Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Jesenický expres

Jesenický expres

  • Zajímavosti z Jesenicka od reportéra a kameramana Karla Soukopa
  • Celokrajské setkání seniorů v Bruntále
  • Degustace s přednáškou na zámku v Janovicích
  • Na zámku v Janovicích proběhla degustace kávy
  • Parní mašinka se po 50 letech vrátila do Krnova

Celokrajské setkání seniorů v Bruntále

Více než 240 seniorů z celého kraje se sjelo do Bruntálu na slavnostní setkání. Společně oslavili Mezinárodní den seniorů, který připadá na 1. října. Čekal je poznávací výlet, bohatý kulturní program i ocenění nejaktivnějšího seniora a seniorky MS kraje.

V bruntálském společenském domě seniorům popřáli také zástupci kraje, města a vedení Krajské rady seniorů.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Senioři přicházejí s moudrem a s jakousi historií, kterou přenášejí na své vnuky a já jsem za to velmi rád, že se máme od koho učit.“

Petr Rys (STAN), starosta Bruntálu: „Já bych chtěl seniorům popřát pevné zdraví, protože slaví svůj Den seniorů a chtěl bych jim za celé město popřát krásný čas zde v Bruntále.“

Pavel Gluc, předseda Krajské rady seniorů: „V rámci oslav budu vyhlašovat kampaň Krajské rady seniorů o nejaktivnějšího seniora a seniorku MS kraje.“

Místostarosta Bruntálu pak společně se zástupcem kraje a vedení Rady seniorů ocenil nejlepší seniory kraje.

Irena Foberová, nejaktivnější seniorka MS kraje, Střítež: „Vůbec jsem to neočekávala, je to takové překvapení.“

Tomáš Staníček, nejaktivnější senior MS kraje, Řepiště: „Za prvé jsem to nečekal a za druhé jsem překvapený z toho, co všechno o mě četli, jak jsem dobrej.“

Martin Henč (ANO), místostarosta Bruntálu: „Já jsem velmi překvapený obrovskou účastí. Moc rád bych chtěl poděkovat organizátorům, kteří zorganizovali program. Program byl úžasný, ještě bude pokračovat, ale opravdu, je se na co dívat.“

V bohatém kulturním programu vystoupilo několik tanečních souborů i amatérských umělců a oblíbený místní Klub aktivních seniorů.

---

Degustace s přednáškou na zámku v Janovicích

Státní zámek v Janovicích u Rýmařova ožívá dalšími novými akcemi. Na zahájení sezóny, jarmark a vernisáže výstav navazuje série akcí, propagujících místní výrobce potravin. Degustační večery s odbornými přednáškami se postupně věnují vínu, tradicím výroby místního piva a kávě.

Harrachovský pivovar v Janovicích ukončil svou činnost s 2. světovou válkou. Nyní postupně opět vstává z popela.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Dnešní večer jsme si zvolili tématicky pivo, poněvadž zde zámek tvořil živý organismus, jehož součástí byl i pivovar."

David Rusnok, pořadatel akce: „Pivovar Harrach automaticky patří do tady té místní lokality Janovického zámku. Už od 15. století se zde vařilo pivo do začátku druhé světové války."

Pivo jako nápoj má mnoha tisíciletou tradici a je zmiňováno už v nejstarších rukopisech,

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Bedřišek Hrozný, rozluštitel Chetitského písma, rozluštil ze starých asyrských a sumérských písemností, že pivo se vařilo již před čtyřmi tisíci lety. Znalost piva z nových archeologických nálezů sahá ještě hlouběji. Například Chamurabiho zákoník uvádí tresty za kažení piva."

Pivo Harrach, které se v Janovicích dříve vařilo, se dnes vyrábí ve Velkém Meziříčí a návštěvníci degustačního večera si ho rádi připomněli.

Anketa, návštěvníci akce: „Super, mňam.“

„Výborné, ano, je to plnotučné, kvalitní pivo.“

„Je chutné, ale jsem spíš na hořčejší chutě.“

„Já nejsem pivař, ale super, není moc hořké, takže se dá.“

Již za týden budou degustační večery v Janovicích pokračovat večerem a přednáškou, věnovanou kávě.

---

Na zámku v Janovicích proběhla degustace kávy

Sérii přednášek s degustací uzavřela na zámku v Janovicích poslední akce. Tentokrát byla věnována kávě, jejímu pěstování i přípravě. Nový druh akcí si získal u návštěvníků velkou oblibu a projevil se stále rostoucí účastí.

Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Je to naše poslední, tedy třetí akce a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“

Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby."

Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."

Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám."

„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou."

„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."

„Arabiku, sílu, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."

"Arabiku a co se týče výroby, tak presso."

Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů."

Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.

---

Parní mašinka se po 50 letech vrátila do Krnova

Dechový orchestr mladých, kapely, výstavy, jízdy historických vlaků. Taková byla oslava stopadesátého výročí trati Olomouc-Krnov-Opava. Hlavním bodem oslav byl návrat renovované parní lokomotivy Bufan po 50 letech na podstavec před krnovské nádraží.

Na návrat mašinky se těšily stovky dětí i dospělých. Mnozí ji považují za symbol.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Pro Krnov je to historie, která se vrací zpátky na podstavec. Důležité je, že v tom našem okolí krnovská parní lokomotiva zdůrazňovala nějakou historii a ta se dneska vrátila zpátky tam, kam patří.“

Vrácení lokomotivy do Krnova nebylo vůbec jednoduché, čekalo ho několik překážek.

Igor Kozelek, autor a realizátor myšlenky: „Největší oříšek bylo opravdu zjistit, kdo je vlastníkem té mašinky. Po dlouhé době přes Zemský archiv v Bruntále jsme zjistili, že to patří Krnovanům. A pak ten další oříšek bylo, mašinku přetáhnout těch 370 kilometrů z Kněževsi na Rakovnicku zpátky do Krnova.“

Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel: „Já jsem rád za České dráhy, že jsme se s městem Krnov domluvili. Je to důstojný bod oslav 150 let železnice Olomouc – Krnov – Opava."

Opětovnou instalaci na podstavec přivítaly nejen děti, ale i pamětníci.

Bohumil Koukola, pamětník: „Je to úžasné. Já jsem rád, že se vrátila historie do Krnova. Je to takovým symbol, který tady stál mnoho let a já myslím, že všichni občané Krnova budou na tu mašinku pyšní.“

Pamětnice: „Pamatuji si tu mašinku jako děcko, potom dlouho dlouho nic a dneska tedy je to úplně perfektní.“

V dalším plánu Krnova je zrychlení celé trati i budování moderního dopravního terminálu.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Jesenický expres
14. října 2022, 17:14

Celokrajské setkání seniorů v Bruntále

Více než 240 seniorů z celého kraje se sjelo do Bruntálu na slavnostní setkání. Společně oslavili Mezinárodní den seniorů, který připadá na 1. října. Čekal je poznávací výlet, bohatý kulturní program i ocenění nejaktivnějšího seniora a seniorky MS kraje.

V bruntálském společenském domě seniorům popřáli také zástupci kraje, města a vedení Krajské rady seniorů.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Senioři přicházejí s moudrem a s jakousi historií, kterou přenášejí na své vnuky a já jsem za to velmi rád, že se máme od koho učit.“

Petr Rys (STAN), starosta Bruntálu: „Já bych chtěl seniorům popřát pevné zdraví, protože slaví svůj Den seniorů a chtěl bych jim za celé město popřát krásný čas zde v Bruntále.“

Pavel Gluc, předseda Krajské rady seniorů: „V rámci oslav budu vyhlašovat kampaň Krajské rady seniorů o nejaktivnějšího seniora a seniorku MS kraje.“

Místostarosta Bruntálu pak společně se zástupcem kraje a vedení Rady seniorů ocenil nejlepší seniory kraje.

Irena Foberová, nejaktivnější seniorka MS kraje, Střítež: „Vůbec jsem to neočekávala, je to takové překvapení.“

Tomáš Staníček, nejaktivnější senior MS kraje, Řepiště: „Za prvé jsem to nečekal a za druhé jsem překvapený z toho, co všechno o mě četli, jak jsem dobrej.“

Martin Henč (ANO), místostarosta Bruntálu: „Já jsem velmi překvapený obrovskou účastí. Moc rád bych chtěl poděkovat organizátorům, kteří zorganizovali program. Program byl úžasný, ještě bude pokračovat, ale opravdu, je se na co dívat.“

V bohatém kulturním programu vystoupilo několik tanečních souborů i amatérských umělců a oblíbený místní Klub aktivních seniorů.

