Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Expres Ostrava-Jih

Expres Ostrava-Jih

  • Zpravodajství z obvodu Ostrava-Jih od redaktorky Y.Fajtové a P. Straky
  • U Bělského lesa vznikly veřejné toalety a bistro
  • Radnice pokračuje v přípravách strategického plánu
  • V Ostravě se po desítkách let objevil holub hřivnáč

U Bělského lesa vznikly veřejné toalety a bistro

Objekt na konci ulice Svornosti na okraji bělského lesa v Zábřehu prošel celkovou rekonstrukcí. Nově tam vznikly mimo jiné i veřejné toalety, jejichž počet tak v Ostravě-Jihu stoupl na čtyři.

Radnice Ostravy-Jihu nechala kompletně zrekonstruovat objekt u točny tramvajové linky č. 11 v Zábřehu. Ocení to zejména návštěvníci přilehlého bělského lesa, kterým kromě veřejných toalet, které tady dlouho chyběly, nabídne i občerstvení.

Markéta Langrová, místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Je zde nová střecha, zateplila se fasáda, jsou zde udělané i terénní úpravy. Vnitřní dispozice se změnily tak, aby zde vznikly toalety, zázemí pro zaměstnance dopravního podniku a také nové bistro. O čistotu a pořádek se starají naše technické služby a toalety jsou zrekonstruovány tak, aby byly v provedení antivandal.

To znamená, že veškerý interiér je z nerezu a jiných odolných materiálů. V objektu byla vyměněna i okna, nové jsou i vnitřní rozvody a o vytápění se starají elektro topné podlahové rohože.

Veřejné toalety jsou rozděleny na pánské, dámské a pro handicapované a přístupné jsou poté, co do mincovníku na dveřích vhodíte pětikorunu.

Markéta Langrová, místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Toalety jsou v provozu dennodenně od 7 do 18 hodin. Samozřejmě v letních měsících bude otevírací doba prodloužena.”

Co se týká bistra, jeho znovuotevření v novém lidé uvítali.

Anketa: návštěvníci bělského lesa: “Určitě jsem rád, protože tady něco takového chybělo. Dá se tady občerstvit, nakoupit, možná i zahřát, když je něco svařeného, takže určitě to pomůže tady. Dozvěděla jsem se to od sestry, z internetu, tak jsem se šla projít a že to zkusím. Určitě je to super.

Jana Ostrožná, obsluha bistra: “Nabízíme tady teplé nápoje, studené nápoje. Nabízíme tady i belgické hranolky, které se dělají z čerstvých brambor. Pak tady děláme vafle, kdy tady připravujeme průběžně čerstvé těsto, které je ochucené různými polevami, ovocem i šlehačkou a pak tady děláme ještě hot dog, kdy si zákazník může vybrat z několika druhů párečků. Lidi jsou spokojení, dávají nám tady chválu, že jim to strašně chutná, takže doufejme, že to bude tak i nadále.”

Bistro je otevřeno denně mezi 11. až 18. hodinou. Celý zrekonstruovaný objekt nepřetržitě monitorují kamery, které jsou napojeny na městskou policii.

---

Radnice pokračuje v přípravách strategického plánu

Radnice zažila inspirativní workshop. Uskutečnil se v rámci přípravy Strategického plánu obvodu pod značkou FajnOVY Jih a vzhledem k aktuální epidemické situaci probíhal online.

Příprava strategického plánu pod značkou FajnOVY Jih postoupila do další fáze. Momentálně je hotová analytická část a vytváří se část návrhová, která lidem ukáže, jak bude obvod vypadat za 5 až 10 let.

