Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Regionální zprávy POLAR

Regionální zprávy POLAR

  • Aktuální zpravodajství z Moravskoslezského kraje každou celou hodinu
  • Rychlost ve Frýdecké ulici nedodrží 1000 řidičů měsíčně
  • Taktické cvičení hasičů: požár lesa
  • Oprava 158 bytů v penzionu pro seniory je hotová
  • Armáda spásy oslavila třicet let své činnosti
  • Workshop tradiční české kuchyně na SOŠ Rýmařov

Rychlost ve Frýdecké ulici nedodrží 1000 řidičů měsíčně

Ulice Frýdecká v Českém Těšíně svádí řidiče k rychlejší jízdě než je povoleno, a proto se radnice rozhodla monitorovat tento úsek prostřednictvím radarů. Pokutu za rychlou jízdu posílají úředníci zhruba tisícovce řidičů měsíčně.

Rychlost aut ve Frýdecké ulici v Českém Těšíně monitorují radary od února letošního roku. Více než půl kilometrový úsek je snímán kamerami, které čtou registrační značky. Měří rychlost v celé šíři vozovky a v obou směrech. I přes upozornění na měření úseku je rychlost stále překračována.

Markéta Tkáčová, vedoucí odd. dopravních přestupků Odboru živnostenského a dopravy Českého Těšína: "Za celé období bylo zjištěno celkem 9 500 přestupků. Z počátečního počtu 1400 přestupků ten počet klesl na 1200 přestupků za měsíc."

Výše pokuty se pak uděluje podle toho, o kolik řidič překročil povolenou rychlost.

Markéta Tkáčová, vedoucí odd. dopravních přestupků Odboru živnostenského a dopravy Českého Těšína: "Částky jsou nastaveny podle překročení od 700 kč do 2500 kč."

Úsekové měření zavedla radnice kvůli bezpečnosti.

Miroslav Pavelek, místostarosta Českého Těšína: “Úsek na ulici Frýdecká jsme vybrali proto, že je to místo, kde je velká koncentrace škol a je tam taky velké sportoviště. Hledali jsme co nejjednodušší cestu pro bezpečí dětí a účastníků zájmového vzdělávání právě v těchto místech.”

Měření v tomto úseku je naplánováno na dva roky. Pak bude vyhodnoceno.

---

Taktické cvičení hasičů: požár lesa

8 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Opavska i Ostravska a také hlučínský Záchranný útvar HZS cvičili v Dobroslavicích na Opavsku. Společně hasili 4 lesní požáry hned na několika místech. Situaci jim pomáhaly monitorovat také dva drony, které létaly nad lesním porostem a mapovaly situaci.

Šest jednotek profesionálních hasičů a dvě dobrovolné spolupracovaly na cvičení, jehož cílem bylo uhasit čtyři lesní požáry. Kromě základní výjezdové techniky používali záchranáři odolné cisterny s balistickou ochranou, které mají k dispozici v hlučínském záchranném útvaru. Jeho členové zde také cvičili.

Jana Urbancová, tisková mluvčí, Záchranného útvaru HZS ČR: „Doplněny jsou velkokapacitní cisternou CV 40, která je specifická svou délkou a také velkým objemem nádrže, který činí 21 000 litrů.“

Požár se rozhořel hned na několika lokalitách v lese u Dobroslavic. Přístup na místo záchranářům komplikovaly zarostlé lesní cesty a  složitý terén. 


Zdeněk Bělík, vedoucí cvičení, HZS Moravskoslezského kraje, ÚO Hlučín: „Překvapilo nás mokro, které teď v lese je. Dostupnost se nám posunula o 20 – 30% než jsme počítali.“

Do podmáčených a špatně dostupných lokalit vyslali hasiči lehčí stříkačky Triton, které k místu požáru bez potíží dojely.

Petr Serafín, velitel stanice, HZS Moravskoslezského kraje, ÚO Opava: „Kromě hašení je pro nás také důležité ověřit kyvadlové dopravy vody.“

Tu přivážely cisterny z nedaleké hlučínské štěrkovny.

 Do zásahu byly zapojeny také dva drony, které mapovaly hořící les z ptačí perspektivy a velitel zásahu tak mohl díky tomu lépe koordinovat spolupráci jednotlivých složek.

