Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival v ulicích/ART&LIFE. Hudba, tanec a divadlo pod širým nebem v Ostravě

Festival v ulicích s podtitulem ART&LIFE se uskuteční 21. a 22. června. Oslava pouličního umění mnoha žánrů se koná v Ostravě již třináctým rokem. Potřetí ovládne Hlavní třídu v Porubě a přilehlé dvory. Na dvou hlavních a několika menších scénách se představí více než 200 umělců, kteří reprezentují kulturu 20 zemí. Pořadatelé mysleli i na děti, pro které připravili dětskou zónu, neodmyslitelnou součástí festivalu je dobré jídlo a pití včetně oblíbeného Vinného festivalu a milou vzpomínkou se mohou stát rukodělné výrobky českých tvůrců.

„Festival v ulicích je jiný než ostatní kulturní akce v Ostravě. A to nejen svým rozsahem a koncepcí, ale především přístupem místních lidí. Festivalový program se často odehrává v bezprostřední blízkosti jejich domovů, což Ostravané berou jako příležitost skutečně vyjít do ulic a společně trávit čas třeba se sousedy a ostatními návštěvníky,“ říká ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová a oceňuje i velkorysý prostor porubské Hlavní třídy: „Je tady dost místa pro koncerty, průvody pouličních umělců, ale například i pro odpočinek na trávě."

Hudba z různých koutů světa

Festivalový program je připraven celkem na devíti scénách. Tři z nich jsou výhradně hudební a na nich odehrají své koncerty hudebníci z Čech, Slovenska, Polska, Francie, Irska, Itálie, ale i z daleké Koreje a Guineje.

Bohatá, neohraná a neokoukaná bude zahraniční hudební nabídka. Hudební program Festivalu v ulicích zahájí v pátek 21. června na Alšově náměstí banda veselých chlapíků s ještě veselejšími písničkami. Přijedou z Polska a nazývají se Propabanda East Collective. Sázkou na jistotu je italská skupina BandAdriatica. Jedna z těch, které se představí zároveň i na souběžně probíhající hudební události Czech Music Crossroads v nedalekém domu kultury Poklad. Červnovou Ostravu rozehřeje osm hráčů na dechové nástroje temperamentními jižanskými rytmy. A dalším interpretem, který nabídne svůj hudební um na obou ostravských akcích, je světově uznávaný multiinstrumentalista z Guineje N´Faly Kouyaté. Napůl Francouz, napůl Palestinec: To je Hussam Aliwat. S kvartetem Osam si vytyčili vizionářský hudební cíl: představit světu hudbu Orientu, ale s moderními prvky jazzu a rocku.

Milovníci české hudby jistě ocení překvapivou kombinaci irské muziky s nádechem beskydských hor v podání Acoustic Irish. Chladnými je nenechá Duo KuKačka – projekt ostravského zpěváka a člena legendární skupiny Robson Pavla Kuči, se kterým se skvěle vzpomíná na starý dobrý rock. Magické spojení dvou kytar a čtyř rukou nabídne duo Minestrone, slovními hříčkami pobaví a na tzv. „femme folk“ přiláká jistě i písničkářka Eva Suková alias Blondýna a nejen milovníky bicích určitě příjemně rozvibruje drum show v podání bubeníků Asaf. Ti se v pátek odpoledne utkají v pravém pouličním souboji s domácím Random Strokes. Kdo by se však chtěl přesvědčit o tom, že i žena dokáže vládnout bicí soupravě, nesmí si nechat ujít vystoupení kapely Biograph.

Busking – nejlepší pouliční umění českých i zahraničních mistrů

Busking neboli pouliční umění je základem Festivalu v ulicích. Kromě hudebníků, kteří se představí na festivalových scénách, tak budeme moci obdivovat i ty, kteří zahrají na porubských nárožích. A kromě toho čeká festivalové hosty i pestrá přehlídka pouliční akrobacie, pantomimy a komedie.

Jedinečný talent proměnit každou situaci v komedii má například Argentinec El Goma, který se postará o zábavu svými ulítlými nápady. Osobitý japonský humor představí duo HeroMacro. Z Německa přijede akrobatická lučištnice a hadí žena Sara Twister, vtipné představení plné humoru, okořeněné breakdance a pantomimou přiveze španělsko-francouzská dvojice Umami DanceTheatre a z rušných ulic Itálie si do Ostravy odskočí jedinečný akrobat a komik Mistral.

