Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Frýdeckomístecký expres

Frýdeckomístecký expres

  • Zpravodajství z Frýdku-Místku od reportéra Jiřího Cilečka a kameramana Lukáše Durčáka
  • Teplárna F-M vyrábí teplo už jen z biomasy a plynu
  • Příměstský tábor MasterChef učí děti ve F-M vařit
  • Festival JAZZ VE MĚSTĚ se vrací na zámek a je zdarma

Teplárna F-M vyrábí teplo už jen z biomasy a plynu

Frýdecko-Místecká teplárna definitivně odešla od spalování uhlí. Nově vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele už jen z biomasy a zemního plynu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny, zahájený v roce 2021.

Spalování uhlí ve frýdecko-místecké teplárně je již minulostí. Od 1. června získává teplo pro vytápění domácností a dalších objektů převážně z biomasy, která se stala hlavním využívaným palivem. V případě vyšší poptávky pomáhá také zemní plyn.

Zygmunt Recman, vedoucí lokalit Frýdek-Místek a Karviná: "Přijede sem automobil se štěpkou, který musíme zvážit. Když je zvážený, tak probíhá vykládka toho automobilu. Vykládá se buď do vnitřního nebo do vnějšího skladu. Z vnitřního skladu, pomocí automatické dopravy, je ta štěpka přesouvána směrem ke kotli, kde projde ještě tříděním. Projde přes třídič, přes magnet. Nadrozměr je odsypán od toho původního materiálu, železné zbytky, které by se tam náhodou vyskytly, tak jsou vyseparovány. Pak ta štěpka směřuje směrem ke kotli. V kotli je spálená, kde přemění vodu na páru, ta pára je směřována směrem na turbínu, na turbíně vyrobíme elektrickou energii, poté pára, která přechází přes turbínu, jde na výměník, který ohřívá vodu, která jde směrem do města."

Jakub Tobola, obchodní ředitel společnosti Veolia: "V Teplárně Frýdek-Místek jsme v letošním roce odešli kompletně už od uhlí. Historicky už tady máme asi 10 roků spolu spalování biomasy, to znamená, že částečně jsme využívali biomasu pro výrobu tepla a elektřiny a částečně černé uhlí. V letošním roce došlo k odstavení černouhelného provozu, nahradili jsme ho zemním plynem. Od letošního roku spalujeme pouze biomasu a zemní plyn, žádné další uhlí, což vede samozřejmě ke značnému snížení emisí, zejména emisí CO a také k tomu, že dlouhodobě budeme schopni udržet zajímavou cenu pro občany města."

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "V tuto chvíli je průměrná cena pro koncového zákazníka v oblasti zhruba 900 korun za GJ. Dlouhodobým sledováním máme zjištěno, že se pohybujeme na jedné z nejnižších cen v České republice v rámci dodávek tepelné energie."

Petr Korč (NMFM), primátor statutárního města Frýdku-Místku: "Nevstupují do toho emisní povolenky, čili je prostor pro vytvoření zajímavé ceny pro občany. A to je to nejdůležitější. My prostřednictvím naší distribuční společnosti Distep jsme sekundární distributor toho tepla do města. A tak jako jsme tu cenu drželi přijatelnou doposud, tak naším cílem je v rámci dlouhodobé smlouvy, kterou chceme uzavřít, dosáhnout toho, aby opět Frýdek-Místek a ti, kteří jsou napojeni na centrální dodávky tepla, měli tu cenu opravdu zajímavou."

Aktuálně je v provozu kotel na biomasu o výkonu 18 MW a dva kotle na zemní plyn, každý s výkonem 50 MW. Díky odstavení uhelného provozu se emise oxidu uhličitého sníží o 11 500 tun a oxidu siřičitého o 130 tun ročně

Zygmunt Recman, vedoucí lokalit Frýdek-Místek a Karviná: "Ty plynové kotle používáme jako špičkovací, když nestačí teplo tady z toho biomasového kotle. Jinak celoročně je v provozu ten biomasový blok."