Jan Dohnal, místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Zrovna v minulém týdnu proběhl inspirativní workshop. Bohužel teda online. Nemohl proběhnout naživo stejně jako už předchozí jednání, kdy se teda v onlinu sešli stakeholders z vybraných profesí. Byli tam zástupci města. Ti se bavili o pohledu magistrátu ve vztahu k našemu obvodu. Z dalších klíčových se workshopu účastnil ředitel DPO, byli tam zástupci Povodí Odry, ale byli tam i zástupci soukromých institucí, firem a sportovních klubů, které tady nějakým způsobem působí.”

Návrhy, které z jednání vzejdou, budou na papíře zhruba za 3 týdny. Poté je projednají zastupitelé a na jaře se k nim budou moci vyjádřit i obyvatelé obvodu. 

Jan Dohnal, místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Věřím, že někdy v jarních měsících budeme schopni postavit nějaký propagační stan a v jednotlivých lokalitách jednotlivé věci s lidmi diskutovat.”

Strategický plán řeší témata, která obyvatele trápí nejvíce, tedy bezpečnost, parkování, nebo veřejný prostor.

Jan Dohnal, místostarosta MOb Ostrava-Jih: “To znamená určitě budeme pokračovat v revitalizaci veřejných prostranství jako je to v Hrabůvce, Zábřehu, budeme se posouvat na další lokality. Samostatným velkým tématem je Dubina, kde cítíme, že ta situace začíná městu trošičku ustřelovat.” 

Jde o lokalitu, kterou vnímají jako problémovou nejen lidé, kteří tam žijí, ale i ostatní obyvatelé Ostravy. Roste tam kriminalita a také počet narkomanů.

Jan Dohnal, místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Právě třeba i ten strategický plán nám bude dávat jakýsi návod, jak v této části postupovat. Dneska tak víme, že na Dubině naprosto chybí komunitní život. Takže je to jedno z témat, které budeme chtít po nějaké příkladové studii, kterou řeší město z Lisabonu budeme chtít aplikovat právě zde.”

Martin Bednář, starosta MOb Ostrava-Jih: “Mohlo by se tam zapracovat to, co jsme odstartovali letos. To byly sousedské slavnosti, které stmelili lidi například kolem náměstí Generála Svobody, nebo v Jubilejní kolonii a obdobně. To znamená, mohlo by se to zavést dál, ale opravdu to zaznívá naprosto správně, že ten komunitní život je potřeba nastartovat na té Dubině, případně v městské části Bělský les.”

Smyslem rozvoje bude vytvořit příjemné a bezpečné místo, kde se bude lidem dobře žít, bydlet a trávit volný čas. Strategický plán jižního města doplňuje strategický plán města Ostravy v těch částech, které se týkají právě obvodu.

---

V Ostravě se po desítkách let objevil holub hřivnáč

Ptáčci teď potřebují naši pomoc. V zimě si totiž potravu hledají jen velmi těžce. Nesvědčí jim zejména hodně sněhu a tuhé mrazy.

Sýkorky, vrabci, kosi, nebo brhlíci. Tak s těmito ptáčky se u nás setkáváme vůbec nejčastěji. Po většinu roku jsou soběstační, v zimě je pak nutné je přikrmovat, aby ji přečkali. Ne každé jídlo je ale pro jejich žaludky vhodné.

Otakar Závalský, ornitolog: “My je musíme pochopitelně přikrmovat správně. To znamená nedávat jim tam zbytky od oběda a to, co jí člověk. Třeba solené věci, to je může i zabít. Takže skutečně to, co se v dnešní době propaguje a co je osvědčené. Slunečnice, oříšky, syrový lůj, to jsou ty lojové koule, nebo smíchané se semínkama. To je ideální krmení. Pro kosy nějaká jablka, to jsou takoví bobuložraví ptáci, takže ty jim taky stačí.”

Zatímco kosi jí nejraději ze země, ostatní ptáčci upřednostňují krmítka. Optimálně byste je měli umístit na keř, kde se cítí bezpečně.

