Expres Ostrava-Poruba
- Zpravodajství z obvodu Poruba od redaktorky Yvony Fajtové a kameramana Pavla Straky
- V Porubě stále ještě opravují chodníky a silnice
- Workshop vaření pro porubské školní jídelny
- Do Ostravy míří nejlepší parahokejisté světa
V Ostravě-Porubě letos opravili rekordní počet chodníků. S jejich rekonstrukcemi přitom zdaleka ještě neskončili. Momentálně se pracuje na ulici Vřesinská a ve vnitrobloku na ulici Pionýrů.
Opravy chodníků v Ostravě-Porubě už od roku 2019 probíhají na základě rozšířeného digitálního pasportu, který detailně mapuje stav silnic a chodníků v obvodu. Cílem je opravit 12 tisíc metrů čtverečních chodníků ročně.
Miroslav Otisk (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tento rok je zcela rekordní. My jsme už přesáhli rozsah 14 tisíc metrů čtverečních chodníků a stále pokračujeme dál. My se nacházíme nyní na ulici Vřesinské, kde dokončujeme 3. etapu opravy tohoto rozsáhlého chodníku, který bude v budoucnu navazovat na chodník obce Vřesina. Další rozsáhlé opravy byly na ulici Bedřicha Nikodéma, dále se v posledních letech snažíme opravovat celá náměstí, náměstí Jana Nerudy.”
Rekonstrukcí prochází i chodníky a silnice ve vnitrobloku na ulici Pionýrů.
Roman Karkoška, vedoucí odboru dopravy a údržby komunikací: “Je to poměrně rozsáhlá, veliká akce, kdy opravujeme 1700 metrů asfaltové plochy, což je tady ta cesta, kterou vidíte za mnou a zároveň opravujeme cirka 800 metrů chodníků. K tomu, když přičteme zásahy do zeleně, ořezaly se stromy, bude tady workoutové hřiště.”
Původní asfaltové chodníky, které byly vybudovány v 50. letech minulého století, byly v dezolátním stavu. Poškozeny byly zejména kořenovým systémem stromů.
Roman Karkoška, vedoucí odboru dopravy a údržby komunikací: “Ženy s kočárky, lidé, kteří byli trošku handicapovaní, co se týče pohybu, měli v některých místech problém tento vnitroblok projít. Všechny chodníky, které tady vidíte, budou v zámkové dlažbě. Je to uzpůsobeno, aby nějakým způsobem kořenové systémy stromů nenarušily trvale ten chodník, aby ho bylo kdykoli možno poměrně rychle a operativně opravit.”
V opravách se bude pokračovat i příští rok. V plánu je například rekonstrukce vnitrobloku na ulici Rajmonda Prchaly, nebo revitalizace Nálepkova náměstí a náměstí Václava Vacka.
Roman Karkoška, vedoucí odboru dopravy a údržby komunikací: “Příští rok máme záměr se zaměřit hodně na vnitrobloky na 5. obvodě, respektive na chodníky, které nejsou páteřní na 5. obvodě a jsou z mého pohledu v poměrně dezolátním stavu.”
Kromě rekordního množství chodníků v Porubě letos opravili i rekordní počet silnic. Okolo 10 tisíc metrů čtverečních.
---
V porubských školních jídelnách se učí vařit zdravě a chutně. V jedné z nich proběhl workshop vaření, na kterém šéfkuchaři ukázali, že i jídla bohatá na zeleninu mohou dětem chutnat.
I jídla se zeleninou mohou dětem chutnat. Ukázal to workshop předních kuchařů, který byl určen pro vedoucí jídelen a vedení porubských základních a mateřských škol.
Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tou ideou je seznamovat lidi, kteří se starají o dobré prospívání našich dětí s moderními technologiemi tak, aby jídlo, které se ve školních jídelnách vaří a podává, bylo kvalitní, dobré a aby dětem chutnalo.My se snažíme o to, aby porubské školní jídelny byly co nejlépe vybavené a to jak po stránce materiální, tak po stránce znalostí moderních technologií vaření, stravování, které by mělo být zdravé a zároveň chutné.”