Jakub Tobola, obchodní ředitel společnosti Veolia: "Ta investice celkově přišla na více než 500 milionů korun, řekněme větší část byla ta investice do toho bio kotle a menší část, zhruba 200 milionů korun byla investice do plynofikace těch uhelných kotlů. V Moravskoslezském kraji je frýdecká teplárna první, která kompletně odešla od uhlí. Do roku 2030 máme jako Veolia Energie v plánu odejít od uhlí ve všech našich teplárnách a provozech. To znamená, ať už se jedná o teplárnu v Krnově, v Ostravě, popřípadě v Karviné, která zásobuje Havířov a Karvinou."

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora statutárního města Frýdku-Místku: "Já jsem rád, že se nám daří plnit strategické cíle kraje. Konkrétně odklon od uhlí, tady v tomto provozu byla ukončena ta technologie od uhlí k 31. květnu. Samozřejmě to má pozitivní vliv na životní prostředí z hlediska snížení emisí. Je třeba říct, že se tady používá jako palivo odpadní odpad, štěpka. Takže nekácí se kvůli tomu lesy."

Zygmunt Recman, vedoucí lokalit Frýdek-Místek a Karviná: "Ročně spotřebujeme zhruba 55 tisíc tun štěpky. Záleží to samozřejmě na klimatických podmínkách, na tom, jaké jsou potřeby na dodávky tepla. Ale zhruba je to 55 tisíc tun." - A kolik toho vyrobíte? - "Vyrobíme zhruba, jak bylo řečeno, 36 GWh elektřiny, plus zhruba 320 tisíc GJ v teple."

Frýdecko-Místecká teplárna zásobuje zhruba 18 300 domácností a další odběratele, jako jsou například školy, nemocnice, kanceláře i obchodní centra.

---

Příměstský tábor MasterChef učí děti ve F-M vařit

Pizza, croassaint nebo třeba moravské koláče. Nejen to si samy připravily děti v cvičné kuchyni střediska Volného času Klíč Frýdek-Místek. Oblíbený příměstský tábor, který učí děti vařit, byl opět kompletně zaplněn. Některé děti ho absolvují i opakovaně.

Mají rády vaření, a proto se přihlásily na příměstský tábor MasterChef. V průběhu pěti dní se děti zdokonalí nejen v přípravě různých jídel.

Jana Michaliková, táborová vedoucí: "Děti si vyzkouší být kuchařem. Vyzkouší si péct, vařit, stolovat. Také si vyzkouší speciality z různých zemí, třeba z Itálie, pizzu, Tiramisu, z Francie croissant nebo lískooříškové tyčinky, ze Slovenska halušky nebo moravské koláčky."

Anketa: 1.) "Já už jsem tady podruhé a baví mě vaření." – Co jste už vařili nebo co jsi uvařil? Jak se to povedlo? – "No docela dobře, dělali jsme pizzu a croissanty." – A ještě kromě toho tady něco tvoříte? Co to je? – "Jak vidíte, zástěru jsme vytvořili a pozvánky tam děláme."

Anketa 2.) "Dělali jsme pizzu, pak jsme dělali Tiramisu." – Co děláte dneska? – "Dneska děláme trubičky."

Děti se v kuchyni postupně střídají. Část tak mezitím hraje různé hry nebo tvoří výrobky spojené s vařením.

Jana Michaliková, táborová vedoucí: "Za každý den recept, který bude barvený a vloží si ho a z toho vznikne taková knížečka. A také budou vytvářet, tvoří si ozdoby na lžičky, prostírání, bude i marmeláda." - Máte také výlet. "Ano, čeká nás exkurze do Marlenky, kde děti uvidí, jak se tvoří kuličky anebo medovník." - Kolik tady máte dětí? Jsou tady třeba i nějaké opakovaně? - "Mám celkem 20 dětí tady na táboře, některé chodí opakovaně, je jich sice méně, ale chodí i opakovaně." - A jak jim to jde? - "Jsou to úžasné děti, opravdu. Sešly se děti, které rády vaří, pečou, jsou tvořivé, práce je s nimi úžasná."