Otakar Závalský, ornitolog: “Když to krmítko dáme na volný prostor, jako třeba máme kousek dál, tak tam létají taky, ale daleko méně často, protože, když ten keř je daleko 10, 15 metrů, tak to už krahujci stačí, aby od toho krmítka než tam přiletí a schovají se, tak aby je ulovil. Takže oni se cítí bezpečně hlavně nejblíž toho keře.”

Jedna z obyvatelek Ostravy: “Já jim dávám lojové kuličky. Ty věším tady na ten keř a na balkoně máme krmítko. Tam jim dáváme kosákům a hrdličkám tu směsku, včetně slunečnic. Chodí nám tam všichni. Zvonek zelený. Sýkorky, Zvonek zelený, kosové a ty hrdličky.”

Letošní zima přinesla i překvapení. V Ostravě se objevili ptáci, které tady nikdo neviděl už desítky let.

Otakar Závalský, ornitolog: “Před chvilkou jsme viděli holuba hřivnáče, což je teda úplná rarita, protože holub hřivnáč je přísně tažný. Všichni jeho kolegové jsou už dávno na zimovišti od konce října, které leží vlastně mezi pyrenejským poloostrovem a Francií. Tam zimují všichni a tady ten jeden už prostě využil toho, že je teplá zima a je taková předzvěst, že se to chování mění, že za čas tady možná bude ten holub hřivnáč zimovat v daleko větších počtech.”

Dříve než obvykle jsou v Ostravě k vidění i čížci lesní. Ti většinou přilétají na přelomu února a března. Letos výjimečně ve velkých počtech oživují krmítka u nás už od začátku ledna.

Otakar Závalský, ornitolog: “Je to malý ptáček zelenkavý, sameček má černou hlavičku. Samička je taková strakatě zelenošedá a má nějaké bílé proužky v křídlech a vykrojený ocásek. Ale říkám, je to ptáček zhruba velikosti modřinky. Jeho typickou potravou jsou olšové šišky, ze kterých vyzobává semínka, takže na těch olších ho uvidíme častěji.”

Oteplování v celé Evropě tak má značný vliv i na osídlení ptáčků.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Expres Ostrava-Jih
26. ledna 2021, 16:40

U Bělského lesa vznikly veřejné toalety a bistro

Objekt na konci ulice Svornosti na okraji bělského lesa v Zábřehu prošel celkovou rekonstrukcí. Nově tam vznikly mimo jiné i veřejné toalety, jejichž počet tak v Ostravě-Jihu stoupl na čtyři.

Radnice Ostravy-Jihu nechala kompletně zrekonstruovat objekt u točny tramvajové linky č. 11 v Zábřehu. Ocení to zejména návštěvníci přilehlého bělského lesa, kterým kromě veřejných toalet, které tady dlouho chyběly, nabídne i občerstvení.

Markéta Langrová, místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Je zde nová střecha, zateplila se fasáda, jsou zde udělané i terénní úpravy. Vnitřní dispozice se změnily tak, aby zde vznikly toalety, zázemí pro zaměstnance dopravního podniku a také nové bistro. O čistotu a pořádek se starají naše technické služby a toalety jsou zrekonstruovány tak, aby byly v provedení antivandal.

To znamená, že veškerý interiér je z nerezu a jiných odolných materiálů. V objektu byla vyměněna i okna, nové jsou i vnitřní rozvody a o vytápění se starají elektro topné podlahové rohože.

Veřejné toalety jsou rozděleny na pánské, dámské a pro handicapované a přístupné jsou poté, co do mincovníku na dveřích vhodíte pětikorunu.

Markéta Langrová, místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Toalety jsou v provozu dennodenně od 7 do 18 hodin. Samozřejmě v letních měsících bude otevírací doba prodloužena.”

Co se týká bistra, jeho znovuotevření v novém lidé uvítali.

