s lidmi z podnikatelského prostředí v cestovním ruchu. Dáváme do kupy právě ty nominace tak, abychom ideálně na nic zásadního nebo zajímavého nezapomněli. Snažíme se samozřejmě myslet na každý kout kraje.“
Do soutěže byla letos nominována taky slezskoostravská Lávka nad Bazaly, a to spolu s dalšími čtyřmi atraktivitami jako Nejlepší instagramové místo. Původně přitom měla být jen jednoduchou dopravní stavbou.
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Sloužila historicky zejména k odbavení fanoušků Baníku Ostrava, kteří mířili právě na fotbalový stadion. Připravovala se její technická oprava, kdy měla zůstat vlastně ve stejné podobě. My jsme nicméně říkali, že je to škoda. Chtěli jsme, aby ta lávka vypadala nejenom lépe, ale aby sloužila občanům nejen k té přepravě, ale i jako atraktivní veřejný prostor.“
Lávka tak získala nové opláštění a výrazný rám s cortenu, ale i lavičky a záhony. Přestavba za 39 milionů korun z ní učinila vyhledávaný turistický cíl.
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Já sám jezdívám kolem té lávky téměř každý den, takže vidím, že pokaždé tam jsou nejenom lidé, kteří tam tráví čas, kteří se tam třeba zastaví, kteří se vyfotí, ale organizují se tam i různé akce, dneska se tam dokonce natáčejí různé reklamy. Lávka byla aktuálně nominována na Cenu cestovního ruchu Moravskoslezského kraje, a to v kategorii Nejlepší instagramové místo. Já bych chtěl proto vyzvat všechny diváky televize Polar, aby dali lávce hlas, a abychom porazili ostatní nominované z celého kraje.“
Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism: „Jsou to fotogenické lokality, které stojí za sdílení. Je to zámek Hradec nad Moravicí, spálovský Balerův mlýn, Lávka nad Bazaly ve Slezské Ostravě, Kotulova dřevěnka nebo fotopointy ve Vrbně pod Pradědem.“
Co čeká vítěze?
Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism: „No tak snad radost, uznání určitě. Určitě to budou nějaké upomínky, nicméně myslím si, že to nejlepší, a to nejenom pro ty vítěze, ale i pro ty nominované, je publicita, která se dostane té aktivitě, která se dostane té atraktivitě a vlastně to je celá podstata vyhlašování té soutěže: abychom nejenom ty, co se snažíme lákat ze zahraničí nebo z jiných krajů, ale i ty místní upozornili na to, že jsou tady zajímavé věci a že stojí za to Severní Moravu navštěvovat.“
Hlasovat pro své favority mohou lidé na webu cenycr.cz do 15. října. Výsledky se dozví o týden později.
---
Tylův sad hostil první ročník gulášfestu
Městský obvod uspořádal první ročník vlastního gulášfestu. Soutěže se v Tylově sadu zúčastnilo jedenáct týmů. Kromě hlavních cen udělených odbornou porotou bojovali účastníci i o cenu veřejnosti. Od výhry je neodradilo ani počasí.
Už od rána se slezskoostravským Tylovým sadem v sobotu 13. září nesla vůně guláše, a to nejen jednoho. O uspořádání GulášFestu Slezská požádali sami občané a hned první ročník se tak nehledě na počasí těšil vysoké účasti.
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Přihlašování jsme spustili zhruba před měsícem. V rámci přihlášky získají soutěžící týmy i příspěvek na to, že se účastní, na ty suroviny ve výši 2 tisíce korun, což jistě přispělo k tomu, že se dnes účastní 11 týmů. Podmínkou je, samozřejmě, že si musí dovést svůj vlastní kotlík, musí si všechno připravit a musí uvařit ten guláš v tom stanoveném čase, což jsou ty maximálně 4 hodiny, protože právě od 14 hodin začíná ochutnávání.“
Jedenáct týmů nezaskočilo ani počáteční nevlídné počasí. Připravily si guláše od bizoního až po segedín.
anketa, účastníci soutěže: „Vaříme s manželem zvěřinový guláš z divočáka, no a zkušenosti už máme, vyhráli jsme v Orlové první místo a také i v Odrách Loučkách, takže nějaké ty zkušenosti máme. ‚Jak si myslíte, že dopadnete dnes?‘ To záleží na porotě a na divácích. Mně vždycky chutná.“
V porotě zasedli zástupci vedení obvodu i města a doplnil je taky certifikovaný komisař kuchařských soutěží Karel Drápal.
Karel Drápal, porotce: „Určitě záleží, jaký ten guláš děláme. Mluvili jsme tady o tom, že může být i třeba houbový, ale každopádně prvořadá je chuť toho guláše. To tady taky budeme takto hodnotit, že nejdůležitější je chuť, ale to je i na velkých kuchařských soutěžích, kde teda ta chuť je nejvíc hodnocená. Takže jednak, aby to dobře vypadalo, když je to guláš, tak aby to mělo nějakou vhodnou barvičku, no a ta chuť, aby to bylo prostě pěkně dochucené.“
Kromě hlavních ocenění a výhry šesti, čtyř, nebo tří tisíc korun si týmy mohly odnést taky cenu veřejnosti. Ani tu nebraly na lehkou váhu.
Jiří Till, tým Pikantní panoši: „Máme hovězí, žádné speciality, prostě je to klasický hovězí guláš z mladého býčka, co tady kolega vybíral, výborné maso. My se jmenujeme Pikantní panoši, takže prostě jsme si vybrali tady tyhle kostýmy a je to hlavně kvůli toho, že já a kolega máme oba dva pravé meče, tak jsme jenom dali ten zbytek outfitu dohromady. A chceme vypadat trošku jinak než všichni ostatní, protože chceme vyhrát cenu veřejnosti.“
Silvie Šeděnková, tým Asterix, Obelix a Panoramix: „Dneska vaříme guláš tady, vidíte, z našeho Římana. A tyto kostýmy jsme zvolili samozřejmě, protože když je nějaká legrace, tak je třeba tomu vytvořit pořádnou atmosféru.“
Ochutnat guláše mohla samozřejmě i veřejnost, pro kterou byl připravený taky doprovodný program včetně vystoupení hudební skupiny.
---