Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Největší zájem je ve Fokusu o sport

1. října 2015 13:59 | Nový Jičín | Jan Plašil

Počátkem měsíce října se rozjely kroužky a kurzy ve středisku volného času Fokus. Děti i dospělí tu mohli vybírat z téměř 90ti aktivit. Největší zájem byl o míčové sporty, ale také třeba o bojové umění.

Obrazy Miroslava Hanzelky na Staré poště

1. října 2015 13:58 | Nový Jičín | Jan Plašil

Příchodem nového měsíce otevřela Výstavní síň na Staré poště novou výstavu. Pod názvem
"Od realismu k abstrakci" tu prezentuje své obrazy a sochy amatérský malíř Miroslav Hanzelka z Libhoště.
K vidění je tu 43 olejomaleb, nejnovější z nich s motivem bříz je staré teprve čtrnáct dní. Miroslav Hanzelka nemá jednotný ucelený styl, na zdech výstavní síně tak mohou návštěvníci zaznamenat krajinky, zákoutí obcí a měst a také geometrickou modernu nebo postavy žen. Ani jedné z nich při tom není vidět přímo do obličeje. Samotný autor to vysvětluje takto: Miroslav Hanzelka, autor obrazů Miroslav Hanzelka začal intenzivněji malovat před deseti lety, kdy odešel do důchodu.
Naposledy zde na Staré poště vystavoval v roce 2007. Od té doby viděli jeho obrazy lidé v dalších městech a obcích Novojičínska, ale také třeba v Ostravě a Karviné. Výstava na Staré poště potrvá do 26. října.

Rekonstrukce bazénu v Novém Jičíně je v polovině

1. října 2015 12:27 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Oprava novojičínské sportovní haly s krytým bazénem je v letošním roce jasnou prioritou místní radnice. Průběh stavebních prací vedení města pravidelně kontroluje. V těchto dnech je stavba zhruba ve své polovině. Zedníky by tak měli sportovci vystřídat v lednu příštího roku.

Růže jako vstupenka na kunínský zámek

30. září 2015 9:54 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vrcholem sezóny na Zámku Kunín na Novojičínsku je tradiční slavnost Růže pro paní hraběnku. Akce se koná s podtitulem Květiny z konce Napoleonských časů.Také letos platí - kdo přinese na zámek růži a věnuje ji paní hraběnce, dostane vstupenku zdarma.

Běh parkem přilákal dvě stovky závodníků

29. září 2015 21:22 | Nový Jičín | Jan Plašil

Kdo chtěl den pracovního volna na konci měsíce září využít k aktivnímu odpočinku, mohl si jít zaběhat. Ve Smetanových sadech se konal 9. ročníku "Běhu novojičínským parkem". Na start se postavily téměř dvě stovky závodníků.

Svatováclavská vyjížďka

29. září 2015 21:20 | Nový Jičín | Jan Plašil

Milovníci historických vozidel si opět po roce přišli v Novém Jičíně na své. Masarykovo náměstí obsadila nablýskaná vozidla a motocykly, které se připojily k 5. ročníku Svatováclavské vyjížďky. Veteránů bylo tolik, že slavnostní jízda musela mít dvě trasy.

Cyklostezka Koleje slavila narozeniny

29. září 2015 21:19 | Nový Jičín | Jan Plašil

Cyklostezka KOLEJE z Nového Jičína do Hostašovic slaví 1. rok provozu. Výročí si zástupci obcí, kterými prochází, a spolu s nimi i další sportovci připomněli narozeninovou cyklojízdou. Nechyběl ani dort s obrázkem kola a symbolickou svíčkou.

Ostravská výstava ukázala život na zahradě

29. září 2015 10:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vůně ovoce, krása květin a sladká chuť medu - to byly požitky, které si lidé odnášeli z výstavy Život na zahradě. Konala se na ostravském výstavišti Černá louka a je to největší prezentace zahrádkářů a včelařů Moravskoslezského kraje.

Rodáci podnikli studijní cestu do partnerského města

28. září 2015 16:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Letos už po 12 vyrazil Klub rodáků a přátel města Nového Jičína na tradiční zářijovou studijní cestu. Tentokrát si dali za cíl partnerské město Goerlitz, které leží na hranici Německa a Polska.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 28. 9. 2014

28. září 2015 12:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Městská knihovna v Novém Jičíně se ve dnech 5. - 9. 10. zapojí do Týdne knihoven. 19. ročník této celorepublikové akce umožní registraci nových dospělých i dětských čtenářů na celý rok zdarma. Stávající čtenáři mohou využít vyhlášení amnestie dlužníků za pozdní vrácení půjčených knih a časopisů.
*
Návštěvnické centrum zahajuje 1. říjnový den novou výstavu. Jde o velkoformátové fotoobrazy Jaroslava Pešata. Vernisáž expozice "Fotolovy - zvěř naší přírody" začíná ve čtvrtek v 17 h.
*
Na výstavu s názvem "Malá tělesa sluneční soustavy - nebezpečí i příležitost" zve také městská knihovna. Tato akce se koná ve spolupráci s Hvězdárnou Valašské Meziříčí. Vzdělávací výstava bude otevřena od 1. do 30. října.
*
Hokejisté Nového JIčína si v letošní sezoně připsali po dvou prohrách první vítězství - a to velkolepé. Na domácím ledě porazili HC Bobři Valašské Meziříčí neuvěřitelným výsledkem - 11:1, po třetínách 1.0, 3:0 a 7:0.

