Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Katka Geryková

Záchranáři učili děti poskytovat první pomoc. Do školy přijeli sanitkou

29. dubna 2023 13:08 | Opava | Katka Geryková

Jak zastavit krvácení, jak správně provádět masáž srdce nebo jak komunikovat s tísňovou linkou. Děti z opavské Základní školy B. Němcové se učily poskytovat první pomoc. Školáci se mohli také podívat, jak je vybavená záchranářská sanitka.

Projektová výuka je zábavnější. Jen škoda, že v současném školství nemá místo

28. dubna 2023 8:18 | Opava | Katka Geryková

Studenti druhých ročníků Slezského gymnázia v Opavě si vyzkoušeli tzv. projektové vyučování. V jednotlivých hodinách učitelé propojili hned několik předmětů a také sjednotili teorii s praxí. Hodiny byly pestřejší a žáky i více bavily.

Rekonstrukce Bredy začíná. Nejdříve přijdou na řadu okna a fasáda

27. dubna 2023 15:40 | Opava | Katka Geryková

Brzy začnou rekonstrukční práce na chátrajícím opavském obchodním domě Breda. Tuto kulturní památku odkoupilo od soukromého majitele město a snaží se jí navrátit původní lesk. Jako první přijde na řadu oprava fasády a výměna oken za 28,4 mil. korun.

Moderní výzvy lidstva tentokrát o smrti

26. dubna 2023 16:31 | Opava | Katka Geryková

Mendelovo gymnázium ve spolupráci se Slezskou univerzitou připravuje pravidelně cyklus přednášek s názvem Moderní výzvy lidstva. Mluví se zde o problémech, které aspirují na velká témata následujících let, ovšem pozornost se jim příliš nevěnuje. Jedním z nich je téma smrti a umírání. Promluvila o něm bioložka a bioetička Renata Veselská.

Balet Zvoník u Matky Boží ve Slezském divadle

26. dubna 2023 8:29 | Opava | Katka Geryková

Slezské divadlo uvedlo o víkendu premiéru baletu Zvoník u Matky Boží. Tato adaptace slavného románu francouzského spisovatele Viktora Huga připomene tragickou lásku krásné Esmeraldy a znetvořeného Quasimoda, kterou připravil režisér a choreograf Jiří Horák.

Nová expozice v Národním památníku II. světové války v Hrabyni

25. dubna 2023 22:14 | Opava | Katka Geryková

Národní památník II. světové války v Hrabyni, který je součástí Slezského zemského muzea, zve do nové expozice. Její příprava trvala více než rok a po tuto dobu byl památník pro veřejnost uzavřený. Návštěvníci se mohou těšit na velkolepou bojovou scénu nebo dokumentární filmy, které expozici nově doplní.

Začaly praktické maturity, teorie přijde na řadu v květnu

24. dubna 2023 10:05 | Opava | Katka Geryková

Studentům odborných škol začala praktická část maturitní zkoušky. V květnu je pak, stejně jako všechny ostatní maturanty, čekají písemné testy a pak ústní zkoušení. V Moravskoslezském kraji bude zkoušku z dospělosti skládat přes osm tisíc studentů.

Vzduch pro život – výtvarná, literární a sportovní soutěž

22. dubna 2023 16:44 | Opava | Katka Geryková

Základní škola Šrámkova vyhlásila druhý ročník soutěže s environmentální tematikou s názvem Vzduch pro život. Porota vybírala ty nejlepší s víc jak tisícovky došlých výkresů a hodnotila několik desítek literárních textů. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny v červnu.

Revitalizace Stříbrného jezera je téměř dokončená

22. dubna 2023 8:14 | Opava | Katka Geryková

Revitalizace okolí Stříbrného jezera v Opavě, se chýlí ke konci. Stavební úpravy, které trvaly tři roky, skončí za několik týdnů. Více o zatopeném sádrovcovém lomu, který je oblíbeným přírodním koupalištěm, řekne v rozhovoru Romeo Doupal, který je technickým dozorem na této stavbě.

Vše je jinak. Česká pošta změnila pobočky, které v Opavě uzavře

21. dubna 2023 16:50 | Opava | Katka Geryková

Česká pošta oznámila změnu poboček, které od července ponechá v Opavě v provozu. K úřadovně v obchodním centru Breda nově přibudou pošty na sídlištích v Kateřinkách a v Kylešovicích. O změně jednal s vedením státního podniku primátor města Tomáš Navrátil.

Komerční sdělení více

Taháky letošní Ladné Čeladné jsou Monkey Business, Tata Bojs a Lenny

Festival Ladná Čeladná uvede Monkey Business, Tata Bojs, Lenny i další oblíbené české kapely. Hudební program doprovodí rozmanité aktivity pro malé návštěvníky, pro které bude připravena dětská zóna s atrakcemi, tělocvična i odpočinková zóna. V areálu základní školy se festival koná již podeváté, letošní ročník připadá na 2. a 3. srpna.

Huisman Czech Republic vyrábí přechodové lávky pro námořní průmysl

Společnost Huisman Czech Republic vyrábí a testuje přechodové lávky pro společnost SMST, která se specializuje na návrh a výrobu zařízení pro námořní průmysl. Tyto lávky (tzv. gangways) jsou vybaveny špičkovou technologií, která zajišťuje bezpečný a pohodlný přesun osob a nákladu mezi plavidlem a offshore plošinou i za náročných podmínek.

OKD modernizuje porubový dopravník za 43 milionů korun

Těžební společnost OKD dokončuje modernizaci jednoho z hřeblových dopravníků, sloužících v porubech Dolu ČSM k dopravě vytěženého uhlí s hlušinou. Na nejrozsáhlejší modernizaci letošního roku vynaložila 43 milionů korun.


Na zámku v Bravanticích se chystá Pálení čarodějnic i prvomájová prohlídka zámku

V sobotu 27. dubna se v areálu zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční 3. ročník Pálení čarodějnic, který pořádá Zámecký spolek Bravantice, z. s., ve spolupráci s klubem rodičů při zdejší základní škole. Chybět nebudou ani komentované prohlídky, díky nimž lze po objednání zámek navštívit také o víkendech, nebo na 1. máje. Prohlídky se konají vždy ve 14 hodin.

HSF System bude součástí 58. ročníku MFF Karlovy Vary. Přiveze „udržitelnou“ modulární scénu

Spolupráce stavební skupiny HSF System a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary pokračuje. I v letošním roce bude realizována výstavba multifunkčního prostoru KVIFF.TV Park, který obdržel prestižní cenu Grand Prix Architektů 2023. Tento prostor slouží jako udržitelné a inovativní řešení pro festivalové zázemí. Po skončení festivalu se modulární stavba demontuje a může být znovu využita na jiných projektech.

Více