Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Studuj u nás

Studuj u nás

  • Konference "Na technologiích ve škole záleží"
  • Studenti SUŠ Ostrava sbírají ocenění
  • Seminář Trendy v ukrajinské kuchyni v Opavě

Dobrý den, nastal ten pravý čas na školní magazín TV Polar Studuj u nás. Toto vydání začneme konferencí o IT na školách, zjistíme, jaká ocenění získali studenti SUŠ Ostrava a nakonec uvidíte, jaké trendy vládnou v ukrajinské kuchyni.

Konference "Na technologiích ve škole záleží"

MS kraj začal pořádat konference k novým trendům ve výuce informatiky už v roce 2007. Organizátorem je Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum Nový Jičín a dějištěm bývá SŠ technická a dopravní v Ostravě – Vítkovicích.

Blanka Kozáková, hlavní organizátorka konference: „Naším cílem je učitele seznamovat s co nejširší škálou IT nástrojů, které mohou ve své práci používat, protože si to žádá doba a hlavně jim to tu práci usnadní.“

Konference byla určena nejen pro učitele krajských středních škol, ale i pro soukromé a církevní školy a také základní školy.

Petr Melichar, učitel Všeobecného a sportovního gymnázia Bruntál: „Je to velmi dobrá aktivita kraje. Zájemci, kteří sem přijedou, mají možnost průběžně získávat nejnovější informace z IT.“

Velký zájem učitelů a ředitelů škol budily stánky prezentující nejnovější trendy v IT.

Oldřich Horáček, vystavovatel: „Je to dobrá možnost představit učitelům něco, co by se mohlo hodit mladým lidem, kteří se zajímají o programování a elektroniku.“

Zpočátku se IT konference konala jednou ročně, v posledních letech je ale rozvoj tak progresivní, že kraj přistoupil k organizaci dvou konferencí během jednoho školního roku.

Studenti SUŠ Ostrava sbírají ocenění

Dvě studentky SUŠ Ostrava se blýskly tím, že získaly velmi cenná ocenění. Za co? Uvidíte v následující reportáži.

SUŠ Ostrava se může pochlubit nejen úspěšnými projekty, výstavami a dalšími aktivitami, ale i velkými úspěchy studentů v nejrůznějších soutěžích.

Martin Mikolášek, ředitel SUŠ Ostrava: „Chtěl bych vypíchnout dva úspěchy. Ten první Lei Romanovské, která uspěla v mezinárodní soutěži Mladý obal, což je v obrovské konkurenci vynikající ocenění. Ten druhý úspěch je animovaný film Marie Klowersové, který putuje po festivalech v ČR a naposledy získal ocenění na mezinárodní soutěži v Dánsku.“

Obě studentky SUŠ jsou velmi kreativní, a tak ocenění jejich prací opravdu velkým překvapením nebylo.

Lea Romanowská, studentka SUŠ Ostrava: „Můj nápad čerpal z čínské kultury. Zvolila jsem obal na čínské knedlíčky. Jsem spokojená s konstrukcí i barevností.“

Marie Klowersová, studentka SUŠ Ostrava: „Ten film vznikl jako maturitní práce. Dělala jsem na tom celý školní rok. Film vypráví šestiletá Dora, o tom, jak cestuje s rodiči.“

Seminář Trendy v ukrajinské kuchyni v Opavě

Střední škola hotelnictví a služeb v Opavě pořádala odborný seminář na téma „Trendy v ukrajinské kuchyni“. Dějištěm se stalo moderní gastrostudio této školy.

Střední škola hotelnictví a služeb v Opavě už dvacet let spolupracuje se švýcarskou nadací, která podporuje školství v zemích střední a východní Evropy.

Milan Šmíd, zástupce ředitele: „Vzhledem k situaci na Ukrajině jsme se rozhodli uspořádat gastronomický seminář s partnerskou Univerzitou v Oděse. Cílem je představit ukrajinskou kuchyni a ukázat současné trendy.“

Kateryna Fedosova, ukrajinská gastroexpertka: „S opavskou školou spolupracujeme už více než deset let, s podporou nadace se nám daří spolupracovat opravdu kvalitně a intenzivně. Jsem moc ráda, že jsem mohla dorazit na tento seminář a workshop a ukázat něco z ukrajinské kuchyně. Myslím, že je to užitečné i pro vaši zemi, můžeme si vyměnit zkušenosti, což uvítají učitelé i lidé z gastrobyznysu. A samozřejmě je to přínos i pro studenty. Dnes vařím jedno typické ukrajinské jídlo, říkáme mu FORŠMAK, které budu servírovat pěti různými způsoby. Všichni tak uvidí, jak může být jedno jídlo servírováno mnoha způsoby. Myslím, že máme velmi podobné tradice a tedy i podobnou kuchyni. My máme česká jídla moc rádi a vy prý máte také rádi ukrajinská jídla. Takže je to vzájemné.“

Alexandr Burda, šéfkuchař: „My víme, že ukrajinská kuchyně je velmi zajímavá a ještě zajímavější jsou gastronomické akce, které tam pořádají. Takže tuto akci vítám, vždy je dobré konfrontovat své poznatky.“

Česko-ukrajinská spolupráce bude pokračovat i v dalších letech.

