Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Jesenický expres

Jesenický expres

  • Osoblažská úzkokolejka jela ve stylu první republiky
  • Na Hartě přivítali desetitisícího pasažéra
  • Tradiční Buchtobraní ve Starém Městě vonělo i chutnalo

Osoblažská úzkokolejka jela ve stylu první republiky

Osoblažská úzkokolejka, která je součástí celokrajského projektu Technotrasa, vyjela v rámci akce Fajne léto na trasu z Třemešné do Osoblahy. Parní lokomotiva Malý štokr je již v plném provozu a na první jízdu Fajneho léta se vydaly stovky cestujících.

Letošní sezóna byla na úzkokolejce zahájena již v červnu, na první jízdě ji vzhledem k opravě parní lokomotivy táhla lokomotiva dieslová. Dnes už je všechno jinak.

Ludvík Semerák, ředitel Slezských zemských drah: „Jsem rád, že tady je tolik návštěvníků, máme z toho radost, ta radost je znásobená tím, že Štokr po těch počátečních problémech nám spolehlivě jezdí, počasí je krásné, co víc si přát.“

První jízda akce Fajne léto byla situována do atmosféry první republiky, čemuž odpovídal i celý doprovodný program.

David Chovančík, výpravčí, Slezské zemské dráhy: „Máme na akci Fajne léto kapelu ve vlaku, v Osoblaze máme doprovodný program, máme tam swingové vystoupení, hry pro děti, máme zajištěného i průvodce po Osoblaze, takže určitě naši návštěvníci se nebudou nudit během pobytu v Osoblaze.

Cestující na nádraží v Třemešné přivítala swingová kapela Stanley¨s Dixie Street Band, která je následně bavila i po celou jízdu až do Osoblahy. Na cestu se vydali návštěvníci ze všech koutů Moravy. A historické vagónky byly zcela zaplněny.

Průvodčí: „Máme kapacitu něco kolem sta lidí, ale vleze se samozřejmě i stopadesát. Jak my říkáme, kdo se chce svézt, ten se vždycky sveze.“

Anketa, cestující: „Jsme z Jičína, jedeme až do Osoblahy, tam si dáme něco dobrého a pak jedeme zpátky.“

„Jsme z Ostravy a vydali jsme se vlastně, chceme projet na Osoblahu, tam nějak ukázat dětem co a jak, něco na oběd dobrého a zpátky.“

„Přijeli jsme autobusem historickým a teď jedeme vlakem. Za Šťěpánkovic.“

„My jsme z Frýdku – Místku.“

„Jsem z Ostravy a vydali jsme se tady podívat na vláčky. Jo až do Osoblahy.“

„Z Ostravy.“

„Já už jsem tady podruhé. Já jsem tady byl už jako dítě, když jsme tady jeli se sborem dětským, a teď jsme tady podruhé s rodinkou a historickým autobusem. Jedeme , pokud mě paměť neklame do Osoblahy, tam pobudem, zatančíme si nějaký jazz jak jsem slyšel anebo swing a pojedeme zpátky zase do Štěpánkovic.“

Během jedné jízdy do Osoblahy a zpátky spálí vláček asi jednu tunu uhlí. Kromě programu bylo na nádraží v Třemešné i po celou jízdu vláčku k dispozici stylové občerstvení.

David Chovančík, výpravčí, Slezské zemské dráhy: „Naši cestující se můžou během cesty občerstvit v pivním vagónu, máme tam regionální piva, občerstvení, produkty z místních farem, zaměřujeme se hlavně na biopprodukty, vše to zajišťuje bylinkový ranč Majoránek z Horních Povelic, náš partner. Náš vlak může převézt i kola nebo kočárky ve speciálním cyklo – vagóně, máme i vůz pro přepravu cestujících na vozíku.“

Barbora Vartecká, pivní vagón: „letos jsme trošku změnili sortiment a děláme občerstvení z lokálních potravin, jinak klasika pivo, kávičky všeho druhu, i takové úplně ne typické. Jsou tady i produkty nějaké, co se dají koupit i od místních výrobců regionálních potravin.“

Lenka Janošková, prodejce: „Tohle je malý štokr. Mašinka, která vás dneska vlastně veze do Osoblahy. Je to čisté máslo, med domácí, mouka, kypřící prášek do perníku, vajíčka. Tam je lepek, bezlepková varianta je tady ten čistý marcipán vlastně.“

Fajne léto v Moravskoslezském kraji bude dále pokračovat o víkendu 4. a 5. září. To můžete navštívit například Důl Michal nebo vodní mlýn Wesselsky.