Lukáš Uher, kuchař: “Máme dva druhy zeleninových pomazánek. Pak jsme udělali několik zeleninových pokrmů. My vycházíme z toho, že vždycky na talíři by měla být minimálně třetina zeleniny, tak se snažíme opravdu, aby zelenina byla součástí toho jídla. Takže opravdu ji zakomponujeme do knedlíků, do kaše, do omáček. Není to jenom tak, že bysme vysypali hrášek na talíř a řekli jsme dětem pojďte to jíst. Je to skvělé, protože je to zdravé. Naše takové krédo je, používat zeleninu do dezertů, do sladkých pokrmů. Naše třeba fazolové brownies děti milují a vlastně jedí luštěninu ani o tom nevědí.”
Pavel Smejkal, kuchař: “Dneska tu máme kuřecí roládu, ta je přírodní, nebo špenátová, dále máme krůtí prsa, která chceme ukázat jako náhradu místo uzeniny. Dále tady pro vás máme kachní stehno. Kachní stehno máme natrhané, protože chceme ukázat, že to kachní stehno se nemusí dávat jako celé s kostí těm dětem, ale může se dávat natrhané a můžete si přímo určovat velikost té porce , která je potřeba pro tu školní jídelnu, pro tu kategorii těch dětí. Dále tady máme falešnou svíčkovou a dále tady máme hovězí líčka.”
Připravená jídla všem moc chutnala a workshop vaření byl velmi inspirativní.
Gabriela Smudová, ředitelka MŠ Dvorní: “My jako MŠ jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravá škola, takže teď se věnujeme hodně oblasti stravování, takže jsme přijali nabídku na tady tu akci, kde jsme vlastně společně s vedoucí školní jídelny sledovali jak vaří kuchaři. Vlastně zjistíme potom podle receptu, co nám dali, jestli kolegyně jsou schopné přenést to do praxe.”
Školní jídelny to nemají vůbec jednoduché. Třeba celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu musí připravit za pouhých zhruba 30 korun.
Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy: “Školní stravování má svou legislativu. Je to vyhláška o školním stravování, kdy v příloze jsou určeny věkové kategorie a jsou tam určeny i finanční limity na nákup potravin. To znamená, že zvlášť jsou limity pro MŠ, zvlášť pro ZŚ, pro 1. stupeň, pro 2. stupeň, kdy pro jednotlivé věkové kategorie je nějaký minimální finanční limit a maximální.”
Každopádně kuchařky jsou kouzelnice a vařit chutně a zdravě za tak malou částku se jim daří na jedničku.
---
Ostravská RT TORAX ARENA bude patřit mimořádnému turnaji za účasti nejlepších para hokejových týmů světa. International Para Hockey Cup nabídne během šesti hracích dnů 12 zápasů světové elity.
Do Ostravy se po půl roce opět vracejí nejlepší para hokejové týmy světa. A to na International Para Hockey Cup 2021, který začne 12. prosince na ledě RT Torax arény v Ostravě-Porubě.
Jiří Šindler, hlavní organizátor turnaje: “Ostrava už je dneska srdcem para hokeje. Po těch MS, proto jsme zvolili Ostravu znovu a hlavně RT TORAX ARENA má přesně ty parametry, které pro tento turnaj potřebuje. Takže se tady opravdu sejde čtyřka nejlepších týmů na světě. Rusko, Kanada, Spojené státy a ČR.”
Turnaj je zároveň přípravou na paralympijské hry, které se uskuteční začátkem března v Pekingu, kam se náš národní tým kvalifikoval.
Jan Szturc, asistent trenéra parahokejové reprezentace: “Zároveň chceme využít toho, že si můžeme zahrát proti nejlepším týmům na světě, od kterých bychom se rádi učili a kluci získají zkušenosti a povědomí o tom, kam ta špička jakoby směřuje.”
Martin Kudela, brankář parahokejové reprezentace: “My se na turnaj těšíme velice, protože turnaj s takovými týmy které nás čekají je velký přínos pro celý tým. Samozřejmě jedná se o ty nejlepší, takže nemůžeme si přát víc, než s nimi si zahrát. Těžcí jsou všichni. Ono se říká nepodceňovat a to platí o všech týmech. Vždycky je to těžký zápas.”
