Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na onkologickou konferenci přijeli do Ostravy i významní odborníci ze zahraničí

Zhruba stovka odborníků se zúčastnila 19. Konference Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky, kterou od 20. do 21. června pořádali zástupci Kliniky onkologické FN Ostrava LF OU. Hlavním tématem byly inovativní techniky v radioterapii. Na setkání v ostravském hotelu Imperial dorazily i zahraniční špičky tohoto oboru.

Jedním z přednášejících byl nizozemský profesor Joost Verhoeff, který působí v amsterdamském University Medical Center. „Jedná se o vedoucího tamní radioterapie, která je asi nejrenomovanějším pracovištěm svého druhu v Evropě. Celkově se nám na konferenci podařilo přivítat pět významných řečníků ze zahraničí,“ uvedl přednosta Kliniky onkologie FNO a LF OU doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA.

Dalším byl profesor Martin Fast, který byl před čtvrtstoletím v rámci radioterapie u zrodu nové technologie, která spojila lineární urychlovač s magnetickou rezonancí. „Předběhl tím dobu o pětadvacet let. Díky jeho přednášce jsme měli možnost se o tom něco dozvědět. Profesor Fast působí na jedné z předních evropských klinik v nizozemském Utrechtu. Spolupracujeme s ním v rámci ozařování srdcí a je obrovská prestiž, že jsme s takovým člověkem vůbec mohli být,“ doplnil klinický inženýr Kliniky onkologické FNO a LF OU Ing. Lukáš Knybel, Ph.D.

Na konferenci dostali možnost přednášet i dva onkologové FN Ostrava – MUDr. Martin Palička a MUDr. Tomáš Blažek. Oba prezentovali výsledky svých doktorandských prací. „Společně s klinikou v Utrechtu pracuji na projektu, ve kterém porovnáváme bezpečnost dávkovacích režimů radioterapie u meningeomů mozku, což jsou nejčastější nádory centrálního nervového systému. Aktuálně vyhodnocujeme vzorky 473 českých a nizozemských pacientů,“ přiblížil svůj výzkum MUDr. Martin Palička.

Pořadatelství konference pro zástupce FN Ostrava určil výbor Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky, která sdružuje odborníky v těchto medicínských oborech. V Česku aktuálně působí zhruba 250 radiačních onkologů, stejný počet klinických onkologů a 50 radiologických fyziků.



30 let po konci těžby se místo uhlí z podzemí Ostravy odčerpává mořská voda

Včera 18:01 | Ostrava-město | Libor Běčák

Ostrava si v těchto dnech připomíná 30 let od definitivního ukončení těžby černého uhlí. To se v tamních dolech těžilo 200 let.

Dětem začínají prázdniny. Řidiči by měli ubrat nohu z plynu

Začínají prázdniny, což každoročně znamená větší pohyb dětí po ulicích i v dopoledních hodinách. Řidiči by si to měli uvědomit a být pozornější. Policisté a zástupci BESIPU také poslední den školy dětem připomínali důležité zásady pro bezpečný pohyb v silničním provozu.

Díky modernizaci zařízení ve Studénce vytéká zpět do přírody daleko kvalitnější voda

Ve Studénce byla uvedena do provozu zrekonstruovaná čistírna odpadních vod. Díky ní se výrazně zlepšila kvalita vody vypouštěné zpět do přírody. Vsetínská společnost do modernizace zařízení vložila 150 milionů korun.

Soutěž Zlatá Beruška motivuje školky v centru Ostravy k nadstandardní práci s dětmi

V centru Ostravy mají spousty aktivních a kreativních mateřských škol. Dokazuje to i soutěž Zlatá Beruška, která právě takové školky oceňuje za obohacování vzdělávání dětí formou zajímavých aktivit.

Rozmarné slavnosti řeky Ostravice opět pobavily tradičním sjezdem netradičních plavidel

Náplavka pod mostem Miloše Sýkory ožila na obou březích dalším ročníkem Rozmarných slavností řeky Ostravice. Tradičního sjezdu netradičních plavidel po řece se letos zúčastnil rekordní počet posádek a na jejich dopravních prostředcích bylo vidět, že kreativitě se meze nekladou.

Na Pustevnách mohou lidé opět obdivovat sochy z písku, tentokrát zobrazují mořský svět

Návštěvníci oblíbených Pusteven v Beskydech mají zase o jednu atrakci více. Sochaři tam právě dokončili několik soch z písku. Vydržet by měly až do podzimu.

Slezská Ostrava slavnostně vyřadila 122 žáků 9. tříd, některé ocenila za prospěch a reprezentaci

Žákům základních škol už prázdniny pomalu klepou na dveře a pro některé z nich budou opravdu zasloužené. Po devíti letech úspěšně zakončené povinné školní docházky byli deváťáci ze slezskoostravských základních škol v obřadní síni radnice slavnostně vyřazeni.

Železničáři dokončili modernizaci tratě mezi Dětmarovicemi a hranicí s Polskem

Včera 12:39 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rychlejší a tišší je nyní provoz vlaků na železničním úseku mezi státní hranicí s Polskem v Petrovicích u Karviné a Dětmarovicemi, kde se trať napojuje na koridor Jablunkov - Bohumín. Modernizace stála přes 3 miliardy korun.

Amatérští pyrotechnici odpalovali své bomby v okolí Ostravy

Včera 12:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Více než dost skutečných explozí s tragickými následky řešili v nedávné minulosti policisté v Moravskoslezském kraji. Teď jim práci přidělali dva amatérští pyrotechnici, kteří své bomby sestrojovali podle internetových videonávodů. Odstřely pak prováděli v okolí Ostravy.

V Městských sadech v Opavě si zasoutěžili mladí zdravotníci. Prověřila je v poskytování první pomoci

26. června 2024 14:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech v Opavě si zasoutěžili mladí zdravotníci. Uskutečnilo se tam regionální kolo soutěže pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj, kterého se zúčastnilo na 70 žáků základních škol a víceletých gymnázií. Šlo o vítěze základních kol.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Zástupci oblasti zdravotnictví v MSK projednali otevřeně problémy v rámci diskuzního fóra

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty Ostravské univerzity diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Soukromá škola Amos se rozloučila se školním rokem a svým 30. výročím autorským divadlem pro školy i rodiče

Včera 13:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Soukromá Základní škola Amos je v Bruntále jedinou, která píše a hraje autorské divadelní hry. Svým posledním divadle s názvem Návštěva u Aničky se děti rozloučily se školním rokem i svým 30. výročím, které si letos škola připomínala.

RÚ Hrabyně prochází rozsáhlou modernizací. Pacienti i zaměstnanci se tak dočkají ještě většího komfortu

Rehabilitační ústav Hrabyně je místo, které lidem navrací chuť a radost do života. Patří mezi 3 největší a nejmodernější rehabilitační centra v Česku a je jediný svého druhu na Moravě. Aktuálně prochází modernizací za 350 milionů korun.

Muzeum automobilů Tatra přechází pod kraj. Chystají se velké investice

26. června 2024 8:53 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj chce zcelit unikátní sbírku vozidel Tatra a proto se s Kopřivnicí dohodl na převzetí muzea osobních vozidel. K nákladním autům, tak tedy nabídne návštěvníkům komplexní expozici všech tatrováckých skvostů, včetně legendární Slovenské strely.