Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mozek námořních jeřábů E-room se navrhuje a vyrábí ve Sviadnově

Společnost Huisman Czech Republic, přední výrobce vysoce specializovaných strojírenských zařízení, nabízí inovativní řešení pro energetický, námořní a těžební průmysl. Inteligentní rozvodna, tzv. E-room, navržená a vyráběná přímo ve Sviadnově, funguje jako centrální řídicí jednotka pro jeřáby na lodích operujících v těch nejnáročnějších podmínkách po celém světě.

E-roomy jsou navrženy tak, aby zvládly extrémní teploty, rozbouřené moře a další obtížné podmínky. „Při jejich vývoji klademe důraz na spolehlivost, a to zahrnuje vodotěsnost, tepelnou izolaci i pokročilé protipožární systémy. Během posledních dvou let jsme vyrobili přes 20 těchto chytrých rozvoden,“ uvedl Martin Vojtek, Assembly Manager, Huisman Czech Republic.

Kontejnery obsahují všechny klíčové elektrické systémy a řídicí jednotky, umožňující ovládání jeřábu z jednoho místa. Moderní komunikační technologie navíc zajišťuje možnost vzdáleného přístupu a diagnostiky, i když je loď mimo přístav, což zefektivňuje údržbu a snižuje prostoje. „E-roomy mívají zpravidla specifické rozměry, takže je od nás ze Sviadnova musíme přepravovat nadrozměrnou kamionovou přepravou do přístavů, odkud pokračují na lodích dále do světa,“ dodal Karel Pavlíček, Managing Director, Huisman Czech Republic.

Odolnost a bezpečnost v extrémních podmínkách

E-roomy jsou vybaveny různými chladicími systémy, které zajišťují spolehlivý provoz i v náročných prostředích. Standardem jsou vzduchem chlazené rozvaděče, zatímco pro náročnější instalace jsou určeny vodou chlazené systémy. Tepelná izolace kontejnerů splňuje normy A60, což zaručuje ochranu i při vysokých teplotách. Bezpečnostní opatření zahrnují pokročilý protipožární systém s hasicími látkami šetrnými k elektronice i lidskému zdraví.

Kontejnery jsou vybaveny také datovou a komunikační technikou, přičemž celý systém je propojen a vybaven vzdáleným přístupem. Technik se tak může k systému připojit, i když je loď daleko od přístavu. E-roomy ze Sviadnova představují špičku v oblasti řídících systémů pro jeřáby a díky své kvalitě a spolehlivosti jsou klíčovou součástí mnoha náročných projektů po celém světě.



Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

Dnes 16:56, vydáno dnes 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

V celém MS kraji hrozí povodně. Pršet má až do neděle a přidá se i silný vítr

Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi a silným větrem. Pršet má až do neděle a na některých místech může napadnout lokálně i extrémní množství srážek. Ve čtvrtek se proto sešla krajská povodňová komise, které předsedá hejtman Josef Bělica, aby byli na hrozící nebezpečí všichni připraveni.

Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení

Dnes 18:01, vydáno dnes 17:23 | Těrlicko | Libor Běčák

Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

V krnovské nemocnici otevřeli novou přístavbu rehabilitace a rehabilitační park s respiriem

Dnes 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici slavnostně otevřeli unikátní stavbu, kterou je rehabilitační budova, respirium a rehabilitační park. Po více než tok trvajících pracích získali pacienti i personál nemocnice jedinečný komplex pro svou rekonvalescenci po lékařských výkonech.

Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Srážka tramvaje a nákladního auta v Ostravě

Ve čtvrtek ráno se v Ostravě-Martinově srazila tramvaj s nákladním autem. Náraz byl tak silný, že tramvaj vykolejila. Podle policie se naštěstí nikomu nic nestalo.

Neurologové MNO získali Diamantové ocenění v iktové péči

Neurologové z Iktového centra Městské nemocnice Ostrava se pyšní nejvyšším Diamantovým oceněním za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Ocenění získali již po několikáté a je důkazem, že patří ke špičce ve svém oboru.

Charita Studénka je stavět připravena, čeká zprávu z ministerstva

Charita Studénka se zahradní slavností rozloučila s létem. Pokud se vše bude vyvíjet dobře, tak příští rok se tu žádná konat nebude. V sousedství by totiž mohla začít stavba nového domova svatého Jáchyma.

O komentované prohlídky Bredy je velký zájem. Nabízejí i pohled ze střechy památkově chráněné budovy

Včera 13:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava spustila komentované prohlídky bývalého obchodního domu Breda. Lidé tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si tento památkově chráněný objekt od přízemí až po střechu.

Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku FN Ostrava má zcela novou ambulantní část

Ambulantní část Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku ostravské fakultní nemocnice po letech získala novou podobu. Klimatizované prostory jsou vybaveny moderními vyšetřovacími jednotkami, jejichž součástí je i záznamový systém prováděného vyšetření.

Interna MNO nabízí po rekonstrukci větší komfort

Interna Městské nemocnice Ostrava funguje v novém moderním prostředí. Po rekonstrukci se z náhradních prostor v rámci nemocnice přesunula do zmodernizovaného pavilonu E.

Složky IZS darovaly v Ostravě krev. Mnozí členové jsou pravidelní dárci

Nedostatek krve trápí snad všechny nemocnice v celé zemi a proto je každý dárce důležitý. Krevní centrum v Ostravě proto uvítalo akci členů složek Integrovaného záchranného systému "I Tobě koluje v žilách naše krev!", v rámci které přišli darovat krev.

Policisté poskytli první pomoc kolabujícímu diabetikovi v Třinci

Včera 11:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dva policejní instruktoři pomohli u záchrany kolabujícího diabetika. Vraceli se zrovna z výcviku střelecké přípravy, když registrovali na chodníku v Třinci ležícího muže. Okolní svědci už přivolali sanitku a policisté využili svých znalostí a zdravotnického vybavení, aby muži poskytli první pomoc do příjezdu záchranářů.

Piráti v MS kraji kandidují s podporou Zelených. Lídryní kandidátky je Zuzana Klusová

O hlasy voličů v Moravskoslezském kraji se bude ucházet také Česká pirátská strana, kteří si za svou lídryni zvolila Zuzanu Klusovou z Karviné. Piráti chtějí v regionu zlepšit pracovní i životní podmínky natolik, aby už lidé neodcházeli do jiných částí země.

Chceme nadále podporovat jak neziskové organizace, tak i města a obce, říká Lukáš Curylo (KDU-ČSL), koalice SPOLU MSK

Koalice SPOLU chce v následujícím volebním období podpořit stavbu dalšího domova pro seniory a podle L. Curyla (KDU-ČSL) bude pokračovat v pomoci seniorům, ale i handicapovaným spoluobčanům.