Stáhnout video

Regionální zprávy POLAR

  • Aktuální zpravodajství z Moravskoslezského kraje každou celou hodinu
  • Pachatele žhářství v Bohumíně zadrželi místní okrskáři
  • Hlučínské jezero bude uzavřeno na dva roky
  • Letošní Beskydské sedmičce schází poslední smlouva
  • Frýdek-Místek hledá nejchutnější menu
  • V pobočkách knihovny v Havířově to žije i během prázdnin

Pachatele žhářství v Bohumíně zadrželi místní okrskáři

Po tísňovém volání dorazili jako první na místo požáru paneláku v Bohumíně místní strážníci. Zkušeně si všimli podezřelého muže, který se motal u domu a jak se později ukázalo, zadrželi přímo pachatele žhářského útoku. Pomáhali také hasičům při záchraně lidí.

Když v 17:54 dorazili k požáru výškového domu na Mírové ulici v Bohumíně hasiči, byli už na místě dva strážníci, kteří nedaleko prováděli běžnou službu Jiří Látal a Radomír Olšák. Jejich zásluhou byl dopaden pachatel žhářství. Pohyboval se totiž u domu a jejich zkušeným očím neuniklo, že se chová podezřele. Když byli blíže, všimli si, že je popálený. 

Roman Honysz, ředitel MP Bohumín: "Kluci tam byli do minuty. Ten člověk vycházel ze zadního vchodu toho domu a pak postával u jednoho z aut. Měl vlastně ohořelé ruce a nohy. Na místě se jim přiznal, že ten byt zapálil. Oni ho zadrželi a dali mu pouta. Zajistili jsme u něj ten zapalovač, kterým to měl údajně zapálit." 

Později si muže přebrala státní policie. O jeho vině nebyl pochyb. Lidé, kteří utekli z hořícího bytu totiž jméno žháře věděli.

nájemník z vyhořelého domu: "Ten jeden proběhl tady přes obývák, otevřel okno a řval Konopka tys to zapálil ty hajzle."  

Zatímco jeden ze strážníků ještě hlídal zadrženého žháře ve vozidle, druhý neváhal a pustil se do záchrany lidí. 

Roman Honysz, ředitel MP Bohumín: "Pomáhal hasičům z té druhé strany, kde nafukovali ten záchranný vak." 

Ředitel nabídl oběma strážníkům volno, ale nevyužili toho. Hned druhý den už byli na místě tragédie znovu a plnili své povinnosti. Jednou z obětí byl totiž i pes, kterého museli naložit a odvézt do sběrného kafilerního boxu. 

---

Hlučínské jezero bude uzavřeno na dva roky

Hlučínská štěrkovna bude už brzy uzavřena. Začala totiž velká sanace a rekultivace celého území a první omezení pro návštěvníky areálu začnou platit v září. Nejprve bude uzavřena zadní příjezdová cesta a po hudebním festivalu sCoro Štěrkovna bude areál uzavřen kompletně. Velké obavy mají místní yacht cluby, dvouletá pauza může znamenat jejich konec.

Projekt s názvem "Sanace, rekultivace a revitalizace území po těžbě štěrkopísku u Hlučína" začal na konci července. První omezení se ale návštěvníků dotkne 1. září, kdy bude uzavřena silnice Jahodová, která vede k zadní bráně jezera, do kempu a také ke dvěma yacht klubům. Jejich členové se tak nedostanou k lodím a musejí na dva roky přerušit činnost. 

Ivan Kantorík, Yacht Club Jezero Hlučín: "V klubovně máme výcvikové středisko, kde se děti učí pravidla, techniku, teorii, máme tam promítací zařízení. Tady na břehu se učí na trenažérech a pak se jde na vodu. Když nás na tu vodu dva roky nepustí, pochybuji, že se ty děti ještě vrátí zpátky."  

Podle zástupců firmy Gardenline, která je realizátorem stavby, ale není možné, aby se po staveništi kdokoliv pohyboval. 

Petr Vojtíšek, Garden Line: "Je nesmysl diskutovat o tom, jestli se můžou po staveništi pohybovat cizí osoby."

 Kompletní uzavření areálu jezera je naplánováno po festivalu sCoro Štěrkovna na 20. září. 

Pavel Paschek, starosta Hlučína: "V rámci sanace se toho pro občany moc nezmění. Nebudou tady žádné akvaparky nebo další záležitosti, toho se ta sanace netýká. Dojde ke zpevnění břehů, k propojení oka s jezerem."  

Práce budou trvat dva roky, takže hotovo by mělo být až po letní sezóně 2022. První etapa by měla stát půl miliardy korun a hradí ji ministerstvo financí. 

---

Letošní Beskydské sedmičce schází poslední smlouva

28. srpna má start další ročník horského závodu Beskydská sedmička. Dva týdny před startem však ještě organizátoři nemají souhlas k využití tras od státní společnosti Lesy ČR. Podle aktuálních informací jde však jen o formalitu.

