Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Josef Lang byl amatérský, avšak významný malíř

9. března 2024 14:29 | Frýdek-Místek | Libor Běčák | Kulturní okénko

Netradiční průběh měla komentovaná prohlídka výstavy amatérského malíře Josefa Langa z Frýdku-Místku. Pořádána byla ke stému výročí jeho narození. Lidé si nejdříve prohlédli jeho tvorbu v expozicích na frýdeckém zámku a pak také jeho památkově chráněný rodný dům.

V Janovicích letos budují kanalizaci, dva vodovody a nové chodníky

9. března 2024 13:55 | Janovice | Libor Běčák | Janovický miniexpres

Život v Janovicích bude v letošním roce a částečně také v příštím roce značně ovlivněn budováním kanalizace, vodovodu a chodníků.

Dva muži loupili ve Frýdlantu nad Ostravicí. Ukradli i kameru, která je natočila

8. března 2024 9:16 | Frýdlant nad Ostravicí | Jiří Cileček

Dva muži se ve Frýdlantu nad Ostravicí vloupali do kůlny u rekreační chaty, na terasu restaurace a jednomu padla do oka i kamera městského kamerového systému. Právě díky záznamům z kamer se policistům podařilo dva muže ve věku 29let dopadnout. Nyní jim hrozí až tři roky vězení.

Podle ŘSD je podloží obchvatu Frýdku-Místku v pořádku

Frýdek-Místek reaguje na informaci o možném výskytu nebezpečných látek v podloží obchvatu Frýdku-Místku. Město nechalo prověřit skutečný stav u řady institucí a čeká také na informace z České inspekce životního prostředí.

Kultura, gastro, sport i divadlo. Frýdek-Místek láká na významné akce letošního roku

Kultura F-M ve spolupráci s městem a dalšími organizacemi připravila přehled deseti festivalů roku 2024. Přehled má za cíl přilákat návštěvníky na jedinečné události, které se ve městě konají. Od těch kulturních přes gastronomické až po ty sportovní.

Okresní soud ve Frýdku-Místku se otevřel veřejnosti. O prohlídky byl velký zájem

Okresní soud ve Frýdku-Místku se zapojil do festivalu Noc práva. V rámci něj se otevřel na celý den veřejnosti. V programu byla simulovaná soudní jednání, komentované prohlídky zajímavých prostor soudu, přednášky i prezentace vězeňské služby a policie.

Oprava mostů na Beskydské ve Frýdku-Místku skončí do 20. března

6. března 2024 22:10 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil | Dopravní revue

Ředitelství silnic a dálnic začalo s opravami dvou mostů v Beskydské ulici ve Frýdku-Místku za úplné uzavírky loni v srpnu. Práce se mírně protáhly, ale měly by skončit do 20. března. Jsou pro ně ale důležité teploty minimálně nad 10 stupňů a nejlépe žádný déšť.

Hasiči v Čeladné mají komu předat řemeslo

6. března 2024 10:40 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Mladí hasiči se v Čeladné, v obnovovén podobě, začali opět scházet na podzimu roku 2022. V zimním období směřují své pravidelné čtvrteční tréninky do sportovní haly, kde mohou nácvik provádět i díky maketě přenosné stříkačky, kterou jim vyrobili zkušenější kolegové - členové místní výjezdové jednotky.

Z palkovických školáků se stali artisté v Cirkusu trochu jinak

5. března 2024 19:12 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Nevšední zážitek mají za sebou žáci ZŠ v Palkovicích. Jejich škola totiž po dva dny žila Tak trochu jiným cirkusem.

Mladí automechanici z Moravskoslezského kraje soutěžili v Jablunkově

5. března 2024 17:12 | Jablunkov | Libor Běčák

Nejlepší budoucí automechanici ze středních škol v Moravskoslezském kraji se sešli v Jablunkově. Konala se tam postupová soutěž, kde museli prokázat teoretické a především praktické znalosti ve svém oboru.

Potřebovala peníze, tak ukradla kasičku veřejné sbírky na kapli ve Frýdlantu nad Ostravicí

5. března 2024 14:55 | Frýdlant nad Ostravicí | Jiří Cileček

31letá žena potřebovala akutně peníze, tak se rozhodla krást. Jako snadný cíl si vybrala kasičku veřejné sbírky na obnovu kaple ve Frýdlantu nad Ostravicí. Díky kamerovým záznamům a výborné spolupráci tamních strážníků a policistů ji ale ještě ten den chytili.

Práce na přestavbě bývalého hotelu Centrum ve Frýdku-Místku výrazně pokročily

V bývalém hotelu Centrum ve Frýdku-Místku pokračuje rekonstrukce. Městská společnost DISTEP kompletně demontovala interiér a chystá se na odstrojení obkladů z vnější části budovy. Z hotelu mají být rezidenční byty a společnost tam přestěhuje své zázemí.

Plocha u zastávek Anenská ve Frýdku-Místku projde proměnou za milion

Lidé ve Frýdku-Místku si v participativním rozpočtu odhlasovali další místo, které projde úpravou. Vítězem ankety v rámci projektu ZAPOJ F-M 2024 je prostor u autobusových zastávek Anenská v Místku. Úprava lokality bude předmětem diskuze s veřejností a město na ni dá opět milion korun.

