Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Eko magazín

Eko magazín

  • Šťastné kozy ve Velkých Albrechticích
  • Opava chce do centra dostat více zeleně
  • Ve FM budou kolem Ostravice kácet jmelím napadené stromy
  • Blahutovice mají novou rozhlednu
  • Eva Benek, expert na divokou zeleninu, Rostlinná strava a její vliv na psychické a fyzické zdraví

Dobrý den u televizních obrazovek, je ten správný čas na Ekomagazín...V dnešním díle zavítáme na kozí farmu do Velkých Albrechtic. Opava chce v centru více zeleně ...v Blahutovicích je nová rozhledna, ze které uvidíte krásy Poodří…, ve Frýdku-Místku budou kácet stromy kolem Ostravice, jsou napadené jmelím...a v rozhovoru s Evou Benek vyrazíme po stopách jedlých i nejedlých divokých bylin.

Šťastné kozy ve Velkých Albrechticích

Původní profese manažerky ji už nebavila. Chtěla se osamostatnit a více se přiblížit přírodě, proto se jednoho dne rozhodla, že začne chovat kozy. V roce 2009 začala s manželem budovat rodinnou kozí farmu ve Velkých Albrechticích. Řeč je o Markétě Toběrné. Kozí i kravské produkty z její farmy už nejednou získaly ocenění regionální produkt.

Začalo to pořízením dvou koz plemene bílá krátkosrstá, po dvanácti letech jich je na farmě přes dvě desítky. O celoroční produkci mléka se starají další dvě příslušnice sudokopytníků..kravky plemene jersey. Rodina hospodaří na pastvinách o rozloze 10 ha. Ekofarma má schválený prodej mléka ze dvora a registrovanou malou sýrárničku.

Markéta Toběrná, ekofarma “Šťastná koza”: “Děláme základní produkty sýry, tvarohy jogurty. Za kozí čerstvý sýr jsme dostali regionální potravinu a také za kraváček, to je tvarohovo smetanový krém.”

Než se ale dostanou tyto produkty k odběratelům, proběhne na farmě celá řada pravidelně se opakujících procesů. Každodenní život na farmě startuje okolo čtvrté hodiny ranní. Je třeba podojit, vyvést zvěř na pastvu, poklidit chlév a pustit se do výroby sýrů a dalších produktů. Je to neustálý zápřah a nikdy nekončící práce.

Markéta Toběrná, ekofarma “Šťastná koza”: “Biohospodaření znamená, že se při chovu a výrobě mohou používat jen produkty, které jsou do biohospodářství schválené, to znamená včetně krmiva, veškerých chemických čistících přípravků, přípravků na přípravu pozemků a půdy, takže musíme dodržovat zásady v ekologickém zemědělství.”

Markéta Toběrná, ekofarma “Šťastná koza”: “Je to česká bílá koza, která tady do naší oblasti patří. Tady se kozy chovaly stovky let. Výjimečné jsou tím, že jsou někdy příliš chytré a jsou s nimi potíže.”

Markéta Toběrná, ekofarma “Šťastná koza”: “V tomto období už pomalu půjdou kozy do říje, to znamená, že se budou v září připouštět. Potom je koza pět měsíců březí a v únoru se rodí kůzlata. Začíná laktace, odchovávají se kůzlata a až odrostou, odstaví se, koza dále dojí zase do podzimu. Kozy jsou šlechtěné po stovky generací k tomu, aby produkovaly více mléka a mleziva než je spotřeba, takže nadbytečné mlezivo, které nespotřebují kůzlata od nás odkupuje farmaceutická firma pro další zpracování.”

Kozí mléko je velmi dobře stravitelné a velmi dobře ho snáší i lidé, kteří mají intoleranci ke kravskému mléku. To je na rozdíl od kozího krásně žluté.

Markéta Toběrná, ekofarma “Šťastná koza”: “Je i chuťově jiné, výraznější. Produkce mléka je u krav celoroční na rozdíl od koz, to znamená, že si člověk odpočine ani v zimě. A mám pocit, že v poslední době je o kravské mléko větší zájem než o kozí.”

Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO: “Každý sedlák, který produkuje eko potraviny je pravidelně kontrolován, minimálně jednou ročně, někdy to je i častěji. Je to proto, aby mohli zákazníci produktům věřit. Každý sedlák musí mít od kontrolní organizace vystavený certifikát.”

Počet ekologicky hospodařících zemědělců v České republice stoupá. Aktuálně jich je 5993. 

