Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Expres Ostrava-Jih

Expres Ostrava-Jih

  • Zpravodajství z obvodu Ostrava-Jih od redaktorky Y. Fajtové a P. Straky
  • V Dětském centru Domeček stráví Vánoce 15 dětí
  • Sněhová nadílka dává silničářům zabrat
  • Kuchaři se utkali o Fajny školní oběd

V Dětském centru Domeček stráví Vánoce 15 dětí

Dětské centrum Domeček v Ostravě-Zábřehu se v těchto dnech začíná plnit vánočními dárky. Štědří lidé tak plní přání dětem, které si o ně napsaly na seznam přání. Ten je tradičně každý rok zveřejněn na webu.

Dětské centrum Domeček se momentálně stará o 15 zdravotně postižených dětí. Je to jejich druhý domov a stráví tady i Vánoce. Každoročně jim dělá radost i vedení radnice Ostravy-Jihu.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Již podeváté jsme navštívili dětské centrum Domeček na Jedličkově ulici v Ostravě-Zábřehu. Centrum se stará o děti, které bohužel nemohou vyrůstat v rodinném prostředí a v letošním roce si Domeček požádal, abychom zakoupili krmící dětskou židličku, která bude sloužit pro děti v nejmenším oddělení.”

Děti si přály většinou plyšové a zvukové hračky, panenky, nebo balóny.

Jana Schikorová, ředitelka, Dětské centrum Domeček: “Jsme rádi, že můžeme poděkovat lidem, že i v letošním roce si vzpomněli na naše děti a chtějí jim zpříjemnit vánoční svátky a všechno z toho seznamu už je téměř zakoupeno. Za což děkujeme."

Jak budete trávit Vánoce? Budeme trávit Vánoce tak jako v běžných rodinách. To znamená, že děti u nás mají cukroví, stromeček, dárky a snažíme se jim zpříjemnit sváteční dny.”

Na štědrovečerní večeři se bude podávat kuřecí řízek s bramborovým salátem.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: "Přání krásných vánočních svátků nepatří jenom dětem, ale samozřejmě také všem zaměstnancům tohoto centra, protože po celý rok se starají o tyto děti s láskou a péčí."

Největším dárkem pro Dětské centrum Domeček pak bude stěhování do nového moderního zázemí, které potřebuje už delší dobu.

Jana Schikorová, ředitelka, Dětské centrum Domeček: “Velký dar od statutárního města Ostravy, že vlastně budeme mít nové zařízení, které bude vyhovovat všem parametrům a moc se těšíme až se jednou budeme stěhovat. Děkujeme.”

Dětské centrum se tak v budoucnu přestěhuje na Rýparovu ulici v Zábřehu.

---

Sněhová nadílka dává silničářům zabrat

Silničáři se v těchto dnech nezastaví. Veškerou techniku mají venku přes den i v noci. Sníh ze silnic a chodníků odklízejí jak strojově, tak ručně.

Technické služby Ostrava-Jih mají na starost zimní údržbu v částech Hrabůvka a Dubina, kde je více než 110 kilometrů silnic 3. a 4. tříd. Obě lokality jsou schopny zvládnout zhruba za 5 hodin.

Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Máme i systémy na sledování GPS, takže můžeme zkontrolovat kdy který vůz zametací, nebo traktor momentálně je nebo v danou chvíli byl, jestli projel všechny chodníky tak jak měl. Takže probíhá i následná kontrola. Pokud ale sněží tak hustě a dlouze jako teď, tak se může zdát někdy, že ten stroj tam ani neprojel, protože on projede a za chvíli je zasněžený. Takže je potřeba i tak opatrnosti při chůzi na chodníku.”

Přednost při zimní údržbě mají frekventované cesty a chodníky, zastávky a veřejná prostranství.

Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Úklid obvodu v podstatě zajišťují tři společnosti. Jedná se o společnost Vykrut, ta má téměř polovinu obvodu, potom Technické služby spolu s Městskými lesy. Spravujeme silnice 3. a 4. třídy, což jsou cesty, takové ty městské zástavby a přilehlé silnice a chodníky. K tomu i parkoviště. Pokud by přesto někdo měl nějaké podněty k nápravě, tak se může obrátit na dispečink.”

Problémy se zimní údržbou lidé hlásit mohou hlásit na lince 599 430 270, která funguje v pracovní dny od 7 do 14 hodin. Po 14 hodině a o víkendech a svátcích pak mohou volat na linku 601 568 205.