Hrát se bude systémem každý s každým dvoukolově a budou se sčítat body. Primárně nejde o celkový výsledek, ale o to, aby si týmy spolu zahrály kvalitní turnaje.
---
V Ostravě-Porubě letos opravili rekordní počet chodníků. S jejich rekonstrukcemi přitom zdaleka ještě neskončili. Momentálně se pracuje na ulici Vřesinská a ve vnitrobloku na ulici Pionýrů.
Opravy chodníků v Ostravě-Porubě už od roku 2019 probíhají na základě rozšířeného digitálního pasportu, který detailně mapuje stav silnic a chodníků v obvodu. Cílem je opravit 12 tisíc metrů čtverečních chodníků ročně.
Miroslav Otisk (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tento rok je zcela rekordní. My jsme už přesáhli rozsah 14 tisíc metrů čtverečních chodníků a stále pokračujeme dál. My se nacházíme nyní na ulici Vřesinské, kde dokončujeme 3. etapu opravy tohoto rozsáhlého chodníku, který bude v budoucnu navazovat na chodník obce Vřesina. Další rozsáhlé opravy byly na ulici Bedřicha Nikodéma, dále se v posledních letech snažíme opravovat celá náměstí, náměstí Jana Nerudy.”
Rekonstrukcí prochází i chodníky a silnice ve vnitrobloku na ulici Pionýrů.
Roman Karkoška, vedoucí odboru dopravy a údržby komunikací: “Je to poměrně rozsáhlá, veliká akce, kdy opravujeme 1700 metrů asfaltové plochy, což je tady ta cesta, kterou vidíte za mnou a zároveň opravujeme cirka 800 metrů chodníků. K tomu, když přičteme zásahy do zeleně, ořezaly se stromy, bude tady workoutové hřiště.”
Původní asfaltové chodníky, které byly vybudovány v 50. letech minulého století, byly v dezolátním stavu. Poškozeny byly zejména kořenovým systémem stromů.
Roman Karkoška, vedoucí odboru dopravy a údržby komunikací: “Ženy s kočárky, lidé, kteří byli trošku handicapovaní, co se týče pohybu, měli v některých místech problém tento vnitroblok projít. Všechny chodníky, které tady vidíte, budou v zámkové dlažbě. Je to uzpůsobeno, aby nějakým způsobem kořenové systémy stromů nenarušily trvale ten chodník, aby ho bylo kdykoli možno poměrně rychle a operativně opravit.”
V opravách se bude pokračovat i příští rok. V plánu je například rekonstrukce vnitrobloku na ulici Rajmonda Prchaly, nebo revitalizace Nálepkova náměstí a náměstí Václava Vacka.
Roman Karkoška, vedoucí odboru dopravy a údržby komunikací: “Příští rok máme záměr se zaměřit hodně na vnitrobloky na 5. obvodě, respektive na chodníky, které nejsou páteřní na 5. obvodě a jsou z mého pohledu v poměrně dezolátním stavu.”
Kromě rekordního množství chodníků v Porubě letos opravili i rekordní počet silnic. Okolo 10 tisíc metrů čtverečních.
---
V porubských školních jídelnách se učí vařit zdravě a chutně. V jedné z nich proběhl workshop vaření, na kterém šéfkuchaři ukázali, že i jídla bohatá na zeleninu mohou dětem chutnat.
I jídla se zeleninou mohou dětem chutnat. Ukázal to workshop předních kuchařů, který byl určen pro vedoucí jídelen a vedení porubských základních a mateřských škol.
Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tou ideou je seznamovat lidi, kteří se starají o dobré prospívání našich dětí s moderními technologiemi tak, aby jídlo, které se ve školních jídelnách vaří a podává, bylo kvalitní, dobré a aby dětem chutnalo.My se snažíme o to, aby porubské školní jídelny byly co nejlépe vybavené a to jak po stránce materiální, tak po stránce znalostí moderních technologií vaření, stravování, které by mělo být zdravé a zároveň chutné.”
