Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Studuj u nás

Studuj u nás

  • Regionální kolo ankety Zlatý Ámos
  • Představujeme krajský projekt Shaker
  • SZŠ a VOŠZ Ostrava má zrekonstruovanou kuchyni

Dobrý den, následujících 15 minut bude věnováno školnímu magazínu TV Polar Studuj u nás. Začneme prestižní anketou Zlatý Ámos, představíme si krajský projekt Shaker a nakonec se podíváme na novou kuchyni SZŠ a VOŠZ Ostrava.

Regionální kolo ankety Zlatý Ámos

Anketa Zlatý Ámos je výběrem nejoblíbenějšího učitele v České republice. Letos dospěla do svého 30. ročníku. Navrhovat své oblíbence mohou žáci základních a středních škol.

Ladislav Hrzal, ředitel ankety Zlatý Ámos: „Cílem soutěže je propagovat dobré kantory. Takové, kteří umí naučit, a navíc to děti baví.“

Organizátorem MS regionálního kola ankety Zlatý Ámos se stalo Gymnázium, ZŠ a MŠ Porg z Ostravy.

Martina Čiklová, organizátorka ankety: „Máme s touto anketou ty nejlepší zkušenosti, proto jsme se rozhodli přidat ruku k dílu. Učitel se nemůže rozhodnout, že je nejoblíbenější, to musí rozhodnout ty děti. Proto je kouzelné, jak žáci svého pedagoga navrhnou a obhajují.“

Všechny děti, které do ankety navrhly své učitele, se na jeho obhajobu pečlivě připravovali.

anketa: žáci

„Budeme obhajovat pana učitele Dalibora Tomáše.“

„Podle nás se na titul Zlatého Ámose hodí náš pan učitel Hrabica.“

A právě učitel Jan Hrabica ze ZŠ Vrchní Opava se stal MS Zlatým Ámosem pro rok 2023.

Jan Hrabica, Zlatý Ámos MS kraje 2023: „Všem děkuji, ale potlesk zaslouží všichni učitelé, kteří tady byli.“

Představujeme krajský projekt Shaker

Zastupitelstvo Krajského úřadu MS kraje se stal dějištěm Závěrečné konference k propagaci jednoho významného projektu. Jmenuje se Shaker a představí vám ho následující reportáž.

Projekt Shaker se zabýval zvyšováním atraktivity lékařských, zdravotnických a sociálních profesí s přesahem do regionálních samospráv a středního odborného vzdělávání.

Zuzana Plačková, koordinátorka projektu: „Realizovali se čtyři stáže odborníků ze středních škol a regionálních samospráv, kde se tato problematika diskutovala. Oblast zdravotní a sociální bude do budoucna potřebovat lidský kapitál, ten žádná technika nenahradí. Proto chceme k těmto oborům přitáhnout co nejvíce mladých lidí.“

Jindřich Honzík, ředitel OU a PŠ Hlučín: „Podařilo se v posledních letech zvednout prestiž pedagogů, i díky vyšším platům, tak třeba by to podobně šlo i v těchto oblastech.

Ivana Jírů, ředitelka SŠ prof. Matějčka Ostrava: „Prestiž těchto oborů by se určitě měla zvýšit, protože společnost stárne a lidi budou tyto služby potřebovat stále více. Velmi rádi se do podobných projektů zapojujeme.“

Výstupem projektu je příručka dobré praxe ve čtyřech jazykových mutacích.

SZŠ a VOŠZ Ostrava má zrekonstruovanou kuchyni

Školní kuchyně Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě prošla kompletní rekonstrukci. Ta původní už nevyhovovala dnešním standardům. Díky investici Moravskoslezského kraje, který školu zřizuje, je teď stravovací provoz modernější i úspornější.

Na začátku příběhu byla nefunkční vzduchotechnika. Její výměna by ale stála spoustu peněz a nic by nevyřešila. Vznikla tak myšlenka vybudovat úplně novou kuchyň, což se povedlo.

Jana Foltýnová, ředitelka, Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Ostrava: “Jednak se tady změnily dispozice celé kuchyně. Původní plocha byla v podstatě jedna velká kuchyně s nějakou přípravnou. Teď je kuchyň daleko více členěná na jednotlivé sektory a samozřejmě se změnilo úplně komplet vybavení.”

Jiří Válek, jednatel realizační firmy: “Kuchyň na zdravotní škole je postavena na nejšpičkovějších spotřebičích. Varná technologie je sto procent multifunkční, mycí technologie nevyžaduje jakékoliv ruční předmytí, takže šetří maximum vody na tom vstupu.”

Michal Chromek, jednatel realizační firmy: “Jedná se o unikátní kotle, které nahrazují až 5 zařízení varných, které se v obyčejných kuchyních nachází jako je fritéza, gril, obyčejný varný kotel, obyčejná pánev. Navíc umí ještě nízkoteplotní vaření přes noc.”

Veškerá chladící a mrazící skladovací zařízení jsou pod dohledem bezdrátového monitoringu teplot.

