Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

Na Novojičínsku mizí stavby lidové architektury

15. ledna 2015 13:39 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Na Novojičínsku postupně mizí stavby lidové architektury. Zjistili to pracovníci muzea, kteří osm let mapovali původní domy a památky na vesnicích. Část výsledků své práce prezentují na aktuální výstavě v Žerotínském zámku v Novém Jičíně.

Tříkrálové koledování skončilo i v MS kraji

14. ledna 2015 10:36 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

V celé republice ve středu končí Tříkrálová sbírka. V Moravskoslezském kraji už sečetli více než 16 procent vykoledovaných peněz. Vybraná částka už ráno přesahovala dva a půl milionu korun. Na většině míst mělo tradiční koledování klidný průběh.

Lineární urychlovač v NJ léčí stále více pacientů

13. ledna 2015 11:56 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Lékaři v Novojičínské nemocnici získali na konci roku lineární urychlovač. O léčbu na tomto unikátním přístroji je stále větší zájem. Pacientů, které během několika dnů ozářil jsou už desítky. Další přibývají každým dnem.

Školáky v MS kraji trápí nedostatek pohybu

9. ledna 2015 13:08 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Velkou část žáků základních škol trápí bolesti zad a mají nevyváženou pohybovou aktivitu. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnila Krajská hygienická stanice v Ostravě. Do ankety v osmých třídách základních škol se zapojily téměř čtyři stovky dětí.

Další líčení s fanoušky Baníku nepřineslo rozsudek

8. ledna 2015 15:17 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Před novojičínským soudem dnes opět stanuli fanoušci ostravského Baníku. Podle obžaloby na konci srpna roku 2013 slovně napadli policisty a vybržďovali jejich auto u Bravantic na Novojičínsku. Ani tentokrát ale konečný rozsudek nepadl.

Podivuhodné klobouky z NJ zamířily do Bruntálu

7. ledna 2015 10:47 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Podivuhodné klobouky z Nového Jičína jsou znovu na cestách. Po úspěšné slovenské misi dorazila putovní výstava unikátních exponátů do Bruntálu. Veřejnosti se představí v tamním zámku.

Kriminalisté z NJ vyšetřují víkendová vloupání

5. ledna 2015 16:08 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Tři vloupání během uplynulého víkendu vyšetřují kriminalisté na Novojičínsku. Pachatele se zatím nepodařilo vypátrat. V jednom případě ale vloupání zabránilo bezpečnostní zajištění restaurace, do které zloději zamířili krást.

Letiště v Mošnově už je napojeno na železnici

16. prosince 2014 16:55 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezský kraj dokončil napojení Letiště Leoše Janáčka na železnici. V úterý dopoledne tak na nové trati mohl začít zkušební provoz. Mošnovské letiště je vůbec prvním v republice, na které se dá dojet vlakem.

Vadná elektroinstalace je častou příčinou požárů v MS kraji

15. prosince 2014 15:29 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

V pátek jsme vás informovali o požáru v panelovém domě v Ostravě-Hrabůvce. Podle vyšetřovatele ho má na svědomí závada na elektroinstalaci. Majitelé soukromých bytů a domů sice nemají povinné revize elektrospotřebičů a instalace, hasiči je ale radějí doporučují.

V Novém Jičíně vznikla expozice Generál Laudon

12. prosince 2014 15:21 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Nový Jičín má zbrusu novou expozici věnovanou generálu Laudonovi. Využil pro ni prostory domu na Masarykově náměstí, kde v roce 1790 známý vojevůdce zemřel. Město počítá s velkým zájmem turistů.

Komerční sdělení více

Ostroj pozinkoval na nové lince již 500 tisíc m2 ploch. Vytížení je zpět na před-covidových číslech

Společnost OSTROJ, přední český strojírenský výrobce, slaví dvouleté výročí provozu své závěsové zinkovací linky. Automatická linka za tu dobu pokovila ocelové výrobky o ploše velké téměř jako 70 fotbalových hřišť. Linka výrazně přispěla ke zvýšení produkčních kapacit, ke zkvalitnění povrchových úprav a podstatně snížila svůj dopad na životní prostředí.

NDM uvede muzikál Interview na počest Patricii Burda Janečkové a výstavu Ostře sledovaná prsa

Národní divadlo moravskoslezské věnuje v úterý 1. října představení muzikálu Interview v Divadle „12“ PATRICII BURDA JANEČKOVÉ (1998-2023) a ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona zahájí měsíční výstavu věnovanou prevenci rakoviny prsu. Právě této nemoci nadějná sopranistka přesně před rokem podlehla. Manžel a manažerka pěvkyně pořádají týž den večer vzpomínkový koncert v katedrále Božského Spasitele.


FNO: Plánované chirurgické operace dětí rodiče rušit nemusí

Vedení Chirurgické kliniky FN Ostrava ubezpečuje rodiče dětí, které čeká plánovaný operační výkon, a jejichž pediatr v souvislosti s povodní není schopen provést předoperační vyšetření, že termín rušit nemusí. Potřebná vyšetření provedou v této výjimečné situaci lékaři FN Ostrava.

Podcast FNO: Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí?

Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí, vysvětluje v podcastu MUDr. Pavla Zárubová, zástupkyně primářky Oddělení neonatologie FN Ostrava. Zároveň představuje sérii užitečných brožur, kde se rodiče předčasně narozených dětí dozví vše podstatné. Paní doktorka také v podcastu líčí, jak funguje péče o předčasně narozené děti na australské klinice Royal Brisbane and Women's Hospital, kde před časem absolvovala stáž.

Radegast Ryze Hořká 12 kraluje: Nejlepší ležák v Česku

Oblíbenost Radegast Ryze Hořké 12 u tuzemských pivařů dlouhodobě roste. Teď nezaměnitelně hořký chuťový zážitek z nošovického ležáku potvrdila i odborná veřejnost na nejvýznamnější degustační soutěži v Česku. Radegast Ryze Hořká 12 ovládla českou pivní scénu a získala titul nejlepšího ležáku roku 2024. Tento správně hořký ležák si v soutěži České pivo 2024, pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, zasloužil nejvyšší ocenění – zlatou medaili.

Říční hráze, jejich funkce vs. katastrofální povodeň v září 2024

Za 4 dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září vypadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny, které se odhadem pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Tomuto přívalu velkých vod nemohly říční hráze odolat.

Vyvarujte se chyb při užívání více léků. Nejlépe poradí lékárník

Lidé, kteří užívají pravidelně více léčivých přípravků, by si měli dát pozor na takzvané lékové interakce. Jde o změnu účinku léku, který je podáván současně s jiným lékem nebo více léky. Na působení podávaného léčiva, na zesílení, či naopak oslabení jeho účinku ovšem může mít vliv rovněž potravina, nápoj nebo jiné chemické látky, které se do těla dostanou z okolního prostředí. V tiskové zprávě vydané u příležitosti Světového dne lékárníků na to upozorňuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP).

Více