Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

7 gastrotrendů podle Bistrotéky Valachy Zlín

Lidé si oblíbili snídaně mimo domov, rádi utratí více peněz ze netradiční pokrmy, roste zájem o brunche, kurzy vaření, kvasový chléb, ale také o low-carb obědy nebo smažák připravovaný na přepuštěném másle. Bistrotéka Valachy Zlín slaví pět let od svého založení a připravila sedm trendů, které se projevily ve zdejší gastronomii.

Bistrotéka Valachy sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín. Kdysi sem chodili obědvat Baťovi zaměstnanci, dnes je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: Bistro restauraci nabízející snídaně, polední menu, a stálý jídelní lístek, obchod s vlastní pekárnou, kavárnu, pekařským pultem a s teplým i studeným občerstvením. Na oběd, večeři i drink se můžete zastavit do Baru 1931. A pořádají tady také pravidelné kurzy vaření a pečení s těmi největšími mistry ve svém oboru. Na brunch, soukromou oslavu, firemní akci, ale i na výstavu lze využít Galerii Desítku – multifunkční sál s úchvatným výhledem na Zlín. Bistrotéka Valachy letos slaví pět let od svého otevření, zaměstnává na 90 lidí a pečlivě také sleduje trendy ve svém oboru. Zde je souhrn toho nejzajímavějšího, kam se zde posouvala gastronomie za posledních pět let:

1. Trend: lidé si oblíbili snídaně mimo domov

Za poslední dva roky evidujeme velmi výrazný posun v návštěvnosti snídaní. Oproti předcovidovému období se naše tržby za tyto služby více než ztrojnásobily. “Považujeme za velký trend, že lidé vyrážejí na snídaně mimo svůj domov - ať už si nakoupí něco dobrého s sebou, na chvíli si sednou a začnou den příjemně, anebo se potkají s přáteli či využijí snídaně na pracovního setkání,” říká Tomáš Blabla, Tomáš Blabla, generální ředitel Bistrotéky Valachy ve Zlíně.

2. Trend: večeře jako výjimečný zážitek

Meziročně došlo v Bistrotéce k 13 % nárůstu v oblasti á la carte, zejména večeří. “Třikrát vyššího prodeje dosáhl lanýžový tatarák, což potvrzuje jeho status jako jednoho ze signature produktů Bistrotéky. Tento trend přičítáme tomu, že lidé vyrážejí na večeře jako na speciální událost, touží po výjimečném zážitku, za který jsou ochotni utratit více peněz. Tomuto odpovídá i to, že jsme za poslední tři roky zaznamenali trend rostoucí útraty za osobu,” dodává Tomáš Blabla.

3. Trend: low-carb obědy

Velkým trendem, který v Bistrotéce Valachy zaznamenali, je zájem o low-carb pokrmy v rámci obědů. “Čím dál více lidí myslí na své zdraví, sledují trendy ve stravování a to se odráží i na poptávce jídel v restauracích. Tyto trendy sledujeme a hostům vycházíme vstříc v tom, že nabízíme pokrmy se sníženým příjmem sacharidů, přílohy nahrazujeme zeleninou a nabízíme nejrůznější kombinace v menu,” vysvětluje Tomáš Blabla.

4. Trend: smažák ano, ale na přepuštěném másle

Stejně populární jsou ovšem také tradiční české pokrmy, jako je například smažený sýr. Toho v Bistrotéce Valachy loni podali hostům více než 6000 kusů a patří do top 5 nejprodávanějších pokrmů. Ovšem i tady vycházejí vstříc moderním gastronomickým požadavkům a “smažák” tady připravují na přepuštěném másle.

5. Trend: roste zájem o brunche

“Zavedli jsme pravidelné nedělní brunche (propojení snídaně a oběda) v Galerii Desítka, která se nachází v desátem patře Obchodního domu. Je odsud krásný výhled na celý Zlín, což celkový zážitek jednoznačně umocňuje. Hosté si tak vychutnají výjimečnou atmosféru u dobrého jídla a pití a s podkresem živé hudby. Nabízíme snídaňové i obědové speciality, ale také vyhlášené dezerty našich cukrářek, kávu, moravské víno, sekt, nealko nápoje – to vše je zahrnuto v ceně brunche a lidé o ně mají neskutečný zájem,” popisuje Tomáš Blabla.

6. trend: řemeslné produkty a kvasový chléb

Bistrotéka Valachy se specializuje na řemeslně vyráběné produkty, které vlastnoručně připravuje téměř 40 zaměstnanců v rámci centra baťovského Zlína. “Jedná se o produkty, které nabízíme v našem obchodě, ale i v dalších provozech. Hosté si tak mohou zakoupit regionální produkty, ochutnat místní speciality, ale také svou koupí podpořit udržování poctivých valašských řemesel,” upozorňuje Tomáš Blabla.