---

Kuchaři se utkali o Fajny školní oběd

Kuchaři a kuchařky jídelen základních škol v Ostravě se utkali v soutěži Fajny školní oběd. Uspořádal ji ostravský magistrát, který se dlouhodobě snaží o to, aby měly děti ve školách kvalitní stravu.

Na Střední škole společného stravování Krakovská proběhlo městské finále soutěže „Fajny školní oběd". V rámci projektu „Fajne školní bistro" se pětice kuchařek a kuchařů utkala o cenu za nejlepší obědové menu pro děti ve věku 11 až 14 let.

Petr Přeček, vedoucí odborného výcviku, obor kuchař: “Vaří čistě zeleninové pokrmy, popřípadě používají jiné ingredience. Nesmí tam být zapojeno maso. Předtím bylo korespondenční kolo, ze kterého jsme vybrali 5 postupujících do finále. Zaujalo nás takové nějaké netradiční jídlo. Zajímalo nás především složení toho pokrmu a výběr surovin.”

Sylva Sládečková, vedoucí odboru školství a vzdělávání, MMO: “Snažíme se dlouhodobě o to, aby opravdu školní strava byla kvalitní, aby byla zdravá, aby vlastně sledovala všechny současné trendy. Myslím si, že mnoho rodičů, pokud by dnes zavítalo do školství s dítětem, tak by se divili jak hodně se ta strava posunula od doby, kdy oni sami školy navštěvovali. Proto i pořádáme projekt Fajne školní bistro, který je dlouhodobý, zapojuje de facto všechny naše základní i mateřské školy v rámci města Ostravy. Spolupracujeme s odborníky a právě i s partnery a odborníky jsme vymysleli tuto soutěž.”

Kuchařky a kuchaři museli v časovém limitu zvládnout uvařit polévku, hlavní chod a dezert. A to vše za 41 korun.

Pavlína Hudková, ZŠ Kosmonautů 15: “Dělám cuketové lasagne, polévku z červené čočky s cherry rajčátky a jáhlový dezert s ovocem.”

Radka Čechová, ZŠ Volgogradská: “Já jsem dnešní menu postavila na dýni. Měli jsme to jako halloweenské menu, je to polévka hrachová s dýní, dýňové karbanátky s tofu, bramborová kaše, polníčkový salát a pekla jsem taštičky s jablky a dýni. Sestavené to bylo tak, abych tady nebláznila a nestresovala.”

Marcela Orlitová, ZŠ Gen. Janka: “Bavilo mě to úplně super. Holky úplně fantastické, jsem v naprostém stresu, protože je to poprvé. Dělala jsem čočkový karbanátek s bramborovou kaší, bramborovou zeleninovou polévku krém a nějaký dezert tvarohový se šlehačkou.”

Karel Kavan, ZŠ U kříže: “Zeleninový boršč a noky se špenátem a smaženou hlívou. Restovanou hlívou. A takovou muffinu nějakou. Takový jednoduchý moučník.”

Dana Nosaczynská, ZŠ I. Sekaniny: “Vařila jsem čočkovou polévku // potom plněný lilek s tvarohem, mozzarellou, bylinkami a s muškátovým oříškem. K tomu byl kuskus a drcená rajčata jako podklad. Potom byl dezert, to byly pepitky z čočky, kokosovým mlékem, smetanou a brusinky tam byly, meruňky. To zní složitě. Zvládla jste to všechno v časovém limitu? V naší kuchyni určitě v pohodě. Tady člověk nevěděl kde co je. Zmatek. Málo těch´věciček tady, ale jinak jo, dalo se to. A bavilo vás to tady vařit? Ano, perfektní kolektiv, měla jsem z toho strašný strach, byla jsem poprvé na takové soutěži a musím říct, že je to úžasné, že se tady všichni vzájemně podporovali, takže super.”

Michaela Remešová, KHS: “Rozhodování bylo hodně těžké. Všechna jídla byla výborná. Někdy nějaké drobnosti jsme museli zhodnotit, abychom nedali všechna jídla jako výborná.”