---

Oprava 158 bytů v penzionu pro seniory je hotová

Závěrečnou část rozsáhlých oprav má za sebou penzion pro seniory na Lískovecké ulici. Rekonstrukce se postupně dotkla celkem dvou stovek nájemníků, kteří žili v nedůstojných podmínkách.

Kompletně nové koupelny i kuchyňské kouty čekaly po náročné rekonstrukci na uživatele penzionu pro seniory na Lískovecké ulici ve Frýdku-Místku.

Jiřina Janečková, klientka penzionu pro seniory: "No to se mě líbilo, já jsem spokojená a byla jsem od začátku, od 96 roku jsem tady a spokojená."

Jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje byly původně v zoufalém stavu a staly se terčem kritiky. Na staveniště se penzion změnil v polovině roku 2018. Řemeslníci v průběhu tří let odstranili celkem 158 umakartových bytových jader a vyzdili nová. Rekonstrukce byla rozdělena do čtyř etap.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Muselo se to dělat postupně. Senioři poté buď šli k rodině a nebo měli k dispozici pohotovostní byty, které jsme taky zřídili v roce 2018. Myslím si, že to je věc nezbytná. Ty podmínky, ve kterých oni žili, nebyly důstojné a já jsem rád, že se to podařilo v tom roce 2018 zrealizovat a rozjet do té dnešní podoby, do té etapy, která dneska vlastně končí."

Jaroslav Chlebek, ředitel Penzionu pro seniory F-M: "Náročné to bylo. Nejenom po té stránce stavební, ale hlavně i co se týče zajištění náhradního ubytování pro seniory, ale nakonec se nám to všechno podařilo a myslím si, že ten funkční prostor potřebný k zabezpečení činností, aby ten člověk si zašel na tu toaletu bezpečně, umyl se, osprchoval, že to teď ty nové koupelny plně splňují."

Kuchyně mají nové sporáky a digestoře. Nové jsou také rozvody elektřiny a odvětrávání koupelen.

Igor Juriček, náměstek primátora Frýdku-Místku/Piráti/: "Rekonstrukce zdejších bytových jader byla opravdu náročný projekt. Pro seniory není jednoduché se stěhovat. Navíc ještě dvakrát v měsíci, vystěhovat se do náhradního bytu, počkat na tu rekonstrukci a vrátit se zpátky. Je to opravdu složité. Tento projekt zásadním způsobem zvyšuje kvalitu, komfort toho bydlení tady v penzionu pro seniory a já bych chtěl poděkovat všem, kteří se na tomto projektu podíleli."

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Jsem rád, že město se pouští i do investičních akcí, které nejsou náročné pouze finančně, ale jsou náročné i organizačně. A nejsou to jenom ty rychlé akce, které vypadají hezky, protože jsou stejně důležité. A za město chci říct, že určitě toto není poslední investiční akce tohoto typu a že je potřeba, aby město dělalo i akce, které nejsou tak populistické a aby se staralo o svůj majetek a staralo se o občany, kteří tu pomoc potřebují."

Celkové náklady na rekonstrukci vyšly město na 44 milion korun. Budova penzionu prošla také částečným zateplením za 8,5 milionu. Z toho 3,2 milionu hradila evropská dotace.

---

Armáda spásy oslavila třicet let své činnosti

Armáda spásy před třiceti lety zahájila svou činnost právě v Havířově. Azylový dům pro muže byl dokonce prvním zařízením ve východní Evropě. Oslavy se zúčastnili zástupci města i organizací, které s Armádou spásy spolupracují.

Armáda spásy už třicet let pomáhá lidem, kteří se ocitnou v nouzi. Smyslem jejich práce však není jen nechat někoho přespat v noclehárně, ale pomoci se začlenit zpět do běžného života. Ne všichni ale projeví sílu něco změnit. O to více je těší, když se to podaří. Nyní se zástupci Armády spásy, ale i klienti, sešli na společné oslavě, na kterou přišel i pan Jarek a Jaromír.

Nepodařilo se vám zpět začlenit? Najít si byt, práci?

pan Jarek, klient AS: “Podařilo, ale vždy jsem dopadl špatně.”

pan Jaromír, klient AS: “Já jsem na bytě AS a žijeme tam ještě s kolegou a je to v pohodě. Cokoliv potřebujeme, tak to řešíme se sociálními pracovníky.”

Armáda spásy by chtěla své služby posunout dále.

