Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Jesenický expres

Jesenický expres

  • Regionální potravina z Farmy U Stromovouse
  • První závody dračích lodí mládeže
  • Mezinárodní trojboj v bruntálském gymnastickém sále

Regionální potravina z Farmy U Stromovouse

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“

„Já mám ráda sýry.“

„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“

„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

---

První závody dračích lodí mládeže

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Obce, školy, učitelé i samotní závodníci vytvořili skutečné prostředí závodů dračích lodí dospělých.

Josef Fiedler, autor a hlavní pořadatel: „Tak jsme tady udělali první ročník závodů škol, to znamená, jedou se závody na dračích lodích, jsou to desetimístné lodě. Ještě to tady nikdy nejelo, tak jsme chtěli tady tu vodu přiblížit všem mladým lidem, kteří tady okolo Harty bydlí, aby si užili trošičku takového zážitku. Je konec školního roku, tak aby využili ten čas. Pořádáme to my, jako Veslařský klub Slezská Harta ve spolupráci s vodní záchrannou službou.“

Prestiž závodů zvedla také účast firmy která stojí i za velkými letními závody, poskytuje přesnou časomíru a organizační podporu.

Pavel Blaška, Torrsen sports: „Školní závod malých dračích lodí na Slezské Hartě je první ročník letos a je domluveno hodnocení takovým způsobem, že každá posádka jede dvakrát tu krátkou trať a jednou dlouhou trať. Ty časy se sčítají. Celkový součet časů určuje výsledné pořadí. Kdyby náhodou došlo ke shodě, rozhoduje čas dlouhé tratě.“

Josef Fiedler, autor a hlavní pořadatel: „Čekají je vlastně dvě jízdy. Jedna jízda je sprint na 100 metrů a druhá jízda potom odpoledne je okruh na 500 metrů."

Na břeh Slezské Harty se sjeli vyslanci obcí a základních i středních škol. Fandit přijeli i rodiče. Většina závodníků si vyzkoušela dračí lodě úplně poprvé.

Věra Stašková, učitelka a tenérka, ZŠ Zátor: „Ze základní školy ze Zátoru. My máme čtyři týmy, Černá perla, Somálští piráti, Black Kids a Esa z pralesa.“

Tým Black Kids: „My jsme ze Zátora ze školy, jsme Black Kids, z 8B. Já myslím, že jsme pádlovali velice dobře, byli jsme výborní. Podle nás na první závod je to fakt dobré.“

Rostislav Španko, rodič: „My jsme ze Dvorců a podporujeme základní školu ve Dvorcích. Všechny tři třídy, tedy hlavně sedmáky. Byli druzí, to je úplně jedno. Důležité je, že jeli a že dojeli a neutopili se.“

Michal Jindra: „My jsme se pojmenovali Vydráci a jsme z bruntálského gymplu a snad se nám podaří to zajet co nejlíp. Jedeme teď poprvé stovku, pak jedeme ještě druhou stovku a nakonec máme i pětistovku, která bude asi nejnáročnější.“

Lenka Kasperlíková, učitelka: „My jsme ze Dvorců, máme tři týmy, věříme, že vyhrajeme a radši se zeptejte dětí. Tak věříme, že se jim bude dařit.“

Lucie Šimurdová: „My jsme z Bruntálu, z Gymnázia Bruntál a jsme Bouda pro politiky. Poprvé jsme tady.“

V kategorii žáků nakonec zvítězily Bečky z bruntálské základní školy Okružní, mezi juniory zvítězili Esa z pralesa ze Zátora a středoškolskou kategorii vyhráli Vydráci z Gymnázia Bruntál.

---

Mezinárodní trojboj v bruntálském gymnastickém sále

Novou kapitolu svých dějin nakousla bruntálská sportovní gymnastika TJ Praděd. V loňském roce se městu podařilo prosadit Zafinancovat novou pružnou podlahu, která splňuje podmínky pro mezinárodní závody. A právě ty si bruntálské gymnastky poprvé vyzkoušely.

Mezinárodní závod v trojboji prověřil gymnastky z celé republiky i ze Slovenska a Maďarska.

