Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Katka Geryková

Záchranáři učili děti poskytovat první pomoc. Do školy přijeli sanitkou

29. dubna 2023 13:08 | Opava | Katka Geryková

Jak zastavit krvácení, jak správně provádět masáž srdce nebo jak komunikovat s tísňovou linkou. Děti z opavské Základní školy B. Němcové se učily poskytovat první pomoc. Školáci se mohli také podívat, jak je vybavená záchranářská sanitka.

Projektová výuka je zábavnější. Jen škoda, že v současném školství nemá místo

28. dubna 2023 8:18 | Opava | Katka Geryková

Studenti druhých ročníků Slezského gymnázia v Opavě si vyzkoušeli tzv. projektové vyučování. V jednotlivých hodinách učitelé propojili hned několik předmětů a také sjednotili teorii s praxí. Hodiny byly pestřejší a žáky i více bavily.

Rekonstrukce Bredy začíná. Nejdříve přijdou na řadu okna a fasáda

27. dubna 2023 15:40 | Opava | Katka Geryková

Brzy začnou rekonstrukční práce na chátrajícím opavském obchodním domě Breda. Tuto kulturní památku odkoupilo od soukromého majitele město a snaží se jí navrátit původní lesk. Jako první přijde na řadu oprava fasády a výměna oken za 28,4 mil. korun.

Moderní výzvy lidstva tentokrát o smrti

26. dubna 2023 16:31 | Opava | Katka Geryková

Mendelovo gymnázium ve spolupráci se Slezskou univerzitou připravuje pravidelně cyklus přednášek s názvem Moderní výzvy lidstva. Mluví se zde o problémech, které aspirují na velká témata následujících let, ovšem pozornost se jim příliš nevěnuje. Jedním z nich je téma smrti a umírání. Promluvila o něm bioložka a bioetička Renata Veselská.

Balet Zvoník u Matky Boží ve Slezském divadle

26. dubna 2023 8:29 | Opava | Katka Geryková

Slezské divadlo uvedlo o víkendu premiéru baletu Zvoník u Matky Boží. Tato adaptace slavného románu francouzského spisovatele Viktora Huga připomene tragickou lásku krásné Esmeraldy a znetvořeného Quasimoda, kterou připravil režisér a choreograf Jiří Horák.

Nová expozice v Národním památníku II. světové války v Hrabyni

25. dubna 2023 22:14 | Opava | Katka Geryková

Národní památník II. světové války v Hrabyni, který je součástí Slezského zemského muzea, zve do nové expozice. Její příprava trvala více než rok a po tuto dobu byl památník pro veřejnost uzavřený. Návštěvníci se mohou těšit na velkolepou bojovou scénu nebo dokumentární filmy, které expozici nově doplní.

Začaly praktické maturity, teorie přijde na řadu v květnu

24. dubna 2023 10:05 | Opava | Katka Geryková

Studentům odborných škol začala praktická část maturitní zkoušky. V květnu je pak, stejně jako všechny ostatní maturanty, čekají písemné testy a pak ústní zkoušení. V Moravskoslezském kraji bude zkoušku z dospělosti skládat přes osm tisíc studentů.

Vzduch pro život – výtvarná, literární a sportovní soutěž

22. dubna 2023 16:44 | Opava | Katka Geryková

Základní škola Šrámkova vyhlásila druhý ročník soutěže s environmentální tematikou s názvem Vzduch pro život. Porota vybírala ty nejlepší s víc jak tisícovky došlých výkresů a hodnotila několik desítek literárních textů. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny v červnu.

Revitalizace Stříbrného jezera je téměř dokončená

22. dubna 2023 8:14 | Opava | Katka Geryková

Revitalizace okolí Stříbrného jezera v Opavě, se chýlí ke konci. Stavební úpravy, které trvaly tři roky, skončí za několik týdnů. Více o zatopeném sádrovcovém lomu, který je oblíbeným přírodním koupalištěm, řekne v rozhovoru Romeo Doupal, který je technickým dozorem na této stavbě.

