Jesenický expres
- Do pálenic se začínají sjíždět milovníci pálenek
- Nízký i Hrubý Jeseník jsou krajinou rozhleden
- Pohledy z výšky nabízejí také jesenická města
V pálenicích se teď dveře téměř nezastaví. Lidé do nich vozí nejen loňské kvasy, ale také ty letošní. Nejčastěji se letos pálí jablka, hrušky a švestky. Naopak počasí moc nepřálo třešním a rybízu, jejichž úroda byla velmi malá.
Tekutého ovoce bude letos dostatek. Urodilo se nejen hodně švestek, ale také hrušek a jablek. Pálenicím tak začala sezóna. Stačí dodat kvas a za pár hodin odjíždíte s vlastní slivovicí, hruškovicí, nebo calvadosem.
Anketa: jeden z klientů pálenice: “Přivezli jsme na calvados jablka. Přijeli jsme z Rudné, je to kousek. Máme 150 litrů, tak uvidíme. Kdyby bylo 10 litrů, tak jsme spokojeni."
Pavel Kubeša spolumajitel pálenice: “Nejčastěji mají kolem 200 litrů kvasu, což je na jeden kotel. Ale máme tu několikrát ročně i zákazníky, kteří třeba mají 2 tisíce litrů, takže jsou tady dva dny. Ten proces spálení toho jednoho kotle trvá 3 až 4 hodiny.”.
Základem dobré pálenky je zralé, zdravé a čisté ovoce a dobře založený kvas, do kterého by se nemělo vůbec nic přidávat.
Pavel Kubeša spolumajitel pálenice: “Když nasbíráte ovoce, tak zhruba do 14 dnů se do toho kvasu můžete podívat a po 14 dnech to nechte uzavřené 8 týdnů, 10 týdnů, 12 týdnů, prostě vůbec do toho nekoukejte.”
Nejlepší sezónou za historii pálenice byl rok 2018/2019, kdy se pálilo až do konce června.
Naopak nejhorší byla ta loňská, kdy se s pálením skončilo už na začátku ledna, protože téměř všechno ovoce pomrzlo a nebylo téměř co pálit.
---
V pálenicích se teď dveře téměř nezastaví. Lidé do nich vozí nejen loňské kvasy, ale také ty letošní. Nejčastěji se letos pálí jablka, hrušky a švestky. Naopak počasí moc nepřálo třešním a rybízu, jejichž úroda byla velmi malá.
Tekutého ovoce bude letos dostatek. Urodilo se nejen hodně švestek, ale také hrušek a jablek. Pálenicím tak začala sezóna. Stačí dodat kvas a za pár hodin odjíždíte s vlastní slivovicí, hruškovicí, nebo calvadosem.
Anketa: jeden z klientů pálenice: “Přivezli jsme na calvados jablka. Přijeli jsme z Rudné, je to kousek. Máme 150 litrů, tak uvidíme. Kdyby bylo 10 litrů, tak jsme spokojeni."
Pavel Kubeša spolumajitel pálenice: “Nejčastěji mají kolem 200 litrů kvasu, což je na jeden kotel. Ale máme tu několikrát ročně i zákazníky, kteří třeba mají 2 tisíce litrů, takže jsou tady dva dny. Ten proces spálení toho jednoho kotle trvá 3 až 4 hodiny.”.
Základem dobré pálenky je zralé, zdravé a čisté ovoce a dobře založený kvas, do kterého by se nemělo vůbec nic přidávat.
Pavel Kubeša spolumajitel pálenice: “Když nasbíráte ovoce, tak zhruba do 14 dnů se do toho kvasu můžete podívat a po 14 dnech to nechte uzavřené 8 týdnů, 10 týdnů, 12 týdnů, prostě vůbec do toho nekoukejte.”
Nejlepší sezónou za historii pálenice byl rok 2018/2019, kdy se pálilo až do konce června.
Naopak nejhorší byla ta loňská, kdy se s pálením skončilo už na začátku ledna, protože téměř všechno ovoce pomrzlo a nebylo téměř co pálit.
---