Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Inspirativní projekt MeetLoutky v Divadle loutek Ostrava má za sebou úspěšnou sezónu

Divadlo loutek Ostrava uzavřelo sérii vzdělávacích workshopů a seminářů v rámci projektu 3xMeetLoutky+. Od listopadu 2023 do června 2024 proběhlo celkem 5 akcí určených pedagogům, divadelním lektorům a studentům uměleckých a pedagogických vysokých škol, které se organizátoři snažili především inspirovat k tvořivé práci s žáky při výuce po návštěvě divadelního představení a nabídnout, jaké jsou možnosti jeho reflexe.

V listopadu 2023 proběhl dvoudenní seminář s názvem Holubi v pohybu, který vycházel z představení Kdo neskáče, není holub! aneb Zobáky sobě. Společně se hledaly cesty, jak s dětmi reflektovat divadelní představení. Tentokrát především pohybem a tancem a také formou dramatické výchovy. Nejprve proběhla dílna po představení se skupinou žáků, kterou vedla lektorka ze Sdružení D z Olomouce Jana Posníková. S pedagožkou a dramaterapeutkou Hanou Cisovskou proběhl diskuzní seminář, kde se diskutovalo nad zhlédnutou dílnou a také proč je vůbec potřeba reflektovat divadelní představení. Tanečnice a pedagožka Anna Línová ve svém pohybovém workshopu nabídla, jak lze reflektovat vybrané téma z inscenace formou pohybu a tance. Divadelní lektoři Pavla Masaříková a Tomáš Volkmer na závěr vedli pohybovo-výtvarnou dílnu s nabídkou technik a metod, které je možné využít se žáky ve výuce v návaznosti na zhlédnuté divadelní představení.

Březnový seminář Zvuky Farmy vycházel z inscenace Farma zvířat a jeho cílem bylo zvědomění divadelního zážitku prostřednictvím zvuků, ruchů a hudby. Lektor Martin Ptáček propojil studenty i dospělé účastníky, kteří se společně za pomoci perkusních nástrojů pokusili vytvářet scénickou hudbu. Proběhla také debata o hledání cest ke kreativní reflexi divadelního představení, kterou vedli Martin Ptáček společně s divadelní lektorkou Divadla loutek Hanou Volkmerovou. Program druhého dne lektoroval Daniel Skála, cimbalista, skladatel současné hudby, hudební improvizátor a pedagog Janáčkovy konzervatoře Ostrava. Prostřednictvím hudby, zvuků, ruchů, ale i práce s tichem, bylo úkolem hledat cesty, jak vnímat zvukovost divadelního díla. Workshop byl proložen výtvarnými bloky vedenými výtvarníkem Tomášem Volkmerem. Účastníci si vyzkoušeli modelovat se zavřenýma očima nebo vytvářeli masky z papíru a dotvářeli je dalšími kreativními materiály. V průběhu workshopu se pak výtvarné i hudební prvky propojovaly například pohybem postav s maskou na základě improvizovaného hudebního podkladu.

V květnu proběhl pětidenní workshop pro úzkou skupinu divadelních lektorů a loutkářů s názvem From Prop to Protagonist – Od rekvizity k protagonistovi s René Baker. René Baker je výraznou osobností loutkářského světa, režisérka, pedagožka a loutkářka. Je tvůrkyní původní metodiky práce s předmětem a ve svých odborných textech zpracovává trojí způsob bytí na jevišti. Doposud působila v divadlech a na vysokých uměleckých školách ve Španělsku, v Portugalsku, Řecku, Itálii, Finsku, Norku, Švédsku, na Islandu, ve Francii.

Druhou květnovou akcí byl seminář Krokodýlkova Velká témata. Dvoudenní kurz pro pedagogy, divadelní lektory a studenty uměleckých a pedagogických vysokých škol vycházel z inscenace Nejhorší věc na světě a byl zaměřen na otevírání komunikace s teenagery, na snahu vnímat a chápat jejich vidění světa a fungování v něm a na asimilaci divadelního zážitku. Hlavními lektory byli Tomáš Andrášik, psychoterapeut s letitou praxí s výcvikem v integrativní Gestalt terapii, a psycholožka a terapeutka Zuzana Snopková. Součástí semináře byla i přednáška psychiatričky a psychoterapeutky Gestalt terapie zaměřující se na práci s teenagery Genovévy Almássyové s názvem „Jak s nimi mluvit?“, která se zaměřila na způsoby otevřené komunikace se současnými teenagery a schopnosti zůstávat s nimi ve spojení. Lektoři DLO Hana a Tomáš Volkmerovi zakončili seminář rekapitulací a reflexí celého kurzu.