Redakčně upraveno / zkráceno.

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Studuj u nás
22. března 2023, 17:27

Dobrý den, následujících 15 minut bude věnováno školnímu magazínu TV Polar Studuj u nás. Začneme prestižní anketou Zlatý Ámos, představíme si krajský projekt Shaker a nakonec se podíváme na novou kuchyni SZŠ a VOŠZ Ostrava.

Regionální kolo ankety Zlatý Ámos

Anketa Zlatý Ámos je výběrem nejoblíbenějšího učitele v České republice. Letos dospěla do svého 30. ročníku. Navrhovat své oblíbence mohou žáci základních a středních škol.

Ladislav Hrzal, ředitel ankety Zlatý Ámos: „Cílem soutěže je propagovat dobré kantory. Takové, kteří umí naučit, a navíc to děti baví.“

Organizátorem MS regionálního kola ankety Zlatý Ámos se stalo Gymnázium, ZŠ a MŠ Porg z Ostravy.

Martina Čiklová, organizátorka ankety: „Máme s touto anketou ty nejlepší zkušenosti, proto jsme se rozhodli přidat ruku k dílu. Učitel se nemůže rozhodnout, že je nejoblíbenější, to musí rozhodnout ty děti. Proto je kouzelné, jak žáci svého pedagoga navrhnou a obhajují.“

Všechny děti, které do ankety navrhly své učitele, se na jeho obhajobu pečlivě připravovali.

anketa: žáci

„Budeme obhajovat pana učitele Dalibora Tomáše.“

„Podle nás se na titul Zlatého Ámose hodí náš pan učitel Hrabica.“

A právě učitel Jan Hrabica ze ZŠ Vrchní Opava se stal MS Zlatým Ámosem pro rok 2023.

Jan Hrabica, Zlatý Ámos MS kraje 2023: „Všem děkuji, ale potlesk zaslouží všichni učitelé, kteří tady byli.“

Představujeme krajský projekt Shaker

Zastupitelstvo Krajského úřadu MS kraje se stal dějištěm Závěrečné konference k propagaci jednoho významného projektu. Jmenuje se Shaker a představí vám ho následující reportáž.

Projekt Shaker se zabýval zvyšováním atraktivity lékařských, zdravotnických a sociálních profesí s přesahem do regionálních samospráv a středního odborného vzdělávání.

Zuzana Plačková, koordinátorka projektu: „Realizovali se čtyři stáže odborníků ze středních škol a regionálních samospráv, kde se tato problematika diskutovala. Oblast zdravotní a sociální bude do budoucna potřebovat lidský kapitál, ten žádná technika nenahradí. Proto chceme k těmto oborům přitáhnout co nejvíce mladých lidí.“

Jindřich Honzík, ředitel OU a PŠ Hlučín: „Podařilo se v posledních letech zvednout prestiž pedagogů, i díky vyšším platům, tak třeba by to podobně šlo i v těchto oblastech.

Ivana Jírů, ředitelka SŠ prof. Matějčka Ostrava: „Prestiž těchto oborů by se určitě měla zvýšit, protože společnost stárne a lidi budou tyto služby potřebovat stále více. Velmi rádi se do podobných projektů zapojujeme.“

Výstupem projektu je příručka dobré praxe ve čtyřech jazykových mutacích.

SZŠ a VOŠZ Ostrava má zrekonstruovanou kuchyni

Školní kuchyně Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě prošla kompletní rekonstrukci. Ta původní už nevyhovovala dnešním standardům. Díky investici Moravskoslezského kraje, který školu zřizuje, je teď stravovací provoz modernější i úspornější.

Na začátku příběhu byla nefunkční vzduchotechnika. Její výměna by ale stála spoustu peněz a nic by nevyřešila. Vznikla tak myšlenka vybudovat úplně novou kuchyň, což se povedlo.

Jana Foltýnová, ředitelka, Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Ostrava: “Jednak se tady změnily dispozice celé kuchyně. Původní plocha byla v podstatě jedna velká kuchyně s nějakou přípravnou. Teď je kuchyň daleko více členěná na jednotlivé sektory a samozřejmě se změnilo úplně komplet vybavení.”

Jiří Válek, jednatel realizační firmy: “Kuchyň na zdravotní škole je postavena na nejšpičkovějších spotřebičích. Varná technologie je sto procent multifunkční, mycí technologie nevyžaduje jakékoliv ruční předmytí, takže šetří maximum vody na tom vstupu.”

Michal Chromek, jednatel realizační firmy: “Jedná se o unikátní kotle, které nahrazují až 5 zařízení varných, které se v obyčejných kuchyních nachází jako je fritéza, gril, obyčejný varný kotel, obyčejná pánev. Navíc umí ještě nízkoteplotní vaření přes noc.”

Veškerá chladící a mrazící skladovací zařízení jsou pod dohledem bezdrátového monitoringu teplot.

Redakčně upraveno / zkráceno.

Zdroj: https://polar.cz/porady/studuj-u-nas/studuj-u-nas-22-03-2023-17-27