Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Katka Geryková

Evakuační centrum v Opavě prověřila uprchlická krize

20. dubna 2023 15:48 | Opava | Katka Geryková

 Evakuační centrum v Opavě prověřila uprchlická krize. Toto místo bylo téměř rok nepřetržitě k dispozici lidem, kteří jsou na útěku před válkou na Ukrajině. Dovnitř teď nahlédneme s Romanem Otipkou z opavského magistrátu, který evakuační centrum provozuje.

Hrdinové podnikání aneb podnikatelé inspirují

19. dubna 2023 16:40 | Opava | Katka Geryková

Necelý rok existence má za sebou koncept Hrdinové podnikání, který pořádají studenti Soukromé střední školy podnikatelské v Opavě. Jejich hosty už byly dvě desítky úspěšných podnikatelů z našeho kraje, kteří se přišli podělit o své zkušenosti.

Opavská čistička si poradí s odpadní vodou za den a půl

19. dubna 2023 14:44 | Opava | Katka Geryková

Vše o čištění vody z kanalizace se dozvěděli účastníci exkurse v čistírně odpadních vod v Opavě. Zájemci si prohlédli cestu, kterou znečištěná voda urazí než se zase promění v tekutinu, kterou lze bez obavy vypustit do řeky Opavy. Celý tento proces trvá den a půl.

Které pobočky pošty v Opavě nakonec zůstanou?

15. dubna 2023 17:04 | Opava | Katka Geryková

Česká pošta možná změní své rozhodnutí o uzavření některých poboček v Opavě. Primátor Tomáš Navrátil (ANO) poukazoval na to, že zrušeny mají být vytížené pobočky na velkých sídlištích. Seznam zachovaných úřadoven tedy může doznat změn. Ovšem jejich počet zůstane stejný, nezvýší se.

Zápis dětí do 1. třídy. Opava očekává víc jak 500 nových školáků

15. dubna 2023 8:18 | Opava | Katka Geryková

Opavské základní školy, jejichž zřizovatelem je město, pořádaly zápisy do prvních tříd. Během nich mohli rodiče nechat zapsat své dítě do vybrané školy. Kapacity škol jsou dostačující. V příštím roce by mohlo být otevřeno dohromady 25 prvních ročníků.

V Opavě byl slavnostně zahájen multižánrový festival Další břehy

14. dubna 2023 13:48 | Opava | Katka Geryková

Opava ožila jarním festivalem Další břehy, který přináší víc jak tři desítky akcí nejrůznějších žánrů, které spojuje téma O smyslu smyslů. Velkolepé zahájení dalo prostor fantazii, když kouzelník Pavel Dolejška předváděl své triky.

Slezské zemské muzeum chystá výstavu o knížatech z Lichtenšteina. Malá ochutnávka už je k vidění

13. dubna 2023 12:18 | Opava | Katka Geryková

Venkovní výstava v arkádách ve Dvořákových sadech představuje fotografie zajímavých exponátů, které byly v Opavě k vidění před sto lety na výstavě věnované rodu Lichtenštejnů. Některé z nich se vrátí do města znovu. A to v květnu, kdy Slezské zemské muzeum chystá výstavu, která podrobně připomene tento knížecí rod a jeho správu Opavska a Krnovska.

Zebra se za tebe nerozhlédne

13. dubna 2023 6:10 | Opava | Katka Geryková

Opavští policisté se zapojili do celorepublikové akce Zebra se za tebe nerozhlédne. V rámci ní připomínali školákům pravidla bezpečného přecházení přes silnici.

Stavba obchvatu Opavy pokračuje. Na řadě je teď jižní část

12. dubna 2023 15:59 | Opava | Katka Geryková

Stát může začít s výkupy pozemků pro výstavbu jižní části obchvatu Opavy. Umožňuje to společné povolení, které pro úsek jižního obchvatu vydal krajský úřad. Nyní je v provozu jen část obchvatu města. Jeho dokončení by se slezská metropole mohla dočkat v roce 2030.