Lukáš Uher, kuchař: “Máme dva druhy zeleninových pomazánek. Pak jsme udělali několik zeleninových pokrmů. My vycházíme z toho, že vždycky na talíři by měla být minimálně třetina zeleniny, tak se snažíme opravdu, aby zelenina byla součástí toho jídla. Takže opravdu ji zakomponujeme do knedlíků, do kaše, do omáček. Není to jenom tak, že bysme vysypali hrášek na talíř a řekli jsme dětem pojďte to jíst. Je to skvělé, protože je to zdravé. Naše takové krédo je, používat zeleninu do dezertů, do sladkých pokrmů. Naše třeba fazolové brownies děti milují a vlastně jedí luštěninu ani o tom nevědí.”
Pavel Smejkal, kuchař: “Dneska tu máme kuřecí roládu, ta je přírodní, nebo špenátová, dále máme krůtí prsa, která chceme ukázat jako náhradu místo uzeniny. Dále tady pro vás máme kachní stehno. Kachní stehno máme natrhané, protože chceme ukázat, že to kachní stehno se nemusí dávat jako celé s kostí těm dětem, ale může se dávat natrhané a můžete si přímo určovat velikost té porce , která je potřeba pro tu školní jídelnu, pro tu kategorii těch dětí. Dále tady máme falešnou svíčkovou a dále tady máme hovězí líčka.”
Připravená jídla všem moc chutnala a workshop vaření byl velmi inspirativní.
Gabriela Smudová, ředitelka MŠ Dvorní: “My jako MŠ jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravá škola, takže teď se věnujeme hodně oblasti stravování, takže jsme přijali nabídku na tady tu akci, kde jsme vlastně společně s vedoucí školní jídelny sledovali jak vaří kuchaři. Vlastně zjistíme potom podle receptu, co nám dali, jestli kolegyně jsou schopné přenést to do praxe.”
Školní jídelny to nemají vůbec jednoduché. Třeba celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu musí připravit za pouhých zhruba 30 korun.
Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy: “Školní stravování má svou legislativu. Je to vyhláška o školním stravování, kdy v příloze jsou určeny věkové kategorie a jsou tam určeny i finanční limity na nákup potravin. To znamená, že zvlášť jsou limity pro MŠ, zvlášť pro ZŚ, pro 1. stupeň, pro 2. stupeň, kdy pro jednotlivé věkové kategorie je nějaký minimální finanční limit a maximální.”
Každopádně kuchařky jsou kouzelnice a vařit chutně a zdravě za tak malou částku se jim daří na jedničku.
---
Ostravská RT TORAX ARENA bude patřit mimořádnému turnaji za účasti nejlepších para hokejových týmů světa. International Para Hockey Cup nabídne během šesti hracích dnů 12 zápasů světové elity.
Do Ostravy se po půl roce opět vracejí nejlepší para hokejové týmy světa. A to na International Para Hockey Cup 2021, který začne 12. prosince na ledě RT Torax arény v Ostravě-Porubě.
Jiří Šindler, hlavní organizátor turnaje: “Ostrava už je dneska srdcem para hokeje. Po těch MS, proto jsme zvolili Ostravu znovu a hlavně RT TORAX ARENA má přesně ty parametry, které pro tento turnaj potřebuje. Takže se tady opravdu sejde čtyřka nejlepších týmů na světě. Rusko, Kanada, Spojené státy a ČR.”
Turnaj je zároveň přípravou na paralympijské hry, které se uskuteční začátkem března v Pekingu, kam se náš národní tým kvalifikoval.
Jan Szturc, asistent trenéra parahokejové reprezentace: “Zároveň chceme využít toho, že si můžeme zahrát proti nejlepším týmům na světě, od kterých bychom se rádi učili a kluci získají zkušenosti a povědomí o tom, kam ta špička jakoby směřuje.”
Martin Kudela, brankář parahokejové reprezentace: “My se na turnaj těšíme velice, protože turnaj s takovými týmy které nás čekají je velký přínos pro celý tým. Samozřejmě jedná se o ty nejlepší, takže nemůžeme si přát víc, než s nimi si zahrát. Těžcí jsou všichni. Ono se říká nepodceňovat a to platí o všech týmech. Vždycky je to těžký zápas.”
Hrát se bude systémem každý s každým dvoukolově a budou se sčítat body. Primárně nejde o celkový výsledek, ale o to, aby si týmy spolu zahrály kvalitní turnaje.
---