---

Na Hartě přivítali desetitisícího pasažéra

Elektroloď Harta na přehradě Slezská Harta zažila důležitou oslavu. Právě v pondělí 3. srpna přivítala na své palubě letošního desetitisícího pasažéra. Přestože si k této události vybrala deštivý den, na množství zájemců o plavbu to nebylo nijak znát.

Katamaran Harta byl na vodu do ostrého provozu spuštěn na sklonku loňského roku. Přesto si rychle získal oblibu jednotlivých turistů i celých skupin, škol i firem.

Pasažérem s číslem 10 tisíc se stala paní Skarabellová ze Široké Nivy.

Michaela Hanzlík Skarabellová, desetitisící návštěvnice: „No jsem tady poprvé. Tady ze Široké Nivy, kousek od Bruntálu. Jezdíme tady, už několikrát byla v plánu i loď, letos poprvé se nám podařilo se na ni dostat, takže milé překvapení.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Já jsem velmi rád, že lodní doprava je důležitou součástí Slezské Harty v dnešní době, převezla už 10 tisíc turistů a to je známka, že ty lodě patří na tu Slezskou Hartu a jsem rád, že ti turisté sem opravdu chodí a užívají si léta u nás doma.“

Kulatý počet návštěvníků však rozhodně není letošní konečným číslem. Provozovatel má větší ambice.

Josef Havlík, předseda Mikroregionu Slezská Harta: „No, deset tisíc je jenom první krok, první etapa, věřím, že 20 – 25 tisíc bude do konce letní sezóny a děláme pro to všechno. Jsme rádi, že turisté si našli cestu na tu Slezskou Hartu. Byl to náš cíl, který se pomaličku naplňuje.“

Návštěvníci si plavbu rozhodně užijí, mají na ni dostatek času, odpočinou si a můžou se kochat okolní přírodou.

František Šulák, kapitán lodi: „Plavba trvá hodinu deset, zhruba plujeme do půlky přehrady k Roudnu, tam se vytočíme a jedeme zpátky. Jedeme průměrnou rychlostí 6,5 až 7 kilometrů v hodině. Vlny nevadí, je to katamaran, takže loď je velice stabilní.“

Před dokončením je také příprava mol v jednotlivých obcích. Brzy se tedy plavba Hartou stane okružní se zastávkami v Nové Plání, Mezině, Razové nebo Roudně.

---

Tradiční Buchtobraní ve Starém Městě vonělo i chutnalo

Již 12. ročník tradičního Buchtobraní proběhl ve Starém Městě u Bruntálu. Na své si tady přišly všechny smysly. Výrobky krásně vypadaly, voněly, chutnaly a soutěž doprovodila stylová muzika.

Soutěže v pečení buchet sladkých i slaných se každoročně účastní celá vesnice, dokonce i hosté z okolí.

Markéta Červenková, zakladatelka akce, spolek Korálky: „Je to akce, kterou pořádáme každé léto a pořádá ho sdružení Korálky, což jsou vlastně bývalé maminy, teď už s odrostlýma dětma, také obec nám velice pomáhá a vychází vstříc se všemi akcemi, které pořádáme.“

Richard Šanda (nez.), starosta Starého Města: „No mě se líbí, já se vždycky těším na tady tuto akci. Jsem rád, že se nám ji podařilo uspořádat v této době a že se nám zúčastnili nějací lidé a že přišli. Myslím, že je to akce, která má tady už nějakou tradici a opravdu se na to těšíme vždycky.“

Celá akce vznikla vznikla před lety spontánně jako aktivita čtyř maminek, které si chtěly vlastně jen zpestřit odpoledne s kočárky.

Markéta Červenková, zakladatelka akce, spolek Korálky: “No protože se nám to zdálo jako dobrej nápad, tak jsme udělali plakátek, kdyby se někdo chtěl přidat, no a už v tom prvním ročníku se přidalo, řekla bych skoro 30 holek a dalších žen tady ze Starého Města a měly jsme vlastně takové první kolo soutěže a od té doby je to čím dál vychytanější, řekla bych.“

Pravidla soutěže jsou velmi jednoduchá. Každý zájemce doma něco upeče a přinese na dlouhý stůl na hřiště, kde ho pořadatelé zaevidují. Všichni soutěžící i návštěvníci dostanou hlasovací korálek, kterým pak hodnotí v kategorii Buchta sympatie tu, která se jim nejvíce líbí vizuálně.