Anketa: návštěvníci bělského lesa: “Určitě jsem rád, protože tady něco takového chybělo. Dá se tady občerstvit, nakoupit, možná i zahřát, když je něco svařeného, takže určitě to pomůže tady. Dozvěděla jsem se to od sestry, z internetu, tak jsem se šla projít a že to zkusím. Určitě je to super.

Jana Ostrožná, obsluha bistra: “Nabízíme tady teplé nápoje, studené nápoje. Nabízíme tady i belgické hranolky, které se dělají z čerstvých brambor. Pak tady děláme vafle, kdy tady připravujeme průběžně čerstvé těsto, které je ochucené různými polevami, ovocem i šlehačkou a pak tady děláme ještě hot dog, kdy si zákazník může vybrat z několika druhů párečků. Lidi jsou spokojení, dávají nám tady chválu, že jim to strašně chutná, takže doufejme, že to bude tak i nadále.”

Bistro je otevřeno denně mezi 11. až 18. hodinou. Celý zrekonstruovaný objekt nepřetržitě monitorují kamery, které jsou napojeny na městskou policii.

---

Radnice pokračuje v přípravách strategického plánu

Radnice zažila inspirativní workshop. Uskutečnil se v rámci přípravy Strategického plánu obvodu pod značkou FajnOVY Jih a vzhledem k aktuální epidemické situaci probíhal online.

Příprava strategického plánu pod značkou FajnOVY Jih postoupila do další fáze. Momentálně je hotová analytická část a vytváří se část návrhová, která lidem ukáže, jak bude obvod vypadat za 5 až 10 let.

Jan Dohnal, místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Zrovna v minulém týdnu proběhl inspirativní workshop. Bohužel teda online. Nemohl proběhnout naživo stejně jako už předchozí jednání, kdy se teda v onlinu sešli stakeholders z vybraných profesí. Byli tam zástupci města. Ti se bavili o pohledu magistrátu ve vztahu k našemu obvodu. Z dalších klíčových se workshopu účastnil ředitel DPO, byli tam zástupci Povodí Odry, ale byli tam i zástupci soukromých institucí, firem a sportovních klubů, které tady nějakým způsobem působí.”

Návrhy, které z jednání vzejdou, budou na papíře zhruba za 3 týdny. Poté je projednají zastupitelé a na jaře se k nim budou moci vyjádřit i obyvatelé obvodu. 

Jan Dohnal, místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Věřím, že někdy v jarních měsících budeme schopni postavit nějaký propagační stan a v jednotlivých lokalitách jednotlivé věci s lidmi diskutovat.”

Strategický plán řeší témata, která obyvatele trápí nejvíce, tedy bezpečnost, parkování, nebo veřejný prostor.

Jan Dohnal, místostarosta MOb Ostrava-Jih: “To znamená určitě budeme pokračovat v revitalizaci veřejných prostranství jako je to v Hrabůvce, Zábřehu, budeme se posouvat na další lokality. Samostatným velkým tématem je Dubina, kde cítíme, že ta situace začíná městu trošičku ustřelovat.” 

Jde o lokalitu, kterou vnímají jako problémovou nejen lidé, kteří tam žijí, ale i ostatní obyvatelé Ostravy. Roste tam kriminalita a také počet narkomanů.

Jan Dohnal, místostarosta MOb Ostrava-Jih: “Právě třeba i ten strategický plán nám bude dávat jakýsi návod, jak v této části postupovat. Dneska tak víme, že na Dubině naprosto chybí komunitní život. Takže je to jedno z témat, které budeme chtít po nějaké příkladové studii, kterou řeší město z Lisabonu budeme chtít aplikovat právě zde.”

Martin Bednář, starosta MOb Ostrava-Jih: “Mohlo by se tam zapracovat to, co jsme odstartovali letos. To byly sousedské slavnosti, které stmelili lidi například kolem náměstí Generála Svobody, nebo v Jubilejní kolonii a obdobně. To znamená, mohlo by se to zavést dál, ale opravdu to zaznívá naprosto správně, že ten komunitní život je potřeba nastartovat na té Dubině, případně v městské části Bělský les.”

