Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Katka Geryková

Velikonoce připomněl učňovský jarmark i ozdobený trolejbus

7. dubna 2023 15:41 | Opava | Katka Geryková

Atmosféru blížících se velikonočních svátků připomněla v Opavě tradiční jízda svátečně ozdobeného trolejbusu, který brázdil ulice města. Žáci hotelové školy zase připravili Velikonoční jarmark, na kterém prodávali vlastnoručně připravené výrobky. Jako cukroví, mazance či koláče.

Opava pomáhá potravinové bance

6. dubna 2023 16:29 | Opava | Katka Geryková

Zaměstnanci Opavského magistrátu uspořádali sbírku trvanlivých potravin, které věnovali Potravinové bance v Ostravě. Ta poskytuje jídlo lidem v nouzi. A spolupracuje také s opavskými neziskovými organizacemi, kterým potraviny poskytuje.

Opava testuje elektrobus. A plánuje zcela bezemisní dopravu

6. dubna 2023 7:39 | Opava | Katka Geryková

Opavský dopravní podnik testuje autobus na elektřinu. V budoucnu by měly takovéto vozy na alternativní pohon nahradit ty současné na naftu a stlačený plyn. Opava disponuje vysoce ekologickou dopravou: polovinu vozového parku tvoří trolejbusy, druhou autobusy, většinou s pohonem na stlačený plyn.

Projektový den na Slezském gymnáziu ukázal studentům cestu k psychické pohodě

5. dubna 2023 15:25 | Opava | Katka Geryková

Akci s názvem Den D připravují studenti společensko-vědního semináře Slezského gymnázia každý rok na jiné téma. Letos chtěli svým spolužákům přiblížit, co je to wellbeing. Na několika přednáškách a workshopech se dozvěděli, jak zdravě žít a relaxovat. Mluvili také o nejrůznějších závislostech, které člověka v psychické nepohodě mohou ohrožovat.

Noc s Andersenem v Knihovně P. Bezruče v Opavě

5. dubna 2023 12:23 | Opava | Katka Geryková

V opavské knihovně Petra Bezruče se v neobvyklém večerním čase sešly děti na tradiční Noci s Andersenem. Tu pořádají české knihovny od roku 2001. Ta letošní byla věnována pohádkám.

Festival Další břehy začíná. Umění lze vnímat všemi smysly

1. dubna 2023 15:11 | Opava | Katka Geryková

Měsíc duben bude v Opavě patřit festivalu Další břehy. Připraveny jsou tři desítky pořadů nejrůznějších žánrů: divadelní a filmová představení, přednášky nebo výstavy. Tentokrát na téma O smyslu smyslů. O programu řekne více dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Trojboj SVČ Opava: veslování + kolo + běžkařský trenažér = 3,5 km

31. března 2023 20:08 | Opava | Katka Geryková

Školáci z Opavska mohli poměřit své síly v Trojboji. Na cyklistickém, veslařském a běžeckém trenážeru museli v co nejkratším čase zvládnout dohromady ujet 3,5 kilometru. Do finále se probojovalo 35 chlapců a dívek. Nejlepší borci zvládli všechny tři disciplíny pod deset minut.

Česká pošta zruší v Opavě čtyři pobočky

31. března 2023 13:01 | Opava | Katka Geryková

Ještě do konce června bude v Opavě v provozu všech šest dosavadních poboček České pošty. Poté kvůli transformaci podniku tady zůstanou pouze dvě. Zavřeny budou i velké sídlištní pobočky.

Rekonstrukce vrátila nádraží Opava západ historickou podobu

31. března 2023 12:13 | Opava | Katka Geryková

Skončila rekonstrukce nádražní budovy Opava – západ. Přestavba za víc jak 100 milionů korun vrátila nádraží historický ráz. Rozlehlý objekt teď bude nyní využívat také dopravní policie, která sem přesune své kanceláře.