Nošovice pořídily nový monitorovací systém, hlídá obec a informuje občany

1. března 2024 16:40 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

Obec Nošovice zakoupila nový systém pro vzdálený monitoring. Ten obsahuje přes dvacet zařízení a senzorů, které hlídají kvalitu ovzduší, hlučnost, nebo hladinu potoka, který ohrožoval majetek místních. Na třech mostech byly instalovány hladinoměry.

Lidé debatovali s místostarostou o rozpočtu

Občané Frýdlantu nad Ostravicí se mohli buď přímo osobně v kinosále, nebo z pohodlí domova prostřednictvím internetového přenosu, účastnit besedy s místostarostou Davidem Pavliskou. Tentokrát na téma rozpočtu města pro letošní rok.

Turisté se mohou zapojit do Beskydského průzkumníka a navštívit obory s lesní zvěří

1. března 2024 11:14 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

Navštívit zajímavá místa a k tomu navíc ještě vyhrát nějakou zajímavou cenu… To nabízí další ročník soutěže Beskydský průzkumník, který tentokrát mapuje obory s lesní zvěří.

Sdílená kola startují sezónu i ve Frýdku-Místku. Řeší se i propojení s dalšími městy

Oblíbená modrá sdílená kola se opět vrací do ulic Frýdku-Místku. Letos jich bude k dispozici opět 200. Součástí výpůjčního systému je i šest okolních obcí. A město dál jedná s provozovatelem o možnosti rozšíření dojezdové a výpůjční vzdálenosti i do dalších měst, jako je například Ostrava.

Frýdek-Místek hledá architekty a projektanty na přípravu projektu na Nové kulturní centrum

Frýdek-Místek vyhlásil výzvu, ve které hledá architekty a projektanty, kteří by se zapojili do obnovy historicky cenných objektů. Aktuálně běží veřejná zakázka na zpracování projektové dokumentace pro obnovu Národního domu a bývalé Národní záložny. Na ně má v budoucnu navázat nové kulturní centrum.

Rekonstrukce důležitých mostů ve Frýdku-Místku se protahuje. Hotovo by mohlo být v březnu

Dlouhá a náročná rekonstrukce mostů v Beskydské ulici ve Frýdku-Místku by mohla skončit do konce března. Práce se mírně protáhly. A ještě stále je může zkomplikovat špatné počasí. Po dokončení mostů je Ředitelství silnic a dálnic, společně s původními průtahy městem, předá do užívání kraji.

Frýdlant nad Ostravicí pořádá komentované prohlídky kaple, v plánu je pokračování rekonstrukcí

Frýdlantská kaple Blahoslavené Panny Marie je významnou místní historickou památkou. Na podzim byla po rekonstrukci znovu zpřístupněna návštěvníkům. Letos se budou její dveře otevírat jednou za měsíc od února do června.

Pobočky Turistického informačního centra Frýdek-Místek projdou kompletní rekonstrukcí

Frýdek-Místek začal s velkou rekonstrukcí poboček turistického informačního centra. Aktuálně se pracuje na Zámeckém náměstí. Pobočka na náměstí Svobody je v provozu. Modernizace obou poboček vyjde na 7,5 milionu korun. Zhruba 70 procent nákladů ale pokryje dotace.

Frýdek-Místek podpoří hnízdění ptáků v parcích. Instaluje tam nové vysoce odolné budky

Parky ve Frýdku-Místku budou pro ptactvo lákavější. Radnice chce podpořit jejich hnízdění. Instaluje proto 30 nových vysoce odolných budek. Ptákům zajistí klid a bezpečí před predátory a zároveň nahradí chybějící přirozené dutiny ve stromech. Hnízdění se pak bude pravidelně vyhodnocovat.

Samoživitelé ve Frýdku-Místku mohou dočasně získat městský byt

Frýdek-Místek připravil nové zásady pro přidělování bytů pro sociálně znevýhodněné občany. Vstřícný krok se týká především rodičů samoživitelů. Po splnění řady kritérií mohou získat byt na až na tři roky. Během té doby si musí svou situaci vyřešit a najít trvalé bydlení.

Muzeum Beskyd letos oslaví 100 let své existence. Výroční rok zahájilo dvěma výstavami stoletých malířů

25. února 2024 15:28 | Frýdek-Místek | Karel Soukop | Kulturní okénko

Zahájíme letošní výstavní sezónu v Muzeu Beskyd na frýdeckém zámku. Muzeum v letošním roce slaví 100 let od svého vzniku. Výroční rok zahajuje stylově dvěma výstavami malířů, kteří by se letos rovněž dožili sta let.

Otec a syn přijeli z ciziny vykrádat objekty ve Frýdku-Místku

23. února 2024 19:19 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Otec se synem si udělali netradiční služební cestu ze zahraničí do Frýdku-Místku. Ubytovali se a večer vyrazili za prací. Jenže jejich cílem nebylo nic poctivého, ale vloupačky do různých objektů ve městě. Během jedné noci se 48letý otec a 22letý syn vloupali do tří objektů. Následující večer, kdy opět vyrazili do ulic a pokusili se vloupat do další budovy. Jenže to už spadla klec.