Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Závod Grand Prix Forman má za sebou 5. ročník

3. srpna 2015 15:31 | Nový Jičín | Jan Plašil

Pět ročníků má po víkendu za sebou cyklozávod Grand Prix Forman, který postupně sbírá body a stal se z něj vyhledávaný závod známý i za hranicemi Novojičínska. Jako vždy mohl na start úplně každý, stačí jen přilba, kolo a hlavně ostré tempo. K tomu také pořádná fyzička, závodu se totiž účastní stále lepší jezdci. Mezi nimi byl letos i Ondřej Fierla, úřadující amatérský mistr České republiky.
Václav Prejda, účastník závodu, tým Forman Cinelli
Ondřej Fierla, úřadující amatérský mistr České republiky. Podle zúčastněných jezdců je trať závodu poměrně těžká. Velkou roli hraje i vítr, navíc hned po startu následuje stoupání. Petr Toman, sportovní ředitel týmu Forman Cinelli Grand Prix Forman hostí celkem 7 kategorií - od juniorů až po kategorii 60 let a více. Samostatně nastupují také ženy. Prostor už pravidelně dostávají i děti. S Tour De France se tento závod samozřejmě nemůže rovnat, i přesto jede Grand Prix Forman s úrovní stále výš a rozhodně platí za jednu z nejzajímavějších akcí v Moravskoslezském kraji. Petr Toman, sportovní ředitel týmu Forman Cinelli V nejtěžší kategorii se šesti koly a celkem čtyřiaosmdesáti kilometry se to podařilo v kategorii B Petru Hudečkovi z domácího týmu Forman Cinelli. Jen třívteřinovou ztrátu na něj měl vítěz kategorie A Jakub Foltýn.

V Novém Jičíně pokračuje rekonstrukce bazénu

3. srpna 2015 15:08 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

V Novém Jičíně pokračuje velká rekonstrukce sportovní haly a krytého bazénu. Vše probíhá za provozu sousedícího venkovního koupaliště. Rozsáhlá akce je první velkou rekonstrukcí této budovy od roku 1975, kdy byl novojičínský bazén otevřen.

12. ročníku Jičínfestu nepřálo počasí

31. července 2015 12:23 | Nový Jičín | Jan Plašil

V rámci Novojičínského léta proběhl v sobotu v amfiteátru na Skalkách již tradičně festival na
podporu amatérských kapel z Nového Jičína a širokého okolí - Jičínfest. Jeho pořadatelé umožňují amatérským kapelám zahrát si na profesionálně vybaveném pódiu a také před početným publikem.

Ohnivé divadlo rozzářilo Masarykovo náměstí

31. července 2015 12:23 | Nový Jičín | Jan Plašil

Zřejmě nejzajímavější vizuální show Novojičínského léta proběhla před několika dny na Masarykově náměstí. Cyberpunková performance souboru Amanitas je inspirována komixy Káji Saudka a Miloše Macourka. Tereza Georgievová, Amanitas fire theatre Diváci mohli vidět příběh plný křídel, ohně, světel, lásky a nenávisti. Příprava podobných triků a celého děje je velmi náročná. Tereza Georgievová, Amanitas fire theatre Další lahůdkou v programu Novojičínského léta bude znovuzrození kapely November 2nd. Jejich koncert můžete vidět 7. srpna opět na Masarykově náměstí. V programu vystoupí i britská kapela Jade Vine.

Městská policie upozorňuje na odhozené injekce

31. července 2015 12:22 | Nový Jičín | Jan Plašil

Použité injekční stříkačky pohozené na ulicích a v trávě. Jejich poměrně vysoký výskyt hlásí větší města Moravskoslezského kraje. V Novém Jičíně našli lidé jen za červenec deset kusů. Městská policie na to upozorňuje a varuje před možným rizikem.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 31. 7. 2015

31. července 2015 12:20 | Nový Jičín | Jan Plašil

Nový Jičín bude mít nové webové stránky. Město zveřejnilo výzvu k podání nabídky na jejich zhotovení i s redakčním systémem a zajištění webhostingu. Případní zájemci si mohou podrobné podklady stáhnout na stávajícím webu města.
*
V letošním roce končí desetileté období od hromadné výměny občanských průkazů v roce 2005. Městský úřad proto doporučuje ověření platnosti, možná končí i vám.
*
Stejně jako v minulých letech městský úřad vyzývá vlastníky, nájemce nebo správce budov, kanalizací a dalších dotčených míst, aby zajistili deratizaci, nejlépe od 1. do 30. září.
*
V neděli 2. srpna jste zváni na hrad na Starém Jičíně, kde proběhne velká soutěž v pojídání klobás. Od 16 hodin se představí Maxijedlík Jaroslav Němec.
*
Během letních dnů jste v Novém Jičíně zváni na několik výstav. V Žerotínském zámku je stále k vidění expozice Portrétů, dále Cesty do pravěku nebo výstava Za svobodu. Kromě toho jsou další výstavy také v návštěvnickém centru, na Staré poště nebo v knihovně.
*
Městské kulturní středisko opět přichází s kurzy na školní rok 2015-2016. Jejich přehled najdete na internetových stránkách nebo ve zpravodaji města.
*
Dva cyklisté ze Straníka, kteří vyrazili NAKOLE DOKOLA. Jsou aktuálně na západní straně republiky. Vyrazili 10. července a po obvodu naši země ji celou chtějí objet. Podpořit a také sledovat jejich zajímavé fotografie a zážitky z cest můžete na facebookových stránkách projektu.
www.facebook.com/nakoledokola

