Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Do ostravsko-opavské diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války

7. dubna 2024, 19:58

Ostravsko-opavská diecéze v půli dubna přivítá pětici zvonů, které před více než osmdesáti lety zabavili nacisté a odvezli do Německa. Zvony se dočkaly konce války a kvůli napjaté mezinárodní situaci zůstaly v západním Německu. Teď se v rámci projektu Zvony míru pro Evropu rottenbursko-stuttgartské diecéze vracejí.

Balet NDM uvede k Roku české hudby 2024 tři choreografie vytvořené na hudbu českých skladatelů

7. dubna 2024, 19:53

Balet Národního divadla moravskoslezského uvede k Roku české hudby 2024 na jeviště Divadla Jiřího Myrona 11. dubna tři choreografie vytvořené na hudbu českých skladatelů.

Jarní počasí urychlilo výsadbu v Biskupských lesích. Kde se vysazuje a jaké odrůdy?

7. dubna 2024, 19:49

Ostravice/Vrbno pod Pradědem – Jarní počasí dorazilo v letošním roce s určitým předstihem. Kromě kvetoucích keřů se to podepsalo i na tempu výsadby nových lesů. Potvrzují to i rekordní čísla Biskupských lesů, které hospodaří zejména v Jeseníkách a Moravskoslezských Beskydech.

Kognitivní centrum FN Ostrava otevírá semináře pro lidi pečující o své blízké

4. dubna 2024, 16:03

Tým Kognitivního centra Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU připravil vzdělávací semináře pro „neformálně pečující“. Tedy pro ty, kteří se v domácím prostředí starají o své blízké v dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu. Jedná se například o pacienty po cévních mozkových příhodách, vážných úrazech i o pacienty s počínajícím neurodegenerativním onemocněním. První z bezplatných seminářů proběhne koncem dubna.

Kde si odpočinout? Dopřejte si Wellness den ve Velkých Karlovicích

4. dubna 2024, 16:00

Představte si jeden den, kdy nemáte na práci nic jiného než si pořádně odpočinout. Jeden den, kdy se můžete koupat v termálním bazénu, nahřívat se v sauně, dát si příjemnou masáž, k tomu něco dobrého k jídlu... zkrátka vyčistit hlavu a zahnat jarní únavu.

Za operou z Prahy do Ostravy a zpět Smetanov(sk)ým vlakem!!!

4. dubna 2024, 12:40

Národní divadlo moravskoslezské zve na druhý, květnový blok Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 speciálně také pražské (olomoucké) diváky! Stihnou to pohodlně na otočku speciálním operním vlakem.

O zajištění léčby loni požádalo ČPZP na 8 000 klientů. Řeší se hlavně léčba v ČR

4. dubna 2024, 12:35

Případů, kdy se lidé obracejí na svou zdravotní pojišťovnu kvůli zajištění zdravotní péče, každým rokem přibývá. Jen za rok 2023 obdržela Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) na 8 000 takových požadavků. Meziročně to je o 28 procent více. Nejvíce požadavků se týká stomatologie, praktických lékařů a dětských odborností. Téměř všechny žádosti jsou řešitelné u smluvních poskytovatelů v České republice, pouze jednotkám pacientů je nutné zajistit léčbu v zahraničí.

Rekreační sezóna u vody 2024 je před námi, nepřeceňujte své síly a vodní toky užívejte s rozvahou

4. dubna 2024, 12:33

Vodohospodáři apelují na občany, aby vodní díla využívali vždy za nízkých průtoků, při dobrých teplotních podmínkách vody v řekách, při nízké rychlosti proudící vody, nejlépe za přítomnosti dalších osob. Současně dodržovali zdravotnické zásady a při vstupu do větší hloubky se osmělili.

ReFashanda: Udržitelná móda ovládne o víkendu Ostravu

4. dubna 2024, 12:27

V roce 2013 došlo k pádu bangladéšské oděvní továrny. Tehdy v troskách zahynulo 1130 osob. V přímé reakci na tuto tragickou událost vznikla mezinárodní iniciativa Fashion Revolution v Londýně. Jejím cílem je zvýšit povědomí o tom, jak funguje módní průmysl a jaký negativní dopad přináší. V Ostravě se o to třetím rokem snaží festival udržitelné módy ReFashion, jehož součástí je i dvoudenní prodejně prezentační přehlídka ReFashanda. Ta se uskuteční 5. a 6. dubna na Černé louce.

7 gastrotrendů podle Bistrotéky Valachy Zlín

4. dubna 2024, 10:37

Lidé si oblíbili snídaně mimo domov, rádi utratí více peněz ze netradiční pokrmy, roste zájem o brunche, kurzy vaření, kvasový chléb, ale také o low-carb obědy nebo smažák připravovaný na přepuštěném másle. Bistrotéka Valachy Zlín slaví pět let od svého založení a připravila sedm trendů, které se projevily ve zdejší gastronomii.

Komerční sdělení více

Taháky letošní Ladné Čeladné jsou Monkey Business, Tata Bojs a Lenny

Festival Ladná Čeladná uvede Monkey Business, Tata Bojs, Lenny i další oblíbené české kapely. Hudební program doprovodí rozmanité aktivity pro malé návštěvníky, pro které bude připravena dětská zóna s atrakcemi, tělocvična i odpočinková zóna. V areálu základní školy se festival koná již podeváté, letošní ročník připadá na 2. a 3. srpna.

Huisman Czech Republic vyrábí přechodové lávky pro námořní průmysl

Společnost Huisman Czech Republic vyrábí a testuje přechodové lávky pro společnost SMST, která se specializuje na návrh a výrobu zařízení pro námořní průmysl. Tyto lávky (tzv. gangways) jsou vybaveny špičkovou technologií, která zajišťuje bezpečný a pohodlný přesun osob a nákladu mezi plavidlem a offshore plošinou i za náročných podmínek.

OKD modernizuje porubový dopravník za 43 milionů korun

Těžební společnost OKD dokončuje modernizaci jednoho z hřeblových dopravníků, sloužících v porubech Dolu ČSM k dopravě vytěženého uhlí s hlušinou. Na nejrozsáhlejší modernizaci letošního roku vynaložila 43 milionů korun.


Na zámku v Bravanticích se chystá Pálení čarodějnic i prvomájová prohlídka zámku

V sobotu 27. dubna se v areálu zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční 3. ročník Pálení čarodějnic, který pořádá Zámecký spolek Bravantice, z. s., ve spolupráci s klubem rodičů při zdejší základní škole. Chybět nebudou ani komentované prohlídky, díky nimž lze po objednání zámek navštívit také o víkendech, nebo na 1. máje. Prohlídky se konají vždy ve 14 hodin.

HSF System bude součástí 58. ročníku MFF Karlovy Vary. Přiveze „udržitelnou“ modulární scénu

Spolupráce stavební skupiny HSF System a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary pokračuje. I v letošním roce bude realizována výstavba multifunkčního prostoru KVIFF.TV Park, který obdržel prestižní cenu Grand Prix Architektů 2023. Tento prostor slouží jako udržitelné a inovativní řešení pro festivalové zázemí. Po skončení festivalu se modulární stavba demontuje a může být znovu využita na jiných projektech.

Více