Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Nádoby na sběr použitých jedlých olejů a tuků jsou rozmístěny po celé Ostravě, měl by se tak snížit podíl olejů, které lidé lijí do kanalizace nebo vyhazují do kontejnerů. Pilotní projekt už před časem proběhl v Porubě a Třebovicích. Ve studiu vítám Jana Hábu, ředitele společnosti Trafin Oil. Vítejte.
Jan Hába, ředitel Trafin Oil: Dobrý den.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Už jsem řekla, že po Ostravě jsou rozmístěny kontejnery, mělo by jich být 300, každý o objemu 240 litrů. Údajně by se s tímto počtem mělo ročně zachytit 80 až 90 tun jedlých olejů a tuků, to je obrovské množství...
Jan Hába, ředitel Trafin Oil: To jsme si položili za cíl, těch 80 až 90 tun. Roční produkce, například když mluvíme o Ostravě, roční produkce odpadu je zhruba 400 tun, takže v ostravské kanalizaci skutečně pravděpodobně do včerejška, obrazně řečeno, skončil 400 tun tukový balvan za rok. Takže my jsme spočítali, podle toho jak se nám daří a co bychom chtěli všechno dokázat, že bychom za rok mohli dosáhnout té výkonnosti kolem dvaceti procent, což je oněch 80 tun. Pevně věřím, že budeme i lepší.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Tak a je to také o tom, aby lidé byli organizovaní a využíli právě těchto kontejnerů, aby se olej dál dostával k Vám, kde jej zpracováváte, Ale to trošku předbíhám. Vy jste vlastně nejen umístili ty nádoby, ale také si je berete, nebo ten obsah berete, a děláte i úklid kolem. To je taková glosa na začátek je to tak?
Jan Hába, ředitel Trafin Oil: Samozřejmě staráme se o ta místa, kde je ten kontejner uložený a protože se živíme vlastně čištěním a recyklací těch odpadních jedlých tuků a olejů, tak samozřejmě máme na starosti i tohle.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Tady v Ostravě, už jsem také řekla, že v Porubě a Třebovicích proběhl pilotní projekt a na základě toho jste se rozhodli, že nádoby umístíte po území celé Ostravy. Jak v Porubě a Třebovicích byli lidé organizovaní?
Jan Hába, ředitel Trafin Oil: Rozmístili jsme nádoby tuším někdy začátkem září. Lidé byli skvělí, skvěle to přijali a mnoho lidí vlastně tomu šlo naproti a říkali, že už něco takového dlouho očekávali, že je de facto nebaví vozit někam na sběrné dvory, nosit to v taškách, je to mastné a podobně, že by rádi měli tedy i kontejnery nebo místo kam můžou ten odpad uložit blíže. Takže byli skvělí a šli naproti a okamžitě začali třídit.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Teď se sice bavíme o Ostravě, ale od Vás vím, že působíte už Havířově. A v Havířově už více jak rok lidé takhle likvidují jedlý olej z domácností.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Ano, Havířov má skvělé výsledky. Havířov patří mezi první obce, které nás oslovily, my jsme je oslovili a vzájemně jsme se tedy rozhodli jít do tohohle projektu. Takže v Havířově, myslím si, že už skutečně ta výkonnost po tom roce odpovídá přes dvacet procent té potenciální produkce odpadu. Takže Havířov funguje. Jinak po celém Moravskoslezském kraji jsme rozmístili více než 800 kontejnerů. Takže nejenom Havířov, je spousta obcí, které už tuto službu mají zavedenou a naším úkolem vlastně, jak jste řekla správně, kromě toho zrecyklovat těch 80 tun, tak naším úkolem je vlastně způsobit, aby lidé do těch popelnic těch 80 tun odnesli za rok. To je strašně důležité, aby si lidé uvědomili, že naučit se třídit odpady například plasty, papír a sklo nám trvalo dvacet let, možná třicet let, dosáhli jsme nějakého, vím že Moravskoslezský kraj je skvělý v třídění a vím, že se třídí kolem pětačtyřiceti procent z toho potenciálu. Takže přesto to trvalo dvacet let já se teda s tím nespokojil a myslím si, že naučíme lidi třídiz dříve.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Čím je chcete motivovat?
