Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Triatlon Valachy man u Bystřičky přilákal na šest stovek sportovců

Téměř šest stovek sportovců všeho věku se o víkendu 22. a 23. června utkalo u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku při tradičním triatlonu Valachy man. Jedna z jeho závodních kategorií byla letos součástí českého i evropského poháru XTERRA, což k Bystřičce vedle hobby sportovců a dětí přilákalo také řadu špičkových triatletů nejen z České republiky.

„Počasí si s námi letos hodně pohrálo. V noci před závodem se přes Bystřičku přehnala silná bouřka, v sobotu ráno ještě jedna vydatná průtrž mračen, takže si sportovci především na trase horského kola „užili“ opravdu náročné podmínky a hodně bahna. Zato neděle s letní oblohou a příjemným počasím bez velkého vedra byla za odměnu. Což naštěstí vyšlo skvěle s ohledem na to, že v tento den závodili hlavně začátečníci a děti,“ uvedl ředitel Valachy mana a seriálu DATART Valachy tour Bohuslav Komín.

„Počasí to opravdu hodně zpestřilo, ale mně se to líbilo. Trať byla těžká, ale spravedlivá,“ svěřil se v cíli loňský vítěz XTERRA Valachy Official a letos stříbrný Karel Dušek. Toho nakonec o necelé dvě minuty překonal Radim Grebík, který zvítězil v čase 2 hodiny a 21 minut. Mezi ženami zvítězila loni druhá Jana Dubcová.

„Podmínky byly brutální, na některých místech to po dešti klouzalo, trail byl super, ale celkově jsem byl rád, že jsem se z kola dostal bezpečně do depa. Trasa běhu byla na úvod hodně náročná, ale tohle je ta pravá XTERRA a seběh po úbočí Klenova s výhledem na Bystřičku byl něco tak nádherného, že na to budu dlouho vzpomínat,“ podělil se o dojmy Radim Grebík. Na DATART Valachy tour není nováčkem, v minulosti třikrát za sebou zvítězil i v dlouhém Valachy manovi. „Moc děkuji organizátorům, že něco tak zábavného na Valašsku připravují,“ dodal.

Vítězství v sobotním hlavním závodu – dlouhém Valachy manovi – obhájil Petr Šťastný, mezi ženami zvítězila Monika Kučerová. V neděli v krátkém Valachy manovi vyhráli Milan Kulman a Šárka Půstová. Ta si přitom den předtím zazávodila i v náročném XTERRA Valachy. „Nedělní závod, i když je kratší, pro mě po sobotě vůbec nebyl odpočinkový. V sobotu byla trať kopcovitá, samá zatáčka, nahoru dolů, bylo to těžké na nohy i ruce, takže se v neděli nevstávalo nejjednodušeji. Ale tím, jak je Valachy man strašně fajn závod a má skvělou atmosféru, to člověka donutí zapojit hlavu, usmívat se a jet. Moc jsem si to užila,“ dodala Šárka Půstová.

U vodní nádrže Bystřička se Valachy man letos konal již podruhé. Oproti loňsku pořadatelé výrazně změnili a vyladili trasy ve spolupráci s místní bajkerkou Terezou Tvarůžkovou, sportovci tak poznali řadu nových zajímavých míst, technicky pestrých pasáží i výhledy do krajiny. „Od závodníků máme zpětnou vazbu, že změna byla jednoznačně k lepšímu a i přes náročné sobotní počasí si to užili. Děkujeme obcím Bystřička a Velká Lhota, které nám opět ve všem vyšly maximálně vstříc a podpořili nás i místní hasiči včetně Mikulůvky. Vážíme si spolupráce s Valašským sborem portášským, který podtrhl atmosféru závodu na Valašsku svou účastí a čestnými salvami na jednotlivých startech,“ dodal Bohuslav Komín.

Další akcí DATART Valachy tour bude v sobotu 7. září závod horských kol Bike Valachy ve Ski areálu Bílá. Vedle tradičních dvou – dlouhé a fitness – trasy nabídne i tři novinkové kategorie. „Vycházíme vstříc námětům našich pravidelných účastníků a přidáváme kategorie e-biků. To otevírá možnost závodění i těm, kteří by si jinak na beskydské terény netroufli. Další novinkou je sport trasa na 30 km a rodinný závod dvojic na 10 km pro tandem dospělý a dítě. Věříme, že tím vším akci zpestříme a zajezdit si bude moci už opravdu úplně každý. Samozřejmě nebudou chybět ani tradiční závody pro děti v rámci Dětské Franz Josef Kaiser Valachy tour,“ uzavřel Bohuslav Komín. Poslední akcí DATART Valachy tour 2024 bude běžecký závod Běhej Valachy v Resortu Valachy Velké Karlovice.

www.valachytour.cz



Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

Včera 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Ocenění Moravskoslezská sestra 2024 putovalo i do havířovské nemocnice

Devátý ročník ankety Moravskoslezská SESTRA 2024 má svoje vítězky. V kategorii ambulantní péče si ocenění převzala zdravotní sestra Nemocnice Havířov Kateřina Urbánková.

Retro tábor pro karvinské seniory byl plný sportovních disciplín

Karvinské seniorky i letos zažily krásné chvíle na retro táboře, který pro ně v Beskydech zorganizoval Odbor sociální. Letos pro ně připravil program plný olympijských disciplín.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

27. září 2024 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

26. září 2024 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Voda v Ostravě-Nové Vsi klesla natolik, že některá čerpadla už musela být odpojena

Likvidace následků povodně stále pokračuje. V Ostravě-Nové Vsi klesla hladina natolik, že některá velkokapacitní čerpadla už musela být odpojena a voda se čerpá pomocí menších přenosných zařízení. Pod vodou zůstává už pouze poslední ulice.

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz

27. září 2024 14:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

Na Jičínce opravili zvedací lávku, která zvládne i stoletou vodu

Nový Jičín nechal opravit zvedací lávku přes řeku Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Zvládne průtok i stoleté vody. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

Dobrovolníci z Adry chodí už 20 let za klienty Domova pro seniory Frýdek-Místek

Dobrovolníci už 20 let navštěvují klienty domova pro seniory na ulici 28. října. Právě tady navíc ADRA začala se svými dobrovolnickými programy, které postupně rozšířila. Významné výročí spolupráce teď všichni společně oslavili.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

26. září 2024 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

Velkoobjemová čerpadla v Nové Vsi konečně vypla. Hasiči řeší ještě malé laguny

27. září 2024 11:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči konečně odčerpali vodu ze zatopených objektů v ostravské části Nová Ves. Velkokapacitní čerpadla vypla a postupně je odvážejí. Ještě budou ale malými čerpadly likvidovat malé laguny kolem. Podrobnosti o situaci v Ostravě i celém kraji přiblížili moravskoslezský hejtman a šéfové hasičů i policie.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

26. září 2024 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

Krnovská nemocnice se vrací k běžnému provozu

26. září 2024 18:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice má za sebou velmi náročné období způsobené rozsáhlou povodní. Díky zaměstnancům nemocnice, složkám IZS, vedení Moravskoslezského kraje, dobrovolníků a dalších organizací se daří těžké období překlenout. Zdravotnické zařízení se pozvolna vrací k běžnému provozu.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

26. září 2024 13:47 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.