Čtení Bible v průběhu 24 hodin v Opavě

8. dubna 2023 7:45 | Opava | Katka Geryková

Více než stovka lidí se v Opavě zúčastnila Čtení Bible v průběhu 24 hodin. Dveře do Konkatedrály Nanebevstoupení Panny Marie zůstaly otevřené nejen pro věřící, ale také ateisty. Pro všechny, kteří chtěli Písmo svaté druhým předčítat, nebo přišli jen poslouchat.

Komerční sdělení více

Sváteční středa na kole: projeďte si novou trasu Valachy mana s Terezou Tvarůžkovou

BYSTŘIČKA – Oblíbený Valachy man už se blíží a sportovce letos opět čekají novinky. Trasa oblíbeného triatlonového závodu, který se uskuteční v závěru června u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku, dozná změn a zájemci se s nimi mohou seznámit ve středu 8. května při organizované projížďce s bikerkou Terezou Tvarůžkovou. Tato úspěšná sportovkyně a závodnice na horském kole se letos stala spoluautorkou cyklistické části závodu.

Podcast FNO: Návrat černého kašle

Lékaři Kliniky infekčního lékařství stále častěji řeší diagnózy, se kterými se nesetkali několik desetiletí. Například černý kašel. Několik dospělých dokonce na čas upoutal na nemocniční lůžko. Odkud je jeho název a jaké jsou příznaky? Proč se vrátily nemoci, o kterých jsme si mysleli, že už jsou vymýcené? O tom všem, i o mýtech spojených s očkováním těhotných, je podcast se staničním lékařem kliniky MUDr. Petrem Širůčkem.

Horská služba Beskydy „narazila“ soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva Radegast, která byla stočená z ležácké tanku pojmenovaného na její počest.


Turecká Alanya: plážové lehárko i dobrodružné výlety

Alanya je oblíbená dovolenková destinace, kde zažijete relax na nejkrásnějších tureckých plážích i dobrodružné výlety. Pro její jedinečný půvab se jí říká perla Turecké riviéry. Toto úžasné místo ve Středozemním moři vás potěší zlatavými písečnými plážemi, rozmazlí skvělou kuchyní, ohromí jedinečnou přírodou, útesy a horami a nadchne antickými památkami. Podívejte se, jaká kouzelná zákoutí tady návštěvníci nejvíce vyhledávají.

Český Bazar - Online inzerce zdarma

Český Bazar je nově vzniklá online inzerce zdarma pro soukromé i firemní účely. Inzerci založil v roce 2023 její majitel, Jaroslav Průcha z Čeladné, s cílem nabídnout soukromou i komerční inzerci na jednom místě.

OZO Ostrava chystá Green swap = výměnu rostlin a workshop Mozaikový květináč 2024

V úterý 14. 5. 2024 se naše Reuse centrum Ostrava zbarví do zelena. Od 14 hodiny v něm totiž bude probíhat oblíbený GREEN SWAP alias VÝMĚNA ROSTLIN. Přijďte si s námi zaswapovat pokojové, balkonové i venkovní rostliny. A dále také semínka a sazenice zeleniny, bylin i květin. Rostliny k výměně můžete přinášet od rána, vyměňovat je začneme od 14 do 18 hodiny.

FN Ostrava spoluorganizovala 1. konferenci dětských sester

Historicky první konference dětských sester, kterou spolupořádala FN Ostrava se Střední zdravotnickou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou v Ostravě, nabídla celkem 15 odborných přednášek. Všech 150 míst v konferenčním sále Výstaviště Černá louka Ostrava bylo zaplněných do posledního místa.

Dolní Vítkovice se během hokejového mistrovství změní z DOV na FANDOV

Mezinárodně známý areál Dolní Vítkovice (DOV), který je industriální perlou Ostravy, se zapojí do dění okolo MS v hokeji. Od 10. do 23. května se z DOV stane takzvaný „FANDOV“. (Pozor, nikoli fanzóna.) „V Dolních Vítkovicích bude jedno ze záchytných parkovišť, hokejoví fanoušci tak mohou strávit čas před nebo po zápasech i u nás, program pro ně máme připravený,“ říká ředitelka DOV Renata Červená.

Více