Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

Unikátní gotický zvon se vrátil na Jih

15. června 2016 9:13 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

V kině Luna je už několik dnů vystaven unikátní gotický zvon z přelomu 13. a 14. století. Podle odborníků patří mezi nejstarší zvonařská díla u nás i v Evropě. Ostravu navštívil naposledy před čtyřmi lety.

Lidé v Ostravě-Jihu fandí fotbalu u velkoplošné obrazovky

14. června 2016 16:57 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Ostrava-Jih fandí fotbalu. Na bývalém hřišti vedle vodního areálu Jih proběhlo v pondělí první velkoplošné promítání živých přenosů z letošního Eura. I když počasí nebylo přívětivé, v souboji se Španělskem přišly naše fotbalisty na dálku podpořit desítky fanoušků.

Jazz Open Ostrava má za sebou úspěšný 11. ročník

13. června 2016 20:43 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Slezskoostravský hrad a hudební klub Pjetka - místa, kde v Ostravě o víkendu zněl jazz v mnoha podobách, a to díky festivalu Jazz Open Ostrava. Už tradiční událost pro milovníky hudebních lahůdek má letoškem za sebou jedenáct úspěšných ročníků.

Ostrava sloučí dvě městské IT firmy do jedné

9. června 2016 15:20 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští radní schválili fúzi dvou městských společností. Do jedné společné se sloučí IT firmy Ova.Cloud a Ova.net. Mezi hlavními důvody je úspora peněz a zjednodušení struktury společností ovládaných městem.

V ostravském obvodu Jih vznikají nová parkovací místa

9. června 2016 11:02 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

I když je parkovacích míst v obvodu Ostrava-Jih stále málo, aktuální plán investic na rok 2016 je ale docela optimistický. Dostavba nových stání pro auta začala například v Hrabůvce, a to na několika místech.

Ostrava vybere nového dodavatele sdružených nákupů

8. června 2016 15:19 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostrava připravuje změnu v oblasti sdružených nákupů. Z výběrového řízení by měl vzejít nový dodavatel systému. Komise zasedne v pondělí 13. června.

Druhá seč trávy na Jihu už bude končit

8. června 2016 9:17 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Jedním z mnohokrát diskutovaných témat na Jihu je seč trávy. Firmy, které ji mají na starost, hlásí postupné dokončování druhé seče travnatých ploch. Zjišťovali jsme pro vás více informací.

V ostravském obvodu Jih hromadně očkují proti vzteklině

7. června 2016 14:34 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Také na Jihu probíhají v těchto dnech hromadná očkování psů proti vzteklině. Úřad tak chce zamezit šíření nebezpečné nákazy, a to i přesto, že mezi domácími zvířaty je prakticky vyloučena. Očkování je částečně dotováno městem.

Ostravský babybox v MNO se dočkal výměny

2. června 2016 15:48 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Babybox v ostravské městské nemocnici, se dočkal výměny. Schránka je stále součástí dětského oddělení, ale nová má - narozdíl od původní - klimatizaci, elektronické otevírání i spoustu dalších technických novinek.

V Ostravě-Jih vznikl nový areál pro workout a pumptrack

2. června 2016 12:00 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostrava - Jih má největší pumptrackovou dráhu v České republice a k tomu i nové workoutové hřiště. Slavnostní otevření už tato lokalita má za sebou, proběhlo v sobotu 28. května. Všichni, kdo se přišli podívat, mohli vidět i ukázky obou aktivit.

Komerční sdělení více

Ostroj pozinkoval na nové lince již 500 tisíc m2 ploch. Vytížení je zpět na před-covidových číslech

Společnost OSTROJ, přední český strojírenský výrobce, slaví dvouleté výročí provozu své závěsové zinkovací linky. Automatická linka za tu dobu pokovila ocelové výrobky o ploše velké téměř jako 70 fotbalových hřišť. Linka výrazně přispěla ke zvýšení produkčních kapacit, ke zkvalitnění povrchových úprav a podstatně snížila svůj dopad na životní prostředí.

NDM uvede muzikál Interview na počest Patricii Burda Janečkové a výstavu Ostře sledovaná prsa

Národní divadlo moravskoslezské věnuje v úterý 1. října představení muzikálu Interview v Divadle „12“ PATRICII BURDA JANEČKOVÉ (1998-2023) a ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona zahájí měsíční výstavu věnovanou prevenci rakoviny prsu. Právě této nemoci nadějná sopranistka přesně před rokem podlehla. Manžel a manažerka pěvkyně pořádají týž den večer vzpomínkový koncert v katedrále Božského Spasitele.


FNO: Plánované chirurgické operace dětí rodiče rušit nemusí

Vedení Chirurgické kliniky FN Ostrava ubezpečuje rodiče dětí, které čeká plánovaný operační výkon, a jejichž pediatr v souvislosti s povodní není schopen provést předoperační vyšetření, že termín rušit nemusí. Potřebná vyšetření provedou v této výjimečné situaci lékaři FN Ostrava.

Podcast FNO: Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí?

Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí, vysvětluje v podcastu MUDr. Pavla Zárubová, zástupkyně primářky Oddělení neonatologie FN Ostrava. Zároveň představuje sérii užitečných brožur, kde se rodiče předčasně narozených dětí dozví vše podstatné. Paní doktorka také v podcastu líčí, jak funguje péče o předčasně narozené děti na australské klinice Royal Brisbane and Women's Hospital, kde před časem absolvovala stáž.

Radegast Ryze Hořká 12 kraluje: Nejlepší ležák v Česku

Oblíbenost Radegast Ryze Hořké 12 u tuzemských pivařů dlouhodobě roste. Teď nezaměnitelně hořký chuťový zážitek z nošovického ležáku potvrdila i odborná veřejnost na nejvýznamnější degustační soutěži v Česku. Radegast Ryze Hořká 12 ovládla českou pivní scénu a získala titul nejlepšího ležáku roku 2024. Tento správně hořký ležák si v soutěži České pivo 2024, pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, zasloužil nejvyšší ocenění – zlatou medaili.

Říční hráze, jejich funkce vs. katastrofální povodeň v září 2024

Za 4 dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září vypadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny, které se odhadem pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Tomuto přívalu velkých vod nemohly říční hráze odolat.

Vyvarujte se chyb při užívání více léků. Nejlépe poradí lékárník

Lidé, kteří užívají pravidelně více léčivých přípravků, by si měli dát pozor na takzvané lékové interakce. Jde o změnu účinku léku, který je podáván současně s jiným lékem nebo více léky. Na působení podávaného léčiva, na zesílení, či naopak oslabení jeho účinku ovšem může mít vliv rovněž potravina, nápoj nebo jiné chemické látky, které se do těla dostanou z okolního prostředí. V tiskové zprávě vydané u příležitosti Světového dne lékárníků na to upozorňuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP).

Více