Nejfajnější školní oběd uvařila kuchařka ze ZŠ Volgogradská, která porotě servírovala Dýňovo-hrachovou polévku, Dýňový karbanátek s tofu a bramborovou kaší, salát s medovo-hořčičnou zálivkou a jako dezert listovou kapsičku s jablky a dýní.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Expres Ostrava-Jih
13. prosince 2022, 16:40

V Dětském centru Domeček stráví Vánoce 15 dětí

Dětské centrum Domeček v Ostravě-Zábřehu se v těchto dnech začíná plnit vánočními dárky. Štědří lidé tak plní přání dětem, které si o ně napsaly na seznam přání. Ten je tradičně každý rok zveřejněn na webu.

Dětské centrum Domeček se momentálně stará o 15 zdravotně postižených dětí. Je to jejich druhý domov a stráví tady i Vánoce. Každoročně jim dělá radost i vedení radnice Ostravy-Jihu.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Již podeváté jsme navštívili dětské centrum Domeček na Jedličkově ulici v Ostravě-Zábřehu. Centrum se stará o děti, které bohužel nemohou vyrůstat v rodinném prostředí a v letošním roce si Domeček požádal, abychom zakoupili krmící dětskou židličku, která bude sloužit pro děti v nejmenším oddělení.”

Děti si přály většinou plyšové a zvukové hračky, panenky, nebo balóny.

Jana Schikorová, ředitelka, Dětské centrum Domeček: “Jsme rádi, že můžeme poděkovat lidem, že i v letošním roce si vzpomněli na naše děti a chtějí jim zpříjemnit vánoční svátky a všechno z toho seznamu už je téměř zakoupeno. Za což děkujeme."

Jak budete trávit Vánoce? Budeme trávit Vánoce tak jako v běžných rodinách. To znamená, že děti u nás mají cukroví, stromeček, dárky a snažíme se jim zpříjemnit sváteční dny.”

Na štědrovečerní večeři se bude podávat kuřecí řízek s bramborovým salátem.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: "Přání krásných vánočních svátků nepatří jenom dětem, ale samozřejmě také všem zaměstnancům tohoto centra, protože po celý rok se starají o tyto děti s láskou a péčí."

Největším dárkem pro Dětské centrum Domeček pak bude stěhování do nového moderního zázemí, které potřebuje už delší dobu.

Jana Schikorová, ředitelka, Dětské centrum Domeček: “Velký dar od statutárního města Ostravy, že vlastně budeme mít nové zařízení, které bude vyhovovat všem parametrům a moc se těšíme až se jednou budeme stěhovat. Děkujeme.”

Dětské centrum se tak v budoucnu přestěhuje na Rýparovu ulici v Zábřehu.

---

Sněhová nadílka dává silničářům zabrat

Silničáři se v těchto dnech nezastaví. Veškerou techniku mají venku přes den i v noci. Sníh ze silnic a chodníků odklízejí jak strojově, tak ručně.

Technické služby Ostrava-Jih mají na starost zimní údržbu v částech Hrabůvka a Dubina, kde je více než 110 kilometrů silnic 3. a 4. tříd. Obě lokality jsou schopny zvládnout zhruba za 5 hodin.

Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Máme i systémy na sledování GPS, takže můžeme zkontrolovat kdy který vůz zametací, nebo traktor momentálně je nebo v danou chvíli byl, jestli projel všechny chodníky tak jak měl. Takže probíhá i následná kontrola. Pokud ale sněží tak hustě a dlouze jako teď, tak se může zdát někdy, že ten stroj tam ani neprojel, protože on projede a za chvíli je zasněžený. Takže je potřeba i tak opatrnosti při chůzi na chodníku.”

Přednost při zimní údržbě mají frekventované cesty a chodníky, zastávky a veřejná prostranství.

Otakar Šimík (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Úklid obvodu v podstatě zajišťují tři společnosti. Jedná se o společnost Vykrut, ta má téměř polovinu obvodu, potom Technické služby spolu s Městskými lesy. Spravujeme silnice 3. a 4. třídy, což jsou cesty, takové ty městské zástavby a přilehlé silnice a chodníky. K tomu i parkoviště. Pokud by přesto někdo měl nějaké podněty k nápravě, tak se může obrátit na dispečink.”

Problémy se zimní údržbou lidé hlásit mohou hlásit na lince 599 430 270, která funguje v pracovní dny od 7 do 14 hodin. Po 14 hodině a o víkendech a svátcích pak mohou volat na linku 601 568 205.