Jedním z nejvýraznějších produktů Bistrotéky Valachy je kvasový chléb, který si tady sami vyrábějí (a dokonce pořádají kurzy jeho pečení). “Oproti roku 2019 jsme navýšili jeho prodej o neuvěřitelných 240 %, přičemž cena se zvýšila, ale pořád zůstává v souladu s maximální péčí a kvalitou o tento produkt. Lidé mají náš kvasový chléb rádi a cestují za jeho nákupem mnohdy i z velké dálky,” doplňuje Tomáš Blabla.

7. trend: kurzy vaření a pečení

V rámci Bistrotéky funguje Škola vaření, která pořádá pravidelné kurzy pro nadšené kuchaře, pekaře i cukráře pod vedením špiček ve svém oboru z celé republiky. “Za rok 2023 naši školu absolvovalo přes tisíc zájemců, což je oproti začátkům v roce 2019 trojnásobný nárůst. Loni jsme uspořádali sto kurzů na 40 různých témat, pečlivě sledujeme trendy a tomu je přizpůsobujeme. V současné době patří mezi nejpopulárnější pečení kvasového chleba, kurzy zaměřené na úpravu masa a dezertů a nově také kurzy vaření pro děti,” uzavírá Tomáš Blabla.

Zdroj a foto www.bistrovalachy.cz 



Frýdek-Místek už má své vánoční stromy. Letos se chystá rozsvícení na obou náměstích

Adventní přípravy ve Frýdku-Místku pomalu vrcholí. Na obě náměstí dorazily vánoční stromy, které čeká nazdobení a následně slavnostní rozsvícení. Jedno bude v komorním duchu a druhé doprovodí tradičně nabitý kulturní program. Obě akce navodí kulturní atmosféru v obou částech města.

Policie hledá zloděje vytrousené zbraně, případně svědky krádeže

Dnes 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nezodpovědný majitel krátké střelné zbraně vytratil pravděpodobně při vystupování z auta nebo nastupování svou pistoli. Tu na parkovišti o chvíli později našel muž, který si ji přivlastnil.

Přípravy Olympiády dětí a mládeže běží, poháry a medaile jsou vyrobeny

Už za dva měsíce v našem kraji vypukne zimní Olympiáda dětí a mládeže. Přípravy jsou tak v plném proudu, my jsme se zajeli podívat na výrobu medailí.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Téma kyberkriminality znělo v novojičínské knihovně, poslouchat přišli hlavně rodiče

Novojičínská knihovna pořádala přednášku s názvem Rodičem v digitální době. Konala se v rámci Týdne pro Digitální Česko. Praktické rady a informace na téma kyberkriminality předávali posluchačům odborníci Policie České republiky.

Zlodějská hyena ukradla plyšáka, který ve výloze sloužil jako kasička sbírky pro nevidomé

Dnes 8:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Plyšový pes stojící za výlohou jedné havířovské prodejny, do kterého lidé házeli peníze na pomoc nevidomým a slabozrakým, se stal obětí 29letého recidivisty, který výlohu rozbil, psa rozpáral a peníze ukradl.

Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

23. listopadu 2024 18:24 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

Turistka se zranila na zledovatělé stezce pod Lysou horou u Ivančeny

Dnes 8:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžký úraz ruky si pravděpodobně při sestupu z Lysého hory přivodila turistka, která v neděli odpoledne uklouzla na zledovatělém povrchu beskydské horské stezky poblíž Ivančeny nad Malenovicemi.

Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Včera 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Tu ve Vávrovicích částečně poškodila povodeň

23. listopadu 2024 14:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Policisté v kraji řeší případy internetových podvodů s pneumatikami, buďte obezřetní

Včera 13:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezská policie varuje před podvodnými e-shopy, které v posledních dnech způsobily škody v desítkách tisíc korun. Falešné internetové obchody slibují výhodné nabídky pneumatik, ale zboží po zaplacení nikdy nedorazí. Oběti zaznamenali policisté na Bruntálsku, Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Opavsku i v Ostravě.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

Muž obviněný z krádeží a sprejování v Karviné čelí až pěti rokům vězení

21. listopadu 2024 13:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Třiatřicetiletý muž byl obviněn z pěti skutků majetkového charakteru a vandalismu, kterých se měl dopustit od března do září letošního roku v Karviné. Škoda způsobená krádežemi, poškozením majetku a vandalismem dosáhla téměř 300 tisíc korun. Muži hrozí až pět let vězení. Jeho jednatřicetiletý společník čelí obvinění z vloupání a hrozí mu až tři roky vězení.

Pádem ze střechy si muž v Ostravě přivodil těžká zranění

21. listopadu 2024 11:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Z výšky odpovídající 4. patru spadl v úterý večer muž, který v Mariánských Horách pracoval na střeše. Záchranáři ho museli na místě uvést do umělého spánku, zafixovat a převézt na urgentní příjem fakultní nemocnice.