Markéta Červenková, zakladatelka akce, spolek Korálky:“ Potom, až je odhlasováno, tak nastoupí vlastně porota, jsou to lidé, vybraní tady z vesnice nebo z hostů, kteří přišli z Bruntálu, a ti potom ochutnávají, jak ta buchta vlastně vypadá, jak voní a udělujeme další ceny, první druhé místo a třetí za sladkou buchtu, diplom za slanou buchtu a ještě i děti dostávají svůj diplom a krásné ceny, které nám naši sponzoři věnují.“

Veronika Kulašová, vítězka: „Koláčky s tvarohem a borůvkama. Od oka, běžně, co děláme doma.“

Lucie Ivánková, pekařka, druhé místo: „Sušenky čokoládové s čokoládou.“

Jaroslava Majorová, vítězka pečení slané buchty: „Slaný koláč z cukety a cuketové placičky. Protože je sezóna a rodí se cukety, tak jsme dělali cuketový koláč.“

A pekli dokonce i muži, i děti. Ani diváci však nepřijdou zkrátka. Všechny výrobky jsou následně rozporcovány a za poslechu písní kapely, která celou akci doprovází všemi nakonec snězeny.

Markéta Červenková, zakladatelka akce, spolek Korálky: „Každý si může nabídnout kolik chce, co hrdlo ráčí, vždycky je toho dost, k tomu tady se ještě griluje, hraje kapela, čepuje se pivo, je to bezvadná akce.“

Staroměstské Buchtobraní stylově zapadá do mozaiky gastronomických akcí v celých Jeseníkách. Již nyní se mohou zájemci těšit na Hodokvas rytíře Kobylky na hradě Sovinci v polovině srpna, Festival řízků v Malé Morávce nebo na gulášový Kočovský kotlík v sobotu 29. srpna.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Jesenický expres
07. srpna 2020, 17:14

Osoblažská úzkokolejka jela ve stylu první republiky

Osoblažská úzkokolejka, která je součástí celokrajského projektu Technotrasa, vyjela v rámci akce Fajne léto na trasu z Třemešné do Osoblahy. Parní lokomotiva Malý štokr je již v plném provozu a na první jízdu Fajneho léta se vydaly stovky cestujících.

Letošní sezóna byla na úzkokolejce zahájena již v červnu, na první jízdě ji vzhledem k opravě parní lokomotivy táhla lokomotiva dieslová. Dnes už je všechno jinak.

Ludvík Semerák, ředitel Slezských zemských drah: „Jsem rád, že tady je tolik návštěvníků, máme z toho radost, ta radost je znásobená tím, že Štokr po těch počátečních problémech nám spolehlivě jezdí, počasí je krásné, co víc si přát.“

První jízda akce Fajne léto byla situována do atmosféry první republiky, čemuž odpovídal i celý doprovodný program.

David Chovančík, výpravčí, Slezské zemské dráhy: „Máme na akci Fajne léto kapelu ve vlaku, v Osoblaze máme doprovodný program, máme tam swingové vystoupení, hry pro děti, máme zajištěného i průvodce po Osoblaze, takže určitě naši návštěvníci se nebudou nudit během pobytu v Osoblaze.

Cestující na nádraží v Třemešné přivítala swingová kapela Stanley¨s Dixie Street Band, která je následně bavila i po celou jízdu až do Osoblahy. Na cestu se vydali návštěvníci ze všech koutů Moravy. A historické vagónky byly zcela zaplněny.

