Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Frýdeckomístecký expres

Frýdeckomístecký expres

  • Zpravodajství z Frýdku-Místku od reportéra Jiřího Cilečka a kameramana Lukáše Durčáka
  • Lidé bez domova uklízejí ve F-M za stravenky
  • Výstava Kuchařské knihy a retro jídelní lístky
  • Hokejistům Frýdku-Místku se v nové sezóně nedaří

Lidé bez domova uklízejí ve F-M za stravenky

Frýdek-Místek spustil projekt Stravenka F-M. Díky němu mají možnost lidé bez domova získat za práci stravenky. Pravidelně jednou týdně budou dvě hodiny uklízet na dopředu vytipovaných místech. Podle koordinátora ze Slezské diakonie je o tento typ práce mezi klienty velký zájem.

Sady Bedřicha Smetany ve Frýdku-Místku se staly prvním místem, kde začali uklízet lidé bez domova v rámci nového projektu města Stravenka F-M.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Funguje to, že jednou týdně, vždycky dvě hodiny lidé bez domova uklízejí prostory, které vytipovávají Technické služby. Za hodinu práce dostanou stokorunovou stravenku, kterou mohou použít na nákup potravin."

Jan Savický, vedoucí azylového domu Bethel: "My jsme nabídli tuto možnost našim klientům. Tak, jak se schází se sociálním pracovníkem, tak jsme s nimi o tom hovořili a těch zájemců jsou asi dvě desítky zhruba. Musíme si vždycky udělat nějaký rozpis a nějak to rozdělovat, spravedlivě, tak aby se na každého zájemce dostalo, na každého zájemce."

Jiří Doležal, dobrovolník: "Bez domova jsem asi dva roky a stalo se to tím, že jsem přišel o práci a tím pádem i o bydlení." - A jak to zvládáte ten život teďka? Kdo vám pomáhá? - "No, tak pomáhá mi samozřejmě Slezská diakonie a jak to zvládám? Je to náročné, ale člověk se s tím musí smířit a nějak to přežít." - A co říkáte na tu možnost zapojit se do úklidu města? - "Určitě je to dobrá věc, že si lidé mohou přivydělat na jídlo a uklidí se město."

Vlastimil, dobrovolník: "Je to dobré, v pohodě. Musíme si takhle pomáhat."

Městu jde hlavně o to, aby se lidé bez domova opět osvojili pracovní návyky a zároveň měli pocit, že dělají něco užitečného.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Cílem toho projektu je zapojit tyto lidi zase do pracovního procesu a budeme doufat, že někteří pochopí smysl pracovní činnosti a budou se dál aktivně zapojovat."

Jan Savický, vedoucí azylového domu Bethel: "Je to i o tom, že naši klienti za to mají nějakou odměnu, nějakou motivaci a zažijí něco pozitivnějšího v tom svém životě. A to je zase z pohledu nás, sociálních služeb, které pracují s lidmi bez domova, něco, na čem můžeme pracovat. Na něčem pozitivním, protože v tom životě na ulici moc toho pozitivního není."

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Město na to vyčlenilo 50 tisíc korun v letošním roce. A pokud bude projekt úspěšný, počítáme, že v příštím roce budeme v tomto projektu pokračovat."

Stravenka za úklid funguje už nějaký čas i v dalších městech v kraji. Jako je například Český Těšín nebo Ostrava-Vítkovice. Ale i jinde v republice.

---

Výstava Kuchařské knihy a retro jídelní lístky

Kuchařské knihy z dob minulých po současnost. A retro jídelní lístky. To je název unikátní výstavy, kterou připravili v Lidovém domě ve Frýdku-Místku ve spolupráci se členy Asociace kuchařů a cukrářů.

