Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Andrea Holeszová

25 nových SOS tlačítek potěší osaměle žijící seniory z Ostravy-Jihu. Nakoupila je radnice

31. ledna 2024 9:45 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Osaměle žijící senioři v Ostravě-Jihu se dočkají nových tísňových tlačítek. Nakoupí je vedení obvodu v rámci projektu Senior linka. Tlačítka jsou napojena na dispečink Městské policie, který v případě aktivace, na místo okamžitě vysílá pomoc.

První muzeum na Jihu se otevře v neděli v Jubilejní kolonii. Návštěvníky vrátí do 30. let

30. ledna 2024 10:26 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Už tuto neděli se v Hrabůvce otevře bytové muzeum v Jubilejní kolonii. To návštěvníky vrátí o století v čase, kdy tato výstavní kolonie postavená na počest stoletého trvání Vítkovického hutnictví vznikla. Jedná se o první muzejní instituci v celém obvodu.

Vietnamská komunita Moravskoslezského kraje oslavila lunární nový rok. Bude ve znamení draka

Vietnamská komunita Moravskoslezského kraje oslavila lunární nový rok. Ten oproti tradičního západního kalendáře přichází o měsíc později. Letošní rok je zasvěcen znamení draka, jenž má přinést prosperitu.

Jižané mohou získat dotace pro zkrášlení svého okolí v rámci projektu Tvoříme prostor

28. ledna 2024 12:15 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Nejpozději do 5. února mohou lidé předložit vlastní projekty v rámci dotačního programu města Ostravy - Tvoříme prostor. Na zkrášlení veřejného prostoru mohou obyvatelé získat až půl miliónu korun. Na Jihu se takto podařilo zrealizovat pět komunitních projektů.

Osaměle žijící senioři v Ostravě-Jihu se dočkají nových tísňových tlačítek

Osaměle žijící senioři v Ostravě-Jihu se dočkají nových tísňových tlačítek. Nakoupí je vedení obvodu v rámci projektu Senior linka. Tlačítka jsou napojena na dispečink Městské policie, který v případě aktivace na místo okamžitě vysílá pomoc.

Výtěžek z vánočního městečka v Bělském lese putuje do Záchranné stanice v Bartošovicích

Vedení záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích si převzalo výtěžek z vánočního městečka v Bělském lese. Z dobrovolných příspěvků návštěvníků se zde od konce listopadu vybralo přes 270 tisíc korun. Peníze chtějí na stanici investovat do modernizace svého zařízení.

Žáci základních škol připravovali saláty v gastronomické soutěži O čokoládovou vařečku

Žáci z jedenácti základních škol se sjeli do Hrabůvky, aby připravili zdravé pokrmy odborné porotě. Soutěžili totiž v gastronomické soutěži O čokoládovou vařečku, která je jedinou svého druhu v Moravskoslezském kraji. Tématem letošního ročníku byl: Salát zdravě a chutně.

Další podchod v Ostravě-Jihu ozdobila velkoplošná malba

Po podchodech u opravených zastávek Dřevoprodej a Tylova nebo pod ulicí Horymírova byl v obvodě Ostrava-Jih místními motivy vymalován další podchod. Jedná se o spojení mezi nejlidnatější městskou částí Hrabůvkou s obvodem Hrabová. Výmalba vyšla celkem na 142 tisíc.

Složité období po porodu matkám v Městské nemocnici pomáhá preventivně řešit nová metoda

Porodní oddělení městské nemocnice zavedlo novou metodu preventivní, psychologické péče. Dotazník má rodičkám pomoct zjistit, jak se duševně vyrovnávají se složitým obdobím po porodu a případně nabídnout pomoc. Projekt Perinatal v nemocnici zavedli ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví.

Ostravané mohou díky upravené vyhlášce opět odkládat vánoční stromky u kontejnerů

17. ledna 2024 9:41 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Obyvatelé Ostravských sídlišť mohou až do půlky února odkládat staré vánoční stromky ke kontejnerům. O jejich svoz se starají pracovnici společnosti OZO, přičemž vozidla vyrážejí každý všední den do jiných městských obvodů. V Ostravě-Jihu jezdí ve středy a čtvrtky.

Komerční sdělení více

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.


Čekárna na Klinice onkologické dostala novou podobu

Čekárna chemoterapie a rentgenu Kliniky onkologické FNO a LF OU dostala zcela novou tvář. Díky penězům od drobných dárců i velkých přispěvatelů se proměnila ve skutečnou kavárnu. Jen s tím rozdílem, že dobrovolníci, kteří zajišťují její chod, peníze za připravené nápoje ani další pochutiny neinkasují.

Skvělé jídlo i wellness? Užijte si gastronomický podzim ve Velkých Karlovicích

Zahřát se ve wellness, nechat se hýčkat při exotické masáži a nadechnout se čerstvého vzduchu při procházce přírodou: to je ideální tip pro podzimní dny. Ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích si to vše můžete vyšperkovat o skvělé jídlo! Hotel chystá hned několik degustačních večerů za účasti špičkových českých šéfkuchařů.

Startovní pole Ostrava City Marathonu ovládly dresy s logem FN Ostrava

Zaměstnanci Fakultní nemocnice Ostrava v kategorii štafet opět ovládli startovní listinu nejstaršího českého maratonu s názvem Ostrava City Marathon. Centrem moravskoslezské metropole běželo o víkendu celkem 35 týmů. Nejlepší z nich, vedený přednostou Interní a kardiologické kliniky, obsadil 7. místo.

Telemedicínské centrum Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí dálkově monitoruje pacienty po selhání srdce

Telemedicínské centrum Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí nově rozšířilo své portfolio služeb o novou technologii zaměřenou na dálkové sledování pacientů se srdečním selháním. Novinka, kterou třinecké centrum poskytuje jako jedno z mála v republice, umožňuje průběžné monitorování klíčových zdravotních ukazatelů pacientů v domácím prostředí, čímž snižuje nutnost hospitalizace pacienta a umožňuje rychlejší zásah lékařů při zhoršení stavu. Během uplynulého měsíce byly tímto způsobem sledovány první dvě desítky pacientů.

Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku má zcela novou ambulantní část

Zcela novou podobu získala ambulantní část Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku FNO a LF OU, která je umístěna ve 2. patře Polikliniky. Klimatizované prostory jsou vybaveny moderními vyšetřovacími jednotkami, jejichž součástí je i záznamový systém prováděného vyšetření. A nově jsou na jednom místě umístěny všechny odborné ambulance.

Více