Školáci si na policii vyslechli, jaké mají povinnosti

28. září 2015 10:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Novojičínská Policie ČR připravila i v tomto školním roce pokračování preventivních projektů pro žáky základních a středních škol. Jako první si poučení z úst odborníků na tuto problematiku vyslechli žáci Základní školy Dlouhá.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 25. 9. 2015

25. září 2015 16:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Blíží se konec termínu splatnosti poplatku za komunální odpad. Nejpozději k 30. září je třeba uhradit 2. splátku. Pololetní sazba činí 276 Kč. Více informací najdete na webu města.
*
Cyklostezka KOLEJE z Nového Jičína do Hostašovic bude slavit 1. rok v provozu. Narozeninovou cyklojízdu si můžete užít v sobotu 26. září. Start je ve dvě hodiny odpoledne na začátku cyklotrasy v Novém Jičíně. V cílové stanici v Hostašovicích bude připraveno občerstvení a soutěže.
*
Plné ruce práce měli městští strážníci. Všímavý občan je přivolal k podnapilé a silně podchlazené ženě ležící v Loučce. Další zásah absolvovali na silnici mezi Bludovicemi a Straníkem. Našli tu převrácené vozidlo a v něm řidičku. Zraněná nebyla a také kontrola na alkohol byla negativní.
*
Více než 150 historických vozidel projede v pondělí 28. září Novým Jičínem. Město spolu s Valašským veterán car clubem pořádá 5. ročník Svatováclavské vyjížďky. Veteráni odstartují z novojičínského náměstí v 10 hodin. Do centra NJ se vrátí ve 2 odpoledne.
*
Vrcholem letošní sezóny na Zámku Kunín bude slavnost Růže pro paní hraběnku, která proběhne od 26. do 30. září . Akce se koná s podtitulem Květiny z konce Napoleonských časů.Také letos platí - kdo přinese na zámek růži a věnuje ji paní hraběnce, dostane vstupenku zdarma.

Sucho ohrožovalo i novojičínský lesopark

24. září 2015 13:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

První narozeniny slaví novojičínský Lesopark Skalky. Na 5 hektarech tu bylo vysazeno přes 13 tisíc nových dřevin, což je na Moravě v tomto rozsahu ojedinělý projekt. Extrémní sucho nepřečkaly desítky z nich.

Městské autobusy jezdily poprvé zdarma

24. září 2015 12:06 | Nový Jičín | Jan Plašil

Nový Jičín se tradičně připojil k Evropskému týdnu mobility a v rámci Dne bez aut nabídl veřejnosti poprvé novou službu.. Cílem akce bylo, aby lidé nechali svá auta zaparkovaná doma a zkusili se do práce či škol dopravit jinak - s co nejmenším dopadem na životního prostředí. Mohli tedy vyměnit auta za kola, pěší chůzi a nebo se svézt právě městskými autobusy - bez jízdenky. Antonín Huška, řidič autobusu MHD Technických služeb Oldřich Klimíček, vedoucí střediska MHD Technických služeb anketa: obyvatelé a návštěvníci Nového Jičína Řidiči v úterý vydávali tzv. nulové jízdenky, ale jenom proto, aby měla radnice přehled, kolik lidí této možnosti bezplatně se přepravovat městem využilo. Antonín Huška, řidič autobusu MHD Technických služeb Oldřich Klimíček, vedoucí střediska MHD Technických služeb Antonín Huška, řidič autobusu MHD Technických služeb Marie Machková, tisková mluvčí MěÚ Nový Jičín

Studenti rozveselili školku obrázky

22. září 2015 12:43 | Nový Jičín | Jan Plašil

Děti z Mateřské školy Karla Čapka mají od září zase veselejší cestu do školky. Po letním malování byla budovy uvnitř sice zářivě bílá, ale trochu smutná. Schodiště obou hlavních vstupních částí tak vyzdobili studenti střední školy EDUCA barevnými obrázky.

