Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Valašský frgál byl vyhlášen jako 4. nejlepší koláč světa

Tradiční valašský koláč frgál zabodoval na mezinárodní scéně: prosadil se na jednu z nejvyšších příček v každoročním žebříčku 100 nejlepších koláčů světa dle hodnocení uznávaného gastro průvodce TasteAtlas. Hodnotitele oslnil natolik, že mu udělili 4. místo mezi celkem 360 hodnocenými sladkostmi. První místo získal letos švédský čokoládový dezert kladdkaka, druhé polský tvarohový sernik a třetí ruský medovník.

Autoři portálu TasteAtlas, což je online bible gurmánů s láskou pro tradiční krajovou kuchyni, ocenili na českém frgálu pestrost jeho podob i jeho historickou hodnotu – na Valašsku se připravuje podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století, ale první písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, a od roku 2013 je produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

Vydejte se na Valašsko na kurz pečení frgálů!

Mezi lidmi, a to nejen na Valašsku, je natolik oblíbený, že v Resortu Valachy Velké Karlovice vznikla profesionální výrobna frgálů. Pekařka Pavla Stoklasová jich se svými kolegyněmi upeče i stovku denně. Obrovský zájem tady u návštěvníků ovšem zaznamenali také o to naučit se frgály péct - a tak tady jako jediní v České republice pořádají pravidelné kurzy pečení těhto valašských koláč. Trvají cca tři hodiny a pravidelně po celý rok probíhají v hotelu Galik ve Velkých Karlovicích nebo ve Škole vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy.

Frgál si vyrobíte od chystání těsta a náplně až po upečení, a kromě nové kuchařské dovednosti si s sebou domů odnesete tuto sladkou valašskou pochoutku i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského.

Termíny kurzů a více informací:

Hotel Galik, Velké Karlovice: 31. 3., 1. 5. a 8. 5. 2024, v létě pak každé úterý a neděli, www.valachy.cz

Škola vaření Bistrotéky Valachy: 19. 3. 10. 4., 17. 4., 15. 5. 2024, www.bistrovalachy.cz

Slavný “nepodarek”

A čím je tento valašský fenomén tolik zajímavý? Původně se tak označoval „nepodarek“ – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo o významných svátcích, třeba na Vánoce nebo Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli.

Frgál váží zhruba 600 gramů a má jednodruhovou náplň. Protože však má spoustu podob, hned tak se neomrzí. „V Resortu Valachy pečeme frgály se čtyřmi nejoblíbenějšími náplněmi – hruškovou, tvarohovou, makovou a povidlovou. Právě hruškové a tvarohové frgály patří mezi ty nejžádanější. Na náplň do koláče se ale dá využít téměř každé ovoce ze zahrady či ze sadu, dodnes je někdo dělá třeba i z borůvek, ořechů nebo z mrkve. Dokonce se v minulosti pekl i frgál bramborový nebo se zelím,“ připomíná pekařka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy. Tajemstvím úspěchu chutného frgálu jsou podle ní především kvalitní suroviny, na kterých se vyplatí nešetřit. „Pokud jde o tuk, naše prababičky používaly kachní sádlo, to už dnes jen tak neseženete, ale kvalitně ho nahradí i klasické máslo. Dále doporučuji hladkou mouku speciálku, a když máte možnost, tak domácí vajíčka a mléko,“ radí pekařka.

Recept na valašský frgál podle Resortu Valachy:

Doba přípravy: 160 minut + 60 min. kynutí těsta

Počet porcí: 4 koláče

Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 2 žloutky, 250 ml mléka, 40 g droždí, 80 g moučkového cukru, sůl, 50 ml oleje, 125 g Hery (nebo tradiční sádlo s máslem), citronová kůra, 1 vejce na potírání, 100 ml mléka

Na náplně: drobenka na posyp, máslo, rum a mléko na pokapání

Příprava těsta:

1. V misce rozmícháme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka (nesmí být horké) a necháme vzejít kvásek.

2. Mezitím dáme do mísy mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a vlažné mléko. Přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou. Dáme ho na teplé místo vykynout, během kynutí jednou zlehka promícháme.

3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři bochánky a položíme je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhy o průměru 30 cm.

Náplně (vždy na 4 celé koláče):

Hrušková: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 100 ml rumu, 30 g skořice, 30

g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Pro náplň se používají

sušené hrušky, nikoli čerstvé (ty totiž obsahují příliš vysoké množství vody).

Hrušky rozemeleme a všechny suroviny důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.

Tvarohová: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50

g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 100 ml rumu, 50 ml smetany, citronová kůra,

muškátový květ

Rozinky předem namočíme do rumu. Následně všechny suroviny dobře promícháme. Podle potřeby rozředíme smetanou.

Povidlová: 700 g povidel, 50 ml rumu, 100 g vanilkového cukru, 160 g cukru moučka, 25 g

strouhanky

Povidla a další suroviny dobře promícháme v misce, na závěr vše zahustíme strouhankou.

Maková: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového

cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky, 50 g másla

Mléko s krupicovým cukrem přivedeme k varu, přidáme mletý mák a za stálého míchání

krátce provaříme. Přitom hlídáme, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme jíšku z másla a mouky. Do vychladlé náplně přimícháme jíšku a ostatní suroviny.

Drobenka:

100 g másla, 80 g moučkového cukru, 20 g vanilkového cukru, 5 ml rumu, 100 g

hladké mouky, 100 g polohrubé mouky

Všechny suroviny ručně promícháme a následně prsty rozdrobíme na sypkou drobenku.

Dohotovení:

- Na každý koláč (240 g těsta) rozetřeme 400 g náplně.

- Po obvodu necháme 1 cm okraje těsta volný. Ten potřeme rozšlehaným vejcem.

- Koláč posypeme drobenkou.

- Takto připravený jej necháme ještě chvíli kynout, pak pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C (15–20 minut).

- Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení k němu přidáme vanilkový cukr a rum, a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.


Zdroj a více informací: www.valachy.cz



V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

16. května 2024 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

16. května 2024 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

16. května 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.