Poslední akcí v rámci projektu MeetLoutky byl červnový dvoudenní workshop Žít s respektem s psychology Kopřivovými, který účastníkům nabídl základní vzhled do uplatňování respektující komunikace, a to především s dětmi a mládeží. Lektoři Tatjana a Pavel Kopřivovi jsou psychologové a spoluautoři přístupu a knihy Respektovat a být respektován.Projekt MeetLoutky v Divadle loutek Ostrava vymysleli a začali organizovat manželé Hana a Tomáš Volkmerovi, kteří se věnují umělecko-vzdělávacím programům a lektorské činnosti nejen na půdě DLO přes 20 let. Hana Volkmerová k počátkům projektu říká: „Hned od počátku koncepce jsem měla touhu propojovat divadelní (loutkářský) a pedagogický obor, tedy umělce a pedagogy. Jsme spolu s mým manželem přesvědčeni, že divadlo může nabídnout daleko víc, než ‚jen‘ divadelní zážitek. Právě pedagogové s tímto zážitkem mohou následně pracovat ve školách, mohou na něj navazovat, mohou jej upevňovat, prohlubovat. Zhlédnutí divadelního představení může být východiskem k otevřené diskusi, je možné debatovat témata, která inscenace nabízí, soustředit se na její divadelní podobu a učit se ji vnímat a číst, je možné si vzít pro výuku třeba jen dílčí prvky jako východiska pro probíranou látku, je možné se soustředit na prožívání a emoce v průběhu představení, dokonce může působit až terapeuticky atd. Je toho zkrátka mnoho, jak s divadelním zážitkem pracovat. A proto jsme rádi, že jsme vytvořili inspirativní platformu MeetLoutky, která toto vše umožňuje.“

Akce je realizována v rámci projektu 3xMeetLoutky+ a je financována Evropskou unií – Next Generation prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstvem kultury ČR.



Radnice města Ostravy zve na Den otevřených dveří

Včera 16:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravský magistrát se opět chystá na Den otevřených dveří. Tradičně se Nová radnice otevře veřejnosti u příležitosti Dne české státnosti v sobotu 28. 9. od 14 do 18 hodin. Úplně poprvé budou moci návštěvníci nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor národní kulturní památky. Radnice byla totiž zapsána do seznamu národních kulturních letos 1. července.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

Včera 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

26. září 2024 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Voda v Ostravě-Nové Vsi klesla natolik, že některá čerpadla už musela být odpojena

Likvidace následků povodně stále pokračuje. V Ostravě-Nové Vsi klesla hladina natolik, že některá velkokapacitní čerpadla už musela být odpojena a voda se čerpá pomocí menších přenosných zařízení. Pod vodou zůstává už pouze poslední ulice.

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz

Včera 14:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

S následky po povodni pomáhají v Petrovicích u Karviné i odsouzení

I odsouzení z karvinské věznice se aktivně zapojili do pomáhání městům, obcím a firmám v odstraňování škod po povodních. Jedna ze skupin momentálně pomáhá v Petrovicích u Karviné.

Na Jičínce opravili zvedací lávku, která zvládne i stoletou vodu

Nový Jičín nechal opravit zvedací lávku přes řeku Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Zvládne průtok i stoleté vody. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

Dobrovolníci z Adry chodí už 20 let za klienty Domova pro seniory Frýdek-Místek

Dobrovolníci už 20 let navštěvují klienty domova pro seniory na ulici 28. října. Právě tady navíc ADRA začala se svými dobrovolnickými programy, které postupně rozšířila. Významné výročí spolupráce teď všichni společně oslavili.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

26. září 2024 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

26. září 2024 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

Velkoobjemová čerpadla v Nové Vsi konečně vypla. Hasiči řeší ještě malé laguny

Včera 11:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči konečně odčerpali vodu ze zatopených objektů v ostravské části Nová Ves. Velkokapacitní čerpadla vypla a postupně je odvážejí. Ještě budou ale malými čerpadly likvidovat malé laguny kolem. Podrobnosti o situaci v Ostravě i celém kraji přiblížili moravskoslezský hejtman a šéfové hasičů i policie.

Krnovská nemocnice se vrací k běžnému provozu

26. září 2024 18:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice má za sebou velmi náročné období způsobené rozsáhlou povodní. Díky zaměstnancům nemocnice, složkám IZS, vedení Moravskoslezského kraje, dobrovolníků a dalších organizací se daří těžké období překlenout. Zdravotnické zařízení se pozvolna vrací k běžnému provozu.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

26. září 2024 13:47 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

86letá seniorka přecházela v Třinci mimo přechod a srazilo ji auto

25. září 2024 21:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ohrožení života skončila 86letá žena, kterou v Třinci ve středu ráno srazilo auto. Seniorka přecházela mimo přechod pro chodce. Do nemocnice ji transportoval vrtulník.