Pomozte zalévat stromy, žádá novojičínská radnice

30. července 2015 11:45 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Pět desítek stromů, tolik jich kvůli suchému počasí museli nechat pokácet v Novém Jičíně. I když je vlna veder zatím pryč, stromům stále chybí voda. Radnice se proto obrátila s prosbou na obyvatele města, aby pomohli se zaléváním.

Strážníci v NJ upozorňují na odhozené injekce

29. července 2015 12:01 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Použité injekční stříkačky pohozené na ulicích a v trávě. Jejich poměrně vysoký výskyt hlásí větší města Moravskoslezského kraje. Například v Novém Jičíně našli lidé jen za červenec deset kusů. Městská policie tamní lidi varuje.

HK Nový Jičín vyhlíží sezónu 2015/2016

28. července 2015 13:14 | Nový Jičín | Jan Plašil

Hokejový klub Nový Jičín se chystá na další sezónu. Jako vždy jsme zjišťovali, co nového jeho vedení připravuje. Kromě několika změn v sestavě A mužstva je už teď jisté angažmá trenérské dvojice Flašar - Grimm.

V Novém Jičíně bude fungovat sociální rehabilitace

26. července 2015 13:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

V Novém Jičíně začne už brzy fungovat nová služba - sociální rehabilitace. Ta bude pomáhat lidem s duševním onemocněním, mentálním nebo tělesným a kombinovaným postižením zařadit se do života. Vše bude mít na starosti Slezská diakonie s podporou města.

Sbírka pro ovdovělého strážníka dopadla skvěle

21. července 2015 14:36 | Nový Jičín | Jan Plašil

Sbírka na pomoc ovdovělého Martina Davida skončila 1. července. Organizátoři sečetli všechny příspěvky a zajistili vyúčtování a další náležitosti podle zákona. Výsledek a obrovská pomoc lidí všechny překvapila.

Pozvánka na Jičínfest 2015

20. července 2015 14:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Tradiční akce, která podporuje hudební scénu na Novojičínsku. V sobotu 25. července začíná v amfiteátru Skalky další ročník oblíbeného Jičínfestu. Městské kulturní středisko, které má toto setkání příznivců převážně rockové hudby na svědomí, opět připravilo zajímavý výběr skupin z Nového Jičína, Kopřivnice, Oder, Studénky nebo třeba Frýdku-Místku. V lineupu hlavní A stage se objeví dva hosté: kapely Hentai Corporation a Salamandra. Začátek programu je v 17:30.

Cyklisté ze Straníka vyrazili NAKOLE DOKOLA

20. července 2015 12:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Dva cyklisté ze Straníka vyrazili NAKOLE DOKOLA. Tak se jmenuje jejich projekt a zároveň prázdninový výlet, během kterého chtějí Josef Indrák a Radim Sváč objet celou republiku. Sbalení vyrazili 10. července do Beskyd, kde svou trasu oficiálně zahájili. Někomu možná přijde jejich výlet jako dětská hra, oni sami ale tvrdí, že v sedlech kol si jedou pro svůj sen. Připraveni jsou vydržet jak dlouho bude třeba. Podpořit projekt a také sledovat jejich zajímavé fotografie a zážitky z cest můžete na facebookových stránkách NAKOLE DOKOLA a alespoň virtuálně s nimi objet celé Česko. Držíme palce.

Město pokračuje s letními brigádami pro studenty

20. července 2015 10:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Studentské brigády, které organizuje město, jsou v plném proudu. Stejně jako v loňském roce byl o práci v ulicích Nového Jičína velký zájem. Uchazeče nakonec vybral los.

Městská knihovna zve děti na prázdninové čtvrtky

19. července 2015 10:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Už jsme vás informovali, že městská knihovna o prázdninách připravila zajímavé akce pro děti. Většinu z letních čtvrtků je pro ně zajištěn vzdělávací nebo zábavný program. Dvě tato setkání už mají zájemci za sebou.