Chovatelské výstavě dominovali králíci

22. září 2015 12:42 | Nový Jičín | Jan Plašil

Speciální výstava mladých králíků byla součástí chovatelské přehlídky drobného zvířectva, která se konala v místní části Nového Jičína Loučce. Návštěvníci tu mohli spatřit, a také si pohladit, více než stovku ušáků. Raritou byl gigant mezi králíky Německý obrovitý strakáč.

Oldies rock na Skalkách uzavřel kulturní léto

21. září 2015 14:23 | Nový Jičín | Jan Plašil

Uplynulou sobotu se na terase na Skalkách sešli příznivci kytarové rockové muziky. Akce s názvem Oldies rock nabídla vystoupení čtyř kapel. Tento hudební večer pod širým nebem uzavřel Novojičínské kulturní léto.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 21. 9. 2015

21. září 2015 14:21 | Nový Jičín | Jan Plašil

Cyklostezka KOLEJE z Nového Jičína do Hostašovic bude slavit 1. rok v provozu. Narozeninovou cyklojízdu si můžete užít v sobotu 26. září. Start je ve dvě hodiny odpoledne na začátku cyklotrasy v Novém Jičíně. Městská policie tu cyklistům znovu připomene možnost forenzního značení kol. V cílové stanici v Hostašovicích bude připraveno občerstvení a soutěž "Napiš blahopřání, vyhraj cyklolékárničku".
*
A kdo si chce raději zaběhat, může se v pondělí 28. září zapojit do 9. ročníku "Běhu novojičínským parkem". Děti poběží v okruhu ve Smetanových sadech, dospělé čeká náročnější trasa k vodní nádrži Čerťák a zpět. Start první kategorie je naplánován na 9h.40 minut.
*
Od pondělí 21. září probíhají ve SVČ Fokus zahajovací a informační schůzky. Děti i dospělí mají možnost vybírat z 85 kroužků a kurzů. Zájemci k registraci mohou stále použít také on-line přihlášku, která je na webových stránkách Fokusu.

Den bez aut vyzývá k ekologické dopravě

21. září 2015 14:19 | Nový Jičín | Jan Plašil

Nastoupit do autobusu městské hromadné dopravy a svézt se bez zaplacení - takovou možnost budou mít v úterý lidé v Novém Jičíně. Radnice se tímto způsobem rozhodla podpořit mezinárodní Den bez aut, který připadá vždy na 22. září.

Nový Jičín řeší budoucnost městských autobusů

21. září 2015 12:37 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Radní Nového Jičína řeší budoucnost městské hromadné dopravy. Autobusy mají svou život za sebou a nákup nových by přišel na 16 milionů korun. V tuto chvíli zvažují dvě varianty - buď se městu podaří získat novou dotaci a nebo bude hledat jiného provozovatele.

Děti křídou pomalovaly celé náměstí

18. září 2015 14:58 | Nový Jičín | Jan Plašil

Vzít si do ruky křídu a pokreslit celé náměstí. To je nabídka, které neodolalo téměř 500 dětí z novojičínských školek a škol. Šedou plochu centra města tak během jednoho dne pokryl veselý koberec barevných obrázků.

Z domácí premiéry mají hokejisté jen bod

18. září 2015 14:56 | Nový Jičín | Jan Plašil

V poslední zprávě se podíváme na novojičínský zimní stadion, kde hokejisté odehráli první domácí utkání nové sezony. Před místním publikem se jim ovšem Břeclav porazit nepodařilo. V normálním hracím čase se museli smířit s remízovou a nakonec s prohrou v prodloužení.

Silnice přes Bochetu je uzavřena

18. září 2015 14:55 | Nový Jičín | Jan Plašil

Na komplikace v silniční dopravě ve městě si budou muset zvyknout řidič, kteří pro vjezd nebo výjezd z Nového Jičína používají komunikaci vedoucí do Loučky přes Bochetu.
Na 30 dní je totiž uzavřena silnice K nemocnici v úseku od křižovatky s ulicí Bohuslava Martinů až po zásobovací vjezd k obchodnímu domu pod nemocnicí. Správa a údržba silnic zde 7. září zahájila stavbu mostu přes místní potok. Stavební zásah si vyžádal špatný stav původního přemostění. Rychlejší varianta - jeho rekonstrukce - ovšem nebyla možná, protože leží v blízkosti vedení plynu a vody. Majitelé komunikace se proto rozhodli pro radikálnější řešení - pro stavbu nového mostu.
Objížďka tohoto úseku je vyznačena dopravním značením a vede z NJ přes Skalky do Kojetína a přes obec Starý Jičín zpět na silnici K nemocnici, a to obousměrně.
Autobusové zastávky "Nový JIčín, Loučka, kolonie" a "Nový JIčín, Bocheta" nebudou po dobu trvání uzávěrky obsluhovány linkovou ani městskou hromadnou dopravou.
Uzávěrka veškerého silničního provozu na tomto úseku potrvá do pátku 9. října.