Lidový dům ve Frýdku-Místku se stal hostitelem výstavy, která představuje historii a vývoj kuchařských knih, které udávaly trendy doslova po staletí v gastronomii i v domácnosti. Nejzajímavějšími kousky jsou kuchařky z let 1872 a 1895.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "Máme tady potom zmínku o paní Magdaleně Dobromile Rettigové, která napsala tu slavnou kuchařku, podle které se dneska vaří. Takže tady máme takovou oblast těch nestarších kuchařek. Máme tady potom kuchařku od pana Radovského, což je asi jedna z prvních česky psaných kuchařek. A ta vyšla roku 1591. On byl i na dvoře Rudolfa II. a podobně."

Nechybí ani staré učebnice pro hotelové školy a učňovské obory kuchař, číšník.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "No a přecházíme plynule na jídelní lístky z těch sedmdesátých let. Tam máme tedy jeden stůl denních jídelních lístků. A potom tam máme jídelní lístky, co byly v hotelech a restauracích v 70. a 80. letech."

Většina receptů a kuchařských postupů se dodnes nezměnila. Některé recepty si už ale nepřipravíme.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "Těžko už se běžně připravují nějaké křepelky a podobně. Potom tam máme i nějaké pokrmy z bobra. Dneska už jsou to zvířátka, která jsou chráněná. Tak k některým těm surovinám už se těžko dostáváme. Ale třeba v tady té staré kuchařce, tak tam narážíme na to, že do toho pokrmu jsou použity lanýže, i některé suroviny, které považujeme dneska za nějaké moderní nebo trendy. Nebo i tam to najdeme. Takže i ty staré kuchařky dodneška nám mají co říct. A zajímavé je to v tom smyslu, že se tam dozvíme, jak třeba ty potraviny uchovávat, což tehdy bez ledniček bylo určitě složité."

Vše pochází ze soukromých sbírek právě dvou významných členů Asociace kuchařů a cukrářů. A kromě historických rarit se najdou i zajímavé kuriozity.

Pavel Slavík, spoluautor výstavy: "Já jsem tady dodal třeba tu kuchařku, potom nápojový lístek, kde je zajímavá nabídka pro lidi nad 70 let. Že mohou jít na alkohol zdarma, ale v doprovodu obou rodičů."

Jana Kohutová, spolek Katolický lidový dům Frýdek-Místek: "Oslovil nás Pavel Slavík, který je zároveň členem lidového domu s myšlenkou této výstavy. Protože sám vlastní moc pěkných knih a jídelních lístků. A spolu s asociací, které je také členem, mají tam pěkné kousky. Takže myšlenka se nám velmi líbila, tam, pojďme do toho. Oslovíme veřejnost a má to úspěch, protože se to lidem líbí."

Ve Frýdku-Místku jde o první výstavu toho druhu, která byla naplánována od 9. do 20. října. A kromě veřejnosti ji navštěvovaly i školy z oboru. V Lidovém domě by ji určitě rádi opět zopakovali.

---

Hokejistům Frýdku-Místku se v nové sezóně nedaří

Hokejisté Frýdku-Místku se v nové sezóně stále trápí. Třetina zápasů ze základní části je odehrána a tým je stále na posledním místě tabulky. Aktuálně má za sebou těžké utkání proti lídrovi první hokejové ligy, kterým je Poruba.

Hokejisté Frýdku-Místku nastoupili ve 13. kole první hokejové ligy proti lídrovi soutěže Porubě. Ta navíc hraje kvůli rekonstrukci stadionu domácí zápasy v Kravařích. Houževnatý výkon rysů ale k bodům opět bohužel nevedl. Poruba vyhrála 4:2.

Vladimír Svačina, útočník HC Frýdek-Místek: "My jsme se bavili, že je to pro nás možná to nejlepší, co může být. Že jakoby nikdo nečeká, že prvního porazíme. To je určitě lepší, jak hrát s třináctým, kde ty body prostě bychom udělat měli nebo museli. Co k tomu říct no. Nehráli jsme 60 minut. Za mě 40 minut slušných, ale dvacet ve druhé třetině nám uteklo a potrestali nás během pěti minut a už si to pohlídali."