Kuchařské výtvory se také denně hodnotí, na táboře se totiž soutěží o titul nejlepšího MasterChefa. Děti si zároveň berou i část výrobků domů, aby daly ochutnat i rodičům.

---

Festival JAZZ VE MĚSTĚ se vrací na zámek a je zdarma

Hudební slavnost zabalená do všech barev jazzu. Takový bude mezinárodní jazzový open-air festival, který se opět po letech vrací na frýdecký zámek. Letos se navíc organizátoři rozhodli, že akci otevřou široké veřejnosti zcela zdarma. Lidé tak mohou zažít jazz světového formátu.

Kultura F-M připravila další ročník oblíbeného hudebního festivalu JAZZ VE MĚSTĚ.

Jan Ražnok, produkční Kultury F-M: "Letos se vracíme s tímto jazzovým festivalem do areálu frýdeckého zámku. A připravili jsme dvoudenní pestrý program plný různých barev jazzu. Budou tam jazzoví interpreti v podstatě z celého světa. Bude tam americká zpěvačka Allison Wheeler, polská zpěvačka Anna Maria Jopek, ukrajinská zpěvačka GANNA. Budou tam i místní umělci, jako místní Point of Few nebo talentovaná mladá zpěvačka NIKA se svojí kapelou. Marian Friedl, taková jazz-folková hvězda tuzemského regionu se svojí kapelou Baroshi. Takže program opravdu pestrý."

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Tradiční akce Jazz ve městě nabízí špičkové jazzové umělce nejenom z České republiky. A my jsme se letos rozhodli, že tuto akci otevřeme pro veřejnost a tento zajímavý program by měli mít zpřístupněný zdarma. Rozhodli jsme se tak proto, protože Kultura FM nabízí celou řadu programů, které jsou i ziskové a hospodaří dobře. A tato akce nabízí opravdu kvalitu. A já věřím, že i ten, kdo přijde třeba poprvé na Jazz ve městě, tak si v budoucnu najde cestu, aby ho navštívil znovu."

Mezinárodní jazzový open-air festival se koná 26. a 27. července, začátky jsou vždy v odpoledních hodinách. Přesný program najdete na webu .

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Frýdeckomístecký expres
25. července 2024, 16:45

Teplárna F-M vyrábí teplo už jen z biomasy a plynu

Frýdecko-Místecká teplárna definitivně odešla od spalování uhlí. Nově vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele už jen z biomasy a zemního plynu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny, zahájený v roce 2021.

Spalování uhlí ve frýdecko-místecké teplárně je již minulostí. Od 1. června získává teplo pro vytápění domácností a dalších objektů převážně z biomasy, která se stala hlavním využívaným palivem. V případě vyšší poptávky pomáhá také zemní plyn.

Zygmunt Recman, vedoucí lokalit Frýdek-Místek a Karviná: "Přijede sem automobil se štěpkou, který musíme zvážit. Když je zvážený, tak probíhá vykládka toho automobilu. Vykládá se buď do vnitřního nebo do vnějšího skladu. Z vnitřního skladu, pomocí automatické dopravy, je ta štěpka přesouvána směrem ke kotli, kde projde ještě tříděním. Projde přes třídič, přes magnet. Nadrozměr je odsypán od toho původního materiálu, železné zbytky, které by se tam náhodou vyskytly, tak jsou vyseparovány. Pak ta štěpka směřuje směrem ke kotli. V kotli je spálená, kde přemění vodu na páru, ta pára je směřována směrem na turbínu, na turbíně vyrobíme elektrickou energii, poté pára, která přechází přes turbínu, jde na výměník, který ohřívá vodu, která jde směrem do města."

Jakub Tobola, obchodní ředitel společnosti Veolia: "V Teplárně Frýdek-Místek jsme v letošním roce odešli kompletně už od uhlí. Historicky už tady máme asi 10 roků spolu spalování biomasy, to znamená, že částečně jsme využívali biomasu pro výrobu tepla a elektřiny a částečně černé uhlí. V letošním roce došlo k odstavení černouhelného provozu, nahradili jsme ho zemním plynem. Od letošního roku spalujeme pouze biomasu a zemní plyn, žádné další uhlí, což vede samozřejmě ke značnému snížení emisí, zejména emisí CO a také k tomu, že dlouhodobě budeme schopni udržet zajímavou cenu pro občany města."