Libuše Hornová, zakladatelka oddílu, hlavní pořadatelka: „Dneska pořádáme mezinárodní závod ve sportovní gymnastice v trojboji. Budou cvičit děvčata na bradlech, na kladině a na prostných a musím tedy říci, že máme hvězdné obsazení rozhodčích, protože tu máme mezinárodní rozhodčí, rozhodčí první třídy, druhé třídy a potom éčkoví jsou i třetí třídy..“

Milada Friedlová, trenérka TJ Praděd: „Děti tu máme ze Žiliny, dojely nám ze Slovenska děvčata, pak tu máme ze Šumperka, z Olomouc, z Ostravy dva oddíly, z Valašského Meziříčí a samozřejmě bruntalačlky.“

Margareta Bóriková: „Ze Žiliny a moje nejoblíbenější nářadí je kladina.“

Rebeka Berabová: „Já jsem Rebecca, jsem ze Žiliny a moje nejoblíbenější disciplína jsou asi bradla.“

Klára: „Já se jmenuji Klára a moje nejoblíbenější disciplína jsou bradla.“

Sofie Kvasnicová: „Já jsem Sofie, jsem ze Žiliny a moje nejoblíbenější nářadí je kladina.“

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Samozřejmě jsem se díval, protože jsem tady poprvé, na podlahu, kterou město Bruntál zafinancovalo. Myslím si, že je úžasná, odpružená, je to nádherné a myslím si, že Bruntál se nemá za co stydět.“

Veronika Špoková: „My jsme z SVTJ VOKD Ostrava Poruba a asi nejvíc bodů bych chytla na bradlech.“

Amálka Misařová: „Pro mě nejlepší disciplína jsou prostná.“

Vendula Brenkusová: „Pro mě nejlepší disciplína jsou taky prostná.“

Soňa Poláková: „Já jsem z Prahy z Počernic a nejtěžší disciplína pro mě je asi kladina, protože já mám velký problém s mentálními bloky a se strachem, takže mám velký problém tam dělat akro prvky, ale snad to zvládnu.“

Veronika Brabcová: „Já jsem Verča a nejradši mám asi bradla, protože mi jdou a moc se z nich nepadá, na rozdíl od kladiny.“

Bruntál tedy nově už může být součástí mezinárodní gymnastiky.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Jesenický expres
12. července 2024, 17:14

Regionální potravina z Farmy U Stromovouse

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“

Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“

Stanislav Zámečník, majitel farmy: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“

„Já mám ráda sýry.“

„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“

„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

---

První závody dračích lodí mládeže

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Obce, školy, učitelé i samotní závodníci vytvořili skutečné prostředí závodů dračích lodí dospělých.

Josef Fiedler, autor a hlavní pořadatel: „Tak jsme tady udělali první ročník závodů škol, to znamená, jedou se závody na dračích lodích, jsou to desetimístné lodě. Ještě to tady nikdy nejelo, tak jsme chtěli tady tu vodu přiblížit všem mladým lidem, kteří tady okolo Harty bydlí, aby si užili trošičku takového zážitku. Je konec školního roku, tak aby využili ten čas. Pořádáme to my, jako Veslařský klub Slezská Harta ve spolupráci s vodní záchrannou službou.“

Prestiž závodů zvedla také účast firmy která stojí i za velkými letními závody, poskytuje přesnou časomíru a organizační podporu.

Pavel Blaška, Torrsen sports: „Školní závod malých dračích lodí na Slezské Hartě je první ročník letos a je domluveno hodnocení takovým způsobem, že každá posádka jede dvakrát tu krátkou trať a jednou dlouhou trať. Ty časy se sčítají. Celkový součet časů určuje výsledné pořadí. Kdyby náhodou došlo ke shodě, rozhoduje čas dlouhé tratě.“

Josef Fiedler, autor a hlavní pořadatel: „Čekají je vlastně dvě jízdy. Jedna jízda je sprint na 100 metrů a druhá jízda potom odpoledne je okruh na 500 metrů."

Na břeh Slezské Harty se sjeli vyslanci obcí a základních i středních škol. Fandit přijeli i rodiče. Většina závodníků si vyzkoušela dračí lodě úplně poprvé.