---

Degustace s přednáškou na zámku v Janovicích

Státní zámek v Janovicích u Rýmařova ožívá dalšími novými akcemi. Na zahájení sezóny, jarmark a vernisáže výstav navazuje série akcí, propagujících místní výrobce potravin. Degustační večery s odbornými přednáškami se postupně věnují vínu, tradicím výroby místního piva a kávě.

Harrachovský pivovar v Janovicích ukončil svou činnost s 2. světovou válkou. Nyní postupně opět vstává z popela.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Dnešní večer jsme si zvolili tématicky pivo, poněvadž zde zámek tvořil živý organismus, jehož součástí byl i pivovar."

David Rusnok, pořadatel akce: „Pivovar Harrach automaticky patří do tady té místní lokality Janovického zámku. Už od 15. století se zde vařilo pivo do začátku druhé světové války."

Pivo jako nápoj má mnoha tisíciletou tradici a je zmiňováno už v nejstarších rukopisech,

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Bedřišek Hrozný, rozluštitel Chetitského písma, rozluštil ze starých asyrských a sumérských písemností, že pivo se vařilo již před čtyřmi tisíci lety. Znalost piva z nových archeologických nálezů sahá ještě hlouběji. Například Chamurabiho zákoník uvádí tresty za kažení piva."

Pivo Harrach, které se v Janovicích dříve vařilo, se dnes vyrábí ve Velkém Meziříčí a návštěvníci degustačního večera si ho rádi připomněli.

Anketa, návštěvníci akce: „Super, mňam.“

„Výborné, ano, je to plnotučné, kvalitní pivo.“

„Je chutné, ale jsem spíš na hořčejší chutě.“

„Já nejsem pivař, ale super, není moc hořké, takže se dá.“

Již za týden budou degustační večery v Janovicích pokračovat večerem a přednáškou, věnovanou kávě.

---

Na zámku v Janovicích proběhla degustace kávy

Sérii přednášek s degustací uzavřela na zámku v Janovicích poslední akce. Tentokrát byla věnována kávě, jejímu pěstování i přípravě. Nový druh akcí si získal u návštěvníků velkou oblibu a projevil se stále rostoucí účastí.

Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Je to naše poslední, tedy třetí akce a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“

Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby."

Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."

Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám."

„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou."

„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."

„Arabiku, sílu, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."

"Arabiku a co se týče výroby, tak presso."

Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů."

Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.

---

Parní mašinka se po 50 letech vrátila do Krnova

Dechový orchestr mladých, kapely, výstavy, jízdy historických vlaků. Taková byla oslava stopadesátého výročí trati Olomouc-Krnov-Opava. Hlavním bodem oslav byl návrat renovované parní lokomotivy Bufan po 50 letech na podstavec před krnovské nádraží.

Na návrat mašinky se těšily stovky dětí i dospělých. Mnozí ji považují za symbol.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Pro Krnov je to historie, která se vrací zpátky na podstavec. Důležité je, že v tom našem okolí krnovská parní lokomotiva zdůrazňovala nějakou historii a ta se dneska vrátila zpátky tam, kam patří.“

Vrácení lokomotivy do Krnova nebylo vůbec jednoduché, čekalo ho několik překážek.

Igor Kozelek, autor a realizátor myšlenky: „Největší oříšek bylo opravdu zjistit, kdo je vlastníkem té mašinky. Po dlouhé době přes Zemský archiv v Bruntále jsme zjistili, že to patří Krnovanům. A pak ten další oříšek bylo, mašinku přetáhnout těch 370 kilometrů z Kněževsi na Rakovnicku zpátky do Krnova.“

Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel: „Já jsem rád za České dráhy, že jsme se s městem Krnov domluvili. Je to důstojný bod oslav 150 let železnice Olomouc – Krnov – Opava."

Opětovnou instalaci na podstavec přivítaly nejen děti, ale i pamětníci.

Bohumil Koukola, pamětník: „Je to úžasné. Já jsem rád, že se vrátila historie do Krnova. Je to takovým symbol, který tady stál mnoho let a já myslím, že všichni občané Krnova budou na tu mašinku pyšní.“

Pamětnice: „Pamatuji si tu mašinku jako děcko, potom dlouho dlouho nic a dneska tedy je to úplně perfektní.“

V dalším plánu Krnova je zrychlení celé trati i budování moderního dopravního terminálu.

---

Zdroj: https://polar.cz/porady/jesenicky-expres/jesenicky-expres-14-10-2022-17-14