Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Eva Panošová

Dobrovolní hasiči z Pusté Polomi dostali nový hasičský speciál

28. dubna 2010 0:00 | Ostrava-město | Eva Panošová

V Pusté Polomi na Opavsku je role dobrovolných hasičů velmi důležitá. Vesnice totiž leží uprostřed lesů a dojezd profesionálních záchranářů z Ostravy i z Opavy sem může být obtížný. Není tedy divu, že místní hasiči jsou pro zásahy nadstandardně vybaveni.

Ve Štěpánkovicích budou brzy topit levněji a hlavně ekologicky

28. dubna 2010 0:00 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Štěpánkovice na Opavsku našly způsob, jak ekologicky a levně vytápět budovu radnice. Na svůj pozemek obec nechala vysázet rychle rostoucí japonské topoly, které se během několika málo let promění v ekologické a levné palivo.

Na výstavě v Komorní Lhotce nakouknete do minulosti

27. dubna 2010 0:00 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Radnice v Komorní Lhotce uspořádala výstavu, která podle očekávání vzbudila mezi místními lidmi velkou pozornost. Na jedno místo se podařilo shromáždit desítky fotografií, které dokumentují, jak vypadala konkrétní místa v obci kdysi a jak vypadají dnes.

V Bělé zahájili stavbu společenského centra

25. dubna 2010 4:44 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Jistě budete souhlasit s tím, že každá vesnice by měla mít pořádný společenský sál. V Bělé na Opavsku ho zatím nemají, ale už brzy vyroste přímo v centru obce kulturní a společenský stánek pro 120 lidí.

Škola v Pusté Polomi jde s dobou

23. dubna 2010 10:40 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Nejmodernější vybavení nemusí být jen výsadou velkých škol ve městech. V základní škole v Pusté Polomi mají interaktivní tabule úplně v každé třídě, což není na našich školách zatím obvyklé.

Ostrava připravuje inteligentní parkovací systém

21. dubna 2010 0:00 | Ostrava-město | Eva Panošová

Ostrava připravuje projekt inteligentního dopravního systému. Ptáte se, co se pod tímto pojmem ukrývá? Je to jedna z možností, jak zajistit plynulost a relativní bezpečnost dopravy ve městě. Součástí systému je například navigace řidičů na volná parkovací místa.

Lidé z Darkovic na Opavsku vybrali tři miliony na nové varhany

20. dubna 2010 0:00 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Lidé z Darkovic na Opavsku mezi sebou vybrali 3 miliony korun na nové varhany. Ty daly místnímu kostelu svaté Hedviky úplně nový rozměr. Moderní nástroj překvapí nejen svým krásným zvukem, ale i výzdobou hrací skříně.

Království porcelánových panenek najdete v Dobroslavicích

18. dubna 2010 17:01 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Teď Vás zavedeme do království porcelánových panenek, které se nachází v Dobroslavicích na Opavsku, a vládne mu paní Bianka Klapuchová. Vášnivá sběratelka, která panenky nejen sbírá, ale také je obléká do vlastnoručně ušitých a nazdobených šatů.

Léčivý pramen v Bělé na Opavsku pomáhá lidem z blízka i daleka

16. dubna 2010 18:06 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Jednou z pozoruhodností, kterými se může pochlubit vesnička Bělá na Opavsku, je léčivý pramen v lese Pavlačka. Jeho účinkům věří místní lidé i návštěvníci z daleka. Voda pomáhá údajně léčit klouby, kůži a oči.

Karel Schwarzenberg (TOP 09) se setkal s ostravskými studenty

16. dubna 2010 12:40 | Ostrava-město | Eva Panošová

Předseda TOP 09 a senátor Karel Schwarzenberg navštívil Moravskoslezský kraj. Svou cestou po regionech se snaží získat zpětnou vazbu a slyšet názory lidí.

Komerční sdělení více

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.


FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Více