Tanec, divadlo a ohňová show

Festival pouličního umění se určitě neobejde bez fireshow. Do letošního programu zařadili proto pořadatelé hned dvě – na závěr prvního i druhého festivalového dne. V pátek maďarské duo Flame Flowers roztančí vír svého „ohnivého valčíku“. V sobotu pak spojí své síly s uměleckým uskupením Firebirds a nechají vás nahlédnout do tajů magické legendy o bílém Fénixovi v show Pyrodise. Pravý indický tanec v maskách, během kterého ožívají mýtické bytosti, předvedou tanečníci z Biren Kalindi Chhau Group, pravá korejská pochodová kapela Xiido zahraje do kroku ve festivalovém průvodu a o divadelní program pro děti se postará české Divadlo Ententýky.

Děti se nudit nebudou

Kromě divadelních pohádek myšky Klárky a veverky Terky si mohou nejmenší návštěvníci festivalu v Dětské zóně vyzkoušet například kreativní tvorbu obrázků s pomocí barevného písku. U stánku Mindok zabaví děti i jejich rodiče deskové hry a hlavolamy a ve stánku nazvaném Balónek se bude tvořit, malovat, skládat a vyplňovat kvízy. Kromě toho se mohou děti pobavit soutěžemi, sportovními aktivitami a workshopy. Na jejich přípravě se podílely spřátelené organizace festivalu, například Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava.

„Pouliční umění vytváří zvláštní vztah s diváky. Ti jsou totiž hudebníky, akrobaty, divadelníky a kejklíři vtaženi do děje a stávají se součástí představení. A přesně to je na Festivalu v ulicích nejlepší. Všichni se cítí dobře, baví je být spolu a vzájemně komunikovat,“ pochvaluje si ředitelka festivalu Petra Hradilová a dodává: „Milou atmosféru musí ale dotáhnout k dokonalosti dobré jídlo a pití. A to všechno na festivalu nabízíme.“

Gastro zóna

Podél Hlavní třídy a na Floridě najdou lidé desítky stánků a foodtrucků s teplými i studenými dobrotami. Na Alšově náměstí se bude stejně jako loni rozlévat víno v rámci oblíbeného Vinného festivalu s nabídkou toho nejlepšího z úrody znojemského kraje.

Dýmkařská zóna

I příznivci vodních dýmek si přijdou na své. Ve spolupráci s festivalem Ostrava v dýmu jsou jim k dispozici stánky s vybavením pro kuřáky vodních dýmek, kteří si je samozřejmě budou moci i vychutnat.

Festivalový market

Rukodělné výrobky, oblečení, šperky a doplňky od originálních českých tvůrců. Pořadatelé Festivalu v ulicích pečlivě vybrali ty nejšikovnější, aby si každý návštěvník mohl udělat radost a zároveň podpořit české designéry.

Generálním partnerem akce je městský obvod Poruba. „Jsem ráda, že už potřetí můžeme hostit tuto nádhernou akci. Spojení pouličního umění a monumentální Hlavní třídy prostě funguje na výbornou a vytváří nádhernou atmosféru, kterou lidé jinde nenajdou,“ dodala starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová.

Vstup na Festival v ulicích/ART&LIFE je stejně jako každý rok zdarma.

Více informací včetně medailonků vystupujících umělců najdete na webu http://www.artandlifeostrava.cz

Partneři Festivalu v ulicích:

Generální partner: městský obvod Ostrava-Poruba

Hlavní partner: Slovenské elektrárne, a.s.

Projekt je v roce 2024 podporován Moravskoslezským krajem a statutárním městem Ostrava. Partner: pivovar Radegast

Mediální partneři: deník.cz, PATRIOT magazín

Za přispění: nákupní centrum Géčko Ostrava, VŠB – Technická univerzita Ostrava



Sarkofág za tři miliardy má překrýt prohořívající haldu v Ostravě

Včera 16:29 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Odborníci přišli s řešením, jak dokončit sanaci haldy Heřmanice. Hodlají tam postavit speciální sarkofág, který má zajistit spolehlivou ochranu životního prostředí i zdraví obyvatel. Práce mají trvat deset let a náklady se odhadují až na 3 miliardy korun.

Radikální a citlivý k historii. Mezinárodní soutěž na proměnu a využití Bredy má vítěze

Včera 13:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

A je rozhodnuto. Odborná mezinárodní porota vybrala vítěze soutěže na proměnu opavského památkově chráněného Obchodního domu Breda. Stal se jím tým sdružení architektonických kanceláří z Brna a Bruselu: Atelier GRAM + OFFICE Kersten Geers + Spolka.

