Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

kRok za kRokem VUS Ondráš naposledy v Krnově

Hudební výlety SHF přiváží derniéru výjimečného hudebně-tanečního projektu Jiřího Slavíka kRok za kRokem do Městského divadla Krnov. Folklorní příběh o lásce i smíření ztvární Orchestr lidových nástrojů, dívčí sbor a taneční skupina Vojenského uměleckého souboru Ondráš ve čtvrtek 18. dubna.

Celoroční koncertní cyklus Hudební výlety realizovaný Svatováclavským hudebním festivalem tentokrát přiváží naprostou „folklorní lahůdku“ (čtvrtek 18. dubna 2024, 18:00, Krnov – Městské divadlo Krnov), a to projekt kRok za kRokem VUS Ondráš. Hudbu i texty písní autorsky vytvořil mladý skladatel a multiinstrumentalista Jiří Slavík, držitel ceny Anděl za world music roku 2016, scénicky pak ztvárnil neotřelým způsobem mladý tvůrčí kolektiv choreografů.

kRok za kRokem ztvárňuje cestu života člověka se všemi jeho radostmi i strastmi. Je to příběh o lásce a smíření, stejně tak o emocích, které nás provází od našeho zrození až po smrt. Najdete v něm neobvyklou inspiraci lidovým materiálem, ale také odkaz různých tanečních i hudebních stylů.

Lidovou hudbu vytvořili lidé, kteří přišli s vlastním nápadem a poté ho někde předvedli ostatním. Překoná-li vlastní strach a stud, každý člověk může vymyslet jednoduchou písničku. Když se pak někomu zalíbí, bude se šířít dál, vyvíjet se a měnit. kRok za kRokem vznikl
k výročnímu koncertu oslavujícímu 65. výročí založení Ondráše. Ten ušel za všechny své roky velmi bohatou cestu. Neustále se však měnil, jak do něj přicházeli noví lidé s vlastními nápady. Tuto podstatu jsem chtěl hudebně vtisknout do tohoto narozeninového dárku. Zároveň jsem chtěl vytvořit i jakýsi doklad současnosti, která k lidové tradici leckdy těžce hledá cestu.


Několik lidí se v Ondráši podílelo na tom, aby společně vymysleli děj, který odvypráví průběh života. Jakmile dostal konkrétnější podobu, bylo mi jasné, že se nebude moci opřít pouzeo lidové písně, jak bývá u většiny ondrášovských čísel zvykem. Když jsem následně byl osloven, abych k tomu upravil hudbu, navrhl jsem, že to z gruntu vymyslím celé i s texty, byť s podstatnou inspirací ve všem, co Ondráš po léta provozuje. Mám velkou radost, že si kRok za kRokem Ondráš natolik přisvojil, jako by ho hrál už několik generací,“ uvádí Slavík.

kRok za kRokem

čtvrtek 18. dubna 2024, 18:00, Krnov – Městské divadlo Krnov

Účinkuje: Orchestr lidových nástrojů, dívčí sbor a taneční skupina Vojenského uměleckého souboru Ondráš

Námět: Alžběta Burianová, Anna Živocká

Režie: Alžběta Burianová

Scénář: Alžběta Burianová, Lenka Fučíková, Jan Kysučan

Hudba a texty písní: Jiří Slavík

Choreografie: Barbora Bielková, Rudolf Danajovič, Lenka Fučíková, Marek Grega, Jitka Hlaváčová, Anežka Knotková, Jan Kysučan, Stanislav Marišler, David Pavlíček, Dominik Teleky
Kostýmy: Sabina Panáčková

Vstupné: 420Kč–300Kč

Svatováclavský hudební festival (SHF) je největším mezinárodním festivalem duchovní
a tzv. staré hudby v České republice, který byl opakovaně hodnocen odbornou komisí Ministerstva kultury ČR jako jeden z nejlepších projektů profesionálního umění v sekci klasická hudba. Letos bude realizovat již 21. ročník, který ve dnech 4.–28. září 2024 nabídne celkem 22 koncertů a nezůstane tradičně pouze v sakrálních prostorech. Předprodej vstupenek byl otevřen k 1. březnu 2024, celá dramaturgická nabídka je tak nyní dostupná online na www.shf.cz

Vstupenky

Elektronická eVstupenka je nejjednodušším způsobem k výběru toho nejlepšího místa
a rychlého nákupu přímo přes web SHF. Letošní ročník nabízí opět mnoho benefitů vstupem do mecenášského Klubu přátel SHF či vytvoření Vlastního abonmá (4+1 koncerty zdarma). Poskytována je sleva 20% pro studenty, seniory 65+ a ZTP, sleva 50% platí pro děti do 15 let a ZTP/P. Vstupenky online, aktuality a detailní informace naleznete na www.shf.cz



DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravská jatka jsou mezi nejlepšími stavbami Evropy. Vedení města úspěch potěšil

Ostrava má oficiálně jednu z nejzajímavějších staveb v celé Evropě. V prestižní ceně Evropské unie za současnou architekturu se zrekonstruovaná městská jatka umístila mezi pěticí finalistů. Autorem nové podoby stavby je polský architekt Robert Konieczny.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Divadelní Kopřiva otevřela jednu ze scén i v muzeu Tatra

Včera 11:50 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

Už po osmatřicáté ovládla Kopřivnici přehlídka netradičních divadel s názvem Kopřiva. Velký divadelní svátek nabídl osm představení, jedno z nich se odehrálo i nevšedních prostorách Muzea nákladních automobilů Tatra.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

28. dubna 2024 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

27. dubna 2024 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.