Tomáš Kolondra, ředitel AS Havířov: “Co se týče třeba pobytových služeb, tak tam bychom rádi, aby se ty služby poskytovaly v bytových jednotkách těch našich stávajících ubytovacích prostor, nebo přímo v bytech, abychom lépe dokázali simulovat běžné prostředí pro lidi. A také bychom rádi pokračovali v rozvoji služeb, kterým se říká ambulantní a terénní, protože ony jsou relativně levné a přitom jsou velice efektivní.”

Armáda spásy by se také chtěla více věnovat lidem bez domova, kteří jsou nemocní fyzicky či psychicky, nebo jsou závislí.

---

Workshop tradiční české kuchyně na SOŠ Rýmařov

Budovu Střední odborné školy v Rýmařově prostoupila vůně tradiční české kuchyně. Právě jí byl věnován workshop pro žáky i učitele, který představil především nové kuchařské technologie.

V rámci tohoto nového projektu vzniklo pod vedením profesionála kompletní obědové menu včetně polévky a předkrmu.

Ladislava Knápková, koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele: „Projekt OKAP2 – Odborné kariérové a polytechnické vzdělávání v rámci MS kraje. Je to workshop, který se týká moderní gastronomie a moderní technologie. Účastní se ho učitelé odborného výcviku, odborní učitelé, mistři a žáci."

Šéfkuchař Pavel Bortník na workshopu ukázal moderní technologie, kterými je možno připravit tradiční český hlavní chod pečenou kachnu s červeným zelím.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Takže teďka tady vznikají kachní prsa, dělané metodou Sous - vide, vaření ve vakuu. To je nízkoteplotní vaření, to znamená, vaříme jenom na 62 stupňů."

Nejen vaření ve vakuu ale spousta dalších nových kuchařských postupů přinesla žákům i učitelům nové poznatky i alternativy vaření, které dosud neznali.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Já jsem tady neznala hodně věcí, třeba ten rozvar z té červené řepy, kaviár.“

Největším překvapením pro všechny byly speciální přílohy k předrkmu. Všechny zaujala především příprava tzv. řepného kaviáru.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: "To víno nechám zredukovat, celý tenhleten rozvar, potom lehce přidám agaru. Zcedím ten řepný rozvar s tím agarem a kapu to lehce do toho oleje."

Kurs moderní české kuchyně přinesl mnoho nového. V podobných workshopech bude Gymnázium a SOŠ v Rýmařově pokračovat i nadále.

---

Redakčně upraveno / zkráceno.

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Regionální zprávy POLAR
20. října 2021, 16:00

Rychlost ve Frýdecké ulici nedodrží 1000 řidičů měsíčně

Ulice Frýdecká v Českém Těšíně svádí řidiče k rychlejší jízdě než je povoleno, a proto se radnice rozhodla monitorovat tento úsek prostřednictvím radarů. Pokutu za rychlou jízdu posílají úředníci zhruba tisícovce řidičů měsíčně.

Rychlost aut ve Frýdecké ulici v Českém Těšíně monitorují radary od února letošního roku. Více než půl kilometrový úsek je snímán kamerami, které čtou registrační značky. Měří rychlost v celé šíři vozovky a v obou směrech. I přes upozornění na měření úseku je rychlost stále překračována.

Markéta Tkáčová, vedoucí odd. dopravních přestupků Odboru živnostenského a dopravy Českého Těšína: "Za celé období bylo zjištěno celkem 9 500 přestupků. Z počátečního počtu 1400 přestupků ten počet klesl na 1200 přestupků za měsíc."

Výše pokuty se pak uděluje podle toho, o kolik řidič překročil povolenou rychlost.

Markéta Tkáčová, vedoucí odd. dopravních přestupků Odboru živnostenského a dopravy Českého Těšína: "Částky jsou nastaveny podle překročení od 700 kč do 2500 kč."

Úsekové měření zavedla radnice kvůli bezpečnosti.

Miroslav Pavelek, místostarosta Českého Těšína: “Úsek na ulici Frýdecká jsme vybrali proto, že je to místo, kde je velká koncentrace škol a je tam taky velké sportoviště. Hledali jsme co nejjednodušší cestu pro bezpečí dětí a účastníků zájmového vzdělávání právě v těchto místech.”

Měření v tomto úseku je naplánováno na dva roky. Pak bude vyhodnoceno.

---

Taktické cvičení hasičů: požár lesa

8 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Opavska i Ostravska a také hlučínský Záchranný útvar HZS cvičili v Dobroslavicích na Opavsku. Společně hasili 4 lesní požáry hned na několika místech. Situaci jim pomáhaly monitorovat také dva drony, které létaly nad lesním porostem a mapovaly situaci.