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "V tuto chvíli je průměrná cena pro koncového zákazníka v oblasti zhruba 900 korun za GJ. Dlouhodobým sledováním máme zjištěno, že se pohybujeme na jedné z nejnižších cen v České republice v rámci dodávek tepelné energie."

Petr Korč (NMFM), primátor statutárního města Frýdku-Místku: "Nevstupují do toho emisní povolenky, čili je prostor pro vytvoření zajímavé ceny pro občany. A to je to nejdůležitější. My prostřednictvím naší distribuční společnosti Distep jsme sekundární distributor toho tepla do města. A tak jako jsme tu cenu drželi přijatelnou doposud, tak naším cílem je v rámci dlouhodobé smlouvy, kterou chceme uzavřít, dosáhnout toho, aby opět Frýdek-Místek a ti, kteří jsou napojeni na centrální dodávky tepla, měli tu cenu opravdu zajímavou."

Aktuálně je v provozu kotel na biomasu o výkonu 18 MW a dva kotle na zemní plyn, každý s výkonem 50 MW. Díky odstavení uhelného provozu se emise oxidu uhličitého sníží o 11 500 tun a oxidu siřičitého o 130 tun ročně

Zygmunt Recman, vedoucí lokalit Frýdek-Místek a Karviná: "Ty plynové kotle používáme jako špičkovací, když nestačí teplo tady z toho biomasového kotle. Jinak celoročně je v provozu ten biomasový blok."

Jakub Tobola, obchodní ředitel společnosti Veolia: "Ta investice celkově přišla na více než 500 milionů korun, řekněme větší část byla ta investice do toho bio kotle a menší část, zhruba 200 milionů korun byla investice do plynofikace těch uhelných kotlů. V Moravskoslezském kraji je frýdecká teplárna první, která kompletně odešla od uhlí. Do roku 2030 máme jako Veolia Energie v plánu odejít od uhlí ve všech našich teplárnách a provozech. To znamená, ať už se jedná o teplárnu v Krnově, v Ostravě, popřípadě v Karviné, která zásobuje Havířov a Karvinou."

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora statutárního města Frýdku-Místku: "Já jsem rád, že se nám daří plnit strategické cíle kraje. Konkrétně odklon od uhlí, tady v tomto provozu byla ukončena ta technologie od uhlí k 31. květnu. Samozřejmě to má pozitivní vliv na životní prostředí z hlediska snížení emisí. Je třeba říct, že se tady používá jako palivo odpadní odpad, štěpka. Takže nekácí se kvůli tomu lesy."

Zygmunt Recman, vedoucí lokalit Frýdek-Místek a Karviná: "Ročně spotřebujeme zhruba 55 tisíc tun štěpky. Záleží to samozřejmě na klimatických podmínkách, na tom, jaké jsou potřeby na dodávky tepla. Ale zhruba je to 55 tisíc tun." - A kolik toho vyrobíte? - "Vyrobíme zhruba, jak bylo řečeno, 36 GWh elektřiny, plus zhruba 320 tisíc GJ v teple."

Frýdecko-Místecká teplárna zásobuje zhruba 18 300 domácností a další odběratele, jako jsou například školy, nemocnice, kanceláře i obchodní centra.

---

Příměstský tábor MasterChef učí děti ve F-M vařit

Pizza, croassaint nebo třeba moravské koláče. Nejen to si samy připravily děti v cvičné kuchyni střediska Volného času Klíč Frýdek-Místek. Oblíbený příměstský tábor, který učí děti vařit, byl opět kompletně zaplněn. Některé děti ho absolvují i opakovaně.

Mají rády vaření, a proto se přihlásily na příměstský tábor MasterChef. V průběhu pěti dní se děti zdokonalí nejen v přípravě různých jídel.

