Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Eva Panošová

Petřvaldská knihovna umí přilákat malé čtenáře

26. května 2010 0:00 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Vrátit děti od počítačů ke knize by chtěla paní knihovnice z Petřvaldu na Novojičínsku. Ve spolupráci s místní školou proto vymyslela výtvarnou soutěž. Díky ní nosí děti do knihovny desítky obrázků.

Premiér Jan Fischer navštívil v MS kraji místa nejvíce postižená povodní

24. května 2010 21:12 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Vláda dnes jedná o pomoci Moravskoslezskému kraji, zasaženému povodní. Nejvíce postižená místa navštívil o víkendu premiér Jan Fischer a prohlédl si škody, které voda napáchala.

V Hladkých Životicích lidi ochránil protipovodňový gumotextilní splav

20. května 2010 0:00 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Povodně, které sužují velkou část Moravy, netrápí obyvatele Hladkých Životic na Novojičínsku. A to díky radikální regulaci Husího potoka pomoci speciálního gumotextilního splavu, který uspůsobuje svoji výšku a reguluje tak hladinu potoka.

Krizový štáb MS kraje vyhlásí stav nebezpečí v Karviné a Bohumíně

18. května 2010 0:00 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Povodňová situace se sice stabilizovala, nadále je ale vážná. To je závěr dnešního zasedání krizového štábu Moravskoslezského kraje. Jeho členové rozhodli, že o půl desáté večer vyhlásí v oblasti Karviné a Bohumína stav nebezpečí.

Zámku v Chotěbuzi hrozí záník, na jeho opravu nejsou prostředky

17. května 2010 0:31 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Zámku v Chotěbuzi hrozí zánik. Památka ze 16. století sloužila za minulého režimu jako školní zemědělský statek. Dnes opět patří obci, která by zámek ráda nechala opravit. Nemá na to ale peníze a ani případní kupci nemají o zchátralý objekt zájem.

Rekonstrukce obecního úřadu v Hrádku se opravdu podařila

14. května 2010 11:02 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Hrádek na Frýdecko - Místecku má nově zrekonstruovaný obecní úřad. Nejkrásnější je zasedací síň, která bude sloužit nejen zastupitelům, ale mohou se v ní pořádat i svatby nebo vítání občánků.

V Holasovicích chtějí vlastní muzeum

13. května 2010 0:00 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Holasovice na Opavsku chtějí vlastní muzeum. O jeho vybudování se pokouší občanské sdružení Slezský venkov. Muzeum vznikne v prostorách bývalého statku, kde by v budoucnu mělo vyrůst i nové centrum obce.

V Klimkovicích si připomněli 65. výročí konce 2. světové války

8. května 2010 9:53 | Ostrava-město | Eva Panošová

Oslavy 65. výročí konce druhé světové války jsou v těchto dnech v plném proudu. Na své osvoboditele si vzpomněli i v Klimkovicích u Ostravy, kde byly tuhé boje součástí Ostravské operace - jedné z nejtěžších bitev druhé světové války na československém území.

První charterové letadlo pro Letiště Leoše Janáčka Ostrava

7. května 2010 17:00 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Ostravská letecká společnost CCA zakoupila historicky první charterové letadlo Boing 737 pro Letiště Leoše Janáčka. Je to dobrá zpráva zejména pro cestovní kanceláře, které budou moci snáze zajistit svým klientům pohodlné cestování z Ostravy. Letadlo slavnostně pokřtily hasící vozy.

Koupaliště v Klimkovicíh zatím stále chátrá

30. dubna 2010 11:03 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Zatímco koupaliště se pomalu připravují na léto, plovárna v Klimkovicích zůstane už devátým rokem osiřelá. Na její opravu nemá radnice peníze. A teď ztroskotala i snaha vedení města o prodej zchátralého areálu developerům.

Komerční sdělení více

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.


FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Více