Opava chce do centra dostat více zeleně

Opava se pyšní několika parky v centru města, ale jsou tam místa, kde zelená oáza chybí. V souvislosti s klimatickými změnami vznikl soubor opatření, která by měla "zchladit" centrum města. Jedním z požadavků je výsadba zeleně.

Jiří Vaníček, vedoucí odb. životního prostřední, Magistrát Opava: „Ten problém vidíme v centru Opavy v lokalitě Horního náměstí až po Dolní náměstí. Oddělení hlavního architekta zadalo na řešení tohoto problému, tedy navrácení zeleně do centra Opavy. Dnes se obáváme, že výsledkem té studie z důvodu vysokých nákladů na přestěhování inženýrských sítí, tedy těch, které jsou v podzemí nakonec může dojít k řešení jinému. A to, že zeleň vrátíme do centra města v podobě mobilní. Dnes už podobě modernějších truhlíků, kde bude zeleň osázena horizontálně i vertikální, bude součástí laviček nebo i nádrží na vodu.“

Ve FM budou kolem Ostravice kácet jmelím napadené stromy

Povodí Odry připravuje kácení rizikových stromů v centru Frýdku-Místku, které rostou podél řeky Ostravice. Dřeviny jsou napadané jmelím a dalšími patogeny, proto prosychají, lámou se a začínají být nebezpečné pro chodce i cyklisty. Stromy vybrali odborníci, kteří vyhodnotili stav jako silně poškozené dřeviny ohrožující okolní hodnotnější. Kácení proběhne v období vegetačního klidu, tj. od začátku listopadu až konce března.

Blahutovice mají novou rozhlednu

V Blahutovicích, místní části Jeseníku nad Odrou, je nová rozhledna. Výhled z ní nabídne pohledy do turistické oblasti Poodří. Kuželovitá ocelová rozhledna s dřevěnými prvky a vyhlídkovou plošinou ve výšce 15 m byla postavena díky přeshraničnímu česko-polskému projektu Silesianka – stezka rozhleden a vyhlídkových míst v Euroregionu Silesia. Stezku tvoří třiadvacet vyhlídek a rozhleden na české straně a jedenáct v Polsku.

Eva Benek, expert na divokou zeleninu, Rostlinná strava a její vliv na psychické a fyzické zdraví

Redakčně upraveno / zkráceno.

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Eko magazín
31. srpna 2021, 17:40

Dobrý den u televizních obrazovek, je ten správný čas na Ekomagazín...V dnešním díle zavítáme na kozí farmu do Velkých Albrechtic. Opava chce v centru více zeleně ...v Blahutovicích je nová rozhledna, ze které uvidíte krásy Poodří…, ve Frýdku-Místku budou kácet stromy kolem Ostravice, jsou napadené jmelím...a v rozhovoru s Evou Benek vyrazíme po stopách jedlých i nejedlých divokých bylin.

Šťastné kozy ve Velkých Albrechticích

Původní profese manažerky ji už nebavila. Chtěla se osamostatnit a více se přiblížit přírodě, proto se jednoho dne rozhodla, že začne chovat kozy. V roce 2009 začala s manželem budovat rodinnou kozí farmu ve Velkých Albrechticích. Řeč je o Markétě Toběrné. Kozí i kravské produkty z její farmy už nejednou získaly ocenění regionální produkt.

Začalo to pořízením dvou koz plemene bílá krátkosrstá, po dvanácti letech jich je na farmě přes dvě desítky. O celoroční produkci mléka se starají další dvě příslušnice sudokopytníků..kravky plemene jersey. Rodina hospodaří na pastvinách o rozloze 10 ha. Ekofarma má schválený prodej mléka ze dvora a registrovanou malou sýrárničku.

Markéta Toběrná, ekofarma “Šťastná koza”: “Děláme základní produkty sýry, tvarohy jogurty. Za kozí čerstvý sýr jsme dostali regionální potravinu a také za kraváček, to je tvarohovo smetanový krém.”

Než se ale dostanou tyto produkty k odběratelům, proběhne na farmě celá řada pravidelně se opakujících procesů. Každodenní život na farmě startuje okolo čtvrté hodiny ranní. Je třeba podojit, vyvést zvěř na pastvu, poklidit chlév a pustit se do výroby sýrů a dalších produktů. Je to neustálý zápřah a nikdy nekončící práce.