Beskydská sedmička je už mezi sportovci zavedeným pojmem. Letošní 11. ročník bude startovat v Třinci 28. srpna.

Libor Uher, organizátor: “Takové stresy a takové problémy, jaké řešíme letos, jsme v podstatě nikdy nemuseli řešit. Myslel jsem si, že ten covid je to nejhorší, co nás může vlastně potkat. To jsem ještě nevěděl, co přijde vlastně dva měsíce před závodem.

Pořadatelé se obávali, že budou muset platit nový poplatek za užívání lesních cest a stezek. Mohlo se přitom jednat až o 300 tisíc korun.

Libor Uher, organizátor: “Začali jsme řešit povolenky, když jsme vlastně rozhodli, že jsme schopni ten závod uspořádat, protože jsme netušili, jestli v našich možnostech akci vůbec uskutečnit. Každý rok procházíme kolečkem schvalování. Majitelé pozemků, úřady, orgány, razítka, podpisy, CHKO, startovní město Třinec, cílové město Frenštát pod Radhoštěm, jednání se starosty obcí v katastru konání závodů. Ten maraton schvalování je šílený. Každý rok to přitom musíme obhajovat. To, co je schválené jeden rok, už druhý neplatí.”

Finální dohoda je doslova na spadnutí.

Tomáš Vrba, krajský ředitel, Lesy ČR Ostrava: “Lesy ČR jsou tou poslední organizací, která by bránila této a podobným aktivitám. naopak, my podporujeme spoustu akcí tohoto typu. Smlouva je na cestě a neobsahuje žádné podmínky nějakého finančního plnění. Já mám za to, že vše proběhne v naprostém pořádku a držíme organizátorům palce, ať se všechno podaří a vyjde počasí.”

Organizátoři plní své ekologické závazky, když trasu závodu od odpadu uklízejí nejen po soutěži, ale celoročně.

Libor Uher, organizátor: “Od roku 2015 provozujeme web , od roku 2017 máme mobilní aplikaci bordelapka, kterou nám pomohl zaplatit kraj. Máme adoptovaná tři místa v Beskydech, kde se celoročně staráme o úklid odpadu. Takže my už ekologii z našich zdrojů financujeme řadu let. Bereme to jako povinnost organizátora takového závodu na trase.”

---

Frýdek-Místek hledá nejchutnější menu

Frýdek-Místek hledá nejchutnější menu. V rámci ochutnávek a následného hlasování o něm rozhodnou návštěvníci třinácti restaurací, které se zapojily do akce Týden plný chutí. Ta trvá do neděle 16. srpna. Organizátoři nultého ročníku chtějí, aby se tato akce stala nedílnou součástí vyhlášeného Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí.

Slezská, poctivá Česká, Beskydská, Italská, Francouzská nebo středomořská kuchyně. Tak to je jen pár tipů, ze kterých se vám budou sbíhat sliny v rámci akce Týden plný chutí. Frýdek-Místek prostřednictvím něj hledá nejchutnější menu a že je opravdu z čeho vybírat. Do projektu se zapojilo 13 restaurací ve městě.

Tomáš Novák, restaurace Carbon: "Jako hlavní chod máme výborné konfitované kachní stehno, dále tam máme králíka dělaného v takovém Sous - Vide režimu, výborná věc doporučujeme. Co se dezertu týče, tak máme Opilého Francka, je to zajímavý název, doporučuji vyzkoušet a zároveň knedlík, takový klasický slezský selský, zároveň sladký knedlík."

Petr Motloch, majitel restaurace La Baracca: "Máme tam Toskánskou paštiku, hovězí carpaccio, chioppio, což je vlastně rajská polévka s mořskými plody, máme tam speciální Linguine alla gricia a plumu vepřovou s marinovanými bramborami."

Lucie Talavašková, Turistické informační centrum F-M: "Od této akce si slibujeme učit se vzájemně spolupracovat s místními podnikateli, přinášet návštěvníkům města i obyvatelům něco navíc zážitkového v oblasti gastronomie a nejen to. Pevně věříme, že se provozovatelům restaurací podaří do budoucna navázat spolupráci i s regionálními výrobci potravin, kterých zde máme mnoho a kvalitních a využívat tak jejich produkty v místní Frýdecko-Místecké kuchyni."

Přesně této myšlenky se restaurace zhostily na výbornou. Tradiční domácí kuchyně i zážitková gastronomie podpořená právě surovinami od lokálních producentů.

Tomáš Novák - restaurace Carbon: "Vzhledem k tomu, že my jako restaurace se věnujeme spíše Evropské kuchyni, tak tentokrát jsme to vzali úplně za jiný konec a řekli jsme si, že uděláme něco vyloženě lokálního. Takže jsme se centralizovali na tu Slezskou kuchyni, tady zde na Moravu a chtěli jsme zároveň jakoby podpořit lokální výrobce a vůbec celkově lokální suroviny zde z Frýdecko-Místecka."