Jan Hába, ředitel Trafin Oil: Informační vzdělávací kampaň, informace opakovat neustále. Taková triviální věc, když jsem s tímhle projektem začal, tak spousta přátel mi říkalo, "Hele já už tolik nesmažím...", říkám: "Hele, máš pravdu žijeme zdravěji". Ale ve finále z toho smažení je toho oleje nejméně mezi lidmi, skutečně kromě Vánoc, což je důležité, tady budeme všichni smažit kapry a musíme to nějak nasmažit ať už ve friťáku nebo v hrnci. Takže apeluji na lidi, aby skutečně ten olej třídili a odnesli do těch popelnic, protože přes Vánoce se ho skutečně nejvíce dostane do kanalizací, ale v průběhu roku ten olej vlastně někdy ani nevíme, že ho tvoříme a že ten odpadní olej produkujeme. Je například v nakládaných rajčatech sušených. Vzpomeňte si, když si koupí někdo nakládaný Hermelín, kolik tam toho zbude toho oleje. Rybičky, že ho někdo samozřejmě umí udělat výživnější, jak se říká s tím olejem je zamíchá, ale někdo správně odleje ten olej, ale prosím už ne do dřezu, ne do záchodu, ale do do PET láhve. K tomu se dostaneme později. Jak vlastně třídit. Takže první je skutečně nejdůležitější je uvědomit si, kde všude se ten olej může nacházet. Česneky nakládané, hříbky, olivy, v létě když grilujeme maso si taky nakládáme do oleje, prostě tam všude se olej vyskytuje a nezdá se to. Naše analýzy ukazují, že v Česku nebo vůbec v celé Evropě je to podobné, se spotřebuje nebo vyprodukuje odpad zhruba 1,3 kilogramů na osobu a rok. To znamená čtyřčlenná rodina, jestli dobře počítám, přes 5 litrů, přes pět kilo oleje by měla vyprodukovat, takže to není malý objem. A nebavíme se o smažení, nebavíme se o hranolkách, že bychom měli velké fritézy doma, ale i tam samozřejmě.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: To znamená, že spolupracujete i s restauracemi?
Jan Hába, ředitel Trafin Oil: Samozřejmě ano.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Firma Trafin Oil je jedna z mála v rámci ČR, a podle vašich slov jediná v Moravskoslezském kraji, která se zabývá zpracováním jedlých olejů. Tak jak to zpracování vypadá a co vypadne z toho co nasbíráte od lidí?
Jan Hába, ředitel Trafin Oil: Skutečně je to tak. My provozujeme zařízení na využívání odpadů, takže nejsme obchodníky ani překupníky, my ho zpracováváme. A zpracování rovná se čištění, recyklace. Olej je cenná surovina zejména v biopalivářském průmyslu. Asi všichni víte, že biopaliva jsou tématem. My se snažíme, aby se nejezdilo na fosilní paliva, to je správný přístup. Možná není tak úplně stoprocentně správné jezdit na potraviny a kvůli tomu někde kácet pralesy deštné v Indonésii a podobně. Takže my se snažíme, abychom jezdili na odpadky, takže u nás ve fabrice v Ostravě oleje svezeme, tam je v těch PET lahvích, to jsme ještě neřekli, že nejlepší je potom třídit ty oleje v PET lahvích, takže ty PET lahve mi zpracujeme tak, že je rozdrtíme, olej proteče, ty PET lahve propereme, vypláchneme, aby se daly zase recyklovat. PET je cenná surovina taky, no ale olej proteče někam s nějakými drobnými úlomky, s vodou, se strouhankou, s nečistotami, s dalšími věcmi, které k té kuchyni patří, to nebudeme nutit lidi, aby tohle sami nějak filtrovali. To je naše práce. A samozřejmě na konci naší technologie, která je vícestupňová vypadne pěkný, průzračný recyklát, ze kterého se vyrábějí biopaliva druhé generace. Takže pokud máme, samozřejmě nejde o žádné látky, které by působily komplikaci těm motorům a podobně, biopaliva jako taková už jsou přísně kontrolována a hlídána. Takže samozřejmě jakousi drobnou příměs do každé kapky nafty přimíchává každý výrobce paliva, ale je to v tak marginálním množství a v tak dobré kvalitě takže za ty roky věřím tomu, že se bude dál i zvyšovat ten podíl.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Vy jste už sám říkal, že Váš provoz je v Ostravě a lidi určitě bude zajímat, co z vašeho provozu pouštíte do ovzduší a jestli ho znečišťujete?
