Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nekonečná lákadla Kréty: Pláže, příroda i historie

Máte rádi Řecko? Tak rozhodně nevynechejte Krétu! Tento charismatický ostrov vás zaručeně dostane svou rozmanitostí a krásou.

Pláže Kréty - na kterou se vydat?

Obrovským lákadlem Kréty jsou její pláže snů. Od jemného písku po hravé oblázky, od pláží s kompletním servisem až po tajemné zátoky skryté mezi skalami, Kréta má pro každého něco. Severní pobřeží jsou oblíbeným cílem letní dovolené na Krétě pro rodiny s dětmi svými mělkými vodami a širokými písečnými plážemi, zatímco jižní část ostrova okouzlí ty, kdo hledají romantiku a klid.

Dramatická skalnatá útesová pobřeží a svěží vítr ve vlasech vás vtáhnou do pohádkové atmosféry, jako byste se ocitli na stránkách cestovních magazínů. A pod hladinou moře se skrývá další svět – domov pestrobarevných ryb a korýšů.

  • Pláž Elafonissi - Tato pláž se nachází na západním pobřeží Kréty a je známá svým růžovým pískem a krásnými tyrkysovými vodami. Je ideální pro relaxaci a koupání v klidném prostředí.
  • Pláž Balos - Jedna z nejznámějších pláží na Krétě, Balos, je obklopena úchvatnou přírodou a nabízí písečné pláže a křišťálově čisté vody. Přístup k této pláži může být trochu dobrodružný, ale výhledy stojí za to.
  • Pláž Vai - Tato pláž se nachází na východním pobřeží Kréty a je známá svým rozsáhlým palmovým hájem. Je to ideální místo pro odpočinek ve stínu palem a prozkoumání okolní přírody.
  • Pláž Preveli - Tato pláž leží na jižním pobřeží Kréty a je obklopena úchvatnými kaňony a skalnatými útesy. Je známá svými tyrkysovými vodami a malebnou atmosférou.
  • Pláž Falassarna - Nachází se na západním pobřeží Kréty a je považována za jednu z nejkrásnějších pláží v celém Řecku. Nabízí zlatý písek, průzračné vody a úchvatné západy slunce. Je také snadnější se na ni dostat, navíc v bezprostřední blízkosti stojí hned několik výborných hotelů.

Příroda - nejdelší evropská soutěska nebo jediná palmová pláž

Fantastická příroda Kréty nabízí dobrodružství pro každého. Vysoké hory, divoké řeky, tajemné jeskyně, rozlehlé louky a exotické lesy tvoří bohatství ostrova. Milovníci turistiky mohou prozkoumat klikaté stezky až k náhorní plošině Lassithi nebo se vydat do hlubin soutěsky Samaria. A pro odpočinek je tu vždy stín palmových hájů, které lemují slavnou pláž Vai.

Na Krétě vznikla řecká mytologie

Kréta není jen plná přírodních krás, ale také historie, proto určitě vyrazte z hotelu na výlety. Minojský palác v Knossu, benátský přístav v Chanii, palácový komplex ve Faistu a klášter Moni Arkadi představují poutavou výpravu do minulosti, která dokáže okouzlit každého.

Městské uličky Chanie a Rethymna jsou jako pohádkové labirynty plné historických památek, tržišť a tradičních restaurací. Ale pravá duše Kréty bije ve starých horských vesničkách, kde se tradice a autentická kuchyně snoubí v harmonii s přírodou.

Ať už si vyberete odpočinek na pláži nebo dobrodružství v přírodě, Kréta nabízí bohatý výběr aktivit pro každého. Turistická letoviska lákají na adrenalinové sporty i relaxaci, aquaparky osvěží milovníky vodní zábavy a sportovní vyžití na souši je téměř nekonečné – od cyklistiky až po golf.



Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Bouřky opět zaměstnaly hasiče, vyjeli k desítkám událostí

30. června 2024 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.