Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Plášil

O infokiosky je mezi občany Nového Jičína velký zájem

24. února 2011 14:35 | Nový Jičín | Jan Plašil

Zhruba před šesti lety byly v rámci budování metropolitní sítě v Novém Jičíně postupně v různých částech města umístěny infokiosy. Ty uživatelům poskytují přístup k internetu čtyřiadvacet hodin denně. Bohužel se ale stává, že jsou některé z nich nefunkční, a to kvůli extrémnímu počasí nebo vandalům, kteří úmyslně kiosky ničí.

Farní maškarní ples pro děti z Novojičínska

24. února 2011 14:33 | Nový Jičín | Jan Plašil

Mladé rodiny, které pracují při místní faře a říkají si Hnízdo, pořádají každoročně maškarní ples pro děti. Zajímavostí toho letošního byla papírová loď, která na sál postupně připlouvala s princeznami, čaroději, beruškami a dalšími roztomilými maskami, které se všem přítomným zvědavcům představily v plné své kráse.

Vyhodnocení nejlepších strážníků městské policie v Novém Jičíně

22. února 2011 9:59 | Nový Jičín | Jan Plašil

Každým rokem jsou vyhodnoceni nejlepší strážníci městské policie Nový Jičín. Letos byli za rok 2010 na radnici oceněni čtyři z jednatřiceti strážníků a gratulovala jim celá právě zasedající rada města.

Novojičínské náměstí má stále nefunkční elektro sloupky.

21. února 2011 14:35 | Nový Jičín | Jan Plašil

Při kompletní rekonstrukci novojičínského náměstí v roce 2009 se řešilo rovněž připojení elektrického vedení pro akce, které se pravidelně na náměstí konají. Sloupky elektrického připojení jsou zapuštěny v dlažbě tak, aby nenarušovaly vzhled náměstí. Bohužel před více než rokem se zjistilo, že nejsou fukční.

Přednáška v Okresním archivu k významné osobnosti Josefu Lankočí

21. února 2011 14:28 | Nový Jičín | Jan Plašil

Okresní archiv v Novém Jičíně vznikl v roce 1960 sloučením archivů v Bílovci, Freštátě pod Radhoštěm a Novém Jičíně. Prvními okresními archiváři byli původní profesí učitelé, zapálení pro histotii a k archivářským poznatkům se dostávali samostudiem, a to bez ohledu na čas, který této zálibě věnovali. A mezi ně patřil také archivář Josef Lankočí, který v letošním roce slaví 20. výročí úmrtí a zároveň sté výročí narození.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 21.2.2011

21. února 2011 14:26 | Nový Jičín | Jan Plašil

Vedení města se na webových stránkách vyjádřilo k demolici a k připravované výstavbě obchodního centra v lokalitě Tabačky na ulici Přemyslovců. Ve čvrtek 17. února proběhlo setkání sběratelů, které pořádal Klub filatelistů Nový Jičín. Další nejbližší setkání proběhne 17. března a 21. dubna. Filatelisté se těší na vaši návštěvu. V minulém týdnu řešili policisté v Kopřivnici případ okradené osmdesátileté paní, které zloděj odcizil tašku s doklady a penězi nedaleko autobusového nádraží. Přitom ženu několikrát udeřil pěstí do těla a povalil na zem.

Pečovatelská služba Nový Jičín připravila pro své klienty motýlkový ples

18. února 2011 11:06 | Nový Jičín | Jan Plašil

Pečovatelská služba Nový Jičín se snaží v průběhu roku svým klientům zpestřit dny. Pořádá pro ně zájezdy, společenské večery nebo soutěže. V právě probíhající plesové sezóně pro ně pracovníci připravili bály, a protože jsou v Novém Jičíně tři domy s pečovatelskou službou, byl každý z nich zaměřen podle návrhu tamních bydlících.

Nemocnice v Novém Jičíně má statut Komplexního onkologického centra

18. února 2011 11:01 | Nový Jičín | Jan Plašil

Nemocnici v Novém Jičíně byl potvrzen statut Komplexního onkologického centra. Toto osvědčení vydal na základě doporučení Pracovní skupiny pro superspecializovanou péči v oblasti onkologie a hematoonkologie ministr zdravotnictví Leoš Heger. O nemocnici to vypovídá, že se stále drží v České republice v oblasti diagnostikování a léčby onkologických onemocnění na špici.

Morava Cup vyhráli basketbalisté Unibonu Nový Jičín

18. února 2011 10:54 | Nový Jičín | Jan Plašil

V rámci posledního zápasu Morava Cup se na novojičínské palubovce ve středu střetli domácí hráči s týmem Basketball Brno. Přestože byl celkový výsledek tohoto turnaje znám už před začátkem utkání, protože hráči Unibonu ani jednou neprohráli, cíl domácích byl jasný - vyhrát a tím potvrdit celkové vítězství.

Nové oční centrum v Novém Jičíně

15. února 2011 10:31 | Nový Jičín | Jan Plašil

V nově postaveném objektu v centru města zahájilo minulý týden provoz novojičínské oční centrum, které ještě donedávna sídlilo v přízemí polikliniky v blízkosti novojičínského autobusového nádraží. Tyto prostory, ve kterých lékaři i pacienti absolvovali ročně desetitisíce vyšetření, však byly již nedostatečné, a proto se společnost Oční Centrum Vision rozhodla vybudovat zázemí nové.

Komerční sdělení více

ČPZP: Střevní záněty postihují čím dál více lidí

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida jsou nespecifické střevní záněty, které postihují převážně mladé lidi ve věku od 20 do 35 let. V poslední době se tato autoimunitní celoživotní onemocnění objevují i u dětí a starších lidí. Výskyt je na vzestupu, což potvrzují i data zdravotních pojišťoven. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna eviduje od roku 2019 více než desetiprocentní nárůst pojištěnců s těmito diagnózami.

Magnesium bisglycinát - “superhrdina” pro ženy v perimenopauze a menopauze

První příznaky perimenopauzy mohou přicházet už brzy po čtyřicítce. Menopauza je poměrně náročnou transformační fází v životě každé ženy. Organismus se musí totiž doslova rekalibrovat a přenastavit na významné výkyvy hormonů a na následně na jejich nízké hladiny. Nemusí to být boj! Užívání magnesia, konkrétně magnesia bisglycinát, by mělo být rozhodně intervencí, kterou vyzkoušíte jako první.


Běhej Valachy vyhrál Filip Cienciala, celý seriál ovládli Petr Šťastný a Monika Kučerová

Téměř čtyři stovky sportovců si nenechaly ujít závěrečnou akci sportovního seriálu DATART Valachy tour v sobotu 19. října ve Velkých Karlovicích. Běžecký závod Běhej Valachy vyhrál Filip Cienciala těsně před Petrem Šťastným, který si díky druhému místu pojistil bodový zisk pro obhajobu celkového vítězství v seriálu a vyhrál ho již posedmé. Mezi ženami se absolutní vítězkou DATART Valachy tour stala Monika Kučerová.

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.

Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Více