Padající strom zabil ženu v Českém Těšíně. Další lidé se zranili. Hasiči řešili stovky událostí

Včera 21:48, vydáno včera 9:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které se přehnaly přes Moravskoslezský kraj mají na svědomí i lidský život. Záchranáři pomáhali také dalším zraněným. Hasiči řešili do čtvrtečních 18:00 hodin 939 událostí. Zpustošená je i ostravská zoo, která se musela uzavřít.

Nový Jičín má nové ulice, jejich názvy odkazují i na zdejší historii vaření piva

V Novém Jičíně vznikají dvě nové ulice, a to v lokalitě Pod Skalkou, kde začne výstavba rodinných domů. Zastupitelé teď schválili jejich názvy. Místní adresy budou znít Pivovarská a Na Bochetě.

Havířov nabízí lidem novou komunikační aplikaci

Pokud chce magistrát v Havířově prezentovat nějaký projekt, vyrazí s mobilní radnicí přímo za občany. Tentokrát lidem město představilo novou komunikační síť.

Vyvrácené stromy, stržené střechy, lokální záplavy. V Českém Těšíně jeden člověk zemřel

Včera 21:57, vydáno 19. června 2024 21:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravou a Slezskem se ve středu večer prohnaly silné bouřky i supercely. Bouřky podle meteorologů produkovaly propady vzduchu se silnými nárazy s kroupami. Hasiči hlásí opět plno výjezdů. V řadě měst se vyvrátily i statné stromy, strženy byly některé střechy a lokálně zaplaveny i sklepy. Na mnoha místech nejde elektřina. Hlášeno je bohužel i úmrtí.

Na transfuzní stanici rájecké nemocnice darovali hromadně krev zaměstnanci Charity Český Těšín

Na transfuzní stanici karvinské rájecké nemocnice darovali hromadně krev zaměstnanci Charity Český Těšín a jejich rodinní příslušníci.

Frýdek-Místek udělil čtyři Ceny města za rok 2023

Frýdek-Místek uděloval ceny města za rok 2023. Ocenění se udělovalo za oblast záchrany životů, přínos v kultuře a výtvarné umění a architektura. Cenu získali čtyři lidé, jeden z nich in memoriam.

Technické služby Nového Jičína ukázaly svůj areál a úklidové stroje

Novojičínské technické služby uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Nemocnice v Havířově cvičně aktivovala traumaplán, po výbuchu plynu musela ošetřit přes 20 pacientů

19. června 2024 11:54 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Kraj každým rokem vybere jednu svou nemocnici, kde musí být kvůli hromadnému neštěstí spuštěn traumaplán. Tentokrát taktické cvičení bylo vyhlášeno v Havířovské nemocnici. Vše se odehrálo za plného provozu.

Se sádrou na dovolenou k vodě bez problémů. Nový materiál začali používat v krnovské nemocnici.

Dovolenou u vody nebo v zahraničí často ovlivňují akutní úrazy a zejména pak zlomeniny končetin. Pobyt u moře s nasazenou sádrou je velkým omezením pro pacienty. Toto vše odstraňuje nový způsob fixace zlomenin, který začali aplikovat v krnovské nemocnici.

Bike maraton kolem Slezské Harty se mohl pochlubit rekordní účastí závodníků z celé ČR

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklozávodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

68letý muž zemřel v Beskydech během cyklistického výletu

19. června 2024 16:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři, členové horské služby i policisté zasahovali ve středu dopoledne u cyklisty se selháním krevního oběhu v Beskydech. 68letý muž byl na cyklovýletu a náhle zkolaboval. Záchranáři se ho intenzivně pokoušeli resuscitovat, ale nakonec musel lékař na místě prohlásit muže za mrtvého.

Kraj už nabízí bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty. Stát bude vyplácet mzdy

19. června 2024 15:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřad práce postupně eviduje zaměstnance Liberty, kterým bude vyplácet mzdu. Moravskoslezský kraj naopak připravil finanční výpomoc těm, kteří se kvůli krachujícímu ocelářskému gigantu ocitli v existenčních potížích. Nabízí bezúročnou půjčku ve výši 25 tisíc korun. Zaměstnanci huti, kteří jsou zároveň občany Moravskoslezského kraje, o ni mohou žádat na kontaktním místě ve školícím středisku v areálu podniku.