Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Prázdninové soustředění bruntálských moderních gymnastek

8. srpna 2010 19:53 | Bruntál | Karel Soukop

Část prázdnin tráví každoročně děvčata z bruntálského oddílu moderní gymnastiky na soustředění. Letos se jim podařilo zajistit pobyt ve Vrbně pod Pradědem, kde mají k dispozici tělocvičnu místního sportovního gymnázia.

ZOO koutek Ryžoviště vznikl ze staré stodoly

6. srpna 2010 11:34 | Bruntál | Karel Soukop

Zastupitele v Ryžovišti na Bruntálsku dlouho trápila otázka, jak využít krásnou, ale chátrající obecní stodolu. Až po čase přišel spásný nápad - uděláme tady ZOO koutek. Dnes je už ZOO koutek chloubou celé vesnice.

Vychází nový časopis "Campanula" o Jeseníkách

4. srpna 2010 19:02 | Bruntál | Karel Soukop

Zvonek vousatý, latinsky Campanula barbata, má ve znaku Chráněná krajinná oblast Jeseníky. Campanula se také jmenuje nový časopis, který začala vydávat Správa CHKO ve spolupráce se společností Actaea. Lidé se v něm dozvědí vše, co je o Jeseníkách zajímá.

Karlova Studánka - oprava silnice dokončena

3. srpna 2010 17:36 | Bruntál | Karel Soukop

Motoristé už opět mohou projíždět lázněmi Karlova Studánka na Bruntálsku. Silničářům se podařilo dokončit opravu o dříve, než stanovil původní plán. Generální oprava silnice a sní související rekonstrukce kanalizace a chodníků byly největší investicí v obci za mnoho let.

Jak nabírá životní energii malíř Libor Vojkůvka

16. července 2010 10:20 | Bruntál | Karel Soukop

Napětí, únava, stres. To jsou průvodní jevy dnešní uspěchané doby. Lidé navíc neumějí a někteří ani nechtějí odpočívat. Jak je důležité relaxovat naopak dobře ví malíř Libor Vojkůvka ze Šternberka.

Přírodní tábor T.O. Tuláci v Dlouhé Stráni

15. července 2010 11:00 | Bruntál | Karel Soukop

Strávit čtrnáct dnů bez elektřiny, bez televize nebo bez mobilu je pro většinu lidí představa doslova úděsná. Pro děti z bruntálského tábornického oddílu Tulák to ale není nic zvláštního. Na klasické tábory bez civilizačních vymožeností jezdí každý rok.

Na skok do Skal - unikátní přehlídka jezdeckých dosciplín

14. července 2010 22:00 | Bruntál | Karel Soukop

Sportovní disciplíny jezdeckého sportu, parkúr, voltiž a mnoho dalšího mohli vidět návštěvníci akce Na skok do Skal 2010. Vše se odehrávalo, jak už název napovídá, ve Skalách nedaleko Horního Města na Rýmařovsku.

Liliovník tulipánokvětý - vzácnost pana Menzela z Linhartov

14. července 2010 10:42 | Bruntál | Karel Soukop

Podivuhodný, velmi vzácný strom má u svého domku v Linhartovech u města Albrechtic Heřman Menzel, známý zahradník a dendrolog. Strom pochází ze Severní Ameriky a jedná se o skutečnou raritu. Krásou svých květů může soupeřit se všemi květinami.

Křenkovi ve Stránském vyrábí vlastní sýr i máslo

14. července 2010 10:39 | Bruntál | Karel Soukop

Mít svou vlastní krávu toužila od dětství Vladimíra Křenková ze Stránského u Rýmařova na Bruntálsku. Svůj sen si splnila a naučila se také zpracovávat mléko. Její rodina teď má nejen vlastní mléko, ale také sýry, máslo a další mléčné výrobky.

Přípravu auta na dovolenou nelze podcenit

14. července 2010 8:51 | Bruntál | Karel Soukop

Je léto, horko, doba dovolených. Asi většina lidí se dnes na dovolenou vydává autem. Vozidlo je však nutné na dovolenkovou jízdu řádně připravit.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více