Šest jednotek profesionálních hasičů a dvě dobrovolné spolupracovaly na cvičení, jehož cílem bylo uhasit čtyři lesní požáry. Kromě základní výjezdové techniky používali záchranáři odolné cisterny s balistickou ochranou, které mají k dispozici v hlučínském záchranném útvaru. Jeho členové zde také cvičili.

Jana Urbancová, tisková mluvčí, Záchranného útvaru HZS ČR: „Doplněny jsou velkokapacitní cisternou CV 40, která je specifická svou délkou a také velkým objemem nádrže, který činí 21 000 litrů.“

Požár se rozhořel hned na několika lokalitách v lese u Dobroslavic. Přístup na místo záchranářům komplikovaly zarostlé lesní cesty a  složitý terén. 


Zdeněk Bělík, vedoucí cvičení, HZS Moravskoslezského kraje, ÚO Hlučín: „Překvapilo nás mokro, které teď v lese je. Dostupnost se nám posunula o 20 – 30% než jsme počítali.“

Do podmáčených a špatně dostupných lokalit vyslali hasiči lehčí stříkačky Triton, které k místu požáru bez potíží dojely.

Petr Serafín, velitel stanice, HZS Moravskoslezského kraje, ÚO Opava: „Kromě hašení je pro nás také důležité ověřit kyvadlové dopravy vody.“

Tu přivážely cisterny z nedaleké hlučínské štěrkovny.

 Do zásahu byly zapojeny také dva drony, které mapovaly hořící les z ptačí perspektivy a velitel zásahu tak mohl díky tomu lépe koordinovat spolupráci jednotlivých složek.

---

Oprava 158 bytů v penzionu pro seniory je hotová

Závěrečnou část rozsáhlých oprav má za sebou penzion pro seniory na Lískovecké ulici. Rekonstrukce se postupně dotkla celkem dvou stovek nájemníků, kteří žili v nedůstojných podmínkách.

Kompletně nové koupelny i kuchyňské kouty čekaly po náročné rekonstrukci na uživatele penzionu pro seniory na Lískovecké ulici ve Frýdku-Místku.

Jiřina Janečková, klientka penzionu pro seniory: "No to se mě líbilo, já jsem spokojená a byla jsem od začátku, od 96 roku jsem tady a spokojená."

Jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje byly původně v zoufalém stavu a staly se terčem kritiky. Na staveniště se penzion změnil v polovině roku 2018. Řemeslníci v průběhu tří let odstranili celkem 158 umakartových bytových jader a vyzdili nová. Rekonstrukce byla rozdělena do čtyř etap.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Muselo se to dělat postupně. Senioři poté buď šli k rodině a nebo měli k dispozici pohotovostní byty, které jsme taky zřídili v roce 2018. Myslím si, že to je věc nezbytná. Ty podmínky, ve kterých oni žili, nebyly důstojné a já jsem rád, že se to podařilo v tom roce 2018 zrealizovat a rozjet do té dnešní podoby, do té etapy, která dneska vlastně končí."

Jaroslav Chlebek, ředitel Penzionu pro seniory F-M: "Náročné to bylo. Nejenom po té stránce stavební, ale hlavně i co se týče zajištění náhradního ubytování pro seniory, ale nakonec se nám to všechno podařilo a myslím si, že ten funkční prostor potřebný k zabezpečení činností, aby ten člověk si zašel na tu toaletu bezpečně, umyl se, osprchoval, že to teď ty nové koupelny plně splňují."

Kuchyně mají nové sporáky a digestoře. Nové jsou také rozvody elektřiny a odvětrávání koupelen.

Igor Juriček, náměstek primátora Frýdku-Místku/Piráti/: "Rekonstrukce zdejších bytových jader byla opravdu náročný projekt. Pro seniory není jednoduché se stěhovat. Navíc ještě dvakrát v měsíci, vystěhovat se do náhradního bytu, počkat na tu rekonstrukci a vrátit se zpátky. Je to opravdu složité. Tento projekt zásadním způsobem zvyšuje kvalitu, komfort toho bydlení tady v penzionu pro seniory a já bych chtěl poděkovat všem, kteří se na tomto projektu podíleli."

