Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Eva Panošová

Horní náměstí v Opavě ožilo Dnem soc. služeb

13. června 2014 10:22 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Na Horním náměstí v Opavě se uskutečnil už devátý ročník Dne sociálních služeb. Cílem této tradiční akce je přiblížit opavské veřejnosti nabídku organizací, které mohou pomoci lidem ve složitých životních situacích.

Opavané si nepřejí přejmenování Slezské nemocnice

11. června 2014 14:26 | Celý MS kraj | Eva Panošová

Opavany rozladily informace o možném přejmenování Slezské nemocnice. Jedná se o úvahy Kraje, který si přeje, aby již z názvu nemocnice bylo jasné, že toto zdravotnické zařízení je krajské a je Krajem podporováno.

Ludgeřovice hostily festival Janáčkův máj

10. června 2014 13:06 | Ludgeřovice | Eva Panošová

Letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj jde do finále. Nabídl řadu výjimečných koncertů. S naší kamerou jsme si nenechali ujít vystoupení tří mladých interpretů v Ludgeřovicích a jsme rádi, že vám ho můžeme přiblížit v následující reportáži.

Senioři z Opavy zvládají umění digitální fotografie

6. června 2014 9:56 | Opava | Eva Panošová

Člověk se může vzdělávat celý život. Velkou radost teď prožívají lidé zralého věku, kteří využili nabídky Centra celoživotního vzdělávání Slezské univerzity v Opavě a pustili se do studia v oboru digitální fotografie. Svá díla mohou díky tomu sebevědomě prezentovat opavské veřejnosti.

Na Opavsku pokračuje obnova památek

2. června 2014 14:02 | Opava | Eva Panošová

Radní Opavy doporučili ministerstvu kultury schválit dotaci na obnovu některých kulturních památek. Dotační program funguje už sedm let. Tentokrát by měly být peníze přiděleny pěti cenným objektům na Opavsku.

Včelaři mohou opět získat dotace

1. června 2014 20:25 | Opava | Eva Panošová

Začínající včelaři nejen z Opavska, ale z celého Moravskoslezského kraje, mohou letos opět získat dotace a kromě toho mohou získat cenné rady a zkušenosti na vzdělávacích kurzech, které se uskuteční v Hradci nad Moravicí a v Háji ve Slezsku. Více v následující reportáži.

Do práce na kole letos poprvé i v Opavě

29. května 2014 14:14 | Opava | Eva Panošová

Opava se letos zapojila do projektu nazvaného “Do práce na kole”. Soutěž pořádá od roku 2011 iniciativa Auto Net a jejím posláním je ulehčit životnímu prostředí od automobilové dopravy.

Řidiče v Opavě hlídá nový měřič rychlosti

22. května 2014 11:41 | Opava | Eva Panošová

Opavští strážníci mají účinného pomocníka pro boj s neukázněnými řidiči. Dostali nový laserový měřič rychlosti, který budou používat na vytipovaných místech nejen v Opavě, ale také v Hradci nad Moravicí.

Nová zeleň ochrání obyvatele Opavy před prachem

20. května 2014 9:14 | Opava | Eva Panošová

Opava se zařadila k městům našeho kraje, ve kterých proběhla výsadba zeleně kolem silnic. Stromy a keře mají za úkol chránit obyvatele města před prachem a hlukem z dopravy.

Unikátní výstava Psychedelia v Opavě

16. května 2014 13:05 | Opava | Eva Panošová

Největším výstavním projektem letošního roku je v Opavě výstava Psychedelia. Je dílem kunsthistorika Zdeňka Primuse a nabízí ucelený pohled na fenomén světové alternativní scény šedesátých a sedmdesátých let. K vidění je v Domě umění. My jsme ji navštívili s kamerou ještě před oficiálním zahájením a nabízíme malou ochutnávku.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: V ambulanci hlasové poradkyně se bolesti bát nemusíte

Diktafon, piano, džbán s vodou a plastovou hadičkou. To všechno jsou pomůcky, se kterými pracuje hlasová terapeutka Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku MgA. Markéta Drabina Schaffartzik, DiS. Problémy s hlasem může způsobit i řada nemocí, které s hlasivkami zdánlivě nesouvisí. Například mimojícnový reflux. Nebo některým pacientům paradoxně může pomoci od potíží pouhá výměna lepidla zubní protézy.

OVAK zahajuje podzimní deratizaci

Společnost Ostravské vodárny a kanalizace a.s. je provozovatelem kanalizace pro veřejnou potřebu na území města Ostravy v celkové délce 946 kilometrů, o kterou se systematicky stará a obhospodařuje ji. OVAK bude od září do prosince opětovně realizovat podzimní etapu plošné deratizace na území Ostravy.


Slavnostní sál v Divadle J. Myrona ponese jméno po malíři a scénografovi Vladimíru Kristinovi

S novou sezónou dostane nové jméno slavnostní sál v Divadle Jiřího Myrona – tentokráte padla volba na VLADIMÍRA KRISTINA. Profesí malíř a výtvarník, který bral lekce i u slavného Oskara Kokoschky ve Vídni, byl jedním z prvních scénických výtvarníků NDM a jako první vnášel do ostravské scénografie progresivní podněty a moderní trendy. Jeho doménou byla malba, maloval především Ostravu a Ostravsko, ale věnoval se v určitém období rovněž divadlu. Dnes jsme ve slavnostním sále instalovali výstavu věnovanou životu a dílu tohoto umělce. V sále bude k vidění po celou sezónu.

Galerie výtvarného umění v Ostravě zahajuje podzimní výstavní sezónu

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, otevírá novou podzimní sezónu výstavami slovenského umělce Marka Kvetana a ostravské umělkyně Dáši Lasotové. Vernisáž obou výstav se uskuteční v úterý 10. září v 17 hodin za účasti obou autorů i kurátorů Vladimíra Beskida a Jiřího Jůzy.

OKD uspořádá u příležitosti havířského svátku pietu za tragicky zesnulé horníky

Ve středu 11. září od 14 hodin se na Univerzitním náměstí v Karviné uskuteční pietní akt, v jehož průběhu vzdají zástupci těžební společnosti OKD a jejich hosté hold všem, kdo přišli o život při výkonu hornického povolání. Od 15 hodin bude v kostele Povýšení svatého Kříže v Karviné jako součást piety následovat mše, kterou bude sloužit biskup ostravsko-opavské diecéze Mons. Martin David.

Více