Jiří Režnar, trenér HC RT TORAX Poruba: "Já jsem hráče upozornil, že to nebude lehké utkání, protože když někdo tolikrát prohraje, tak už jednou musí vyhrát. A když my jsme 10 až 11krát vyhráli, tak jsme v Prostějově prohráli. I když jsme nebyli horším týmem. Takže na to utkání jsme se připravili. Po té první třetině, kdy byla taková vlažná z naší strany. Odskakovaly nám kotouče, taková nervózní. Ale ve druhé třetině jsme dali ty branky a pak už jsme si to uhráli, co jsme potřebovali."

Frýdku-Místku se v nové sezóně příliš nedaří. Zatím má na kontě pouze jednu výhru a bod z remízy v základní hrací době. V tabulce je tedy poslední. Den před zápasem s Porubou došlo také na výměnu trenéra.

Martin Hrnčár, trenér HC Frýdek-Místek: "To mužstvo je mladé. Má pár zkušených hráčů, ale je mladé. A jednoduše musí chlapci pochopit, že hokej se hraje v pěti dopředu, ale i v pěti dozadu. A jsou tady nějaké pravidla, která od nich budu vyžadovat. A musí se plnit. Ne proto, že jsem to řekl, ale proto, že to funguje. A to si musí kluci i mezi sebou vyřešit."

Vladimír Svačina, útočník HC Frýdek-Místek: "Za mě víc zodpovědně, neztrácet puky kolem modrých čar, protože tam vznikají problémy veškeré. Každý začít u sebe a hrát to zodpovědněji."

Martin Hrnčár, trenér HC Frýdek-Místek: "To mužstvo má svoji tvář, má svůj potenciál. Škoda, že ten rozdíl je bodový takový, jaký je. Ale hraje se ještě 40 kol, to je 120 bodů. Takže potřebuju ještě trochu čas na práci. Nemáme ji, protože hrajeme středu, sobota, pondělí, středa. Takže musíme jít za pochodu, ale já bych neházel flintu do žita. Tady je na čem stavět."

Další zápas odehraje Frýdek-Místek v sobotu v Sokolově, který je v tabulce na 6. místě. V pondělí pak rysi doma přivítají Jihlavu.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Frýdeckomístecký expres
19. října 2023, 16:40

Lidé bez domova uklízejí ve F-M za stravenky

Frýdek-Místek spustil projekt Stravenka F-M. Díky němu mají možnost lidé bez domova získat za práci stravenky. Pravidelně jednou týdně budou dvě hodiny uklízet na dopředu vytipovaných místech. Podle koordinátora ze Slezské diakonie je o tento typ práce mezi klienty velký zájem.

Sady Bedřicha Smetany ve Frýdku-Místku se staly prvním místem, kde začali uklízet lidé bez domova v rámci nového projektu města Stravenka F-M.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Funguje to, že jednou týdně, vždycky dvě hodiny lidé bez domova uklízejí prostory, které vytipovávají Technické služby. Za hodinu práce dostanou stokorunovou stravenku, kterou mohou použít na nákup potravin."

Jan Savický, vedoucí azylového domu Bethel: "My jsme nabídli tuto možnost našim klientům. Tak, jak se schází se sociálním pracovníkem, tak jsme s nimi o tom hovořili a těch zájemců jsou asi dvě desítky zhruba. Musíme si vždycky udělat nějaký rozpis a nějak to rozdělovat, spravedlivě, tak aby se na každého zájemce dostalo, na každého zájemce."

Jiří Doležal, dobrovolník: "Bez domova jsem asi dva roky a stalo se to tím, že jsem přišel o práci a tím pádem i o bydlení." - A jak to zvládáte ten život teďka? Kdo vám pomáhá? - "No, tak pomáhá mi samozřejmě Slezská diakonie a jak to zvládám? Je to náročné, ale člověk se s tím musí smířit a nějak to přežít." - A co říkáte na tu možnost zapojit se do úklidu města? - "Určitě je to dobrá věc, že si lidé mohou přivydělat na jídlo a uklidí se město."

Vlastimil, dobrovolník: "Je to dobré, v pohodě. Musíme si takhle pomáhat."