Slezská nemocnice má novou neurologii

29. března 2023 16:56 | Opava | Katka Geryková

Slezská nemocnice má nové neurologické oddělní. Nachází se v části opraveného pavilonu L. Do jednoho místa se tak po letech sestěhovaly ambulance i lůžková část, které do té doby sídlily odděleně.

Komerční sdělení více

Sváteční středa na kole: projeďte si novou trasu Valachy mana s Terezou Tvarůžkovou

BYSTŘIČKA – Oblíbený Valachy man už se blíží a sportovce letos opět čekají novinky. Trasa oblíbeného triatlonového závodu, který se uskuteční v závěru června u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku, dozná změn a zájemci se s nimi mohou seznámit ve středu 8. května při organizované projížďce s bikerkou Terezou Tvarůžkovou. Tato úspěšná sportovkyně a závodnice na horském kole se letos stala spoluautorkou cyklistické části závodu.

Podcast FNO: Návrat černého kašle

Lékaři Kliniky infekčního lékařství stále častěji řeší diagnózy, se kterými se nesetkali několik desetiletí. Například černý kašel. Několik dospělých dokonce na čas upoutal na nemocniční lůžko. Odkud je jeho název a jaké jsou příznaky? Proč se vrátily nemoci, o kterých jsme si mysleli, že už jsou vymýcené? O tom všem, i o mýtech spojených s očkováním těhotných, je podcast se staničním lékařem kliniky MUDr. Petrem Širůčkem.

Horská služba Beskydy „narazila“ soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva Radegast, která byla stočená z ležácké tanku pojmenovaného na její počest.


Turecká Alanya: plážové lehárko i dobrodružné výlety

Alanya je oblíbená dovolenková destinace, kde zažijete relax na nejkrásnějších tureckých plážích i dobrodružné výlety. Pro její jedinečný půvab se jí říká perla Turecké riviéry. Toto úžasné místo ve Středozemním moři vás potěší zlatavými písečnými plážemi, rozmazlí skvělou kuchyní, ohromí jedinečnou přírodou, útesy a horami a nadchne antickými památkami. Podívejte se, jaká kouzelná zákoutí tady návštěvníci nejvíce vyhledávají.

Český Bazar - Online inzerce zdarma

Český Bazar je nově vzniklá online inzerce zdarma pro soukromé i firemní účely. Inzerci založil v roce 2023 její majitel, Jaroslav Průcha z Čeladné, s cílem nabídnout soukromou i komerční inzerci na jednom místě.

OZO Ostrava chystá Green swap = výměnu rostlin a workshop Mozaikový květináč 2024

V úterý 14. 5. 2024 se naše Reuse centrum Ostrava zbarví do zelena. Od 14 hodiny v něm totiž bude probíhat oblíbený GREEN SWAP alias VÝMĚNA ROSTLIN. Přijďte si s námi zaswapovat pokojové, balkonové i venkovní rostliny. A dále také semínka a sazenice zeleniny, bylin i květin. Rostliny k výměně můžete přinášet od rána, vyměňovat je začneme od 14 do 18 hodiny.

FN Ostrava spoluorganizovala 1. konferenci dětských sester

Historicky první konference dětských sester, kterou spolupořádala FN Ostrava se Střední zdravotnickou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou v Ostravě, nabídla celkem 15 odborných přednášek. Všech 150 míst v konferenčním sále Výstaviště Černá louka Ostrava bylo zaplněných do posledního místa.

Dolní Vítkovice se během hokejového mistrovství změní z DOV na FANDOV

Mezinárodně známý areál Dolní Vítkovice (DOV), který je industriální perlou Ostravy, se zapojí do dění okolo MS v hokeji. Od 10. do 23. května se z DOV stane takzvaný „FANDOV“. (Pozor, nikoli fanzóna.) „V Dolních Vítkovicích bude jedno ze záchytných parkovišť, hokejoví fanoušci tak mohou strávit čas před nebo po zápasech i u nás, program pro ně máme připravený,“ říká ředitelka DOV Renata Červená.

Více