Průvodčí: „Máme kapacitu něco kolem sta lidí, ale vleze se samozřejmě i stopadesát. Jak my říkáme, kdo se chce svézt, ten se vždycky sveze.“

Anketa, cestující: „Jsme z Jičína, jedeme až do Osoblahy, tam si dáme něco dobrého a pak jedeme zpátky.“

„Jsme z Ostravy a vydali jsme se vlastně, chceme projet na Osoblahu, tam nějak ukázat dětem co a jak, něco na oběd dobrého a zpátky.“

„Přijeli jsme autobusem historickým a teď jedeme vlakem. Za Šťěpánkovic.“

„My jsme z Frýdku – Místku.“

„Jsem z Ostravy a vydali jsme se tady podívat na vláčky. Jo až do Osoblahy.“

„Z Ostravy.“

„Já už jsem tady podruhé. Já jsem tady byl už jako dítě, když jsme tady jeli se sborem dětským, a teď jsme tady podruhé s rodinkou a historickým autobusem. Jedeme , pokud mě paměť neklame do Osoblahy, tam pobudem, zatančíme si nějaký jazz jak jsem slyšel anebo swing a pojedeme zpátky zase do Štěpánkovic.“

Během jedné jízdy do Osoblahy a zpátky spálí vláček asi jednu tunu uhlí. Kromě programu bylo na nádraží v Třemešné i po celou jízdu vláčku k dispozici stylové občerstvení.

David Chovančík, výpravčí, Slezské zemské dráhy: „Naši cestující se můžou během cesty občerstvit v pivním vagónu, máme tam regionální piva, občerstvení, produkty z místních farem, zaměřujeme se hlavně na biopprodukty, vše to zajišťuje bylinkový ranč Majoránek z Horních Povelic, náš partner. Náš vlak může převézt i kola nebo kočárky ve speciálním cyklo – vagóně, máme i vůz pro přepravu cestujících na vozíku.“

Barbora Vartecká, pivní vagón: „letos jsme trošku změnili sortiment a děláme občerstvení z lokálních potravin, jinak klasika pivo, kávičky všeho druhu, i takové úplně ne typické. Jsou tady i produkty nějaké, co se dají koupit i od místních výrobců regionálních potravin.“

Lenka Janošková, prodejce: „Tohle je malý štokr. Mašinka, která vás dneska vlastně veze do Osoblahy. Je to čisté máslo, med domácí, mouka, kypřící prášek do perníku, vajíčka. Tam je lepek, bezlepková varianta je tady ten čistý marcipán vlastně.“

Fajne léto v Moravskoslezském kraji bude dále pokračovat o víkendu 4. a 5. září. To můžete navštívit například Důl Michal nebo vodní mlýn Wesselsky.

---

Na Hartě přivítali desetitisícího pasažéra

Elektroloď Harta na přehradě Slezská Harta zažila důležitou oslavu. Právě v pondělí 3. srpna přivítala na své palubě letošního desetitisícího pasažéra. Přestože si k této události vybrala deštivý den, na množství zájemců o plavbu to nebylo nijak znát.

Katamaran Harta byl na vodu do ostrého provozu spuštěn na sklonku loňského roku. Přesto si rychle získal oblibu jednotlivých turistů i celých skupin, škol i firem.

Pasažérem s číslem 10 tisíc se stala paní Skarabellová ze Široké Nivy.

Michaela Hanzlík Skarabellová, desetitisící návštěvnice: „No jsem tady poprvé. Tady ze Široké Nivy, kousek od Bruntálu. Jezdíme tady, už několikrát byla v plánu i loď, letos poprvé se nám podařilo se na ni dostat, takže milé překvapení.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Já jsem velmi rád, že lodní doprava je důležitou součástí Slezské Harty v dnešní době, převezla už 10 tisíc turistů a to je známka, že ty lodě patří na tu Slezskou Hartu a jsem rád, že ti turisté sem opravdu chodí a užívají si léta u nás doma.“

Kulatý počet návštěvníků však rozhodně není letošní konečným číslem. Provozovatel má větší ambice.

Josef Havlík, předseda Mikroregionu Slezská Harta: „No, deset tisíc je jenom první krok, první etapa, věřím, že 20 – 25 tisíc bude do konce letní sezóny a děláme pro to všechno. Jsme rádi, že turisté si našli cestu na tu Slezskou Hartu. Byl to náš cíl, který se pomaličku naplňuje.“

Návštěvníci si plavbu rozhodně užijí, mají na ni dostatek času, odpočinou si a můžou se kochat okolní přírodou.

