Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

EKO MAGAZÍN: Šimpanzí mládě oslavilo v ostravské zoo rok. Tamní zoologové řídí celý evropský chov šimpanzů

5. března 2021 15:22 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Šimpanzi bývají v zoologických zahradách zejména pro děti velkou atrakcí. V ostravské ZOO chovají kriticky ohrožený druh šimpanze hornoguinejského. V Pavilonu evoluce, který byl otevřen před šesti lety, žije nová chovná skupina od roku 2019. Novinkou a velkým uznáním chovatelských dovedností je pověření vedením Evropského ex situ programu pro šimpanze.

EKO MAGAZÍN: Pokud přikrmujete zvěř, zjistěte čím. Nevhodná strava ji může zabít

24. února 2021 15:07 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Když teploty klesnou k bodu mrazu a venku nasněží, přichází období, kdy to nemá většina zvěře se sháněním potravy jednoduché. Lidé chtějí nějak zvířatům přispět, jenže nevhodné potraviny jim mohou způsobit celou řadu vážných zažívacích a zdravotních problémů nebo je dokonce i zabít.

EKO MAGAZÍN: Dobroslavice mají hotovo, dva roky se tam budovala kanalizační síť a mechanicko-biologická čistírna

9. února 2021 13:46 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Dva roky se v Dobroslavicích budovala nová kanalizace a mechanicko-biologická čistírna odpadních vod. Původní kanalizační síť už byla někde více než šest desítek let stará. Někteří obyvatelé museli využívat žumpy nebo septiky. Nová čistírna pro zhruba 800 obyvatel výrazně přispěje ke zlepšení životního prostředí v atraktivní lokalitě nad Hlučínským jezerem, kde probíhá miliardová sanace.

EKO MAGAZÍN: Roušky z nanomateriálu mají nejvyšší stupeň ochrany

29. prosince 2020 16:24 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Materiály, které jsou antibakteriální, chrání proti pocení i UV záření a odvádějí vlhkost. S těmi pracuje designérka a módní návrhářka Lada Vyvialová. Kouzlo nanomateriálů ji zaujalo natolik, že se podílí na jejich vývoji.

EKO MAGAZÍN: Poctivé lokální džemy a sirupy vyrobené s láskou pochází z Novojičínska

28. prosince 2020 10:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Superovocem označujeme druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. Zavítali jsme na farmu, kde se takové ovoce zpracovává ve vysoké kvalitě do různých podob, tvarů a konzistencí bez přidaných umělých konzervantů a barviv. Už před časem jsme vám Lubomíra Janhubu představili, několikanásobného držitele značky regionální potravina. Tentokrát jsme se vydali přímo za ním do kuchyně.

EKO MAGAZÍN: Petrův rybník je zdravý, v sítích rybářů uvízli hlavně kapři, amuři, tolstolobici a dravci

10. prosince 2020 14:01 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Jednou z činností, kterou provozuje státní podnik Povodí Odry je rybné hospodářství. Ryby je možné si od nich koupit denně po celý rok. Druhovou pestrost zajistí každoročně výlovy. Ten loňský bohužel na Petrově rybníce nemohl proběhnout kvůli nemoci ryb a letošní výlov zase museli rybáři uzpůsobit pandemickým opatřením.

EKO MAGAZÍN: Deštivý rok prospěl pěstování kořenové zeleniny, teplomilné rostliny měly utrum

2. prosince 2020 8:59 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Letošní léto někteří označovali jako atypické a chladné, z hlediska dlouhodobých normálů tomu tak ale není. Po pěti letech jsme prožili klasické středoevropské léto, během něhož se střídaly různé charaktery počasí. Zemědělci hlásí, že deštivé počasí prospělo hlavně kořenové zelenině. Ovoce prošlo kroupami a mrazíky a teplomilných rajčat a paprik se urodilo málo.

EKO MAGAZÍN: Další rána pro Jarošův statek, kvůli CV-19 má potíže s financováním provozu

24. listopadu 2020 14:56 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Koronavirová pandemie tvrdě zasáhla také provoz malé farmy ve Studénce. Jarošův statek tam působí už sedmým rokem a návštěvníkům dovoluje nakouknout pod pokličku fungování malého statku s pestrou škálou zvířat. Zařízení ve svém portfoliu má i ekologické programy pro děti a práci s hendikepovanými. Statek se už dva roky potýká s finančními problémy, ale letos už doslova bojuje o přežití. Tvrdou ránu provozu uštědřila pandemická opatření.