Petr Motloch, majitel restaurace La Baracca: "My jsme žánrová restaurace, my se specializujeme na italskou kuchyni, takže jsme v zásadě připravili nějaké novinky, které jsme dali na ten speciální lístek, jinak jsou to věci, které jsme už v minulosti podávali, takže si myslím, že to máme zvládnuté."

I my jsme v Týdnu plném chutí neodolali a vyzkoušeli jsme konfitované kachní stehno s domácím bramborovým knedlíkem.

Vítěz získá titul Nejchutnější menu 2020

Lucie Talavašková, Turistické informační centrum F-M: "V rámci ochutnávek budou mít návštěvníci možnost hodnotit chuť a vzhled menu a také přístup personálu. Z jejich hodnocení pak vzejde vítěz celého Gastrotýdne, který se bude moci pyšnit titulem nejchutnější menu 2020."

Tomáš Novák, restaurace Carbon: "Máme hned zpětnou vazbu od servisu, takže lidé chodí, hodnotí, jsme za to rádi. Samozřejmě, že jako provozní jsme velice rádi, že Frýdecko-Místecko něco takového pořádá." A musím poděkovat i celému týmu Carbonu, který za tím vším stojí. Děkujeme."

Petr Motloch, majitel restaurace La Baracca: "Já můžu říct, že podle tržeb za ty první 3 až 4 dny asi 40 procent tržeb je z tohoto jídelníčku."

Nejzdařilejší fotka i vylosovaní hlasující

Do soutěže se automaticky zapojí také každý hlasující. Ze všech odpovědí bude totiž v úterý 18. srpna vylosováno 18 z nich, kteří získají poukázky na gastronomické zážitky v zapojených restauracích. A soutěžit mohou i fotografové, kteří si rádi fotí nazdobená jídla.

Lucie Talavašková, Turistické informační centrum F-M: "Současně mohou do stejného data sdílet své fotky z tohoto Gastrotýdne s hashgtagem tydenplnychutifm na svých sociálních sítích a zapojit se tak do soutěže o nejzdařilejší fotku. Vítěz této soutěže vyhraje Instax mini k zachycení dalších výjimečných okamžiků."

Organizátoři by rádi tímto nultým ročníkem odstartovali novou tradiční akci ve městě, která bude předzvěstí největšího svátku jídla a pití v Moravskoslezském kraji, a to Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí.

---

V pobočkách knihovny v Havířově to žije i během prázdnin

Knihovna už dávno není místem, kde si lidé chodí půjčovat jen knihy. Havířovské pobočky se snaží nabízet i zábavně vzdělávací programy, a to zejména pro děti. Proto je v knihovnách živo i nyní o prázdninách.

Knihovna i během prázdnin pořádá různé akce pro děti a zejména pak pro ty, které tráví letní čas ve městě. I v druhé polovině srpna knihovnice připravily pro ratolesti několik zajímavých aktivit.

Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora:  "17.8. spouštějí další aktivity v dětském oddělení na Šrámkové ulici. 17.8. a 24.8. jsou tam připravené programy pro děti takové animační o pravěku o Mimoních, takže to je pro ty malé děti. Pak funguje dobře K-klub na Šrámkové ulici, to je pro ty větší. Mají tam různé moderní technologie, se kterými se mohou děti seznámit. Mají tam i drátování s černým drátem s korálky pro výrobu, ale je tam důležitá jedna akce 25.8., kde je setkání se zájemci o dobrovolnictví. Je to pro zájemce od 14 do 30 let, je to taková první schůzka, protože nám tady dobře funguje dobrovolnictví ať už přes ADRU, nebo Nadační fond Pavla Novotného.”

Program v knihovně využily i děti, které jsou na příměstském táboře ve středisku Asterix, nebo maminky s malými dětmi, pro které knihovna připravuje nový projekt Lekotéka. Ratolesti se mohou seznámit s didaktickými hrami a hračkami.

anketa: "Je to tady moc hezké, moc si to tady užíváme na táboře a přišli jsme tady, abychom se něco nového naučili a užili si to tady.”

anketa: “Mě se tady docela líbí v knihovně a asi tady budu chodit si půjčovat knížky, protože jsem dříve chodil do jiné knihovny na Podlesí, ale mě se tady líbí a určitě tu mají hodně dobrých knížek.”

Knihovna myslí i na vzdělávání pracovníků, protože jsou to právě oni, kteří se věnují dětem a připravila pro ně kurz pedagogických kompetencí.

Dagmar Čuntová, ředitelka Městské knihovny Havířov: "Je třeba, aby knihovnici při přípravě akcí, nebo knihovnických lekcí, měli i určité pedagogické kompetence a dovednosti, které ovšem zcela nemají. Proto jsme se rozhodli využít i dotace z ministerstva kultury na pořádání kurzu těchto pedagogických kompetencí pro knihovnickou odbornou veřejnost.”

Informace o veškerých připravovaných akcích naleznou rodiče i děti na webových stránkách knihovny.

---



Mohlo by Vás také zajímat