Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hledání zaměstnání formou hry? Žádný problém díky nové moderní aplikaci Cesta k zaměstnání

Cesta k zaměstnání je moderní online vzdělávací aplikace, která seznamuje žáky středních škol s jednotlivými kroky při hledání zaměstnání. Aplikace interaktivně a zábavně simuluje celý proces. Hráči si postupně projdou tvorbou životopisu, vyzkouší si hledání práce na pracovním portálu, pohovor, podpis pracovní smlouvy a v závěru si ověří svou znalost základů pracovního práva.

Škola hrou tak nabývá s novou aplikací praktických rozměrů. „Aplikace má za cíl žáky nejen vzdělávat, ale také jim pomoci zvýšit uplatnění na trhu práce. Napsat správně životopis a zorientovat se na pracovním trhu totiž není jednoduché. Mnozí uchazeči potencionálního zaměstnavatele neosloví, protože nezvládnou správně zareagovat na nabídku práce nebo nejsou připraveni na pracovní pohovor,“ uvedla Kateřina Tvrdá z MS Paktu zaměstnanosti, která stojí za finální podobou aplikace.

Jednotlivé herní moduly je možné procházet samostatně v rámci tzv. „mini-her“ nebo lze hrát celou hru. Cílem hry je být připraven nalézt cestu k zaměstnání a umět si poradit v situacích, které mohou nastat. Cesta k zaměstnání navazuje na aplikaci Můj život po škole, která má za cíl žáky seznámit s možnostmi pracovního uplatnění na trhu práce a ve většině základních škol se již hojně využívá. Nápad na vytvoření aplikace Cesta k zaměstnání vznikl při realizaci modelových hodin a workshopů s aplikací Můj život po škole, která vyhrála Národní cenu kariérového poradenství v roce 2020. „Při konzultacích s pedagogy a žáky středních škol jsme zjistili, že neexistuje žádný interaktivně zpracovaný nástroj, který by žáky seznámil s tím, jak probíhá proces hledání práce, na co si dát pozor při podpisu smlouvy nebo jaká jsou jejich práva z hlediska zákoníku práce,“ doplnila Kateřina Tvrdá. Můj život po škole je hlavně o rozšíření obzorů, Cesta k zaměstnání pomůže hravou formou uspět v praxi při získání konkrétního zaměstnání. Upozorní žáky na chyby, kterých by se mohli dopustit.

A jak hrát? Aplikace je zcela zdarma a je dostupná na webu www.cestakzamestnani.cz. Nejprve si zvolíte hráče v oboru, o který máte zájem, pak postupnými kroky od inzerátu na pracovním portálu, vytvoření životopisu, absolvování pracovního pohovoru, atd., procházíte hrou a volíte si varianty. Hráči se tak mohou seznámit s tím, jak vypadají pracovní inzeráty, jaké jsou nejčastější benefity i požadavky ze strany firem. Získají i informace o průměrných výdělcích. Hráč v průběhu hry dostává zpětnou vazbu ohledně správnosti svých kroků. V případě špatně sestaveného životopisu má možnost využít taháku. Při pohovoru se mu zobrazuje, která odpověď byla správná, u pracovní smlouvy má vysvětlení, na co by si měl dát v reálném životě pozor, atd.

„Díky aplikaci bude mít hráč radost ze získání práce pro svou fiktivní postavu. Takový pocit si bude chtít zopakovat i ve svém skutečném životě. Důležitá jsou i reálná očekávání (např. o mzdě) a příprava před pohovorem. To je jen zlomek užitečných informací, které žáci získají a ještě je to bude bavit. Na aplikaci se mi nejvíce líbí její propracovanost a variabilita, dodala Markéta Knížková, personalistka ze ŠKODA ELECTRIC a.s., která se zapojila do testovací fáze.

Webová aplikace Cesta k zaměstnání byla oficiálně spuštěna v druhé polovině září 2022. Po vzoru propagace aplikace Můj život po škole bude Cesta k zaměstnání prezentována na veletrzích středních a vysokých škol a postupně budou realizovány i workshopy s pedagogy. V rámci testovací verze se podařilo získat 180 zpětných vazeb přes základní školy, střední školy, soukromé kariérové poradce, neziskové organizace, úřady práce, pracovní psychology, personalisty i zástupce společnosti LMC. Všem moc děkujeme za zapojení a pomoc,“ zakončila Kateřina Tvrdá. Aplikace vznikla v rámci projektu Odborného kariérového a polytechnického vzdělávání v MSK II.


Moravskoslezský pakt zaměstnanosti, z.s.

  • MS Pakt poskytuje poradenství žákům základních i středních škol a zájemcům o změnu zaměstnání v Moravskoslezském kraji.
  • MS Pakt podporuje a vzdělává pedagogy v oblasti kariérového poradenství.
  • Moravskoslezský pakt zaměstnanosti přispívá k naplnění cílů Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje pro období 2019-2027 v oblasti „Vzdělanější a zaměstnanější kraj“.
  • Moravskoslezský pakt zaměstnanosti přispívá ke slaďování nabídky a poptávky na regionálním trhu práce, analyzuje jeho klíčové problémy a připravuje pro ně řešení. Ve všech svých činnostech propojuje data a analýzy se zkušenostmi z praxe a reálnými potřebami v regionu.
  • Signatáři Moravskoslezského paktu zaměstnanosti, který byl založený jako samostatný zapsaný spolek 1. února 2019, jsou Moravskoslezský kraj, Statutární město Ostrava, Sdružení pro rozvoj MSK, Krajská hospodářská komora MSK a Svaz průmyslu a dopravy ČR.


V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

Včera 9:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Bleší trh lidé vítali, zbavili se oblečení i gramodesek. Jiní si je spokojení odnesli domů

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Lidé mohou policistům pomoci při objasnění úmrtí 50letého muže v Ostravě

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S výzvou na veřejnost se obrátili ostravští policisté, kteří objasňují okolnosti úmrtí 50letého muže ve Vítkovicích.

Správa silnic MSK používá nová služební vozidla na elektropohon

Správa silnic Moravskoslezského kraje udělala další krok ke snížení uhlíkové stopy. Do svého vozového parku získala pět nových elektromobilů. Jde o jednu z největších krajských organizací.

Mezi Antošovicemi a Šilheřovicemi bouralo auto do stromu, řidič zemřel

21. dubna 2024 16:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická dopravní nehoda se stala v neděli odpoledne na silnici z Ostravy-Antošovic na Šilheřovice. Auto tam nabouralo do stromu a při nehodě zemřel řidič ročníku 1991.

20 kubíků odpadu vysbírali krajští úředníci z okolí Heřmanického rybníka v Ostravě

20. dubna 2024 10:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos se zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě zapojili do akce Ukliďme Česko, která se koná u příležitosti Dne Země. Přes 30 lidí uklízelo kolem Heřmanického rybníka v Ostravě.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

19. dubna 2024 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

19. dubna 2024 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.