František Šulák, kapitán lodi: „Plavba trvá hodinu deset, zhruba plujeme do půlky přehrady k Roudnu, tam se vytočíme a jedeme zpátky. Jedeme průměrnou rychlostí 6,5 až 7 kilometrů v hodině. Vlny nevadí, je to katamaran, takže loď je velice stabilní.“

Před dokončením je také příprava mol v jednotlivých obcích. Brzy se tedy plavba Hartou stane okružní se zastávkami v Nové Plání, Mezině, Razové nebo Roudně.

---

Tradiční Buchtobraní ve Starém Městě vonělo i chutnalo

Již 12. ročník tradičního Buchtobraní proběhl ve Starém Městě u Bruntálu. Na své si tady přišly všechny smysly. Výrobky krásně vypadaly, voněly, chutnaly a soutěž doprovodila stylová muzika.

Soutěže v pečení buchet sladkých i slaných se každoročně účastní celá vesnice, dokonce i hosté z okolí.

Markéta Červenková, zakladatelka akce, spolek Korálky: „Je to akce, kterou pořádáme každé léto a pořádá ho sdružení Korálky, což jsou vlastně bývalé maminy, teď už s odrostlýma dětma, také obec nám velice pomáhá a vychází vstříc se všemi akcemi, které pořádáme.“

Richard Šanda (nez.), starosta Starého Města: „No mě se líbí, já se vždycky těším na tady tuto akci. Jsem rád, že se nám ji podařilo uspořádat v této době a že se nám zúčastnili nějací lidé a že přišli. Myslím, že je to akce, která má tady už nějakou tradici a opravdu se na to těšíme vždycky.“

Celá akce vznikla vznikla před lety spontánně jako aktivita čtyř maminek, které si chtěly vlastně jen zpestřit odpoledne s kočárky.

Markéta Červenková, zakladatelka akce, spolek Korálky: “No protože se nám to zdálo jako dobrej nápad, tak jsme udělali plakátek, kdyby se někdo chtěl přidat, no a už v tom prvním ročníku se přidalo, řekla bych skoro 30 holek a dalších žen tady ze Starého Města a měly jsme vlastně takové první kolo soutěže a od té doby je to čím dál vychytanější, řekla bych.“

Pravidla soutěže jsou velmi jednoduchá. Každý zájemce doma něco upeče a přinese na dlouhý stůl na hřiště, kde ho pořadatelé zaevidují. Všichni soutěžící i návštěvníci dostanou hlasovací korálek, kterým pak hodnotí v kategorii Buchta sympatie tu, která se jim nejvíce líbí vizuálně.

Markéta Červenková, zakladatelka akce, spolek Korálky:“ Potom, až je odhlasováno, tak nastoupí vlastně porota, jsou to lidé, vybraní tady z vesnice nebo z hostů, kteří přišli z Bruntálu, a ti potom ochutnávají, jak ta buchta vlastně vypadá, jak voní a udělujeme další ceny, první druhé místo a třetí za sladkou buchtu, diplom za slanou buchtu a ještě i děti dostávají svůj diplom a krásné ceny, které nám naši sponzoři věnují.“

Veronika Kulašová, vítězka: „Koláčky s tvarohem a borůvkama. Od oka, běžně, co děláme doma.“

Lucie Ivánková, pekařka, druhé místo: „Sušenky čokoládové s čokoládou.“

Jaroslava Majorová, vítězka pečení slané buchty: „Slaný koláč z cukety a cuketové placičky. Protože je sezóna a rodí se cukety, tak jsme dělali cuketový koláč.“

A pekli dokonce i muži, i děti. Ani diváci však nepřijdou zkrátka. Všechny výrobky jsou následně rozporcovány a za poslechu písní kapely, která celou akci doprovází všemi nakonec snězeny.

Markéta Červenková, zakladatelka akce, spolek Korálky: „Každý si může nabídnout kolik chce, co hrdlo ráčí, vždycky je toho dost, k tomu tady se ještě griluje, hraje kapela, čepuje se pivo, je to bezvadná akce.“

Staroměstské Buchtobraní stylově zapadá do mozaiky gastronomických akcí v celých Jeseníkách. Již nyní se mohou zájemci těšit na Hodokvas rytíře Kobylky na hradě Sovinci v polovině srpna, Festival řízků v Malé Morávce nebo na gulášový Kočovský kotlík v sobotu 29. srpna.

---

Zdroj: https://polar.cz/porady/jesenicky-expres/jesenicky-expres-07-08-2020-17-14