Vše je jinak. Česká pošta změnila pobočky, které v Opavě uzavře

21. dubna 2023 16:50 | Opava | Katka Geryková

Česká pošta oznámila změnu poboček, které od července ponechá v Opavě v provozu. K úřadovně v obchodním centru Breda nově přibudou pošty na sídlištích v Kateřinkách a v Kylešovicích. O změně jednal s vedením státního podniku primátor města Tomáš Navrátil.

Komerční sdělení více

Tým neurologů FNO a LF OU s vědci z PF OU získal certifikaci metodiky neurokognitivní rehabilitace

Odborníci z týmu FN Ostrava, Lékařské a Přírodovědecké fakulty OU zpracovali pod vedením neuropsycholožky PhDr. Vladěny Jaremové přesný postup neurorehabilitační péče o pacienty s poškozením mozku v akutní fázi onemocnění. Jejich metodiku, která doposud v České republice chyběla, teď schválilo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Pracovat podle ní mohou všechna zdravotnická zařízení.

Kolik se vypilo na Colours kohoutkové?

Na Colours of Ostrava nemohla chybět osvěžující Free water zone od společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a.s. Čistou, osvěžující a ideálně vychlazenou kohoutkovou vodu mohl vyzkoušet každý účastník festivalu. OVAK vodobar byl přímo napojen na vodovodní řad. O správné nastavení a provoz zařízení se postarali promotéři z OVAKu. Za 4 dny se vypilo přes 8 000 litrů pitné vody.


FN Ostrava má mezi lékaři čtyři nové docenty

Akademický titul docent nově doplňuje jména čtyř lékařů FN Ostrava. Docenturu úspěšně zvládla doc. MUDr. Marcela Káňová, Ph.D., doc. MUDr. Martin Havel, Ph.D., doc. MUDr. et. MUDr. Jan Štembírek, Ph.D. a doc. MUDr. Lubomír Tulinský, Ph.D. Všichni jsou zároveň pedagogové na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Podcast FNO: Co oko nevidí

Která je nejdůležitější a nenahraditelná část oka? Kam se posunula oční chirurgie za posledních 20 let? Je nutné, aby měla oční klinika i lůžkové oddělení? O tom a mnohém dalším je podcast s přednostou Oční kliniky FNO a LF OU MUDr. Janem Němčanským, Ph.D., MBA.

Colours of Ostrava v nových barvách. Za rok přivezou The Chainsmokers

Nová vizuální identita od grafického studia Najbrt a první interpret 22. ročníku. Závěrečná tisková konference letošních Colours of Ostrava přináší vedle zhodnocení dosavadního ročníku i novinky pro příští rok, včetně prvního interpreta, elektronického dua The Chainsmokers. Během uplynulých tří dnů areál přivítal 867 návštěvníků s průkazem osob se zdravotním postižením, na pokladnách bylo rozdáno bezmála tři tisíce dětských pásek a očekává se kolem tisíce seniorů, kteří mají na závěrečný den festivalu volný vstup.

Dakarská zóna na Colours of Ostrava? Ano, včetně premiéry nového závodního speciálu!

Návštěvníci multižánrového festivalu Colours of Ostrava každým rokem naleznou v areálu různé zajímavé prezentace a překvapení. Letos se mohou dostat do Dakarské zóny, kterou připravila Ostra Group, partner VIP zóny festivalu a hlavní partner závodního týmu Fesh Fesh, který svoji techniku do zóny zapůjčí. Dakarskou zónu návštěvníci naleznou mezi pavilonem U6 a Gongem.

Karvinská hornická nemocnice ulevuje pacientům s vážnými pohybovými potížemi botoxem

Karvinská hornická nemocnice (KHN) pomáhá pacientům, kterým komplikuje život vážné onemocnění nebo úraz, botulotoxinovými injekcemi. Látka, kterou lidé běžně znají z estetické medicíny, v KHN slouží pro rehabilitaci po cévní mozkové příhodě, po úrazech, při stavech spojených s roztroušenou sklerózou nebo s nádory mozku. V tuto chvíli má nemocnice v rehabilitační péči první desítku pacientů, kterým je „botox“ pravidelně vpravován do svalů. Další nemocní postupně přibývají.

Více