Smyslem rozvoje bude vytvořit příjemné a bezpečné místo, kde se bude lidem dobře žít, bydlet a trávit volný čas. Strategický plán jižního města doplňuje strategický plán města Ostravy v těch částech, které se týkají právě obvodu.

---

V Ostravě se po desítkách let objevil holub hřivnáč

Ptáčci teď potřebují naši pomoc. V zimě si totiž potravu hledají jen velmi těžce. Nesvědčí jim zejména hodně sněhu a tuhé mrazy.

Sýkorky, vrabci, kosi, nebo brhlíci. Tak s těmito ptáčky se u nás setkáváme vůbec nejčastěji. Po většinu roku jsou soběstační, v zimě je pak nutné je přikrmovat, aby ji přečkali. Ne každé jídlo je ale pro jejich žaludky vhodné.

Otakar Závalský, ornitolog: “My je musíme pochopitelně přikrmovat správně. To znamená nedávat jim tam zbytky od oběda a to, co jí člověk. Třeba solené věci, to je může i zabít. Takže skutečně to, co se v dnešní době propaguje a co je osvědčené. Slunečnice, oříšky, syrový lůj, to jsou ty lojové koule, nebo smíchané se semínkama. To je ideální krmení. Pro kosy nějaká jablka, to jsou takoví bobuložraví ptáci, takže ty jim taky stačí.”

Zatímco kosi jí nejraději ze země, ostatní ptáčci upřednostňují krmítka. Optimálně byste je měli umístit na keř, kde se cítí bezpečně.

Otakar Závalský, ornitolog: “Když to krmítko dáme na volný prostor, jako třeba máme kousek dál, tak tam létají taky, ale daleko méně často, protože, když ten keř je daleko 10, 15 metrů, tak to už krahujci stačí, aby od toho krmítka než tam přiletí a schovají se, tak aby je ulovil. Takže oni se cítí bezpečně hlavně nejblíž toho keře.”

Jedna z obyvatelek Ostravy: “Já jim dávám lojové kuličky. Ty věším tady na ten keř a na balkoně máme krmítko. Tam jim dáváme kosákům a hrdličkám tu směsku, včetně slunečnic. Chodí nám tam všichni. Zvonek zelený. Sýkorky, Zvonek zelený, kosové a ty hrdličky.”

Letošní zima přinesla i překvapení. V Ostravě se objevili ptáci, které tady nikdo neviděl už desítky let.

Otakar Závalský, ornitolog: “Před chvilkou jsme viděli holuba hřivnáče, což je teda úplná rarita, protože holub hřivnáč je přísně tažný. Všichni jeho kolegové jsou už dávno na zimovišti od konce října, které leží vlastně mezi pyrenejským poloostrovem a Francií. Tam zimují všichni a tady ten jeden už prostě využil toho, že je teplá zima a je taková předzvěst, že se to chování mění, že za čas tady možná bude ten holub hřivnáč zimovat v daleko větších počtech.”

Dříve než obvykle jsou v Ostravě k vidění i čížci lesní. Ti většinou přilétají na přelomu února a března. Letos výjimečně ve velkých počtech oživují krmítka u nás už od začátku ledna.

Otakar Závalský, ornitolog: “Je to malý ptáček zelenkavý, sameček má černou hlavičku. Samička je taková strakatě zelenošedá a má nějaké bílé proužky v křídlech a vykrojený ocásek. Ale říkám, je to ptáček zhruba velikosti modřinky. Jeho typickou potravou jsou olšové šišky, ze kterých vyzobává semínka, takže na těch olších ho uvidíme častěji.”

Oteplování v celé Evropě tak má značný vliv i na osídlení ptáčků.

---

Zdroj: https://polar.cz/porady/expres-ostrava-jih/expres-ostrava-jih-26-01-2021-16-44