Jan Hába, ředitel Trafin Oil: Do ovzduší nepouštíme samozřejmě nic. My nejdůležitější energií, kterou k tomu zpracováváme, je teplo. My potřebujeme ty oleje rozehřát, oni dost často lidé mohou třídit i másla, sádla, takže aby nám to proteklo takzvaně, musíme to zahřát. Takže oleje nahříváme, jako teplo používáme energii, která je ze země, vlastně jsme v areálu zavřeného bývalého dolu, takže firma, která jímá ten plyn a zpracovává ten plyn na elektřinu, vyrábí elektřinu a teplo, tak my jsme odběratelem toho tepla celoročně v zásadě i 365 dní v roce potřebujeme spoustu tepla. Takže to je jediný takový, řekl bych, energetický náklad. Ale jak říkám netopíme ničím, ani nepálíme nic jenom získáváme to teplo ze země. No a hlavním odpadním produktem, kromě toho recyklátu, toho PETu, který se zde recykluje, tak je ta voda se strouhankou a tu my dál zpracovat neumíme, ale to mají rády zase bioplynové stanice, které vyrábějí rovněž elektřinu a teplo a dokonce někdo někde už začíná doplňovat bioplyn vlastně jdou do sítě zemního plynu. Takže veškerý náš provoz je bezodpadní. Nemáme žádné odpady, které bychom by dodatečně, pokud neberu tedy samozřejmě rukavice a takovéto běžné věci.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Tak to je fajn slyšet. Nicméně abychom našim divákům poradili jakým způsobem mohou ty jedlé oleje ze svých domácností dostat k Vám do kontejneru. To znamená do čeho mohou je sbírat a jak dlouho, jestli je i tohle rozhodující pro Vás, jak dlouho ten olej třeba v té PET lahvi je?
Jan Hába, ředitel Trafin Oil: Tak PET láhev je to nejlepší, prováděli jsme zkoušky se sklem, s kovy a podobně. Všechno přináší tomu zpracování komplikace, takže ta PET lahev je paradoxně nejsnazší. Ačkoli má nejužší hrdlo. Takže PET lahev jakékoliv velikosti. Důležité je, aby byla plná, aby to byla buď půl litrová, každý má tu produkci skutečně jinou, můžeme použít dvoulitrovku, litr a půl i půl litru. Je to celkem jedno. Takže naplnit PET láhev povrch, použít na to jednoduchý trychtýř, dokonce komu by bylo líto, že on je potom hodně mastný, tak já to i malinko troškou teplé vody opláchnu, nevadí to, my to umíme skutečně oddělit od té vody. Důležité je aby třeba ani z toho užívání těch nádob, vlastně pokud se podaří ten olej tam dostat, dá se setřít utěrkou z těch pánví a podobně. Takže dejme to do PET lahve, tu uzavřeme a na adrese www.tridimolej.cz najdu nejbližší kontejner.
Renáta Eleonora Orlíková, TV POLAR: Pane řediteli já vám děkuji za rozhovor, za užitečné informace pro naše diváky.
Jan Hába, ředitel Trafin Oil: Rádo se stalo. Na shledanou.
Redakčně upraveno / zkráceno.