Výstava v muzeu jde po stopách Zdeňka Buriana

17. července 2015 14:11 | Nový Jičín | Jan Plašil

Letošních 110 let od narození významného malíře Zdeňka Buriana připomíná výstava v Muzeu Novojičínska. Obrazy a předměty vystavené v Žerotínském zámku mají na svědomí jeho pokračovatelé. Jeden z exponátů už určitě viděli i diváci jednoho historického filmu. Tento stegosaurus si zahrál ve snímku Cesta do pravěku režiséra Karla Zemana. Právě on inspiroval spoustu tvůrců, to samé platí i o Zdeňku Burianovi. Oldřiška Frühbauerová, spoluautorka výstavy Projekt Paleoart sdružuje v současné době pětici umělců, kterým je tvorba Zdeňka Buriana velmi blízká a v podstatě pokračují v jeho stopách. Oldřiška Frühbauerová, spoluautorka výstavy Pravěká výstava v Žerotínském zámku potrvá do 6. září.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně 17. 7. 2015

17. července 2015 14:09 | Nový Jičín | Jan Plašil

V létě nekrmte ptáky. S touto prosbou se úředníci obrací na obyvatele města. Přikrmování ptáků v letních měsících jim škodí, navíc zbytky pečiva jsou pak spíše potravou pro hlodavce. K tématu připravujeme reportáž.
*
Zdeněk Trefil - přední moravský architekt. Ten bude hostem přednášky a besedy, kterou ve středu 22. července pořádá klub rodáků a přátel města v prostorách městské bašty. Hovořit se bude o moderní architektuře a stejně jako všechny akce rodáků, bude i tato spojena především s Novým Jičínem.
*
Novojičínský discgolfový klub Moravian Gators pořádá v sobotu 1. srpna turnaj pro veřejnost. Bližší informace najdete například v novojičínském zpravodaji. Start je v 8:30 na discgolfovém hřišti Bocheta.
*
Hrad Starý Jičín zve na prázdninové akce. Například tento víkend probíhá Strašidelný hrad. Děti i jejich rodiče se mohou těšit na 10 strašidelných bytostí, které se postarají o večerní zábavu. Akce probíhá v pátek a v sobotu.
*
Málokdo ví, že Nový Jičín nabízí jednu zeměpisnou zajímavost, kterou je 18. poledník východní délky. Ten prochází západní částí města. Tuto cestu podrobně mapuje Jaroslav Bělík. I k tomuto tématu připravujeme reportáž.

Uběhlo 225 let od úmrtí generála Laudona

17. července 2015 14:08 | Nový Jičín | Jan Plašil

Nový Jičín si opět připomněl úmrtí generála Laudona. Významný a slavný vojevůdce je s historií města neodmyslitelně spjatý. V úterý uběhlo přesně 225 let, co skonal v rohovém domu na Masarykově náměstí.

Nový Jičín brzy spustí službu sociální rehabilitace

17. července 2015 12:49 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

V Novém Jičíně už brzy spustí novou službu - ve městě začne fungovat sociální rehabilitace. Ta pomůže lidem s duševním onemocněním nebo zdravotním postižením zařadit se do života. Projekt podpořil Moravskoslezský kraj i město Nový Jičín a zaštiťuje ho Slezská Diakonie.

Nový Jičín opět organizuje letní brigády pro studenty

16. července 2015 8:49 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Letní brigády pro studenty od šestnácti let. Nový Jičín pokračuje s úspěšným projektem, který se osvědčil v minulých letech. O práci v ulicích města byl i letos velký zájem. Uchazeče musel vybrat los.

Nový Jičín opět hostí soustředění krasobruslařů

15. července 2015 12:05 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Na zimním stadionu v Novém Jičíně probíhá další mezinárodní soustředění krasobruslařů. Ti si město a zázemí, které jim hokejový klub poskytuje, oblíbili už v loňském roce.

Nový Jičín opět hostil soustředění krasobruslařů

14. července 2015 14:09 | Nový Jičín | Jan Plašil

Na zimním stadionu, kde je v čerstvě v provozu ledová plocha, probíhá další mezinárodní soustředění krasobruslařů. Ti si Nový Jičín a zázemí, které jim hokejový klub poskytuje, oblíbili už v loňském roce.

V létě prosím nekrmte ptáky, vzkazují úředníci lidem

14. července 2015 13:09 | Nový Jičín | Jan Plašil

V létě nekrmte ptáky. S touto prosbou se úředníci obrací na obyvatele města. Přikrmování ptáků v letních měsících jim škodí, navíc zbytky pečiva jsou pak spíše potravou pro hlodavce.

V létě nekrmte ptáky, prosí úředníci v Novém Jičíně

14. července 2015 12:01 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Nekrmte ptáky. S tímto vzkazem se úředníci v Novém Jičíně obrací na obyvatele města. Přikrmování ptáků v letních měsících jim škodí, navíc zbytky pečiva jsou pak spíše potravou pro hlodavce.