Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Kořistka

Na náměstí bude socha T. G. Masaryka

1. ledna 2008 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Největší a nejznámější ostravské náměstí leží přímo v centru města a nese název po prvním českém prezidentu, Tomáši Gariqeu Masarykovi. I když je obvyklé, že náměstí zdobí sochy velikánů, podle kterých se jmenují, v Ostravě Masarykova socha nikdy nebyla. To chce ale současné vedení města změnit.

Nezaměstnanost v kraji klesla

1. ledna 2008 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji už druhý měsíc klesá a v říjnu dokonce zaznamenali úředníci první větší pokles za poslední rok. Dobrou zprávou je i to, že nezaměstnaných ubylo ve všech okresech kraje.

Zvýšení nájmu městských bytů v Ostravě

1. ledna 2008 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Nájmy v městských bytech v Ostravě se v příštím roce zvýší. Jednotlivé městské obvody o cenách rozhodovaly samostatně a jen některé se rozhodly pro maximální výši stanovenou Ministerstvem pro místní rozvoj. Ta je 50 korun za čtvereční metr.

Vzácné dračí ryby v Akváriu na Černé louce

1. ledna 2008 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V ostravském akvariu na Černé louce chovají unikátní rybu. Jmenuje se červený drak a její cena se pohybuje i okolo 2,5 milionu korun.

Zabijáci koní z Rychvaldu

1. ledna 2008 0:00 | Karviná | Tomáš Kořistka

Obyvatelé jindy poklidného městečka Rychvald na Karvinsku žijí už týden ve strachu. Bojí se bandy, která prý prochází každou noc městem a krade koně. Jedné z chovatelek ukradli kobylu a po dvou dnech bylo její tělo nalezeno na odlehlém místě doslova rozbodané nožem. Několik dalších chovatelů už zloděje vyrušilo na svých pozemcích.

MS kraj zlepší kulturu cestování ve vlacích

1. ledna 2008 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Na železnici v našem kraji se co nevidět zlepší kultura cestování. Slibuje to krajský úřad, který uzavřel s Českými drahami smlouvu, v níž se dráhy zavázaly, že obnoví nejen vozový park, ale budou investovat i do oprav tratí a jejich modernizace.

Zahrádkářský zákon

1. ledna 2008 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Jednou z nejoblíbenějších zálib hlavně starší generace je určitě zahrádkaření. Doposud ale neexistuje zákon, který by tuto činnost nějak reguloval a každá zahrádkářská kolonie se řídí svým řádem. Teď ale poslanci připravují zákon, který by všechno sjednotil. Zahrádkáři by měli mít větší práva.

První certifikát hospodaření s energiemi získala firma z MS kraje

1. ledna 2008 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

První certifikát managementu hospodaření s energiemi udělený v České republice směřuje do Moravskoslezského kraje. Konkrétně přímo do ostravské společnosti THERM. Evropská unie tuto normu zavedla teprve letos v červnu.

Dálnice D 47 byla slavnostně otevřena

1. ledna 2008 0:00 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Středa, 25. listopadu, je pro všechny Ostravany ale i obyvatele celého Moravskoslezského kraje jistě historickým okamžikem. Byla totiž zprovozněna dálnice D47, která propojila Ostravu s Prahou. Pro kraj to znamená nejen rychlejší spojení s hlavním městem naší země, ale i příliv nových investorů.

Dálnice z Ostravy do Prahy je zprovozněna

1. ledna 2008 0:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Středa 25. listopadu je pro všechny Ostravany ale i obyvatele celého Moravskoslezského kraje historickým okamžikem. Byla totiž zprovozněna dálnice D47, která propojila Ostravu s Prahou. Pro kraj to znamená nejen rychlejší spojení s hlavním městem naší země, ale i příliv nových investorů. Ve stejný den byl v Ostravě slavnostně otevřen i dálniční přivaděč, který propojil dálnici s ulicí Máriánskohorskou.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více