Markéta Toběrná, ekofarma “Šťastná koza”: “Biohospodaření znamená, že se při chovu a výrobě mohou používat jen produkty, které jsou do biohospodářství schválené, to znamená včetně krmiva, veškerých chemických čistících přípravků, přípravků na přípravu pozemků a půdy, takže musíme dodržovat zásady v ekologickém zemědělství.”

Markéta Toběrná, ekofarma “Šťastná koza”: “Je to česká bílá koza, která tady do naší oblasti patří. Tady se kozy chovaly stovky let. Výjimečné jsou tím, že jsou někdy příliš chytré a jsou s nimi potíže.”

Markéta Toběrná, ekofarma “Šťastná koza”: “V tomto období už pomalu půjdou kozy do říje, to znamená, že se budou v září připouštět. Potom je koza pět měsíců březí a v únoru se rodí kůzlata. Začíná laktace, odchovávají se kůzlata a až odrostou, odstaví se, koza dále dojí zase do podzimu. Kozy jsou šlechtěné po stovky generací k tomu, aby produkovaly více mléka a mleziva než je spotřeba, takže nadbytečné mlezivo, které nespotřebují kůzlata od nás odkupuje farmaceutická firma pro další zpracování.”

Kozí mléko je velmi dobře stravitelné a velmi dobře ho snáší i lidé, kteří mají intoleranci ke kravskému mléku. To je na rozdíl od kozího krásně žluté.

Markéta Toběrná, ekofarma “Šťastná koza”: “Je i chuťově jiné, výraznější. Produkce mléka je u krav celoroční na rozdíl od koz, to znamená, že si člověk odpočine ani v zimě. A mám pocit, že v poslední době je o kravské mléko větší zájem než o kozí.”

Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO: “Každý sedlák, který produkuje eko potraviny je pravidelně kontrolován, minimálně jednou ročně, někdy to je i častěji. Je to proto, aby mohli zákazníci produktům věřit. Každý sedlák musí mít od kontrolní organizace vystavený certifikát.”

Počet ekologicky hospodařících zemědělců v České republice stoupá. Aktuálně jich je 5993. 

Opava chce do centra dostat více zeleně

Opava se pyšní několika parky v centru města, ale jsou tam místa, kde zelená oáza chybí. V souvislosti s klimatickými změnami vznikl soubor opatření, která by měla "zchladit" centrum města. Jedním z požadavků je výsadba zeleně.

Jiří Vaníček, vedoucí odb. životního prostřední, Magistrát Opava: „Ten problém vidíme v centru Opavy v lokalitě Horního náměstí až po Dolní náměstí. Oddělení hlavního architekta zadalo na řešení tohoto problému, tedy navrácení zeleně do centra Opavy. Dnes se obáváme, že výsledkem té studie z důvodu vysokých nákladů na přestěhování inženýrských sítí, tedy těch, které jsou v podzemí nakonec může dojít k řešení jinému. A to, že zeleň vrátíme do centra města v podobě mobilní. Dnes už podobě modernějších truhlíků, kde bude zeleň osázena horizontálně i vertikální, bude součástí laviček nebo i nádrží na vodu.“

Ve FM budou kolem Ostravice kácet jmelím napadené stromy

Povodí Odry připravuje kácení rizikových stromů v centru Frýdku-Místku, které rostou podél řeky Ostravice. Dřeviny jsou napadané jmelím a dalšími patogeny, proto prosychají, lámou se a začínají být nebezpečné pro chodce i cyklisty. Stromy vybrali odborníci, kteří vyhodnotili stav jako silně poškozené dřeviny ohrožující okolní hodnotnější. Kácení proběhne v období vegetačního klidu, tj. od začátku listopadu až konce března.

Blahutovice mají novou rozhlednu

V Blahutovicích, místní části Jeseníku nad Odrou, je nová rozhledna. Výhled z ní nabídne pohledy do turistické oblasti Poodří. Kuželovitá ocelová rozhledna s dřevěnými prvky a vyhlídkovou plošinou ve výšce 15 m byla postavena díky přeshraničnímu česko-polskému projektu Silesianka – stezka rozhleden a vyhlídkových míst v Euroregionu Silesia. Stezku tvoří třiadvacet vyhlídek a rozhleden na české straně a jedenáct v Polsku.

Eva Benek, expert na divokou zeleninu, Rostlinná strava a její vliv na psychické a fyzické zdraví

Redakčně upraveno / zkráceno.

Zdroj: https://polar.cz/porady/eko-magazin/eko-magazin-31-08-2021-17-40