EKO MAGAZÍN: V Bludovicích zachraňují plemeno ovce valaška, stádo má přes sto kusů

13. listopadu 2020 15:25 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Už před 20 lety stáj Bludička v Bludovicích založila chov původní valašské ovce. Jak nám chovatelka prozradila, původní záměr byl úplně jiný. Tehdy s manželem hledali možnosti, jak si ulehčit sečení a začali chovat malé stádečko ovcí. Dnes jich mají přes sto a náhodný pokus se stal životní láskou a posláním.

EKO MAGAZÍN: Strom, který pamatuje hraběnku Walburgu, roste v zámeckém parku v Kuníně

11. listopadu 2020 16:33 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Kunínský zámek je jedním z nejcennějších barokních zámků severní Moravy a Slezska. Byl navržen architektem Johannem Lucasem von Hildebrandtem. Největšího rozkvětu se dočkal na přelomu 18. a 19. století za Marie Walburgy. Ta v zámku vybudovala moderní vzdělávací ústav. Nejznámějším žákem byl František Palacký. Součástí zámku je i rozlehlá zahrada s nejstarším stromem, který byl zasazen před více jak 250 lety.

Komerční sdělení více

Sváteční středa na kole: projeďte si novou trasu Valachy mana s Terezou Tvarůžkovou

BYSTŘIČKA – Oblíbený Valachy man už se blíží a sportovce letos opět čekají novinky. Trasa oblíbeného triatlonového závodu, který se uskuteční v závěru června u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku, dozná změn a zájemci se s nimi mohou seznámit ve středu 8. května při organizované projížďce s bikerkou Terezou Tvarůžkovou. Tato úspěšná sportovkyně a závodnice na horském kole se letos stala spoluautorkou cyklistické části závodu.

Podcast FNO: Návrat černého kašle

Lékaři Kliniky infekčního lékařství stále častěji řeší diagnózy, se kterými se nesetkali několik desetiletí. Například černý kašel. Několik dospělých dokonce na čas upoutal na nemocniční lůžko. Odkud je jeho název a jaké jsou příznaky? Proč se vrátily nemoci, o kterých jsme si mysleli, že už jsou vymýcené? O tom všem, i o mýtech spojených s očkováním těhotných, je podcast se staničním lékařem kliniky MUDr. Petrem Širůčkem.

Horská služba Beskydy „narazila“ soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva Radegast, která byla stočená z ležácké tanku pojmenovaného na její počest.


Turecká Alanya: plážové lehárko i dobrodružné výlety

Alanya je oblíbená dovolenková destinace, kde zažijete relax na nejkrásnějších tureckých plážích i dobrodružné výlety. Pro její jedinečný půvab se jí říká perla Turecké riviéry. Toto úžasné místo ve Středozemním moři vás potěší zlatavými písečnými plážemi, rozmazlí skvělou kuchyní, ohromí jedinečnou přírodou, útesy a horami a nadchne antickými památkami. Podívejte se, jaká kouzelná zákoutí tady návštěvníci nejvíce vyhledávají.

Český Bazar - Online inzerce zdarma

Český Bazar je nově vzniklá online inzerce zdarma pro soukromé i firemní účely. Inzerci založil v roce 2023 její majitel, Jaroslav Průcha z Čeladné, s cílem nabídnout soukromou i komerční inzerci na jednom místě.

OZO Ostrava chystá Green swap = výměnu rostlin a workshop Mozaikový květináč 2024

V úterý 14. 5. 2024 se naše Reuse centrum Ostrava zbarví do zelena. Od 14 hodiny v něm totiž bude probíhat oblíbený GREEN SWAP alias VÝMĚNA ROSTLIN. Přijďte si s námi zaswapovat pokojové, balkonové i venkovní rostliny. A dále také semínka a sazenice zeleniny, bylin i květin. Rostliny k výměně můžete přinášet od rána, vyměňovat je začneme od 14 do 18 hodiny.

FN Ostrava spoluorganizovala 1. konferenci dětských sester

Historicky první konference dětských sester, kterou spolupořádala FN Ostrava se Střední zdravotnickou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou v Ostravě, nabídla celkem 15 odborných přednášek. Všech 150 míst v konferenčním sále Výstaviště Černá louka Ostrava bylo zaplněných do posledního místa.

Dolní Vítkovice se během hokejového mistrovství změní z DOV na FANDOV

Mezinárodně známý areál Dolní Vítkovice (DOV), který je industriální perlou Ostravy, se zapojí do dění okolo MS v hokeji. Od 10. do 23. května se z DOV stane takzvaný „FANDOV“. (Pozor, nikoli fanzóna.) „V Dolních Vítkovicích bude jedno ze záchytných parkovišť, hokejoví fanoušci tak mohou strávit čas před nebo po zápasech i u nás, program pro ně máme připravený,“ říká ředitelka DOV Renata Červená.

Více