Redakčně upraveno / zkráceno.

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Studuj u nás
21. prosince 2022, 17:28

Dobrý den, nastal ten pravý čas na školní magazín TV Polar Studuj u nás. Toto vydání začneme konferencí o IT na školách, zjistíme, jaká ocenění získali studenti SUŠ Ostrava a nakonec uvidíte, jaké trendy vládnou v ukrajinské kuchyni.

Konference "Na technologiích ve škole záleží"

MS kraj začal pořádat konference k novým trendům ve výuce informatiky už v roce 2007. Organizátorem je Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum Nový Jičín a dějištěm bývá SŠ technická a dopravní v Ostravě – Vítkovicích.

Blanka Kozáková, hlavní organizátorka konference: „Naším cílem je učitele seznamovat s co nejširší škálou IT nástrojů, které mohou ve své práci používat, protože si to žádá doba a hlavně jim to tu práci usnadní.“

Konference byla určena nejen pro učitele krajských středních škol, ale i pro soukromé a církevní školy a také základní školy.

Petr Melichar, učitel Všeobecného a sportovního gymnázia Bruntál: „Je to velmi dobrá aktivita kraje. Zájemci, kteří sem přijedou, mají možnost průběžně získávat nejnovější informace z IT.“

Velký zájem učitelů a ředitelů škol budily stánky prezentující nejnovější trendy v IT.

Oldřich Horáček, vystavovatel: „Je to dobrá možnost představit učitelům něco, co by se mohlo hodit mladým lidem, kteří se zajímají o programování a elektroniku.“

Zpočátku se IT konference konala jednou ročně, v posledních letech je ale rozvoj tak progresivní, že kraj přistoupil k organizaci dvou konferencí během jednoho školního roku.

Studenti SUŠ Ostrava sbírají ocenění

Dvě studentky SUŠ Ostrava se blýskly tím, že získaly velmi cenná ocenění. Za co? Uvidíte v následující reportáži.

SUŠ Ostrava se může pochlubit nejen úspěšnými projekty, výstavami a dalšími aktivitami, ale i velkými úspěchy studentů v nejrůznějších soutěžích.

Martin Mikolášek, ředitel SUŠ Ostrava: „Chtěl bych vypíchnout dva úspěchy. Ten první Lei Romanovské, která uspěla v mezinárodní soutěži Mladý obal, což je v obrovské konkurenci vynikající ocenění. Ten druhý úspěch je animovaný film Marie Klowersové, který putuje po festivalech v ČR a naposledy získal ocenění na mezinárodní soutěži v Dánsku.“

Obě studentky SUŠ jsou velmi kreativní, a tak ocenění jejich prací opravdu velkým překvapením nebylo.

Lea Romanowská, studentka SUŠ Ostrava: „Můj nápad čerpal z čínské kultury. Zvolila jsem obal na čínské knedlíčky. Jsem spokojená s konstrukcí i barevností.“

Marie Klowersová, studentka SUŠ Ostrava: „Ten film vznikl jako maturitní práce. Dělala jsem na tom celý školní rok. Film vypráví šestiletá Dora, o tom, jak cestuje s rodiči.“

Seminář Trendy v ukrajinské kuchyni v Opavě

Střední škola hotelnictví a služeb v Opavě pořádala odborný seminář na téma „Trendy v ukrajinské kuchyni“. Dějištěm se stalo moderní gastrostudio této školy.

Střední škola hotelnictví a služeb v Opavě už dvacet let spolupracuje se švýcarskou nadací, která podporuje školství v zemích střední a východní Evropy.

Milan Šmíd, zástupce ředitele: „Vzhledem k situaci na Ukrajině jsme se rozhodli uspořádat gastronomický seminář s partnerskou Univerzitou v Oděse. Cílem je představit ukrajinskou kuchyni a ukázat současné trendy.“

Kateryna Fedosova, ukrajinská gastroexpertka: „S opavskou školou spolupracujeme už více než deset let, s podporou nadace se nám daří spolupracovat opravdu kvalitně a intenzivně. Jsem moc ráda, že jsem mohla dorazit na tento seminář a workshop a ukázat něco z ukrajinské kuchyně. Myslím, že je to užitečné i pro vaši zemi, můžeme si vyměnit zkušenosti, což uvítají učitelé i lidé z gastrobyznysu. A samozřejmě je to přínos i pro studenty. Dnes vařím jedno typické ukrajinské jídlo, říkáme mu FORŠMAK, které budu servírovat pěti různými způsoby. Všichni tak uvidí, jak může být jedno jídlo servírováno mnoha způsoby. Myslím, že máme velmi podobné tradice a tedy i podobnou kuchyni. My máme česká jídla moc rádi a vy prý máte také rádi ukrajinská jídla. Takže je to vzájemné.“

Alexandr Burda, šéfkuchař: „My víme, že ukrajinská kuchyně je velmi zajímavá a ještě zajímavější jsou gastronomické akce, které tam pořádají. Takže tuto akci vítám, vždy je dobré konfrontovat své poznatky.“

Česko-ukrajinská spolupráce bude pokračovat i v dalších letech.

Redakčně upraveno / zkráceno.

Zdroj: https://polar.cz/porady/studuj-u-nas/studuj-u-nas-21-12-2022-17-28