Městu jde hlavně o to, aby se lidé bez domova opět osvojili pracovní návyky a zároveň měli pocit, že dělají něco užitečného.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Cílem toho projektu je zapojit tyto lidi zase do pracovního procesu a budeme doufat, že někteří pochopí smysl pracovní činnosti a budou se dál aktivně zapojovat."

Jan Savický, vedoucí azylového domu Bethel: "Je to i o tom, že naši klienti za to mají nějakou odměnu, nějakou motivaci a zažijí něco pozitivnějšího v tom svém životě. A to je zase z pohledu nás, sociálních služeb, které pracují s lidmi bez domova, něco, na čem můžeme pracovat. Na něčem pozitivním, protože v tom životě na ulici moc toho pozitivního není."

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Město na to vyčlenilo 50 tisíc korun v letošním roce. A pokud bude projekt úspěšný, počítáme, že v příštím roce budeme v tomto projektu pokračovat."

Stravenka za úklid funguje už nějaký čas i v dalších městech v kraji. Jako je například Český Těšín nebo Ostrava-Vítkovice. Ale i jinde v republice.

---

Výstava Kuchařské knihy a retro jídelní lístky

Kuchařské knihy z dob minulých po současnost. A retro jídelní lístky. To je název unikátní výstavy, kterou připravili v Lidovém domě ve Frýdku-Místku ve spolupráci se členy Asociace kuchařů a cukrářů.

Lidový dům ve Frýdku-Místku se stal hostitelem výstavy, která představuje historii a vývoj kuchařských knih, které udávaly trendy doslova po staletí v gastronomii i v domácnosti. Nejzajímavějšími kousky jsou kuchařky z let 1872 a 1895.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "Máme tady potom zmínku o paní Magdaleně Dobromile Rettigové, která napsala tu slavnou kuchařku, podle které se dneska vaří. Takže tady máme takovou oblast těch nestarších kuchařek. Máme tady potom kuchařku od pana Radovského, což je asi jedna z prvních česky psaných kuchařek. A ta vyšla roku 1591. On byl i na dvoře Rudolfa II. a podobně."

Nechybí ani staré učebnice pro hotelové školy a učňovské obory kuchař, číšník.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "No a přecházíme plynule na jídelní lístky z těch sedmdesátých let. Tam máme tedy jeden stůl denních jídelních lístků. A potom tam máme jídelní lístky, co byly v hotelech a restauracích v 70. a 80. letech."

Většina receptů a kuchařských postupů se dodnes nezměnila. Některé recepty si už ale nepřipravíme.

Karel Drápal, spoluautor výstavy: "Těžko už se běžně připravují nějaké křepelky a podobně. Potom tam máme i nějaké pokrmy z bobra. Dneska už jsou to zvířátka, která jsou chráněná. Tak k některým těm surovinám už se těžko dostáváme. Ale třeba v tady té staré kuchařce, tak tam narážíme na to, že do toho pokrmu jsou použity lanýže, i některé suroviny, které považujeme dneska za nějaké moderní nebo trendy. Nebo i tam to najdeme. Takže i ty staré kuchařky dodneška nám mají co říct. A zajímavé je to v tom smyslu, že se tam dozvíme, jak třeba ty potraviny uchovávat, což tehdy bez ledniček bylo určitě složité."

Vše pochází ze soukromých sbírek právě dvou významných členů Asociace kuchařů a cukrářů. A kromě historických rarit se najdou i zajímavé kuriozity.

Pavel Slavík, spoluautor výstavy: "Já jsem tady dodal třeba tu kuchařku, potom nápojový lístek, kde je zajímavá nabídka pro lidi nad 70 let. Že mohou jít na alkohol zdarma, ale v doprovodu obou rodičů."

Jana Kohutová, spolek Katolický lidový dům Frýdek-Místek: "Oslovil nás Pavel Slavík, který je zároveň členem lidového domu s myšlenkou této výstavy. Protože sám vlastní moc pěkných knih a jídelních lístků. A spolu s asociací, které je také členem, mají tam pěkné kousky. Takže myšlenka se nám velmi líbila, tam, pojďme do toho. Oslovíme veřejnost a má to úspěch, protože se to lidem líbí."