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Jsem rád, že město se pouští i do investičních akcí, které nejsou náročné pouze finančně, ale jsou náročné i organizačně. A nejsou to jenom ty rychlé akce, které vypadají hezky, protože jsou stejně důležité. A za město chci říct, že určitě toto není poslední investiční akce tohoto typu a že je potřeba, aby město dělalo i akce, které nejsou tak populistické a aby se staralo o svůj majetek a staralo se o občany, kteří tu pomoc potřebují."

Celkové náklady na rekonstrukci vyšly město na 44 milion korun. Budova penzionu prošla také částečným zateplením za 8,5 milionu. Z toho 3,2 milionu hradila evropská dotace.

---

Armáda spásy oslavila třicet let své činnosti

Armáda spásy před třiceti lety zahájila svou činnost právě v Havířově. Azylový dům pro muže byl dokonce prvním zařízením ve východní Evropě. Oslavy se zúčastnili zástupci města i organizací, které s Armádou spásy spolupracují.

Armáda spásy už třicet let pomáhá lidem, kteří se ocitnou v nouzi. Smyslem jejich práce však není jen nechat někoho přespat v noclehárně, ale pomoci se začlenit zpět do běžného života. Ne všichni ale projeví sílu něco změnit. O to více je těší, když se to podaří. Nyní se zástupci Armády spásy, ale i klienti, sešli na společné oslavě, na kterou přišel i pan Jarek a Jaromír.

Nepodařilo se vám zpět začlenit? Najít si byt, práci?

pan Jarek, klient AS: “Podařilo, ale vždy jsem dopadl špatně.”

pan Jaromír, klient AS: “Já jsem na bytě AS a žijeme tam ještě s kolegou a je to v pohodě. Cokoliv potřebujeme, tak to řešíme se sociálními pracovníky.”

Armáda spásy by chtěla své služby posunout dále.

Tomáš Kolondra, ředitel AS Havířov: “Co se týče třeba pobytových služeb, tak tam bychom rádi, aby se ty služby poskytovaly v bytových jednotkách těch našich stávajících ubytovacích prostor, nebo přímo v bytech, abychom lépe dokázali simulovat běžné prostředí pro lidi. A také bychom rádi pokračovali v rozvoji služeb, kterým se říká ambulantní a terénní, protože ony jsou relativně levné a přitom jsou velice efektivní.”

Armáda spásy by se také chtěla více věnovat lidem bez domova, kteří jsou nemocní fyzicky či psychicky, nebo jsou závislí.

---

Workshop tradiční české kuchyně na SOŠ Rýmařov

Budovu Střední odborné školy v Rýmařově prostoupila vůně tradiční české kuchyně. Právě jí byl věnován workshop pro žáky i učitele, který představil především nové kuchařské technologie.

V rámci tohoto nového projektu vzniklo pod vedením profesionála kompletní obědové menu včetně polévky a předkrmu.

Ladislava Knápková, koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele: „Projekt OKAP2 – Odborné kariérové a polytechnické vzdělávání v rámci MS kraje. Je to workshop, který se týká moderní gastronomie a moderní technologie. Účastní se ho učitelé odborného výcviku, odborní učitelé, mistři a žáci."

Šéfkuchař Pavel Bortník na workshopu ukázal moderní technologie, kterými je možno připravit tradiční český hlavní chod pečenou kachnu s červeným zelím.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Takže teďka tady vznikají kachní prsa, dělané metodou Sous - vide, vaření ve vakuu. To je nízkoteplotní vaření, to znamená, vaříme jenom na 62 stupňů."

Nejen vaření ve vakuu ale spousta dalších nových kuchařských postupů přinesla žákům i učitelům nové poznatky i alternativy vaření, které dosud neznali.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Já jsem tady neznala hodně věcí, třeba ten rozvar z té červené řepy, kaviár.“

Největším překvapením pro všechny byly speciální přílohy k předrkmu. Všechny zaujala především příprava tzv. řepného kaviáru.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: "To víno nechám zredukovat, celý tenhleten rozvar, potom lehce přidám agaru. Zcedím ten řepný rozvar s tím agarem a kapu to lehce do toho oleje."

Kurs moderní české kuchyně přinesl mnoho nového. V podobných workshopech bude Gymnázium a SOŠ v Rýmařově pokračovat i nadále.

---

Redakčně upraveno / zkráceno.

Zdroj: https://polar.cz/porady/regionalni-zpravy/regionalni-zpravy-polar-20-10-2021-16-00