Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

Nový Jičín pokračuje s QR kódy na památkách

20. března 2015 14:32 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Už devětatřicet kulturních památek v Novém Jičíně si mohou jeho návštěvníci prohlédnout prostřednictvím QR kódů. Každá cedulka je navíc vybavena i Braillovým písmem. S projektem začalo město na konce roku 2013 a informační cedulky chce postupně umístit na všechny historické budovy a památky.

V MS kraji stále hrozí nákaza chřipkou

18. března 2015 14:59 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji se stále častěji mluví o nákaze prasečí chřipkou. Poslední vážný případ, který nepřežil starší muž, zaznamenali lékaři na Novojičínsku. Hygienici evidovali onemocnění před několika týdny také na Krnovsku.

Kunínský zámek získal z Rakouska vzácné obrazy

16. března 2015 17:01 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Zámek v Kuníně získal vzácné obrazy, které mu odkázala poslední členka rodu Schindler von Kunewald. Pracovníci Muzea je přivezli z Rakouska spolu s dalším cennými materiály. Mezi nimi jsou i dvě tisícovky scanů a fotografií.

Lagunáři z NJ opět přivážejí medailové úspěchy

10. března 2015 10:16 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Sezóna teprve začala a ploutvaři z Nového Jičína už přivážejí domů úspěchy ze závodů. Aktuálně to bylo první kolo světového poháru v Maďarsku, kde získali celkem 12 medailí, z toho dvě zlaté.

Happening Pamatuj! v NJ připomněl válečné hrůzy

9. března 2015 14:23 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Byla to největší masová vražda v dějinách lidstva. V noci z 8. na 9. března před 71 lety zemřely v koncentračním táboře Osvětim - Birkenau tisíce vězňů, včetně dětí. Vzpomínku této tragické události věnovali lidé v Novém Jičíně, kde proběhl happening s názvem Pamatuj!

Zábavná vlastivěda a prvouka v učebnicích z Poodří

5. března 2015 14:21 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

V Poodří vznikly zajímavé učebnice prvouky a vlastivědy. Díky nim děti získají bližší vztah k regionu a místům, kde vyrůstají. Knihy se totiž zaměřují na obce a města v jejich nejbližším okolí. Do velkého projektu se zapojili i samotní žáci, tedy ti, kteří se z publikací budou učit.

Další nehoda na problémové křižovatce v Novém Jičíně

4. března 2015 12:20 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Další nehoda na problémové křižovatce v Novém Jičíně. Mladý řidič srazil přímo na přechodu matku s dcerou. Naštěstí se ani jedné z nich nic vážného nestalo. Situaci zaznamenala kamera Městské policie.

Foto-grafik Vladimír Půlpán vystavuje v Novém Jičíně

3. března 2015 12:05 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Krajiny a cesty Vladimíra Půlpána. Ostravský foto-grafik vystavuje v novojičínském Návštěvnickém centru. Autor divákům předkládá dva póly své tvorby - fotografie přírody a také smyšlené světy plné tajemna.

II. hokejová liga míří k závěrečným bojům

26. února 2015 12:43 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

II. hokejová liga, ve které hrají i týmy z Moravskoslezského kraje, míří do playoff. K závěrečných bojům se dostaly hokejové týmy z Opavy, Nového Jičína a Poruby. Mužstva Frýdku-Místku a Karviné obsadila poslední dvě místa tabulky.

V Novém Jičíně chtějí zlepšit podmínky pro cyklisty

25. února 2015 14:20 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Kolo jako rovnocenný prostředek v dopravním systému. Novojičínská radnice se vydala na složitou, ale rozhodně pozitivní cestu zlepšování podmínek pro cyklisty. Díky námětům lidí vznikl dokument Cyklogenerel, který řeší tuto strategii do budoucna.

Komerční sdělení více

Ostroj pozinkoval na nové lince již 500 tisíc m2 ploch. Vytížení je zpět na před-covidových číslech

Společnost OSTROJ, přední český strojírenský výrobce, slaví dvouleté výročí provozu své závěsové zinkovací linky. Automatická linka za tu dobu pokovila ocelové výrobky o ploše velké téměř jako 70 fotbalových hřišť. Linka výrazně přispěla ke zvýšení produkčních kapacit, ke zkvalitnění povrchových úprav a podstatně snížila svůj dopad na životní prostředí.

NDM uvede muzikál Interview na počest Patricii Burda Janečkové a výstavu Ostře sledovaná prsa

Národní divadlo moravskoslezské věnuje v úterý 1. října představení muzikálu Interview v Divadle „12“ PATRICII BURDA JANEČKOVÉ (1998-2023) a ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona zahájí měsíční výstavu věnovanou prevenci rakoviny prsu. Právě této nemoci nadějná sopranistka přesně před rokem podlehla. Manžel a manažerka pěvkyně pořádají týž den večer vzpomínkový koncert v katedrále Božského Spasitele.


FNO: Plánované chirurgické operace dětí rodiče rušit nemusí

Vedení Chirurgické kliniky FN Ostrava ubezpečuje rodiče dětí, které čeká plánovaný operační výkon, a jejichž pediatr v souvislosti s povodní není schopen provést předoperační vyšetření, že termín rušit nemusí. Potřebná vyšetření provedou v této výjimečné situaci lékaři FN Ostrava.

Podcast FNO: Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí?

Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí, vysvětluje v podcastu MUDr. Pavla Zárubová, zástupkyně primářky Oddělení neonatologie FN Ostrava. Zároveň představuje sérii užitečných brožur, kde se rodiče předčasně narozených dětí dozví vše podstatné. Paní doktorka také v podcastu líčí, jak funguje péče o předčasně narozené děti na australské klinice Royal Brisbane and Women's Hospital, kde před časem absolvovala stáž.

Radegast Ryze Hořká 12 kraluje: Nejlepší ležák v Česku

Oblíbenost Radegast Ryze Hořké 12 u tuzemských pivařů dlouhodobě roste. Teď nezaměnitelně hořký chuťový zážitek z nošovického ležáku potvrdila i odborná veřejnost na nejvýznamnější degustační soutěži v Česku. Radegast Ryze Hořká 12 ovládla českou pivní scénu a získala titul nejlepšího ležáku roku 2024. Tento správně hořký ležák si v soutěži České pivo 2024, pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, zasloužil nejvyšší ocenění – zlatou medaili.

Říční hráze, jejich funkce vs. katastrofální povodeň v září 2024

Za 4 dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září vypadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny, které se odhadem pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Tomuto přívalu velkých vod nemohly říční hráze odolat.

Vyvarujte se chyb při užívání více léků. Nejlépe poradí lékárník

Lidé, kteří užívají pravidelně více léčivých přípravků, by si měli dát pozor na takzvané lékové interakce. Jde o změnu účinku léku, který je podáván současně s jiným lékem nebo více léky. Na působení podávaného léčiva, na zesílení, či naopak oslabení jeho účinku ovšem může mít vliv rovněž potravina, nápoj nebo jiné chemické látky, které se do těla dostanou z okolního prostředí. V tiskové zprávě vydané u příležitosti Světového dne lékárníků na to upozorňuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP).

Více