Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pacienti mohou rehabilitovat i s pomocí virtuální reality

16. dubna 2024, 18:42

Pacienti po cévních mozkových příhodách a s dalšími neurologickými diagnózami teď mohou ve FN Ostrava rehabilitovat i s pomocí virtuální reality. S aplikacemi, které získaly certifikaci zdravotnického prostředku, pracují fyzioterapeuti a ergoterapeuti na lůžkových odděleních, v ambulancích, ale i na Iktové jednotce Neurologické kliniky FNO a LF OU.

Start tuning a drift sezóny 2024 Ostrava

14. dubna 2024, 7:53

Nekonečná zima s upravenými vozy zamknutými v garáži je u konce. Je čas odstartovat sezónu na velkém Zahájení sezóny od Sníženo.cz a Lower United. Tradiční akce s mnohaletou tradicí zaplní ostravské Centrum bezpečné jízdy Libros upravenými tuningovými vozidly, kterou doplní obrovská zóna amerických vozů a supersportů. Pro tento rok se můžete těšit na několik obdivuhodných upravených trucků a také novou offroad exhibici upravených terénních vozidel.

Euroregion Praděd přijímá nové projekty v rámci Programu Interreg Česko-Polsko 2021-2027

13. dubna 2024, 11:55

Obce, jejich organizace a jiné nestátní neziskové organizace již mohou opět žádat o dotace v rámci tzv. Fondu malých projektů v Euroregionu Praděd. Tento nástroj na podporu česko-polské spolupráce je Euroregionem Praděd administrován již 25 let, za tu dobu bylo na území euroregionu realizováno přes 1400 projektů s celkovou alokací téměř 18 mil. eur.

OSTROJ roste a přijme desítky nových lidí. Zájem je hlavně o svářeče a zámečníky

13. dubna 2024, 11:20

Rostoucí opavská strojírenská firma OSTROJ plánuje v letošním roce přijmout přibližně 80 nových pracovníků. Společnost hledá zejména zkušené kandidáty na svářečské a zámečnické pozice, kterým chce ukázat, že i v Opavě můžou pracovat v moderním prostředí s moderními technologiemi.

Mezinárodní workshop Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku připomněl 30 let operací slzných cest

13. dubna 2024, 11:16

Osm desítek odborníků z České republiky a Německa přijalo pozvání na dvoudenní workshop Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku FNO a LF OU. V jeho průběhu mohli účastníci sledovat v přímém přenosu z operačních sálů ostravské fakultní nemocnice také 14 výkonů v oblasti nosu, vedlejších nosních dutin a slzných cest. V posledně jmenované problematice patří FN Ostrava k nejvýznamnějším evropským pracovištím.

Společnost Huisman představila svůj dosud největší jeřáb. Jeho výška je 225 metrů

13. dubna 2024, 11:12

Společnost Huisman Czech Republic dokončila významný projekt, když navrhla a vyrobila svůj dosud největší plně zkompletovaný jeřáb. Zařízení bylo speciálně navrženo pro společnost BMS Heavy Cranes, globálního dodavatele v oblasti jeřábů a těžkých zdvihacích zařízení. Jeřáb se bude využívat k instalaci generátorů velkých větrných turbín.

Orlen je opět generálním partnerem Colours of Ostrava

10. dubna 2024, 10:29

Každý rok přiláká festival Colours of Ostrava tisíce fanoušků hudby a zábavy z celé Evropy. Poláci Ostravu rádi navštěvují vzhledem k blízkosti hranic i atraktivnímu line-upu a jedinečné atmosféře čtyřdenního hudebního festivalu plného různorodých atrakcí. Tradičně v line-upu největšího českého festivalu nesmějí chybět ani polští umělci. Letos pořadatelé připravili další fantastické překvapení - soutěž pro polské umělce, jejíž vítěz vystoupí během festivalu! A to vše s podporou generálního partnera festivalu - skupiny ORLEN Unipetrol.

Bílovec neměl kata, ale popravy se tu konaly. Přijďte na výstavu Zločin a trest

9. dubna 2024, 10:54

Od 12. dubna bude v Muzeu Bílovec zpřístupněna výstava Zločin a trest, která návštěvníky seznámí se zločiny a jejich trestáním na Bílovecku v období od středověku do 18. století. Až do 9. června bude možné vidět například věrnou repliku pranýře, který na dnešním Slezském náměstí v Bílovci stál do poloviny 18. století.

kRok za kRokem VUS Ondráš naposledy v Krnově

9. dubna 2024, 10:48

Hudební výlety SHF přiváží derniéru výjimečného hudebně-tanečního projektu Jiřího Slavíka kRok za kRokem do Městského divadla Krnov. Folklorní příběh o lásce i smíření ztvární Orchestr lidových nástrojů, dívčí sbor a taneční skupina Vojenského uměleckého souboru Ondráš ve čtvrtek 18. dubna.

Mezinárodní filmový festival Expediční kamera 2024 v Kině Luna

9. dubna 2024, 10:46

Ostravské Kino Luna nabídne 10. dubna 2024 večer plný dobrodružství a cestovatelských zážitků. Expediční kamera 2024 představí ostravským divákům nejlepší snímky z celého světa, a to včetně novinky s Adamem Ondrou i nový film Mirka Haluzy z Amazonie.

Komerční sdělení více

FN Ostrava získala prostředky na modernizaci Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství

Fakultní nemocnice Ostrava získala z Národního plánu obnovy Ministerstva zdravotnictví dotaci téměř 50 mil. korun na obnovu stávajících nebo nákup nových zdravotnických prostředků, přístrojového vybavení a technologií pro rehabilitaci pacientů po kritických stavech. Robotická neurorehabilitace nebo virtuální realita umožní intenzivnější rehabilitaci pacientů s poruchami centrální nervové soustavy a s posttraumatickými stavy pohybového aparátu či pacientů po ortopedických operacích nebo amputacích.


NDM odhalí 12. května pamětní desku tenoristovi Richardu Kublovi a jeho sestře Marii

Vedení Národního divadla moravskoslezského odhalí v den posledního představení Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 pamětní desku další výrazné divadelní osobnosti. V Roce české hudby a současně k 80. výročí jeho úmrtí vzdá poctu světoznámému tenoristovi a smetanovskému interpretovi RICHARDU KUBLOVI (1890–1964) a zároveň uctí i jeho sestru Marii (1891–1974), učitelku hry na klavír a jeho celoživotní oporu.

Sváteční středa na kole: projeďte si novou trasu Valachy mana s Terezou Tvarůžkovou

BYSTŘIČKA – Oblíbený Valachy man už se blíží a sportovce letos opět čekají novinky. Trasa oblíbeného triatlonového závodu, který se uskuteční v závěru června u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku, dozná změn a zájemci se s nimi mohou seznámit ve středu 8. května při organizované projížďce s bikerkou Terezou Tvarůžkovou. Tato úspěšná sportovkyně a závodnice na horském kole se letos stala spoluautorkou cyklistické části závodu.

Podcast FNO: Návrat černého kašle

Lékaři Kliniky infekčního lékařství stále častěji řeší diagnózy, se kterými se nesetkali několik desetiletí. Například černý kašel. Několik dospělých dokonce na čas upoutal na nemocniční lůžko. Odkud je jeho název a jaké jsou příznaky? Proč se vrátily nemoci, o kterých jsme si mysleli, že už jsou vymýcené? O tom všem, i o mýtech spojených s očkováním těhotných, je podcast se staničním lékařem kliniky MUDr. Petrem Širůčkem.

Více