Ve Frýdku-Místku jde o první výstavu toho druhu, která byla naplánována od 9. do 20. října. A kromě veřejnosti ji navštěvovaly i školy z oboru. V Lidovém domě by ji určitě rádi opět zopakovali.

---

Hokejistům Frýdku-Místku se v nové sezóně nedaří

Hokejisté Frýdku-Místku se v nové sezóně stále trápí. Třetina zápasů ze základní části je odehrána a tým je stále na posledním místě tabulky. Aktuálně má za sebou těžké utkání proti lídrovi první hokejové ligy, kterým je Poruba.

Hokejisté Frýdku-Místku nastoupili ve 13. kole první hokejové ligy proti lídrovi soutěže Porubě. Ta navíc hraje kvůli rekonstrukci stadionu domácí zápasy v Kravařích. Houževnatý výkon rysů ale k bodům opět bohužel nevedl. Poruba vyhrála 4:2.

Vladimír Svačina, útočník HC Frýdek-Místek: "My jsme se bavili, že je to pro nás možná to nejlepší, co může být. Že jakoby nikdo nečeká, že prvního porazíme. To je určitě lepší, jak hrát s třináctým, kde ty body prostě bychom udělat měli nebo museli. Co k tomu říct no. Nehráli jsme 60 minut. Za mě 40 minut slušných, ale dvacet ve druhé třetině nám uteklo a potrestali nás během pěti minut a už si to pohlídali."

Jiří Režnar, trenér HC RT TORAX Poruba: "Já jsem hráče upozornil, že to nebude lehké utkání, protože když někdo tolikrát prohraje, tak už jednou musí vyhrát. A když my jsme 10 až 11krát vyhráli, tak jsme v Prostějově prohráli. I když jsme nebyli horším týmem. Takže na to utkání jsme se připravili. Po té první třetině, kdy byla taková vlažná z naší strany. Odskakovaly nám kotouče, taková nervózní. Ale ve druhé třetině jsme dali ty branky a pak už jsme si to uhráli, co jsme potřebovali."

Frýdku-Místku se v nové sezóně příliš nedaří. Zatím má na kontě pouze jednu výhru a bod z remízy v základní hrací době. V tabulce je tedy poslední. Den před zápasem s Porubou došlo také na výměnu trenéra.

Martin Hrnčár, trenér HC Frýdek-Místek: "To mužstvo je mladé. Má pár zkušených hráčů, ale je mladé. A jednoduše musí chlapci pochopit, že hokej se hraje v pěti dopředu, ale i v pěti dozadu. A jsou tady nějaké pravidla, která od nich budu vyžadovat. A musí se plnit. Ne proto, že jsem to řekl, ale proto, že to funguje. A to si musí kluci i mezi sebou vyřešit."

Vladimír Svačina, útočník HC Frýdek-Místek: "Za mě víc zodpovědně, neztrácet puky kolem modrých čar, protože tam vznikají problémy veškeré. Každý začít u sebe a hrát to zodpovědněji."

Martin Hrnčár, trenér HC Frýdek-Místek: "To mužstvo má svoji tvář, má svůj potenciál. Škoda, že ten rozdíl je bodový takový, jaký je. Ale hraje se ještě 40 kol, to je 120 bodů. Takže potřebuju ještě trochu čas na práci. Nemáme ji, protože hrajeme středu, sobota, pondělí, středa. Takže musíme jít za pochodu, ale já bych neházel flintu do žita. Tady je na čem stavět."

Další zápas odehraje Frýdek-Místek v sobotu v Sokolově, který je v tabulce na 6. místě. V pondělí pak rysi doma přivítají Jihlavu.

---

Zdroj: https://polar.cz/porady/frydeckomistecky-expres/frydeckomistecky-expres-19-10-2023-16-43