Jana Michaliková, táborová vedoucí: "Děti si vyzkouší být kuchařem. Vyzkouší si péct, vařit, stolovat. Také si vyzkouší speciality z různých zemí, třeba z Itálie, pizzu, Tiramisu, z Francie croissant nebo lískooříškové tyčinky, ze Slovenska halušky nebo moravské koláčky."

Anketa: 1.) "Já už jsem tady podruhé a baví mě vaření." – Co jste už vařili nebo co jsi uvařil? Jak se to povedlo? – "No docela dobře, dělali jsme pizzu a croissanty." – A ještě kromě toho tady něco tvoříte? Co to je? – "Jak vidíte, zástěru jsme vytvořili a pozvánky tam děláme."

Anketa 2.) "Dělali jsme pizzu, pak jsme dělali Tiramisu." – Co děláte dneska? – "Dneska děláme trubičky."

Děti se v kuchyni postupně střídají. Část tak mezitím hraje různé hry nebo tvoří výrobky spojené s vařením.

Jana Michaliková, táborová vedoucí: "Za každý den recept, který bude barvený a vloží si ho a z toho vznikne taková knížečka. A také budou vytvářet, tvoří si ozdoby na lžičky, prostírání, bude i marmeláda." - Máte také výlet. "Ano, čeká nás exkurze do Marlenky, kde děti uvidí, jak se tvoří kuličky anebo medovník." - Kolik tady máte dětí? Jsou tady třeba i nějaké opakovaně? - "Mám celkem 20 dětí tady na táboře, některé chodí opakovaně, je jich sice méně, ale chodí i opakovaně." - A jak jim to jde? - "Jsou to úžasné děti, opravdu. Sešly se děti, které rády vaří, pečou, jsou tvořivé, práce je s nimi úžasná."

Kuchařské výtvory se také denně hodnotí, na táboře se totiž soutěží o titul nejlepšího MasterChefa. Děti si zároveň berou i část výrobků domů, aby daly ochutnat i rodičům.

---

Festival JAZZ VE MĚSTĚ se vrací na zámek a je zdarma

Hudební slavnost zabalená do všech barev jazzu. Takový bude mezinárodní jazzový open-air festival, který se opět po letech vrací na frýdecký zámek. Letos se navíc organizátoři rozhodli, že akci otevřou široké veřejnosti zcela zdarma. Lidé tak mohou zažít jazz světového formátu.

Kultura F-M připravila další ročník oblíbeného hudebního festivalu JAZZ VE MĚSTĚ.

Jan Ražnok, produkční Kultury F-M: "Letos se vracíme s tímto jazzovým festivalem do areálu frýdeckého zámku. A připravili jsme dvoudenní pestrý program plný různých barev jazzu. Budou tam jazzoví interpreti v podstatě z celého světa. Bude tam americká zpěvačka Allison Wheeler, polská zpěvačka Anna Maria Jopek, ukrajinská zpěvačka GANNA. Budou tam i místní umělci, jako místní Point of Few nebo talentovaná mladá zpěvačka NIKA se svojí kapelou. Marian Friedl, taková jazz-folková hvězda tuzemského regionu se svojí kapelou Baroshi. Takže program opravdu pestrý."

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Tradiční akce Jazz ve městě nabízí špičkové jazzové umělce nejenom z České republiky. A my jsme se letos rozhodli, že tuto akci otevřeme pro veřejnost a tento zajímavý program by měli mít zpřístupněný zdarma. Rozhodli jsme se tak proto, protože Kultura FM nabízí celou řadu programů, které jsou i ziskové a hospodaří dobře. A tato akce nabízí opravdu kvalitu. A já věřím, že i ten, kdo přijde třeba poprvé na Jazz ve městě, tak si v budoucnu najde cestu, aby ho navštívil znovu."

Mezinárodní jazzový open-air festival se koná 26. a 27. července, začátky jsou vždy v odpoledních hodinách. Přesný program najdete na webu .

---

Zdroj: https://polar.cz/porady/frydeckomistecky-expres/frydeckomistecky-expres-25-07-2024-16-46