Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Perinatologické dny upozornily na negativní vývoj v péči o děti s nízkou porodní váhou

Lékaři Perinatologického centra Fakultní nemocnice Ostrava připravili pro kolegy z nemocnic z oborů gynekologie, pediatrie a neonatologie dvoudenní odbornou konferenci Moravskoslezské perinatologické dny. Kromě přednášek předních českých specialistů z této oblasti společně diskutovali o vývoji perinatologické péče v kraji. Tedy o období, které se týká druhé poloviny těhotenství a prvních dnů po porodu.

Stejně jako loni, i letošní druhý ročník odborného setkání inicioval krajský perinatolog a vedoucí lékař porodních sálů Gynekologicko-porodnické kliniky FN Ostrava a LF OU MUDr. Richard Špaček, Ph.D., spolu s primářkou Oddělení neonatologie FN Ostrava MUDr. Hanou Wiedermannovou, Ph.D. „Kolegy z nemocnic v našem kraji jsme seznámili nejen s novinkami v perinatologické péči, ale také s daty, která vyšla z Národního registru reprodukčního zdraví Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Mimo jiné se ukazuje, že děti s porodní váhou mezi 2 000 až 2 500 gramy by měly být porozeny v centrech. Jejich nemocnost je daleko nižší,“ upozornila primářka Wiedermannová. Děti s takovouto porodní váhou jsou v centrech ihned po propuštění z nemocnice zaevidovány v rizikové ambulanci, kde lékaři často odhalí skryté zdravotní problémy a začnou je řešit. Doktor Špaček přidal další získaná a na konferenci rovněž diskutovaná data. „V našem regionu každý rok postihne fetální růstová restrikce, tedy stav, kdy plod zaostává ve svém růstu a jeho váha neodpovídá jeho gestačnímu stáří, okolo 450 dětí. Třetina z nich se narodí v nemocnicích 1. typu. A velká skupina těchto novorozenců by nepochybně zdravotně profitovala z toho, kdyby se narodili v centru.

Co se centralizace rizikových těhotenství a předčasných porodů týče, patřil náš kraj donedávna mezi nejlépe organizované regiony v ČR. Nemám proto radost, když vidím, že jsme se v této oblasti zhoršili, a že část dětí je do centra převážena až po porodu,“ dodává doc. MUDr. Ondřej Šimetka, Ph.D., MBA, vedoucí Perinatologického centra FN Ostrava.

V Moravskoslezské kraji je aktuálně 10 porodnic. Loni se v nich narodilo celkem 9 407 dětí. Tedy o 1 100 méně než v roce předešlém. „I tak patří náš region objemem porodů k největším v republice. A proto je nutné, aby se zástupci gynekologických a pediatrických oddělení nejméně jednou ročně takto setkali a diskutovali o problémech, které je spojují,“ zdůraznil doktor Špaček.



Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

Běžci závodili na trasách rekultivovanou karvinskou krajinou, ti nejzdatnější si dali 50 kilometrů

Na několik tratí o délce 6, 10, 21 a dokonce i 50 kilometrů se v sobotu vydali běžci v Karviné. Trasy vedly podél řeky Olše a rekultivovanou pohornickou krajinou kolem Karvinského moře.

Folklorní festival Ve Frýdku-Místku přivítal i španělské dudáky, kteří hrají pro krále

Frýdek-Místek má za sebou 27. mezinárodní folklorní festival. Letos pořadatele opět potrápilo počasí. A tak museli program přestěhovat do haly Polárka. Přesto si návštěvníci užili soubory z šesti zemí světa, včetně deseti souborů a muzik z domácí scény.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Zámek v Kuníně oslavil 20 let své existence dvěma dny plnými hudby a výstav

Zámek v Kuníně zažil svůj nejvýznamnější a současně nejkrásnější víkend v letošní sezóně. Oslavil totiž své 20. narozeniny v novodobé historii. Byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády.

Jezdec na elektrokoloběžce se těžce zranil při pádu, policii mohou pomoci svědci

Včera 16:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krvavé zranění si způsobil 42letý muž, který havaroval na Mánesově ulici v Havířově, když jí projížděl na silnější elektrokoloběžce.

Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

Včera 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

22. června 2024 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

Frýdlantští skauti pořádali šifrovací soutěž, účastníky provedla přírodou i městem

Zajímavou a poměrně náročnou soutěž uspořádali skauti z Frýdlantu. Nazvali ji Nočník, protože končila až ve večerních hodinách. Kudy vede trasa, museli vyluštit z různě komplikovaných šifer.

Následky silné bouře opět zaměstnávají hasiče po celém regionu, nejčastěji zasahují u polámaných a vyvrácených stromů

22. června 2024 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od pátečního večera prošly přes Moravskoslezský kraj další série intenzivních bouřek. Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Lidé na některých místech hlásili také větší kroupy. Hasiči mají i během soboty opět plno práce.

Odstartoval Trautom, projekt na podporu vzdělávání dopělých

Dnes 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Kompetence pro 21. století. To je strategický projekt Moravskoslezského kraje, který se v nejbližších letech zaměří na vzdělávánípracovníků ve firmách, zvyšování jejich kompetencí nebo rekvalifikace. Projekt získal finance z Fondu pro spravedlivou transformaci.

Cyklistu na Bruntálsku našli u kola v bezvědomí, byl vážně zraněn

Včera 8:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali v sobotu večer u vážně zraněného cyklisty poblíž Jindřichova na Bruntálsku. Našli ho v bezvědomí a vážně zraněného u kola na cyklostezce. Do nemocnice ho přepravil vrtulník.

Síť cyklostezek v Moravskoslezském kraji se stále rozrůstá

22. června 2024 21:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podporuje cykloturistiku na svém území dlouhodobě. Přispívá na budování i projektování cyklostezek, jejich opravy i doplňkovou infrastrukturu. Cyklisté tak mají k dispozici kvalitní a bezpečné stezky, ale také odpočívky, informační tabule nebo třeba lavičky a odpadkové koše. V krajském rozpočtu je pro tento a příští rok pro tuto oblast připraveno 20,5 milionu korun.

Moravskoslezští policisté soutěžili ve střelbě ze služební zbraně

22. června 2024 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté pořádali na třinecké střelnici dvoudenní moravskoslezský přebor ve střelbě z krátké služební zbraně. Ti nejlepší postoupili na republikové mistrovství.

Jakub Unucka: Zelený vodík je drahý

22. června 2024 9:03 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Posláním Vodíkového klastru MS kraje je aktivní podpora rozvoje ekosystému vodíkového údolí Moravskoslezského kraje a uplatnění vodíkových technologií při hospodářské transformaci našeho kraje.

O prohlídky výjezdových stanic záchranářů byl velký zájem

21. června 2024 16:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři v Moravskoslezském kraji pořádali Den otevřených dveří. Otevřelo se čtrnáct stanic v kraji. Dopoledne je hojně navštěvovali školáci a odpoledne veřejnost. Záchranáři představili techniku a předávali dobré rady v poskytování první pomoci a prevenci.