Věra Stašková, učitelka a tenérka, ZŠ Zátor: „Ze základní školy ze Zátoru. My máme čtyři týmy, Černá perla, Somálští piráti, Black Kids a Esa z pralesa.“

Tým Black Kids: „My jsme ze Zátora ze školy, jsme Black Kids, z 8B. Já myslím, že jsme pádlovali velice dobře, byli jsme výborní. Podle nás na první závod je to fakt dobré.“

Rostislav Španko, rodič: „My jsme ze Dvorců a podporujeme základní školu ve Dvorcích. Všechny tři třídy, tedy hlavně sedmáky. Byli druzí, to je úplně jedno. Důležité je, že jeli a že dojeli a neutopili se.“

Michal Jindra: „My jsme se pojmenovali Vydráci a jsme z bruntálského gymplu a snad se nám podaří to zajet co nejlíp. Jedeme teď poprvé stovku, pak jedeme ještě druhou stovku a nakonec máme i pětistovku, která bude asi nejnáročnější.“

Lenka Kasperlíková, učitelka: „My jsme ze Dvorců, máme tři týmy, věříme, že vyhrajeme a radši se zeptejte dětí. Tak věříme, že se jim bude dařit.“

Lucie Šimurdová: „My jsme z Bruntálu, z Gymnázia Bruntál a jsme Bouda pro politiky. Poprvé jsme tady.“

V kategorii žáků nakonec zvítězily Bečky z bruntálské základní školy Okružní, mezi juniory zvítězili Esa z pralesa ze Zátora a středoškolskou kategorii vyhráli Vydráci z Gymnázia Bruntál.

---

Mezinárodní trojboj v bruntálském gymnastickém sále

Novou kapitolu svých dějin nakousla bruntálská sportovní gymnastika TJ Praděd. V loňském roce se městu podařilo prosadit Zafinancovat novou pružnou podlahu, která splňuje podmínky pro mezinárodní závody. A právě ty si bruntálské gymnastky poprvé vyzkoušely.

Mezinárodní závod v trojboji prověřil gymnastky z celé republiky i ze Slovenska a Maďarska.

Libuše Hornová, zakladatelka oddílu, hlavní pořadatelka: „Dneska pořádáme mezinárodní závod ve sportovní gymnastice v trojboji. Budou cvičit děvčata na bradlech, na kladině a na prostných a musím tedy říci, že máme hvězdné obsazení rozhodčích, protože tu máme mezinárodní rozhodčí, rozhodčí první třídy, druhé třídy a potom éčkoví jsou i třetí třídy..“

Milada Friedlová, trenérka TJ Praděd: „Děti tu máme ze Žiliny, dojely nám ze Slovenska děvčata, pak tu máme ze Šumperka, z Olomouc, z Ostravy dva oddíly, z Valašského Meziříčí a samozřejmě bruntalačlky.“

Margareta Bóriková: „Ze Žiliny a moje nejoblíbenější nářadí je kladina.“

Rebeka Berabová: „Já jsem Rebecca, jsem ze Žiliny a moje nejoblíbenější disciplína jsou asi bradla.“

Klára: „Já se jmenuji Klára a moje nejoblíbenější disciplína jsou bradla.“

Sofie Kvasnicová: „Já jsem Sofie, jsem ze Žiliny a moje nejoblíbenější nářadí je kladina.“

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Samozřejmě jsem se díval, protože jsem tady poprvé, na podlahu, kterou město Bruntál zafinancovalo. Myslím si, že je úžasná, odpružená, je to nádherné a myslím si, že Bruntál se nemá za co stydět.“

Veronika Špoková: „My jsme z SVTJ VOKD Ostrava Poruba a asi nejvíc bodů bych chytla na bradlech.“

Amálka Misařová: „Pro mě nejlepší disciplína jsou prostná.“

Vendula Brenkusová: „Pro mě nejlepší disciplína jsou taky prostná.“

Soňa Poláková: „Já jsem z Prahy z Počernic a nejtěžší disciplína pro mě je asi kladina, protože já mám velký problém s mentálními bloky a se strachem, takže mám velký problém tam dělat akro prvky, ale snad to zvládnu.“

Veronika Brabcová: „Já jsem Verča a nejradši mám asi bradla, protože mi jdou a moc se z nich nepadá, na rozdíl od kladiny.“

Bruntál tedy nově už může být součástí mezinárodní gymnastiky.

---

Zdroj: https://polar.cz/porady/jesenicky-expres/jesenicky-expres-12-07-2024-17-14