---

Kuchaři se utkali o Fajny školní oběd

Kuchaři a kuchařky jídelen základních škol v Ostravě se utkali v soutěži Fajny školní oběd. Uspořádal ji ostravský magistrát, který se dlouhodobě snaží o to, aby měly děti ve školách kvalitní stravu.

Na Střední škole společného stravování Krakovská proběhlo městské finále soutěže „Fajny školní oběd". V rámci projektu „Fajne školní bistro" se pětice kuchařek a kuchařů utkala o cenu za nejlepší obědové menu pro děti ve věku 11 až 14 let.

Petr Přeček, vedoucí odborného výcviku, obor kuchař: “Vaří čistě zeleninové pokrmy, popřípadě používají jiné ingredience. Nesmí tam být zapojeno maso. Předtím bylo korespondenční kolo, ze kterého jsme vybrali 5 postupujících do finále. Zaujalo nás takové nějaké netradiční jídlo. Zajímalo nás především složení toho pokrmu a výběr surovin.”

Sylva Sládečková, vedoucí odboru školství a vzdělávání, MMO: “Snažíme se dlouhodobě o to, aby opravdu školní strava byla kvalitní, aby byla zdravá, aby vlastně sledovala všechny současné trendy. Myslím si, že mnoho rodičů, pokud by dnes zavítalo do školství s dítětem, tak by se divili jak hodně se ta strava posunula od doby, kdy oni sami školy navštěvovali. Proto i pořádáme projekt Fajne školní bistro, který je dlouhodobý, zapojuje de facto všechny naše základní i mateřské školy v rámci města Ostravy. Spolupracujeme s odborníky a právě i s partnery a odborníky jsme vymysleli tuto soutěž.”

Kuchařky a kuchaři museli v časovém limitu zvládnout uvařit polévku, hlavní chod a dezert. A to vše za 41 korun.

Pavlína Hudková, ZŠ Kosmonautů 15: “Dělám cuketové lasagne, polévku z červené čočky s cherry rajčátky a jáhlový dezert s ovocem.”

Radka Čechová, ZŠ Volgogradská: “Já jsem dnešní menu postavila na dýni. Měli jsme to jako halloweenské menu, je to polévka hrachová s dýní, dýňové karbanátky s tofu, bramborová kaše, polníčkový salát a pekla jsem taštičky s jablky a dýni. Sestavené to bylo tak, abych tady nebláznila a nestresovala.”

Marcela Orlitová, ZŠ Gen. Janka: “Bavilo mě to úplně super. Holky úplně fantastické, jsem v naprostém stresu, protože je to poprvé. Dělala jsem čočkový karbanátek s bramborovou kaší, bramborovou zeleninovou polévku krém a nějaký dezert tvarohový se šlehačkou.”

Karel Kavan, ZŠ U kříže: “Zeleninový boršč a noky se špenátem a smaženou hlívou. Restovanou hlívou. A takovou muffinu nějakou. Takový jednoduchý moučník.”

Dana Nosaczynská, ZŠ I. Sekaniny: “Vařila jsem čočkovou polévku // potom plněný lilek s tvarohem, mozzarellou, bylinkami a s muškátovým oříškem. K tomu byl kuskus a drcená rajčata jako podklad. Potom byl dezert, to byly pepitky z čočky, kokosovým mlékem, smetanou a brusinky tam byly, meruňky. To zní složitě. Zvládla jste to všechno v časovém limitu? V naší kuchyni určitě v pohodě. Tady člověk nevěděl kde co je. Zmatek. Málo těch´věciček tady, ale jinak jo, dalo se to. A bavilo vás to tady vařit? Ano, perfektní kolektiv, měla jsem z toho strašný strach, byla jsem poprvé na takové soutěži a musím říct, že je to úžasné, že se tady všichni vzájemně podporovali, takže super.”

Michaela Remešová, KHS: “Rozhodování bylo hodně těžké. Všechna jídla byla výborná. Někdy nějaké drobnosti jsme museli zhodnotit, abychom nedali všechna jídla jako výborná.”

Nejfajnější školní oběd uvařila kuchařka ze ZŠ Volgogradská, která porotě servírovala Dýňovo-hrachovou polévku, Dýňový karbanátek s tofu a bramborovou kaší, salát s medovo-hořčičnou zálivkou a jako dezert listovou kapsičku s jablky a dýní.

---

Zdroj: https://polar.cz/porady/expres-ostrava-jih/expres-ostrava-jih-13-12-2022-16-44