Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Starosti zahrádkářů na Bruntálsku a Rýmařovsku

11. června 2010 13:58 | Bruntál | Karel Soukop

Letošní počasí dělá vrásky na čele zahrádkářům. Po dlouhé tuhé zimě přišel studený a mokrý květen a pak z ničeho nic udeřila vedra. Někteří zahrádkáři na Bruntálsku se obávají o výsledky své práce.

Arboretum v Pasece aneb "Příběh jedné skládky"

10. června 2010 18:02 | Bruntál | Karel Soukop

V jednom květu je teď arboretum Maču Pikču nedaleko hradu Sovince. Přitom ještě donedávna tady byla ohyzdná skládka a před tím do roku 1976 lom. Změnu nepřivodilo mávnutí kouzelného proutku, ale usilovná práce, přesněji tvrdá dřina tvůrce arboreta Radima Slabého.

Cesty ke Slezské Hartě i na Rýmařovsku čekají na opravy

9. června 2010 20:41 | Bruntál | Karel Soukop

Generální opravy se už brzy dočká silnice z Bruntálu přes Mezinu k přehradě Slezská Harta. Postupně se pak budou v regionu opravovat i další silnice. Moravskoslezský kraj už vyčlenil potřebné peníze.

Muzeum Bruntál láká netradiční formou děti na výstavy

7. června 2010 15:28 | Bruntál | Karel Soukop

Muzea dnes nejsou pouhá shromaždiště zajímavých předmětů, jako tomu bývalo v minulosti. Jsou to naopak živé instituce otevřené lidem, kteří se chtějí dozvědět něco nového. Přesvědčit se o tom mohou děti i v bruntálském muzeu.

Výstava Inge Koskové na bruntálském zámku

4. června 2010 23:53 | Bruntál | Karel Soukop

Občanské sdružení Klub Galerie v Kapli obnovilo po několikaměsíční přestávce svou činnost v prostorách bruntálského zámku. První jeho akcí po vynucené přestávce je výstava významné olomoucké výtvarnice Inge Koskové.

V Karlovicích byla otevřena nová naučná stezka

3. června 2010 20:00 | Bruntál | Karel Soukop

Novou naučnou stezku dlouhou osm kilometrů s třinácti zastaveními se mohou chlubit Karlovice na Bruntálsku. Ve spolupráci s místní školou ji vybudovala Actea, společnost pro přírodu a krajinu. Stezka provádí zájemce nejzajímavějšími místy vesnice a jejího okolí.

Bruntálsko má po volbách jen jediného poslance ve sněmovně

2. června 2010 21:07 | Bruntál | Karel Soukop

V okrese Bruntál zvítězila v parlamentních volbách, stejně jako v celém Moravskoslezském kraji, sociální demokracie se ziskem 28, 75 %. Na druhém místě skončili komunisté se 17 procenty a na místě třetím pak ODS, která získala 16,22 %.

Dramatický soubor Jednička 1.ZŠ Bruntál uvádí novou pohádku

1. června 2010 20:38 | Bruntál | Karel Soukop

Hudební pohádku Jasmína v rukou pirátů aneb Cesta za pokladem hraje v městském divadle žákům bruntálských základních a mateřských škol dramatický soubor Jednička. Za několik dní představení zhlédly stovky dětí.

Žáci ZŠ v Karlovicích vydali knihu vlastních pohádek

31. května 2010 12:22 | Bruntál | Karel Soukop

Knihu pohádek nazvanou Čarovný svět za tabulí napsaly děti ze Základní školy z Karlovic na Bruntálsku. Není to přitom žádný sborník slohových prací, ale plnokrevná kniha plná ilustrací v pevné vazbě. Něco takového je v celé České republice unikátní.

Bruntálská Galerie v kapli opět otevřena

28. května 2010 8:25 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálská galerie v kapli je po několikaměsíční přestávce opět přístupná příznivcům umění. Jako první se v nově otevřené galerii prezentuje výtvarnice Míla Hudečková ze Starého Města.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více